Jedlo ako téma našich každodenných hádok

10. júl 2022

Dobrý večer, opíšem vám situáciu u nás doma, pretože na tomto sa permanentne doťahujeme.
Ide o to, že priateľ si veľmi bazíruje na téme jedlo. Nie sme rodina, čo veľa vyhadzuje, ale sem tam ostane nejaká tá porcia, ktorú už treba vyhodiť, lebo sa nedojedla. Samozrejme, vyvádza. Nevidím to ako veľkú tragédiu, ťažko nejaká domácnosť nemá žiadne zbytky. Sme štyria, ja on a 2 deti. U nás doma bolo normálne, že každý jedol, čo mal rád a tak sa stalo, že boli otvorené aj 3 rôzne nátierky, ale zjedlo sa všetko, keďže každý jedol podľa svojej chuti. Vzala som to ako samozrejmé a robím to aj tu a hneď dostanem prednášky a hysterický záchvat, že keď je otvorená jedna, bude ju povinne každý jesť až kým sa nezje. Beriem jedlo ako pôžitok, nie že musím jesť niečo nasilu, len aby sa to zjedlo. On mal otvorenú svoju nátierku, deťom som otvorila druhú a ja som si vzala len maslo s uhorkou. Už som dostala krik, že som rozmaznaná. Proste nebudem jesť, čo mi nechutí, ako je tá jeho nátierka alebo šunka s kapiou. Ako to funguje u vás? Už ma berie zúfalstvo

pribinak
10. júl 2022

Čo som v base? Jem to, na čo mam chuť. Akože snažím sa nevyhadzovať jedlo, ale zas netlačím do seba na silu

diamond007
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
10. júl 2022

@pribinak ved práve. Brala som ze je normálne keď ma každý chuť na niečo iné a nakoniec som ostala ako sprostá ze inde to tak nefunguje

autor
10. júl 2022

@diamond007 u nás sa veľa nevyhadzuje a okrem jednej porcie vareného ozaj nič maximálne keď nám raz skysla polievka už bola asi smotana tesne pred zárukou. Keby sa vyhadzovalo nepoviem nič ale otvoríme si a aj si to dojeme. Je pravda ze on bol ako dieťa bity kvôli tomu ze nechcel jest a teraz je z neho maniak 🙈😃

lucia851
10. júl 2022

Zjeme každý to na čo máme chuť. Toho tvojho by som nakopala do zadku.

diamond007
10. júl 2022

Ale zas dnes každí žije v prepychu zo všetkých stran, niet sa čomu čudovať popravde že sa vyhadzuje aj jedlo. Kedysi bolo jedlo DAR... Doba sa zmenila. Spravte kompromis.
Viac ako jedlo by ma štval ten krik od partnera.

diamond007
10. júl 2022

Dráha autorka, ak bol bití za jedlo, niet sa čomu čudovať. Je to možno viac ako podvedome z traumy čo prežíval pri stolovani. Odzrkadľuje možno iba svojich rodičov. Skúste sa o Tom porozprávať a nejako nájsť spoločné východisko.
Ale ak nevyhadzujete vyslovene jedlo tak nevidím dôvod mať otvorené aj tri veci naraz

zmrzlinka2021
10. júl 2022

Ja sa tiez stotoznujem s tvojim priatelom.

Ak niečo vam nechuti, tak to proste nekupujte. Ak nieco kupite, tak neotvarajte desat veci, proste potraviny su drahe. Vsetci tu pomaly nariekaju ako je vsetko drahsie a ze sa budeme pomaly past, ale nase spravanie neraz tomu nezodpoveda.

sense
10. júl 2022

My vyhradzujeme minimálne Prakticky nič, ale tiež mame otvorenych viacero veci ale vždy to dojeme...

Tvoj chlap si otvorí niečo lebo ma chuť ale ty keď si dáš chlieb s uhorkou si rozmaznaná? Tak to urobte tak raz si daj ty jeho. Natierku a nabudúce nech nie je rozmaznany on a da si miesto nátierky len chleba s masl a uhorkou

mandzula
10. júl 2022

A ked si ty otvoris nieco prva, on to dojeda, aj ked mu to nechuti alebo si otvori to, co chce on?

autor
10. júl 2022

@sense on uhorku nezje lebo to je zelenina 🤦‍♀️ mal ju nakrájanú na tanieri tak sa dobre ze nie zjančil že načo mu to dávam ze on nie je zviera aby jedol zeleninu. Čiže toľko ku kompromisom 😃 jeho nátierka ma špecifickú chuť je to niečo miešané s chrenom čo ja moc nemusím preto som ostala pri masle s uhorkou. Alebo kúpi niečo o com sa neporadí a čuduje sa ze to nikto nechce jest. Na x veci mam alergiu ale už aj to mi bolo vytknute ze to nezjem lebo x výhovoriek napríklad alergia 🤷‍♀️. Snažím sa nejako nereagovať a hlavne nehrotit problém keď sa to akurát deje nenechám sa tým strhnúť a netrápi ma to ale keď odídem do samoty dolahne to na mňa a príde mi ze chudáci deti keď si nemôžu dat bez výčitky to na čo majú chuť. Nie som zástanca nútenia co sa týka jedla. Sama viem ze keď zjem niečo s odporom alebo zjem viac než dokážem tak sa pogrciam (reálne grciam nie len ze ma naťahuje). Mala som v minulosti x problémov so žalúdkom o com on vie ale to nikoho nezaujíma.

