Kam na účinnú terapiu?

lepok
27. máj 2015

Ahojte.vlastne ma uz tato otazka na vas dlhsie zaujima,tak dufam bude prospesna.
V kazdej jednej temr sa tu docitam "chod k psychologovi", "chod k psychiatrovi". Cast tychto komentarov je urcite ironicka,tie ma nezaujimaju.
Skor sa k teme vyjadrite tie,ktore mate s tym prakticku skusenost.Ktore ste mali problem a za pomoci odbornika ste si to v zivote vyriesili.Pochopili vlastne spravanie,vlastne motivy konania,dovody,priciny,nasledky atd atd.
Moja skusenost je totiz taka (vlastnu skusenost vsak nemam),ze ludia,ktori sa takymto sposobom "liecili" skoncili na xanaxe (dostali mozno o nieco vyssiu davku,ako si daval lekar sam) resp. znama,ktora takuto pomoc vyhladala-zomrel jej manzel a dlho sa s tym nevedela a nevie vyrovnat-dostala radu:musite chodit do spolocnosti.myslim,ze to vedela aj pred tym.Tak sup sem s odporucaniami na odbornikov,ktori ma vyliecia z toho nepochopitelneho pocitu,ze ma picha na srdci,ked stari rodicia dlhodobo vidia vo vnucati len svojho syna a jeho svetle vlasky napriklad nikdy neriesia,lebo by museli uznat,ze ich ma po matke,pretoze uz by vnuca nebolo cele "z fajty Mrkvickovych" (po otcovi).

eeffka
27. máj 2015

@lepok najdes si psychológa zavolas objednas sa.vybavene. Akurát sa bud plati a to je rychlejsie alebo je bezplatny ale tam sa caka na termin aj 2-3m.
Na psychiatra treba odporucaci listok ale ze ta irituju svokrovci , na to myslim staci psycholog ak vôbec... mna srdia tiez ale nejak ich mam na haku coraz viac

lepok
autor
27. máj 2015

@eeffka nepochopili sme sa...kedze sem prispievam,tak je predpoklad,ze sucasnu modernu techniku pouzivat viem.aj telefonovat.prave o takuto ironiu som nestala.temu som zalozila ako reakciu na temu kde baba pise,ze jej vadi,ze dieta sa podoba na svojho otca.takze priklad so svokrovcami bol len PRIKLAD.nechytaj sa toho.otazka znela inak.KAM na ucinnu terapiu.
Myslim,ze tu na koniku som citala,ze zena sa chcela rozvadzat lebo jej muz nikdy na skrini nezatvaral dvere.potom jej bolo povedane,ze tym jej vlastne dava najavo svoju otvorenost k nej.a manzelstvo bolo zachranene.taka banalita,hlupost,ktora mala za nasledok skoro rozvod a stacil len iny uhol pohladu.
Tak ma zaujima,kde su ti,ktori su ti odbornici,ktorych cislo mam vytocit,ak som na nervy z toho,onoho ci tamtoho.

aredhel
27. máj 2015

@lepok staci zalozit temu na MK ;) tam ti poradi vela odbornikov a odbornicok 🙂

eeffka
27. máj 2015

@lepok preboha aka ironia? ti napisem postup a vidis za tym ine...

katrinka8
27. máj 2015

@lepok - no podľa mňa musíš hľadať v okruhu svojho bydliska odporúčania na dobrého psychológa, terapeuta... Pýtať sa okolia, kto bol, kde bol... alebo tuto konkrétne v skupine z Tvojho mesta sa opýtať, či niekto nevie odporučiť. Či to chceš všeobecne?

sardinka333
27. máj 2015

@lepok tých kontaktov máš plný internet....ludia ti možu dať iba odporučania kam a ku komu by bolo fajn sa objedať,
a nie je isté či ta ten či onen zoberie. Ja som išla k obvodačke a ta ma poslala do polikliniky a tam som sa objednala k psychošovi...cely postup. Pýtať sa ,,kam na terapie,, ani nie je dobrá otazka nakolko su terapie rozne a závisí aj od toho o aký problém ide, a je vela odborníkov, ktorí ponukaju terapie - neviem aku chceš...autogenny trening? kognitivno behaviorálnu? Tie su fajn na neurozy, ale su aj psychozy, schizofrenie a tam tiež treba ine postupy plus farmakoliečbu. Na ,,terapie,, chodim dodnes a pomohli mi. Ale ako vidím iné ženy napr. tá čo jej vadí ta podoba s tatkom by tiež potrebovala odborníka aby si to zrovnala v hlavičke sama so sebou, lebo decko za to nemože. Ale ako hovorí moja dokina- blázon si o sebe nikdy nemyslí že je blázon (a teda liečbu často nevyhladá ak to nie su samozrejme nejake patologické schizy, psychozy kde už su naozaj problémy )

krissy1
27. máj 2015

@aredhel si mi to zobrala z ust🙂

hanaja
27. máj 2015

@lepok Ahoj, ja nie som terapeut, ani ziadneho nepoznam, napriek tomu ti mozem poradit z vlastnych skusenosti, kde hladat pricinu. Skus sa vratit do doby, ked si otehotnela, najdi dovody, preco si sa tak rozhodla a ako ta tato informacia naplnala. Ja som velmi zatuzila po dietati, pretoze som mojho muza tak milovala, ze predstava, ze by som ho niekedy stratila bola pre mna katastrofalna. Jednoducho som potrebovala mat nieco z neho, co tu bude so mnou navzdy. Ked sa moje deti narodili a videla som v nich manzelov usmev, farbu oci, alebo tvar nosteka, naplnalo ma to pocitom blaha. Preto, ked mi moje svokra povie, ze mala ma vlasky po tatinkovi, je to pre mna prijemna informacia. Vela zien sa rozhoduje pre dieta, aby neboli same, na autorovi deti az tak nezalezi, dolezite, aby mali dieta, mali sa o koho starat, aby niekto plnil ich predstavy a zil ich nenaplneny zivot. Vtedy zvykne zeny vytacat, ked ich vymodleny ideal vybocuje z ich predstav...nebude toto mozno aj tvoj pripad? Bol tvoj muz ten pravy? Ak tvojho muza skutocne milujes, tak predstava, ze si dala svetu jeho kopiu by ta mala tesit.

hradnapani
27. máj 2015

@lepok univerzalnu odpoved/ kontakt ti neda nikto. Hladanie terapeuta vhodneho pre teba je v prvom rade vysledkom tvojho usilia si ho najst. Pytat sa v okoli na referencie - to v prvom rade, hladat na internete, oboznamovat sa s roznymi sposobmi terapii a podla toho si vybrat. Je dost mozne, ze ti dotycny psycholog, terapeut ci psychiater ludsky nesadne a nikde sa nepohnete (hoci tvojim znamym naozaj pomohol). Takze patrat a nevzdavat sa. Moja skusenost je naozaj taka, ze ten, kto pomohol druhym, nemusi aj mne (a opacne), lebo do tohoto vzajomneho (a velmi krehkeho) vztahu vstupuju rozne faktory (sympatie, sposob vedenia terapie, osobnost, cena, atd).

lunnita
27. máj 2015

@lepok odkiaľ si?