Začnem asi od začiatku. Ked som bola tehotná priatel sa flákal s kamarátmi , pil, chodil po vonku bezomna kedže som bola tehotná a dlho som vonku nevydržala. Vela krát sa na mna vykašlal koli kamarátom. Tak som mu dala ultimátum ešte počas tehotenstva že ked sa malý narodí pojde on vonku tak pojdem aj ja. Ked bude hodinku budem hodinku ja. A dnes mi oznámil že ide na pivo. A keby som išla aj ja za kamarátkou na kofolu a nechala malého samého s ním tak mi to príe že budem tá najhoršia matka pod slnkom. Ale zase už nechcem trpiet že on si pojde a ja musím ostat doma. Už stačilo. Nech vie že aj on má zodpovednost a nielen kamarátov.
Myslím si, že takýmto prístupom nič nevyriešiš. Samozrejme, že ak pôjdeš na chvíľu s kamarátkou von, nebudeš kvôli tomu zlá matka, ale nič tým vo vzťahu k partnerovi nedosiahneš, toto nie je riešenie vášho problému...
Ahoj,
ja sa tiež sem-tam skočím za kamoškami, občas si treba tzv. vydýchnuť. Nemyslím, že by na tom bolo niečo zlé. Niekedy beriem aj krpca so sebou, babeny sa s ním pohrajú. Takže pokojne choď aj Ty. 😉
@wiki20 pokial vies, ze sa priatel bude o maleho vediet postarat, kludne chod, urcite to z teba zlu matku neurobi 😉 ale ako ti pise @zeytin vas problem to nevyriesi...s priatelom si musis sadnut a rozpravat sa s nim o tom...a ako sa sprava odkedy sa maly narodil? prebral nejaku zodpovednost, sprava sa ako otec, alebo stale chodi von a nestara sa o vas? ked bude chciet ist na pivo raz za cas, tak preco nie? takisto mozes ist aj ty raz za cas 😉
@zivika od kedy je mmalý na svete tak sa snaží v noci vstáva so mnou, prebaluje ho, mojká ho, nikde ete nebol .... len viem že ked mu teraz dovolím a nič s tým nespravím a poviem si že chod ja budem doma tak to bude robit časejšie a častejšie a skončí to tak že ostanem na malého sama ... tým mu len chcem ukázat že aj on má zodpovednost a prečo by som mala trpiet a doma sediet ...
@wiki20 mne to pripada, akoby si ani velmi nestala o to ist von, ale skor chces "potrestat" priatela... :(
nie je to po mesiaci skoro..?
ja chapem, preco ta priatelov postoj stve (ja by som mm zabila, keby ma v tom veku nechal doma samu s dvojkami dlhsie nez by bolo nutne), a ze mas tiez pravo na oddych, ale si si ista, ze by sa o maleho vedel postarat? je este fakt malicky-mozno by si mala viac stresu ako radosti z toho, ze si vonku..nebolo by skor riesenim zostat doma vsetci spolu, priatel nech sa stara o maleho (keby nieco, si nablizku) a ty si zatial pozries telku, nieco si precitas alebo si len v klude pospis 😉
no a celkovo mam pocit, ze otecko este asi nepochopil, ze s dietatom sa zmeni cely zivot a treba sa podla toho aj spravat. tak by bolo fajn si vydiskutovat, ze v najblizsom case takeho aktivity s kamosmi vyrazne obmedzi a bude sa venovat vam.
@wiki20 Môžete si zaviesť nejaký systém šetrenia opušťákov 🙂 Za každý jeho výbeh ti napíše opušťák, ktorý si ty môžeš vybrať keď budeš chcieť. Takže ak aj teraz nechceš odísť od malého, čo chápem, ja som počas kojenia nemohla a ani nechcela od detí, tak si využiješ tie opušťáky neskôr, keď bude väčší. A spravodlivosť ostane zachovaná 🙂
tiez si nemyslim ze je nieco zle na tom, ked mama si odbehne s kamoskami niekam... ale pokial to beries tak ze sedis s malym doma a trpis ?? a priatel je von s kamosmi,,, tak asi ste na to male celkom neboli pripraveni,, ked s malym doma trpis 😀
@wiki20 holka, chtěla si vůbec to dítě, nebo se stala nehoda? Co by jiná dala za to, kdyby její přítel/manžel vstával v noci k miminku, nebo dokonce přebaloval! A to, že jsi s dítětem doma, považuješ za trpění? Užívej si toho, že máš zdravé dítě a kochej se jeho pokroky.....To jak Ti miminko roste se už nikdy nevátí. A čím bude starší a samostatnější, tím Ty budeš mít více volného času.
