Kamarátka upozorňuje moje dieťa

23. aug 2022

Riesim teraz v hlave taku dilemu, ci mi to ma vadit alebo nema, ale teda asi mi to vadi. Mam kamaratku, kamaratka ma trosku horsiu zivotnu situaciu a aj financnu ako ja, aj mi trosku slovne dala najavo, ze to vnima a ze to vnima ako nespravodlive v zivote vseobecne. To by som neriesila vsak ok chapem, ze jej je luto, ale tak nemozem za to, ze zarabam viacej, mam aj brigady navyse a tak, aby som sa mala lepsie. Co mi ale začalo trosku vadit, ze mame podobne stare deti a poslednou dobou zacala stale napominat, upozornovat, poucovat moje dieta, a to aj za veci, za ktore ho upozornim ja sama. Zacal mat smerom k mojmu dietatu reci typu toto sa nepatri, takto sa s tebou nebudu deti kamaratit, to neni pekne a podobne. A teda je mi to dost neprijemne, hlavne preto, ze to napominanie sa deje aj kazdych 5 minut dajme tomu, cize niekedy ked sa stretneme mam pocit, ze pocuvam len napominanie mojho dietata. Ja sama by som si nikdy nedovolila napominat druhe dieta, ved ma svojich rodicov predsa a hlavne si neviem predstavit, ze by som napominala cudzie dieta priamo pred jeho rodicom aj ked vidim, ze sam rodiv ho napomenul …. Ale jednoducho zacalo sa to diat teraz, mne to cele pride, ako keby ma nejaky hnev za to, ze mozno mi nejake veci lepsie vysli ako jej samotnej a riesi si to cez to moje dieta nejakym nepriamym sposobom …. Je mi to aj luto, lebo je to inak super kamoska, dlhu dobu, ale normalne po tomto nemam nejako velmi chut sa stretat alebo sa teda stretat s nou, ked je tam aj moje dieta pritomne …. Aky mate na toto nazor? Nechate si od kamosiek napominat dieta? Ďakujem

mamamasama
23. aug 2022

Od kamošky by mi absolútne neprekážalo, ak by moje dieťa niečo vyviedlo a ona ho napomenie.A vlastne by mi to nevadilo ani od cudzieho.

zuzitko74
23. aug 2022

Hm, kamoške sa asi o chvíľu stane to, čo hovorí tvojmu dieťaťu. Lebo to, čo robí nie je pekné a takto sa s ňou nikto nebude chcieť kamarátiť.

autor
23. aug 2022

@mamamasama no len ja to svoje dieťa sama upozornim ked niečo vyvedie... A ďalšia vec je ze ho upomina aj na veci, ktore sú za mňa nič na upominanie... Ktoré ja neriešim ako niečo negatívne a ona ho začne upominat

nely1704
23. aug 2022

Áno, VADILO by mi to a vzhľadom aj na ostatné veci by som s nou obmedzila kontakt aspoň na určite obdobie.

autor
23. aug 2022

@zuzitko74 ved to som si aj ja dnes vravela ze takto skorej s tým jej dieťaťom nebude nikto chodiť von keď každému bude toto robiť, ze v podstate škodí vlastnému dieťaťu... Uz napríklad ja som sa začala kvôli tomu vyhýbať, lebo mi to je neprijemne a verím ze každá druhá matka by sa začala vyhýbať tiež

autor
23. aug 2022

@nely1704 ano, hovorím si ze mozno to je len nejaké obdobie, ze ju na mne niečo hneva, vadi jej na mne niečo aktualne a takto sa to prejavuje a ze mozno casom to prejde....

koniarova
23. aug 2022

A prečo jej nepovieš,že ti to vadí?

