Ahojte, máte tu niekto take manželstvo katolik protestant ? Ako ste sa dohodli na výchove deti ? Kde chodíte do kostola?
My máme v rodine taký prípad a každý chodí do svojho kostola. Chlapci s otcom, dievčatá s matkou.
každý do svojho, všetky deti po matke...
To este stale sa hraju tieto hry? Fascinujuce. Moj Starky, ked si ako protestant bral Starku - katolicku, vlastna mama ho takmer vydedila, lebo jednak samotne manzelstvo a tiez deti boli vedene ku katolicizmu. Ale to bolo v 50tych rokoch minuleho storocia.
Z katolickeho pohľadu ide o manželsku prekažku rozličnosti viery, od ktorej môže dišpenzovať diecezny biskup. Tzn. stáva sa to, takéto manželstva väčšinou nie sú šťastné a viera ochladne u obidvoch (áno, to tvrdím ja, na základe asi 6 prípadov, ktoré osobne poznám).
Ale poznám aj prípad, kedy matka bola neveriaca, otec veriaci a všetky tri deti vychoval vo viere sám. Matka ich podporovala, ale do kostola s nimi nechodila. Dnes sú to dospelé a vydaté ženy v mojom veku, s pevnou vierou.
Z katolíckeho pohľadu manželstvo v evanjelickej cirkvi nie je platné, lebo pre evanjelikov (alebo iných protestantov) manželstvo ani nie je považované za sviatosť, ani nie je nezničiteľné (dá sa rozviesť). Ak biskup udelí dišpenz na takéto manželstvo, tak len za predpokladu, že sa nekatolík zaviaže, že nebude brániť výchove detí v katolíckej viere.
Skôr ako začnete hejtovať, uvedomte si, že ja som to nevymyslel, len opisujem stav. Pokoj Pánov, nech je s vami všetkými.
@thirstymonk všetko v pohode, ale nesuhlasim, ze takéto manželstvá väčšinou nie sú šťastné. Máš k tomu štatistiky ci ako? Ak sú obaja normálni tolerantní ludia, vedia sa dohodnúť.
Aj ja som poznala kombi manzelstvo treti susedia ona evanjelicka, on katolik, sice do kostola chodil, ale nemohol pristupovat k sviatostiam,lebo manzelstvo bolo uzavrete v evanjeickom kostole.No a veru manzelstvo nebolo stastne,on si nasiel priatelku,cela dedina o tom vedela,to bolo pred 50 rokmi.A ona statocna a verna manzelka,chodila kazdu nedelu do mesta do svojho evanjelickeho kostola.manzelstvo im nekrachlo,ale mala 3X mozgovu prihodu, poruchu reci tak, ze sa s nou nedalo vobec dohovorit.ja si myslim ze to bol dosledok jeho nevery
Ja evanjelik muž katolik, svada na úrade a keď sme videli reakcie z radov katolíckeho kňaza a mužovej strany , muz uplne prestal chodit do kostola. Nikto nikomu nič nezakazujeme, len jemu sa akosi ich cirkev sprotivila. Deti ešte nemáme, dohoda je taká, že ak budú , pokrstia sa u nás k evajnelikom.
manželia 35 rokov, katolíčka - evanjelik, svadba v katolíckom kostole, deti katolíci, nerozumiem prečo by malo byť manželstvo nešťastné, všetko je to o tých dvoch, aj keď sú manželia rovnakého vyznania, ani to im šťastie nezaručí....
@lukbe Mám k tomu vlastnu štatistiku - viď vyššie. Ale nie je to reprezentatívna vzorka.
@lukbe vidíš - @lakebabe typický príklad 🙂
Ono ide, dievky, o to, že manželstvo na úrade pre katolíka je neplatné, teda akoby ste (z pohľadu cirkvi) žili v konkubináte, čiže nadivoko. To je fakt, ktorý som ja nevymyslel, len hovorím, ako to je.
Samozrejme, že žiaden kňaz nemá čo ukazovať nejaké svoje reakcie. Na jednej strane sa mužovi nedivím, že prestal chodiť do kostola, na druhej strane, tá jeho "viera" asi stála za prd.
