Kam a ako sa pohnúť ďalej?

bludna
2. sep 2021

Ahojte, na zaciatok by som rada povedala, ze tuto stranku pasivne sledujem uz zopar rokov a nejakymi diskusiami som sa uz za ten cas inspirovala.

Som bezdetna 28 rocna zena, mam vlastny byt, zazemie, rozbehnutu karieru, nadstandardny prijem s dobrou perspektivou no v podstate mam pocit, ze zijem prazdny zivot. Mam sice vlastne zaujmy, cestujem, vzdelavamn sa a robim co ma bavi ale cim som starsia tym viac mam pocit, ze toto nie je to co chcem. Nemam vyslovene pocit, ze mi tikaju biologike hodiny ale mam partnera, ktory ma z predosleho vztahu dceru, s ktorou travim velmi vela casu a zacinam si uvedomovat, ze starat sa o dieta a vychovavat ho je to co ma naplna. V minulosti som zila pomerne divoky zivot a nevedela som si predstavit, ze piatky vecer budem travit doma pri legu ale teraz sa mi vsetky veci, ktore som v minulosti povazovala za dolezite znaky nezavislosti zdaju strasne povrchne.

Predpokladam, ze po tomto by ste mi viacere napisali, aby som si teda "urobila" dieta. Ano, samozrejme nad tym zacinam cim dalej tym viac uvazovat, ma to vsak niekolko rovin. Velmi ma desi strata nezavislosti a aj ked povaha mojej prace umoznuje vykonavat ju 100% z domu, materstvom obrovsku cast nezavislosti napriek tomu stratim. Uprimne ma desia aj zdravotne komplikacie, ktore sa mozu vplyvom tehotenstva a naslednym porodom prejavit. Zijem zdravym zivotnym stylom, sportujem a rada by som v tom pokracovala. Mam taky(mozno iracionalny) strach zo vsetkych zmien a obmedzeni, ze kvoli nemu si nedokazem pripustit, ze JA BY SOM NAOZAJ MOHLA MAT DIETA a vidiet aj tie pozitivne veci. Predsalen, je ine ked sa starate o partnerove dieta a nemate zan v podstate nijaku zodpovednost a ked je to dieta vase vlastne. Z detstva a dospievania si navyse nesiem velmi vela traum a casto sa zamyslam nad tym, ci vobec ja dokazem byt dobra matka, ked mi vadi pohlad na ostatne deti, nedokazem ich zniest a su mi vyslovene neprijemne. Casto mam kvoli tomu pocit, ze nie som "hodna" toho mat dieta.

Zazivali ste niektora podobne pocity? Ako ste sa s nimi dokazali vyrovnat? Som sice uz par rokov v procese terapie ale je to skor dlhodoba zalezitost.

ledgerka
2. sep 2021

Mala som to podobne. Bala som sa ze uz nebude cas na sport a na samu seba. Takisto som chcela skor do prace. O tomto vsetkom sme sa s muzom rozpravali a dohodli sa ze starostlivost bude 50/50. Ak mas dobreho partnera tak nestratis samu seba a budes mat cas na svoje hobby. Drobec ma 15 mesiacov a funguje nam to super. Takze pozor na to s kym to dieta budes mat.

moonlight1210
2. sep 2021

@bludna teoreticky mas uz vyburenie za sebou. takze mat dieta pre teba nebude az taka zataz.

to, ze sa ti zmeni sposob travenia casu, priority a pocas pociatocnych rokov obetujes kus volneho casu - to je dan za deti.

ale zase ked ten cas dobre investujes, tak uz cca od 11-12 rokov je dieta velmi samostatne a schopne. takze sa ti zase vrati kus volneho casu pre seba (odist z domu na dve hodinky sportovat, ci s kamoskami na kavu, bez stresu, ze vyhori dom 🙂 ).

a ked k tomu mas partnera (alebo aj jeho rodinu), ktori ti vedia obcas pomoct dieta (kym je male) postrazit, nemusis sa uplne vzdat ani sportovych aktivit.
resp. ked najdes vhodnu trasu a kocik, da sa napr. behat aj s kocikom a dieta si to vie tiez uzit.

ze ti vadia ine deti - tvoje nebude. tam uz je puto uplne ine (hoci su vynimky, ale to nie je caste). bude to "nieco celkom uplne ine". dokonca mozno zistis, ze ine deti viez uz prijimat inak. zmeni sa tvoj pohlad na ne. budes vediet ako na ne.