@missy97231 joj ja som to tak nemyslela ... malého milujem s celého srdiečka ale neviem ako to lepšie napísat že on si užíva a ja doma s malým ... a jeho miesto je po mojom boku ... dufam že si to lepšie pochopila a
@dais je to perfektný nápad ... to ma nenapadlo ... asi to tak spravím ...
@adelajda2012 no teoreticky to tak aj je ... malého by som neopustila ale ked pojde a nechám to tak potom bude chodit častejšie vonku a častejšie ... poznám ho .. tak viem jak to bude pokračovat a nakoniec by sme sa len hádali že ho obmedzujem a že žena má byt pri dietati a muž zarábat peniaze
@wiki20 no, ale takto sa problemy neriesia, uznaj sama, ze keby tebe niekto zakazoval ist von, asi by sa ti to nepacilo a clovek, ktory by ti to zakazal by ti zrazu nebol tak blizky...ako som pisala, sadni si s nim, otvorene mu povedz, coho sa obavas, dohodni sa s nim, ako casto si asi predstavujete vzajomne "opustaky"...vsetko pekne v klude a bez vyhrazania sa, lebo to este nikomu ku stastnemu vztahu nepomohlo 😉 pises, ze sa snazi, tak ho nechaj ist von za odmenu 😉
@wiki20 aha, teraz citam, ze chce ist prvy raz od narodenia maleho. no tak ho na chvilu pusti, ale dohodnite sa, ze pride domov na nejaku konkretnu hodinu, aby ti v noci mohol pomoct s babom.
ale naznac mu, ze pivo s kamosmi bude skor vynimkou..
a k tomu sedeniu doma..ved vas chlapcek ma len mesiac. ja by som v tom case ani nesnivala o tom, ze niekam pojdem, nemohla by som, bala by som sa..skor by podla mna bolo dobre travit viac casu spolu ako rodina. musite si obaja zvyknut, ze budete podstatne viac "sediet doma" ako ked ste dieta nemali🙂
baby, preco niektore musite hned vsetky baby chytat za slovicka a hned im "nalozit"? ved urcite to nemyslela doslovne, ze s malym trpi...je mesiac po porode, este je mladucka, vsetko je pre nu nove a telo a hlavu ma plnu novych veci, otazok, obav a hormonov, nemusite z nej hned robit zlu matku, ktora urcite na dieta este nebola pripravena...aj keby nebola...uz je matka, snazi sa a potrebuje poradit a vypocut, tak jej skuste poradit a povzbudit ju
@wiki20 😀pochopila som uz. ste mladi ale mate obaja uz velku zodpovednost... a podla toho co pises,, tak zatial si tvoj priatel tu zodpovednost za dieta plne uvedomuje 😉 len nech mu to ostane nadalej 😉
@wiki20 mně přijde, že ten, kdo se tady nechová moc dospěle, jsi ty. Tvůj partner se opravdu zapojuje do péče dost nadstandardně, pokud chodí do práce a v noci vstává k malému, tak to je dost náročné - on si odpoledne dost těžko může zdřímnout. A pak chce jednou jít ven a ty začneš dělat scény. Ne proto, že bys péči o dítě v té době nezvládla (což by byl pádný argument - třeba náš prvorozený měl dost dlouho čas od cca 18:00 do 1:00 jako nejkrizovější část dne, kdy jen ječel a vyžadoval nošení - na to nemohl jeden člověk zůstat sám), ale protože "má sedět doma a basta"?
To by ti s takovou mohl za chvilku utéct úplně.