Moji rodicia AJ teta s ujom ziju V takom vztahu, my sme s vratim kazdy inej viery, sesternice su obe evanjelicky. AK SA vedia manzelia dohodnut na tom, ako budu v tomto smere viest deti, tak je to ok. Tieto dve nabozenstva zase az take odlisne nie su, AK obaja hladaju to rovnake.
@thirstymonk tak vieš ako katolíci a Kysuce , tam su tieto veci trosku mentálne ešte inde. Ale my sme nejako extra nenavstevovali kostoly ani predtým. Teraz už len na svadby a krstiny. Ale ja som viac menej rozhodnutá, že aj keby sme deti mali tak to asi nechám volne na ne sa rozhodnúť , keď budu mat vlastný rozum, či sa chcú vôbec pokrstiť.
@thirstymonk to som chcela napísať, že moja viera nestojí na ľuďoch, ale na vzťahu k Bohu. No a dnes je pre ľudí jednoduchšie kritizovať cirkev a všetky okolo nej, čo sa im nepaci.
@zuzuliatko18 Tomu sa hovorí ekumenizmus 🙂
@thirstymonk robila som bakalarasku pracu na temu miesanych manzelstiev, lebo ma to zaujimalo aj z pravnej stranky.
A nikde nie je napisane, ze ak su partneri rovnakej viery, ze ju ziju rovnako. Niekto je katolik Len na papieri, lebo ho kedysi dali pokrstit, niekto je denne v kostole...
@zuzuliatko18 No veď ano, veď dobre, možno som to trošku s tym tvrdenim prehnal, ale poznám takéto manželstva a šťastné bolo (teta už zomrela) len jedno z nich...
@thirstymonk my sme obaja praktizujúci vieru, dosť silno, na každodennej báze, viem si prestaviť, že každý chodíme do “svojho” kostola, a že by sme tak fungovali, rešpektujeme sa navzájom, avšak tá výchova deti mi príde trošku komplikovaná, nakoľko si tam kompromis predstaviť veľmi neviem. Nakoľko katolíci krstia deti malé, protestanti ako kde, väčšinou sa krstí až keď je človek schopný vyznať vieru. Ja napríklad plne rešpektujem rozhodnutie partnera chodiť do kostola kde chodí, ja by som tam ale chodiť nechcela. Ďalej sobáš, pre katolíkov je platný iba v katolickom kostole a sú povinní vychovávať deti v katolíckej viere. Tam sa nedá spraviť veľký kompromis.
@michellemary toto napríklad mi príde ale take, že tá rodina potom “nedrží pokope” že tam nie je taká jednota. Že jeden s dieťaťom do jedného a druhý do svojho bez dieťaťa. Neviem si prestaviť že by som chodila sama do kostola a muž by chodil s dieťaťom do iného, pripadne opačne.
@sintra niektoré veci sú medzi týmito “vierami” ťažko zlučiteľné
@lakebabe no napríklad aj toto “odsudzovanie” kňazmi mi nie je veľmi po vôli, skôr robia prekážky takýmto manželstvám
@zuzuliatko18 určite je to do veľkej miere o dohode, ale keď obaja praktizujú vieru, ani jeden sa nechce vzdať svojej viery a robiť veľké kompromisy
My sme sa stretli s odsúdenim len z kat. strany, ale vôbec to nepreživame. Mam na to svoj názor. Ja som o svadbu v kostole zaujem nemala. Moja sestra sa vydala za rozvedeneho katolíka v našom kostole a ev. farar vôbec nic neriešil a svadbu pekne urobil. Ale nikomu v manželstve to problém nerobí u nás v rodine
Moji rodičia boli spolu až do otcovej smrti takmer 50 rokov, mama evanjelicka, otec katolík a manželstvo mali vynikajúce. Našťastie. My sme tiež teoreticky kombinácia ja evanjelik a môj muž katolík, manželstvo (zatial 🤣) fajn, ale fakt je, že sme v skutočnosti ateista a agnostik, takze viera u nás nezohráva vôbec žiadnu rolu. Deti sú krstene v evanjelickom kostole, dcéra je ateista po mne, syn je ešte krpaty, nie je nič, ale k viere ho nevedieme (ale ani nebránime)
Kamoška tak je, svadbu mali v katolíckom kostole s účasťou ev. farára, dieťa je katolík, s manželom každý chodia do svojho kostola.