nely1704
23. aug 2022

Jasne vidno, že nejaký problém má ona a keď sa cez to prenesie , budete sa stretávať viac.
Nehroť s nou kamarátstvo za každú cenu , aj Tvojmu dieťatku to môže ak nie teraz tak časom vadiť, ze ho druhá teta upozorňuje. Ty si jeho mama a Tvoje dieťa to vie a možno už teraz sa v jej spoločnosti cíti zle

autor
23. aug 2022

@koniarova tak viem, ze ona je trosku vztahovacna a ze keby nieco poviem, tak by to zobrala dost osobne …. Islo by to do konfliktu a ako hovorim, nie je to nieco co sa deje odjakziva, cize nechcela by som uplne ist do konfliktu, skorej hovorim tak nepriamo to davam najavo, ze da tak nestretame, nepiseme, ze som taka odmeranejsia a mozno to pochopi alebo casom to prestane

autor
23. aug 2022

@nely1704 ved to, preto som teraz kontakt vyrazne obmedzila, aby teda moje dieta toto nemuselo zazivat a aby som aj v nej nejako nezivila nejaku alergiu voci mne nejakym castym stretanim … a tiez dufam, ze to snad odoznie, ale teda ako pises nechcem to teraz za kazdu cenu hrotit, ked mi to spravanie od nej je neprijemne a asi aj jej je neprijemne nieco na mne aktualne

cyberk
23. aug 2022

vadilo by mi to, ale ja som uprimna, takze by som si jazyk za zubami nedrzala 🙂 nechapem, co ste za kamaratky, ked jej to priamo nepovies... vztahovacna? no a co, vsak viac by ju malo mrziet, ze by ta stratila ako to ,ze si otvorene povedala, ze ti vadi to ako sa chova voci TVOJMU dietatu 🙂

autor
23. aug 2022

@cyberk neviem, ja som vseobecne taka, te neviem povedat moc ludom, ked mi nieco vadi, ako keby sa vyhybam konfliktu priamemu cely zivot 😞 ale tak akoze nepriamo to davam najavo a hlavne dieta uz s nou nedavam do kontaktu aktualne, stalo sa to raz, dvakrat a povedala som si dost …. Tak uvidim časom, ci to prejde, ci to bolo fakt len obdobie alebo, ci na zaklade toho odstupu pochopi, že mi nieco vadilo

nely1704
23. aug 2022

Súhlasím s tebou, že nie všetko treba človeku priamo povedať. Záleží od typu osoby .
Keď jej to povieš narovinu urazí sa a ešte kadečo prekruti.
Naopak keď sa stiahneš, možno sama príde na to, prečo je to tak. Držím prsty a kašli na ňu

autor
23. aug 2022

@nely1704 ďakujem, tak uvidime časom ☺️

jazula
23. aug 2022

Normálne by som jej to pekne povedala, že ďakujem, ale dieťa si upozornim sama, nech v tom nemá zmätok 🙂. Ak sa preto kamoška urazí, aspoň budeš mať chvíľu kľud a ona sa časom zasa odrazí (ak je to fakt kamoška 🙂

autor
23. aug 2022

@jazula ona je schopna sa so mnou este zacat hadat, stylom ze asi by si ho mala upozornovat doraznejsie teda, ked ja mam byt ticho …. Hovorim je vztahovacna a predpokladam ze by to neskoncilou mojou jednou vetou, ze by to vyustilo do mega konfliktu 🤦‍♀️

jazula
23. aug 2022

Myslím, že také kamarátstvo by ma úplne nebavilo..

veve14789
23. aug 2022

Také kamarátstvo je vyčerpávajúce a vlastne to ani už nie je kamarátstvo,ja som kedysi obmedzila a potom úplne zrušila takéto... a ved skus napomenut ty jej deti myslím ze jej padne sánka🙂

katkami123
23. aug 2022

Vieš, len sú ľudia na ktorých sa nemôžeš spoliehať, ze im dôjde, niekedy do toho konfliktu treba ísť.

vilma7
23. aug 2022

Píšeš že sa to stalo raz, dva krát...alebo teda nejako častejšie?
Lebo kvôli pár prípadom hneď toto? Ťahať sa od super kamarátky a dúfať že si domysli??
Ako noc nie je lepšie ako keď sa ti odrazu dobrá kamarátka prestane bezdôvodne ozývať a ty si dôvod vycucaj z prsta.
Koľko máte rokov, že ste k sebe tak úprimné?

