Kam ísť bývať?

13. mar 2023

S manzelom zijeme v podnajme, v 2 izbovom byte. Manzel by mal kazdu chvilu nastupit do prace. Kedze je rucitelom v uvere, ktory obcas nebol dlznikom plateny na cas, financna poradkyna mi povedala, ze mu hypoteku nedaju, pretoze svieti ako rucitel v uverovom registry. Ja si chcem zobrat hypoteku a nie platit vysoky najom. Obaja chceme dom. Problem vsak je, ze sa nevieme dohodnut. Ja mam prve dieta z prveho manzelstva a chcem na neho striedavku. Chcem ist byvat 15 km od mesta, aby bola mozna striedavka. Muz vsak chce ist byvat blizko svojho rodiska, co je cca 100 km dalej. A znemoznilo by mi to moznost mat striedavu starostlivost. Hypo chcem zobrat sama, kedze mam dobry plat plus by mi niecim zrejme prispeli aj rodicia. U neho moznost ziskania hypoteky je takmer nulova, ale on to asi nevnima. Nevieme sa na tom zhodnut uz dlho. Uz sme v jeho rodnom meste kedysi byvali a bolo to nie velmi dobre, lebo tam je nedostatok prace, plus by sme museli daleko cestovat.

sasa1310
13. mar 2023

hypotéku si nevieš zobrať len sama, nakoľko ste manželia. Čiže všetko spolu ako manželia obaja spoludlžníci. čiže obom budú skúmať príjem a obom budú skúmať dlhy či ručenia

autor
13. mar 2023

@sasa1310 financna poradkyna vravela, ze je mozne zuzit BSM a manzela z toho s jeho suhlasom vynat

panelacikova
13. mar 2023

@sasa1310 môže si vziať aj sama presne ako uvádza v ďalšom príspevku.

sasa1310
13. mar 2023

no skôr zrušiť BSM ako zúžiť. Veď ten úver budeš splácať niekoľko rokov zo spoločného

panelacikova
13. mar 2023

@sasa1310 čítaj ju s porozumením: "Hypo chcem zobrat sama, kedze mam dobry plat plus by mi niecim zrejme prispeli aj rodicia. U neho moznost ziskania hypoteky je takmer nulova, ale on to asi nevnima. Nevieme sa na tom zhodnut uz dlho"

tak zrejme má finančne asi poriadne navrch autorka, keď takto uvažuje a píše.... prečo by to mala splácať zo spoločného? možno ďalších 20 rokov bude mať ona omnoho vyšší príjem, než on. plus, pomôžu jej rodičia...

sasa1310
13. mar 2023

@panelacikova pretože pri zúžení BSM na danú nehnuteľnosť je stále príjem spoločný oboch manželov. Je zúžené BSM len na nehnuteľnosť a na vzatie hypotéky. A čítam s porozumením neboj

panelacikova
13. mar 2023

autorka - odpoveď na tvoju dilemu: keďže so súčasným mužom nemáš žiadne dieťa, zároveň je jeho finančná situácia oproti tvojej biedna, láska-neláska, pozerala by som na potreby svoje a svojho dieťaťa. ak ťa miluje, prispôsobí sa. on je totiž v pozícii, že nemôže veľmi vyskakovať. bežne sa ľudia prispôsobujú situácii, ktorá je schodnejšia, pohodlnejšia a rozumnejšia. je to logické...

marsmykkok
13. mar 2023

A čo ti máme napísať? Je to na dohode Vás oboch, manželove dôvody sú aké? A ty dosť neštandard ak nemáš ako matka dieťa v svojej starostlivosti, koľko má vlastne to dieťa? Ak teeneger napríklad už, striedavka by bola skôr na škodu a je to otázka pár málo rokov.

marsmykkok
13. mar 2023

@panelacikova Tu úplne nesúhlasím, ak dá viac do bývania, určite by to mali mať ošetrené. Ale KDE bývať, tak to by malo byť v zdravom vzťahu spoločné rozhodnutie a nie o tom, kto má finančne navrch. To ako keby ak žena je tehotná by mal rozhodovať iba muž, však ona z materskej nebude splácať, bude muž z príjmu. Alebo ak žena zarába 700, muž 1800, tak by mal tiež muž, lebo má vyšší príjem.

panelacikova
13. mar 2023

@sasa1310 jaj, chápem... mám prípad v rodine, kde to bolo trošku ináč a do zúženia zapadala aj hypotéka. ale tí dvaja už dokázateľne spolu nežili, obaja mali rozdelené domácnosti a fungovali už niekoľko rokov každý sám za seba... preto sa mi to poplietlo. takže pardon, súhlasím s tým, čo si napísala. v každom prípade, pokiaľ autorka náhodou fakt zarába lepšie a je predpoklad, že lepšie aj zarábať bude, tak má stále navrch... či sa mýlim?
@marsmykkok ale toto nie je iba o nej a manželovi, ale aj o dieťati z predchádzajúceho vzťahu a jeho biologickom otcovi. nemiešala by som hrušky s jablkami. iné by bolo, keby ona nemala žiadne dieťa a urobia kompromis. no mne z jej slov príde, že ona ani nie je v tomto manželstve nejak spokojná...