evita_g
2. sep 2021

Priveľa rozmýšľaš. Máš partnera, máš zázemie, chceš dieťa, ale čím viac sa v tom budeš rýpať, tým viac dôvodov, prečo je lepšie ho nemať, nájdeš. Pritom sama cítiš, že všetky tvoje doterajšie hodnoty sú povrchné a už ťa nenapĺňajú. Je fajn si život nalinajkovať, ale treba byť aj spontánny - dokonca aj v takých závažných rozhodnutiach ako mať či nemať dieťa 🙂

bludna
autor
2. sep 2021

@ledgerka Ano, s tym rozdelenim urcite pocitam. Pises, ze ste sa o tom s muzom rozpravali. Co bol pre teba taky ten pomyselny "push", ze si si povedala tak teda idem do toho? Mam pocit, ze neviem nejak odburat tu hranicu

bludna
autor
2. sep 2021

@moonlight1210 Dakujem za povzbudive slova 🙂

bludna
autor
2. sep 2021

@evita_g Dakujem za reakciu no myslim, ze tu sa nezhodneme.

marcelik88
2. sep 2021

Myslim si, ze nad tym tak nejakosi zbytocne premyslas a az moc sa tym vsetkym stresujes co a jak bude potom. Ono sa to myslim si, ze casom samo posunie do roviny, ked sa budes na to vsetko tesit. Kazdy to mame tak povediac trocha inak

ledgerka
2. sep 2021

@bludna ten push bol pristup a nastavenie mojho muza. Prenho bolo automaticke ze sa o dieta bude starat rovnako ako ja. Tiez som uz dieta sama chcela ale ak by on nemal taky pristup tak by som do toho nesla. Sme v zahranici a na dieta 100% sami.

bludna
autor
2. sep 2021

@ledgerka Rozumiem. Avsak skor cakam na to, ze ten push pride nejak zvnutra mna.

juliet86
2. sep 2021

@bludna aky druh terapie navstevujes? ktory psychologicky smer? spominas viac traum. myslis ze niektore z nich suvisia s blokom voci materstvu? lebo zjavne nejde iba o racio. napr dojce ie posobi ako prevencia rakoviny prsnika atd

luccija
2. sep 2021

@bludna asi už prišiel nie?keď si mala potrebu toto napísať a uvazujes nad tým🙂Mala som to tak isto ako ty aj ten vek sedí...mala som pocit, že len zbytočne zabijam čas a vypĺňanam si ho kozmetikou, nákupmi, prácou brala som smeny navyse...a chcem už mať dieťa venovať sa mu, učiť ho...zit s dietatom...zdravotných komplikácií sa boja všetky zodpovedne ženy tak isto sa budeš báť o 3,5 rokov, ak nie viac🙂Športu sa nemusíš vzdať veď nie všetky ženy sedia doma s deťmi, ale aj športujú, behajú, turistikuju so mnou chodila dcéra aj do fitka do kútika.Mas možnosť robiť z domu veľké plus..skôr sa asi na tebe podpísalo tvoje detstvo, keďže píšeš či si "hodná mať dieťa" asi Tá niekto z rodičov podceňoval či mal autoritatívnu výchovu, ale máš všetko je to tu🙂chces byť mama

anavianavi
2. sep 2021

Presne si opisala mna a moj zivot. Pocity, ktore mas sa u mna dostavili tesne po 30-ke. Nevahaj zalozit si rodinu. Si na to viac ako zrela. Vsetko zvladnes a budes sa citit viac naplnena. Pracu zvladnes popri. Necakaj vsak, ze vsetko sa dietatom vyriesi, ale lutovat nebudes. Obohati ti to zivot, na rozdiel od prace, ktoru mas. Zaujmy nestatis tiez, ani nezavislost. Ako si zariadis, tak budes mat. Drzim prsty.

marca12
2. sep 2021

@bludna dieta vobec nie je obmedzenim. Ono sa prisposobi tvojmu stylu. Mam mnoho aktivnych kamaratov,ktori odmalicka beru deti vsade so sebou. Ci uz na turistiku samozrejme prisposobena narocnosti alebo chodia behat,bicyklovat,na chaty,dovolenky aj do zahranicia. Aktivni ludia budu aktivni aj s detmi. Domasedi sa budu vyhovarat ako sa co neda.

luccija
2. sep 2021

@bludna nikdy nevieš ako sa na tebe podpise tehotenstvo...si mladá, športujes ty nebudeš typ, ktorý sa zanedbá...skôr máš rada veci naplánované, si zodpovedná, máš obavy...a niekedy je to na škodu, lebo brzdia.Niekedy treba vypnúť mozog, keď Ti podsúva pochybnosti

metuzalem
2. sep 2021

@bludna myslim ze klasicky pripad. Zivot ta uz nenaplna a chces zazit tu povestnu materinsku lasku, ale nechce sa ti velmi obetovat. Ano dieta ti moze dat zmysel zivota, ale musis byt ochotna SEBA odsunut na 2. kolaj. A mat vlastne dieta je uplne ine ako sa starat o cudzie.