autor
23. aug 2022

@vilma7 ja nehovorím ze prestať ozývať, stretat sa menej a napriklad bez môjho dieťaťa aby som teoreticky videla ze ci vtedy bude iná alebo ci to je problém so mnou ako si myslim.... No dvakrát ale to bolo tak veľa ze to bolo ocividne ze je problém nejaký a hlavne celkovo bolo cítiť take napätie a este mi aj narovinu povedala ako som písala, ze jej dojdu nejaké veci nefer

autor
23. aug 2022

@veve14789 aj som nad tým rozmýšľala ale ja to ani neviem, mne to ani nejde do ust, ze by som si dovolila toto, by som sa cítila asi trapne sama za seba, keby začnem ako pani učiteľka tomu jej dieťaťu pred nou reci typu ale toto sa nerobí, to neni pekne, nebudeme kamaráti 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

autor
23. aug 2022

@katkami123 ano, jasne, to je pravda, asi skúsim najskorej odstup a ked sa to bude aj po odstupe opakovať, tak sa pripravím a poviem narovinu

katkami123
23. aug 2022

Ale ty nemôžeš za jej životne nešťastie akým pravom si to rieši na tebe? Správny kamarát dopraje a tesi sa z úspechu kamaráta.

danulicek
23. aug 2022

mozno keby si popisala konkretnejsiu situaciu, pri akej napomina dieta, by diskusia bola konkretnejsia. ale teda samej mi vadi, ak niekto z principu napomina za vsetko, ale ak napomenie z nejakeho dovodu, neriesim to, pretoze ten dovod proste je. mne napadlo este to, kedze si zacala aj ty sama tym, ze kamoske sa moc nedari, ty mas viac atd - ci stale o tom ty nehovoris, nechvalis sa alebo proste nevyjadrujes takto svoju spokojnost s tym, aka si a aky mas zivot. neviem, ci rozumies, co tym chcem povedat, ale mozno aj kamoska to nejako vnima. asi by bolo najlepsie porozpravat sa bez toho, ze niektora to ma lepsie, niektora horsie. proste ste kamosky, bez ohladu na financnu a inu situaciu.

A ak to robi len tak, ze je jasne, ze jej vadi vsetko na tom, co robi tvoje dieta, musis sa za svoje dieta a vychovu postavit sama. a uz je na nej, ako to zoberie. urazi sa, urazi... ale preco by si mala mlcat, ak vies, ze to je neopodstatnene?

katkami123
23. aug 2022

Tebe zas môže prísť nefér, ze sa s tebou potrebuje porovnávať a súperiť. Povedz jej nabudúce, keď ti bude hovoriť, co jej príde “nefér” - Dopraj a bude ti dopriate 😉

autor
23. aug 2022

@danulicek práveže ja pred nou ani nehovorím o ničom uz, lebo uz sa práve vyhýbam aby som náhodou nespomenula niečo čo jej vadi.... Ale tak su veci, ktore asi nemusím ani vypovedať, to ze sme na dovolenke vie, ze niekam ideme vie, ako je maly oblečený vidi.... Cize aj keď nerozpravam, aby náhodou tak niektoré veci asi nemusím ani hovoriť... No situácie sú rôzne napríklad moje dieťa jej dieťaťu zoberie hračku a ona z toho robí koniec sveta, jej zoberie môjmu a ja to neriešim a ani ona nerieši.... Alebo moje dieťa si vyleje vodičku na zem no neriešim ved co, tak vylialo trosku vody čistej na zem travu a ona zacne no ale to nie je pekne, to sa nerobí a rieši napríklad na mojom dieťati veci ktoré ja sama nepovažujem za takú katastrofu... Ja mam pocit ze jej vadi všetko, ako keby ma teraz nejakú alergiu a nie len z reci ale aj celkovo nejaké pohľady na to co ja dieťaťu poviem a nepoviem a tak

autor
23. aug 2022

@katkami123 toto keby jej poviem tak to asi koniec 😆 to by mi asi povedala ze akoze ja mam šťastie a výhody ktoré ona nemá a este si dovolim povedať jej dopraj a bude dopriate.... Aj ked ma ta veta asi niečo do seba

kaktusik007
23. aug 2022

ja ti poviem z druhej strany.... je to des, ist na kafe s kamoskou ked ma nevychovaneho haranta 🙂 resp. inak, milsie - kazda mame ine normativy na to, co je este u dietata OK a co uz nie. Rovnako kazda inak vychovavame svoje deti. A budem uprimna, ked som bola na ihrisku s kamoskou, ktora vsetko podriadovala svojmu dietatu a jej dieta mohlo na tom ihrisku vsetko --- asi trikrat som sa tvarila ze som si to nevsimla, ale ked matka evidentne sa rozhodla nezasahovat - zasiahla som ja, pretoze som sa na tu "vychovu" uz nevedela pozerat.