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
13. mar 2023

@panelacikova mam s nim dieta. Ale chodi do skolky tam, kde chodi prve dieta do skoly

autor
13. mar 2023

@marsmykkok o to, kde bude dieta sa sudime, resp. Ci bude striedavka

autor
13. mar 2023

@jabadabadu ano, ja to tiez tak vnimam zial. Hlavne chcem, aby bola striedavka a ked by som odisla prec, striedavka by nepripadala do uvahy

panelacikova
13. mar 2023

autorka, ale ak ex nechce striedavku, tak asi nevysúdiš nič. včera tuším tu bola práve taká téma. a k tebe - ak chodí aj súčasné, mladšie dieťa do rovnakého mesta ako staršie, tak by som nešla 100 km niekam do prdele, prispôsobila by som sa deťom. jemu čo napadlo utekať tak ďaleko? vadí mu, že v blízkosti je tvoj ex?

amelie2017
13. mar 2023

Ty pracujes, ty mas prijem, na ktory ti daju hypo. Manzel by mal len nastupit. Doteraz co robil? Mate 2 deti, jedno v blizkosti bio otca, ma tam skolu, spolocne dieta skolku. Ale panko, aktualne nezamestnany, zadlzeny sa chce stahovat 100km ku svojej rodine..a kto vas tam bude zivit?

autor
13. mar 2023

@amelie2017 on by chcel dochadzat a zobrat k nam byvat otca, ktory by postrazil deti, keby trebalo, z coho nie som nadsena.

eva8
14. mar 2023

Vezmite si papier, napíšte plusy a mínusy.
Dôležité je tiež, či by si sa nemusela vzdať tvojej práce. Malé mesto, nižší plat. Našiel by si nový manžel prácu?
Ako často by ste potrebovali postrážiť dieťa? V prípade dlhodobej potreby sa dá zájsť 100 km pre otca a ubytovať ho načas u vás v dome. Na večer sa dá zohnať niekto z okolia. Taktiež cena domčeka bude vyššia pri vekom meste, než pri malom. A hlavne, je pre dieťatko striedavka dobrá? Vyhovujúca? Dôležité sú deti

melanta
14. mar 2023

On by k vám chcel zobrať bývať svojho otca? Nikdy. Nemôže si kúpiť vlastné bývanie pretože ručí niekomu nezodpovednému a ešte si bude klásť podmienky že bývať sa pôjde kde on chce a ešte aj s jeho otcom? Bože ženy prečo si beriete takýchto chmuľov. Potom sa musíte pýtať takéto otázky.

svetlonos
14. mar 2023

Mila autorka,
tak tu uz by som bola druhy x rozvedena! Ruci blbec niekomu za uver, taticka chce ku vam nastahovat? Noz vo vacku sa mi normalne otvara.
Prosim ta ake ty mas benefity z tohoto chlapa ?? k comu ti je dobry?
Z tvojho popisu je akurat tak pritazou. Posli ho do teplych krajin a mas vystarane.
Urcite by som nesla 100 km od mesta kde byvam, pokial by som bola hlavnym zivotelom, co ty teda budes. Vy chcete obaja dom ale realne si ho mozes dovolit let len ty...
Utiahnes hypo aj sama rozvedena s dvoma detmi?
Mozno budes spoko aj s bytom na hypo, uplatis sama a nebudes riesit chlapa, ktory sa este neodstryhol od tatika.
A neviem, ale ked som chcela deti, tak som ich chcela ja a mm a nie aby sa mi o nich starali rodicia. A uz uplne odhliadnuc od toho, ze byvanie co i len nablizku svokrov/ rodicov nehrozilo. Lubime sa ale kazdy ma ine zivotne nastavenie = nefungovalo by to. Aby mi ktosi kecal dospelej do zivota, to isto!
A 100 km denne dichadzat? No keby robim denne 4 hodiny za 4000 v cistom ok. Ale inak nie.

prabinka
14. mar 2023

Toto by som asi veru nedala. Neviem, či vám to takýmto štýlom nejak dlho vydrží alebo respektíve, či by si bola vôbec šťastná. No na bývanie so svokrom, na to by som sa asi len tak nedala, keďže šípim v tom celom trocha väčší probléém

petedea
14. mar 2023

@panelacikova "citajaj s porozumenim: Hypo chcem zobrat sama, mam dobry plat"

To je sice pekne, ze mas pekny plat a je to tvoj plat, ale v manzelstve nie tvoj vylucny majetok, ale sucast BSM.

petedea
14. mar 2023

Takze, ak ti mozem poradit, toto nepreberaj len s hypotekarnym poradcom, ale aj s dobrym pravnikom, aby si sa poriadne nekopla.

panelacikova
14. mar 2023

@petedea neboj sa, čítala som s porozumením.... a absolútne súhlasím s
@svetlonos tiež by som bola druhýkrát rozvedená, byť na mieste autorky.