Chce to oboustrannou toleranci. Narozením dítěte jste se oba stali rodiči, ale nepřestali jste být lidmi. A jak ty, tak on, budete potřebovat nějaký prostor sami pro sebe. Pokud ty se na ten prostor a čas zatím necítíš, to je normální, ta pupeční šňůra mezi matkou a dítětem je přeci jen užší. Ale dopřej svému partnerovi trochu svobody. Za stanovených podmínek, samozřejmě, třeba "jednou za dva týdny a do desíti budeš doma". Ale ne z trucu, z obyčejné lidské tolerance a vstřícnosti.
mne osobne pride divne, ze by som manzela von "nepustila".. Chodi na pivo bezne, nemam s tym ziadny problem, dokonca sa par krat stalo, ze isiel von tri krat pocas tyzdna. (napr. musel z prace 2 krat a predtym s kamaratom) - neriesim, nech ide.. keby som mu to zakazala, tak by ho to lakalo viac.. Dokonca ho aj sama obcas poslem, potrebujem upratat alebo umyt podlahy.. 😀
Ako sama pises, pomaha ti v noci, prebaluje - ved to je super, prajem ti, aby mu to vydrzalo.. akurat ten system ked ide on, tak pojdem aj ja - to mi pride ako u malych deti.. ☹ Vydrz este dva tri tyzdne, potom si najdi nejake cvicenie, nech hlida pravidelne, alebo si chod zaplavat, na kaficko.. ale nesleduj, ako ste dlho kazdy vonku, to fakt nema cenu..
@maladama dakujem za uprimny názor ... ale nerobí ... on síce vstáva so mnou v noci ale doobeda si pospí ked sa starám o malého a ja spím denne možno 2-3 hodinky ... a náš malý má koliky od tej 17tej do 20tej cca ... ak tiež len na rukách a čičíkame ho a podobne .... mne osobne nevadí že ide na pivo , nech ide ... len ked si nato zvykne tak sa uplne vykašle na nás tak ako počas tehotenstva ked som mu dovolovala chodit a na konci tehotenstva som ho poriadne ani nevidela ...
chápem to že sa jej nepáči že jej priatel ide von behat s kamošmi ked maju doma male dieta a mal by byt doma pri nej...to by sa ani mne nepáčilo a zarazila by som to, teda očakavala by som od partnera že to bude aspon nejaký ten čas rešpektovat, ved malé ma len mesiac...ale na druhej strane nechápem potrebu matky tak skoro po pôrode tiež behat po vonku, je jedno že za kamoškami alebo tak...ale aj to posedenie pri kávičke je minimálne viac než hodinova zaležitost 😨 ....neviem ako bývaju, ak bývaju s rodičmi že ma kto postrážit tak možno ešte....ale ja osobne by som od tak malého dieťaťa nešla večer von, ani za kamoškami na kofolu....ked by som velmi chcela, tak cez den na hodinku do mesta sadnut na terasu alebo podobne, prípadne ist ku kamoške domov alebo tak nejak 🙂 ....ale všetko je to o vzájomnej komunikácie a dohode partnerov....
Manželstvo nie je vezenie............
@wiki20 OK, pokud sedí doma na prdeli, tak to je přeci jen trochu jiná situace. V takovém případě, pokud netráví většinu dne hledáním práce a po pohovorech, by se měl zapojovat výrazně víc, když on spí dopoledne, tak ty do postele odpoledne a dítě ať ti nosí na kojení, jinak se sesypeš.