babydoll95
2. sep 2021

@bludna Z môjho pohľadu si veľmi zodpovedá žena, ktorá potrebuje mať zodpovedané všetky otázky v sebe, urovnané nezrovnalosti až následne koná. Môžem ti povedať z vlastnej skúsenosti, obavy opadli zo mňa po potvrdení tehotenského testu, niečo sa vo mne zlomilo, začala som do hĺbky rozoberať minulosť (mala som ťažké detstvo), všetkým som zo srdca odpustila, pretože robili čo najlepšie mohli, tým som získala zmierenie aj sama so sebou, mučili ma predstavy, že nebudem dosť dobrou matkou. Dnes už viem, že urobím čo bude v mojich silách a dám do toho kúsok mňa.
Mojim najväčším strachom bolo, že nebudem schopná obetovať ,, samú seba " teda pohodlie, kariéru aj šport (jazdectvo). Ale vieš čo? Dieťa neznamená koniec všetkého, skôr akýsi kompromis. Vyrovnaný partner pomôže, pretože bude aktívne pomáhať vo výchove a ty budeš mať čas na seba.

To, že som chcela baby som pocítila tak, že svet sa mi zdal byť akýsi prázdny, akoby nemal hlboký význam - dušičku pre ktorú by som urobila všetko.

bludna
autor
2. sep 2021

@juliet86 Moja psychoterapeutka sa venuje hlbinnej terapii. Ako som spominala, tak tuto temu aktualne rozoberame, len je to zalezitost na dlhsie no. Ja sama mam zaujem na tom hlbsie porozumiet samej sebe a tomu v com je problem aby som sa mohla snazit to nejak odstranit. Len je to dlhodobejsi proces no.. Ano, moje traumy mi urcite sposobuju blok v zdravom pohlade na materstvo. Ako dieta som nedostavala vela lasky co sa odzrkadluje v kazdom vztahu v mojom dospelom zivote.

bludna
autor
2. sep 2021

@luccija Dakujem za podporu. S tym detstvom si to uplne vystihla. Stale sa konfrontujem s myslienkou na to, ci vobec som hodna mat dieta. Okrem partnera a jeho dcery nemam v okoli nikoho s dietatom a ked som v situacii, ze sa ocitnem v blizkosti inych deti tak citim, ze mi je to velmi nekomfortne. Zacnem sa potit a mam negativne pocity k tym detom. Citim to tak, ze v nich reflektujem svoje zle detstvo. Preto sa citim taka zmatena z toho, ze ci si vobec ja zasluzim nejake dieta, ked sa na to pozeram takto.

luccija
2. sep 2021

@bludna partnerovu dcéru ako vnímaš?máš ju rada, baví Ťa s ňou tráviť čas?svoje vlastné bude úplne niečo iné🙂

luccija
2. sep 2021

@bludna môžem sa spýtať ku komu chodíš na terapie?

bludna
autor
2. sep 2021

Baby, dakujem za povzbudive reakcie. Popravde zostala som prekvapena, pretoze zvycajne v podobnych temach citam o tom, ake je to sebecke vobec uvazovat nad nejakym casom pred seba a nad karierou :D Ale teda aby som to uviedla na pravu mieru, tak nemam nejaku uplne zavratnu karieru, skor perspektivnu pracu, ktora ma bavi, s dobrym ohodnotenim a perspektivou. Tuto otazku materstva nemam sama so sebou vyriesenu, preto mam aj taky psychicky blok rozpravat sa o tom s partnerom, aj ked on uz podobne rozhovory inicioval. Zatial respektuje, ze sa o tom nechcem bavit a sposobuje mi to stres. Neviem si popravde ani uplne predstavit mat s niekym takyto vazny rozhovor.

bludna
autor
2. sep 2021

@luccija Jasne, je to uplne zlaticko 🙂 Nemame nijake problemy. Rada s nou travim cas, aj sa o nu velmi rada postaram. Nemam dokonca ani nijaky pocit z toho, ze by ma to obmedzovalo. Ale je este mala. A s partnerom sme spolu len nieco vyse roka.

bludna
autor
2. sep 2021

@babydoll95 Ani nevies ako uplne si vystihla vsetky moje pocity 😀❤️

juliet86
2. sep 2021

@bludna pozri. super ze si to uvedomujes a super ze s tym nieco robis. tvojou vyhodou je vek. mas cas aj do 36to riesit. . ja si myslim ze by ti mohlo pomoct skusit aj iny psychologicky smer. velmi odporucam institut virginie satirovej. z dvoch dovodov oni sa priamo zameriavaju na rodinu a preto ze sposobia zmenu. v tebe. uvidis treba zazit ver mi mam pochodene. za skusku okrem casu a penazi nic nedas. drzim ti palce.