Ex ma dalsieho syna, parkrat sa vynimocne stalo ze boli u nas, resp. sme spolu boli vonku. Osobne, nerozlisujem a som rovnaka a vyzadujem rovnako od vsetkych deti - a ano, maly bol zaskoceny, podla neho som velmi prisna teta... Pretoze to dieta nikdy nepoznalo, ze by mu dospely povedal NIE. Bola som prva.

Tvoja otazka je velmi vseobecna - naozaj by bolo vhodne dat konkretny priklad, kedy kamoska do toho zasiahla a dieta ti poucovala -- pretoze ja to robim uplne standardne, ocakavam, ze dieta ma mat uz nejaku vychovu a ak ju nema - a skace do reci napriklad - nemam problem akekolvek dieta uzemnit ze ma pockat so svojou poziadavkou. A ak to niekomu s kym som vadi - som uplne OK ak sa so mnou prestane stykat, tiez si vazim svoj cas a nemam zaujem z dvoch hodin, co som so znamou / kamoskou na kafe riesit komunikaciu kamosky s jej spratkom, ktory sa evidentne nechce na ihrisku hrat a je pre neho zaujimavejsie sediet pri nas a vyrusovat / pocuvat. O taku kamosku potom fakt uz ani ja nemam zaujem.

A rovnako aj vek deti je dolezity. 3-4 rocne dieta sa to, ze nema zasahovat dospelym do rozhovoru, iba uci - takze tam som vyrazne tolerantnejsia ako ked to spravi 8-10 rocne dieta.

Podla toho ale co pises ani tak nejde o to ze ti usmernila dieta - osobne, ak by to bola fakt kamoska, tak ti to nevadi - viem to aj podla seba, mam inde toleranciu na deti ludi ktorych mam rada a vyrazne nizsia je ta tolerancia na deti ludi, ktorych sice poznam, ale inak nic moc... Podla mna ste sa iba s kamoskou vzdialili osobnostne - to sa proste stava, niekedy to boli viac, niekedy menej, ale naozaj ludia nam zo zivota odchadzaju a novi prichadzaju... a podla mna toto je ten dovod. Lebo ak by si tu kamosku uprimne lubila, to, ze ti upozornuje a de facto vychovava dieta, by ti naozaj nevadilo.

autor
23. aug 2022

@kaktusik007 ja ale nie som matka, ktora nezasahujem, vzdy zasahujem, minimalne s nou, lebo vidim ako reaguje, cize pri nej zasahujem uz aj na banality, aby videla, te dieta nenechavam len tak, aby si robilo co chce a samozrejme, ked urobi nieco nepekne, ze ja neviem to jej dieta buchne tak mu kludne dam aj po riti …. Cize toto mi vadi, ze ja zasahujem a napriek tomu ma potrebu stale poucat a upominat ….. a nase deti maju ledva dva roky, cize su fakt male … no konkretne situacia, moje dieta zoberie jej dietatu hracku, ja poviem svojmu dietatu nech nabuduce hracku neberie, nech ju jej dietatu vrati a ona do toho este zacne ano to sa nepatri, to nie je pekne, takto nebudeme kamarati, ale ked zoberie jej dieta hracku mojmu to nevidi a ja to teda ani neriesim, vsak deti si bezne beru hracky omg … alebo situacia moje dieta si vyleje vodicku na travu a ja poviem ok tak nebudes mat a ona zacne no ale to je skarede, vylievat takto hocikde vodu, to sa nesmie 🤦‍♀️ … a teda nie dom nejaka citlivia na dieta, som prave z tych co nemaju problem ked sa na moje dieta niekto nepozrie najkrajsie alebo co, ale ked dve hodiny pocuvam len meno svojho dietata a co nema a ma robit a ze stale nerobi pekne a este reci ze moje dieta sa s tebou takto kamaratit nebude, tak okej, to uz aj mna trosku uraza, tak mam sa vtierat niekomu, kto predo mnou mojmu dietatu hovori no my sa s tebou takto nebudeme kamaratit, moje dieta sa takto s tebou nebude kamaratit …. Tak som si povedala ok, tak sa nebudeme teraz az tak stretat, asi mas nejaky problem, mozno so mnoz a riesis si to na mojom dietati, tak aby sme ta nahodou neprovokovali a časom sa uvidi