Ale stejně by měl mít, možná o to víc, že je celý den doma a mezi lidi nepřijde, právo občas někam vyrazit. Ale opravdu na základě dodržované dohody. A jestli má malej koliky do osmi do večera, tak hospoda má otevřeno i po osmé, takže po osmé může vyrazit 🙂
@wiki20 ahoj 🙂 ako casto chodi tvoj priatel s kamaratmi von? Pretoze ak je to raz za cas, napriklad raz za tyzden alebo dva, tak na tom nic nie je. Nemozes chciet, aby ti bol non stop po tvojom boku, nie je to zdrave pre vztah. Viem, ze si mozes povedat, ze aj ty mozes ist. A mas pravdu mozes a mala by si mat aj ty svoje zaluby alebo nejaky cas pre seba, ked sa stretnes s kamaratkami na kavu alebo prechadzku s kocikom a tak. Teraz mas inu situaciu, tym ze mas babo, ale to je uloha matky. Pre zeny sa vsetko zacina uz tehotenstvom a vtedy to vela muzom este nic velmi nehovori. my zeny mame ine materinske pudy ako muzi tie svoje otcovske. A pises, ze ti pomaha s babatkom, tak si myslim, ze mozes byt rada a troska mu dopriat, nech sa ide vyventilovat s kamosmi raz za cas. Ak by sa flakal po nejakych diskotekach, tak to je ine. Ale ak sa ide stretnut s kamosmi na dve hodinky raz za cas, to je uplne normalne a zdrave. Nemoze vymazat vsetkych svojich kamaratov len preto, ze mate dieta. A ani ty by si nemala. Ak chces mat harmonicky vztah, musis mu dopriat trocha ' slobody' a aj sebe.. Ved ked budete nonstop spolu, iba vam bude hrozit, ze budete mat ponorku, zacnete si liezt na nervy, pretoze on vie, ze nemoze ist von, bude ho to vo vnutri zozierat a budete sa hadat. A uvidis, casom bude chodit menej a menej s kamaratmi von, najma ked si kamosi zacnu zakladat rodiny 😉
já jsem si pro obě děti naordinovala rok "samotku" - byla jsem tu hlavně pro ně, protože vím, že první rok je pro děti klíčový..... Nezlob se na mě, ale mít zaječí úmysly už v 6n, to je trochu moc.... Vždyť může on vzít prcka v kočárku, a ty mít "veget" sama doma, dospat se, pokecat s kamarádkama přes FB nebo skype, ale být pro mrně... Ono se ti to stonásobně vrátí, neboj
ale jinak, já na sebe klidně prásknu, že už v asi v synových 3 týdnech jsem začala jezdit sama na sobotní nákupy potravin (u nás tehdy nebyla ani večerka, takže autem 10km do nejbližšího krámu pro chleba a k řezníkovi) - ježiš, to bylo blaho, celých 40 minut sama! Žádný řev, žádný vyblitý mlíko na halence, dospělí lidé a oni mluvili! 🙂
mýmu prckovi je 13m a byla jsem bez něj venku asi tak 5x ☹ já ho prostě nemám komu nechat a nebo se to zrovna nikomu nehodí a já pak už příště nechci otravovat a ani se nezeptám. jestli máš komu ho nechávat, tak si klidně udělej třeba 2h týdně s kámoškou na cvičení a kafíčku. prospěje to všem. ale jak se psalo výš. tvůj problém s partnerem to nevyřeší.
@wiki20 prepac, ale co ti brani ist??? akoze maly??? a musis ist von vecer? ved si chod sadnut s kamaratkou poobede, ked ona skonci v praci, ved je to lepsie ako vecer....
a kludne mozes v ramci prechadzky poobednej....dohodnite sa vtedy, kedy maly spi poobede a mas to vyriesene.....sup s nim do kocika, bude mat prechadzku a ked zaspi, mozes debatit s kamoskou.....
moj nezvlada sam vsetkych troch, takze ked chcem ist von s kamoskou, idem poobede a so vsetkymi....vacsi sa zahraju v detskom kutiku, najmensia spi a my debatime pri kavicke pri vacsich..... 😉
aj ta kamaratka sa musi trosku prisposobit, ved vie, ze mas dieta a teda s nim nepojdes do nejakeho zatuchnuteho baru predsa....
@blahova_andrea
@maladama
@xsenova
@pepibubu
@lenkaa33
@andrejka1983
@evaviki
@zivika
dakujem holky .... ostanem doma ... máte pravdu že tým by trpel len malý .... a aj keby som išla neužila by som si to lebo by som mala strach ... ja si to vynahradím ked malý bude večší 🙂 dakujem za názory
@wiki20 chod 🙂 ale musis si byt ista ze bude zodpovedny za dieta 😲 nie si zla matka 🙂