Ahojte, co by ste robili s kamaratkou, ktora sa pred dvomi rokmi odstahovala do Prahy a od tej doby vzdy ked sem pride a stretneme sa, hovori ake je nase mesto zapadakov, ze tu je vsetko hrozne, nic tu nie je, nikde sa tu poriadne neda ist a podobne. Plus este k tomu sa tam volako vyformovala a kazdy clovek, co ma nazor iny od toho jej, je uplne hlupy, sprosty, neinteligentny a pod. Su to temy ako politika, ockovanie, teraz momentalne vojna na Ukrajine a tak. Dokonca nadavala na svojich rodicov, za iny nazor na pomoc Ukrajincom, ako ma ona. No proste som v soku z nej, aka zmena. Pritom sa pozname 15 rokov a vzdy sme si dobre rozumeli. Znormalizuje sa sama, ci jej povedat na rovinu, ze sa poriadne zmenila a nepaci sa mi to, riskovat priatelstvo?
Co by ste robili na mojom mieste?
To sa obcas ludom stava. Vypocuj, povedz svoj nazor, skonstatuj, ze nazory sa roznia. Ine mesto, iny zivot, iny zivotny styl, ine nazory, proste zmena. Je to caste.
Pohybuje sa v inom prostredí a tak ma aj iné názory a iné predstavy o živote. Nemusí to však byť zlé, jej pohľad na veci môže pomôcť aj vám ostatným vidieť aj iné názory a myšlienky. Nemôžeš od nej chcieť aby sa zmenila zas naspäť aká bola predtým, lebo zmena je v živote normálna a každý z nás sa mení. Môžeš jej, ale povedať, ze sa ti nepáči jej nová osobnosť a môžete sa o tom skúsiť porozprávať, ved predsa o tom sú kamarátky.
Ako kamarátka ju môžeš napomenúť. Vždy to ale rob z láskou a úctou. Každý je iný a inak vníma veci. Maj s ňou trpezlivosť a súcit. Držím ti palce a želám ti, aby ste ostali kamarátky.
Nešla by som jej tvrdiť ako sa zmenila a ze sa mi to nepáči. S ''kamoškami'' sme to robili tak do 15tich a potom som si našla inú partiu, tam už také nebolo 😅 normálne sme si povedali v tom momente, prepáč ale to ze ma niekto iný názor neznamená, že je hneď blbec (záleží od názoru). Predošlé mesto nemám ani ja rada, až na jeden sekač. Som preto horšia? Nie. Neposudzuj urazlivo všetko čo sa zmenilo, má právo na zmenu. Možno máš pravdu a stúplo jej to do hlavy, že býva vo veľkom meste kde ma možno lepší plat, lepšie bývanie, luxus... Kamoška mala takúto znamu, veľmi sa jej darilo i s priateľom vo väčšom meste a stúplo jej to do hlavy, ale potom jej došlo aká je trápna, ospravedlnila sa a začala sa správať normálne
Tak napíš svoje a jej názory pre porovnanie, možno má pravdu a vy ste ozaj z nejakej "diery" s predpotopnymi názormi. Môže to byť aj tak, že sa vyvysuje a nemá prečo, no aspoň sa uprimne zamysli, ci nemá aj v niečom pravdu. Minimálne v tom, že v Prahe sú iné možnosti je neodskriepitelne.
Presne toto som zažila . Nerobila som nič . Nejako prirodzene sme obmedzili kontakt . Teraz je kamoška s tou , na ktorú nadávala . Život ide ďalej , aj bez nej .
Neviem z akého dôvodu by som mala potrebu niekoho upozorniť? Zväčša ľudia, ktorí šli do väčších miest svet začali vnímať proste inak.. Ja sama, keď vidím ako ľudia reagujú na súčasnú situáciu z môjho rodiska či ako počas Covidu som sa za to mesto priam hanbila (vyšší počesť antivax proruskych ľudí voliacich lsns).
Ale tak ja som mala iný názor už keď som tam žila, ale nahlas som nemala s kým taky názor zdieľať až keď som sa presťahovala do väčšieho mesta. V Prahe mám niekoľko blízkych a ich názory sú mi viac srdcom blízke. Lebo neriešia zbytočne veci a odlišnosť vnímajú v dobrom zmysle. Zatiaľ čo tu, niekto rieši ako sa kto oblieka a či to na ich kg je v poriadku alebo kto koho ľúbi.. Ohľadom Ua im majú potrebu závidieť školské potreby pre deti, ktoré odišli z domova kvôli vojne... Takže tiež si vravím o svojom meste, že sú mimo a žijú si vo svojej bubline. Aj kamoši čo mi tam ostali sú takto zmýšľanim, preto sa týmto témam vyhýbam, keďže keď zistili ze som sa dala zaočkovať vypočula som si veruže iný slovník.😀
Takže jediná možnosť? Preskočiť na témy, ktoré vás spájajú a nie rozdeľujú. Proste Praha je naozaj mesto rôznych kultúr, názorov či väčších možností vyžitia...
Ahoj,
tak zalezi. Ono treba uznat, ze ma aj trochu pravdu, zial sme tu zaostali, od mentality cez uroven zivotneho stylu po politiku atd. Praha je uuuuplne iny svet, dovolim si tvrdit tak desatrocie pred nami tu na Svk.... Necuduj sa kamoske, ze zaziva kulturny sok, vzdy ked pride. A zial u nas kopu zakladnych veci proste nefunguje a ked tu je, tak ma proste nervy a ventiluje ich somranim 😅
Ak chces zachovat priatelstvo, tak vybehni za nou do tej Prahy ty, bud aktivna, snaz sa jej urobit zaujimavy program ty, ked pride ona na Slovensko. Ked sa budes staviat na zadne a oponovat jej alebo ju karhat, ze ti nadavanie ide na nervy, tak pozor - ona je uz velka pani z Prahy, nemusi to padnut na urodnu podu 😉
@barborachors Netreba skatulkovat ludi. V Prahe neziju bohovia, velakrat ovela biednejsie, aj ked si to nechcu priznat. Politicke zmyslanie je bud pravicove alebo lavicove, naozaj zalezi na vzdelani naroda. Cesi nie su tak uzkoprsi, ale to skor suvisi s nabozenstvami. Oni su skor ateisti, maju iny pohlad na svet.
Ako povedal klasik vo filme Slunce, seno... Taky vidíte to, co jste predtým nevideli? Nebo spise... nechteli videt.
A je to pravda, človek často získa iný pohľad na vec, ak sa na ňu pozrie s odstupom, alebo cez cudziu optiku. Rozdiel je len v tom, ako tento svoj nový pohľad prezentuje. Pokiaľ rozumnou diskusiou, názormi a pohľadmi je to v poriadku, to Ta môže obohatiť, posunúť. Pokiaľ ale všetko komentuje pohrdavym tónom, tak to svedčí len a len o nej.
Možno by som jej naznačila že to preháňa, mňa keď sa kamarátka dlhodobo žijúca v UK už asi po stykrat v spýtala och a vy už tu máte toto v obchodoch? Tak som jej odpovedala že nie, že u nás ešte kone kone tahaju a po zeleninu chodíme na jarmok, kde ju vymieňame za hlinené krcahy. Pochopila a dala pokoj s dramatickými vystupmi
ak chces aby vase kamaratsvo bolo take ako predtym, musis jej to povedat, ze mas pocit ze sa zmenila.. ked nepovies, bude taka aj nadalej ..