autor
10. júl 2022

@mandzula otvorí si svoje však on zeleninu jest nebude predsa 🤦‍♀️🙈 ja jem tie veganske nátierky (aj keď nie som vegan) luntner ci ako sa vola ta značka. Minule ochutnal Francúzsku ze mňam aká je dobra a keď sa dozvedel ze to je značka veganov /vegetariánov tak odvtedy to do úst nedal.

autor
10. júl 2022

@zmrzlinka2021 keby sa to vyhadzovalo pochopím ale tie nátierky majú malú gramáž a keď sa nedoje dnes doje sa zajtra. Namastim malej desiatu do školy urobím večeru a už je po nátierke.ak kupujeme tie veľké paštéty tak tie jeme všetci tie nám chutia a to je v pohode aj keď sú tri dni v chladničke. Ale keď je toho viac hoci len z večera do rána to mu vadí

mandzula
10. júl 2022

@autor s takymto pristupom sa moze u deti dopracovat akurat tak k PPP. Evidentne ma tvoj muz problem, ktory by bolo zrejme dobre riesit s odbornikom, nech sa vsetci nescvoknete.

autor
10. júl 2022

@diamond007 vraj keď nejedol obed dostal ho aj na večeru a nedostal nič iné v ten deň kým toto nejedol. Príde mi to trosku ako týranie keď dieťa niečo vyslovene nechce aby bolo nútené zjesť to bez toho aby dostalo ešte niečo iné. 😔 Nie je to rozmaznanost ale tak ako on nezje zeleninu tak ja nezjem rôzne mastné salámy tlačenky a podobne veci ktoré proste môj žalúdok neudrží

pribinak
10. júl 2022

Pozri, on nech si je čo chce a ty si jedz čo chceš tiež. Ak sa mu nepáči, tak nech sa nepozerá
A zajtra by mal na tanieri rozkrájane aspoň 2 uhorky a skúsil by ich nezjesť
Takú prednášku by dostal že dovi dopo

pribinak
10. júl 2022

@mandzula súhlas

mandzula
10. júl 2022

@autor aha, takze pan si spapka, co mu chuti a zvysku rodiny nariadi, co jej ma chutit, fasa...

karelova
10. júl 2022

Ja som team tvoj partner. Neznasam plytvanie jedlom a vyhadzovanie zvyškov. Správny gazda/gazdina (zámerne uvádzam obidva rody aby sa to nikoho nedotklo) by mal byť schopný uvariť/nakúpiť toľko aby sa spotrebovalo/využilo.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
drzaopica
10. júl 2022

Velmi by mi jeho teror vadil.U nas v 90% jeme kazdy nieco ine.Nieco sa doje, nieco aj vyhodim.Ja to platim, tak aj to mozem vyhodit.Suhlasim nech neje natierku, ale zeleninu nebude zostavat

zmrzlinka2021
10. júl 2022

Inak, to ze neje zeleninu, je dost zle. Pravdepodobne sa asi nestara ani o svoje zdravie.
A co je smutne, ze vobec neberie do uvahy to, ze mas zdravotne problemy.

autor
10. júl 2022

@mandzula on to nevidí ako problém. Vidí problém vo mne. Navarím viac je zle. Navarím menej tiež je zle. Kúpim viac veci je zle. Chladnička je poloprázdne je zle. Ale vždy je to moja vina. Mne hovorí aby som sa nad sebou zamyslela. Mam aj ja svoje chyby to ano ale som si vedomá ze tiež zarábam na potraviny som si vedomá ze nevyhadzujeme viac než je nutné takže nevidím problém ak celá rodina neje tu istu nátierku

ropucha6
10. júl 2022

Samozrejme, ze kazdy jeme aj take, co tomu druhemu nechuti, ale teda neocakavam, ze to po tom po mne niekto doje. S takymto extremistom by som asi nevysla, tiez nemam rada plytvanie, ale nezastrelim sa, ak raz za cas sa nieco nestihne zjest.

autor
10. júl 2022

@pribinak skúsim to 😃 len tak ho nasrať ze aké to bude

autor
10. júl 2022

@karelova keď ostane jedna porcia nazvyš co sa vyhodí to podľa mňa nie je strata. Keby sme mali zviera dostane to zviera ale keďže nemáme tak to ide do koša. Podľa mňa iné rodiny majú oveľa viac zvyškov len si to neuvedomujú ako straty lebo to dajú zvieratám.

autor
10. júl 2022

@dominika1988 fúú toto u nás nie je. Veru sa dojeda všetko. Toto by som ani ja nezniesla

karelova
10. júl 2022

A to je problém tu jednu porciu dojest? 🙂

diamond007
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sense
10. júl 2022

Tak tým pádom byu mňa s tými pripomienkami nepochodil.
Môj nezje na raňajky chleba so šunkou ale je ticho, lebo vie ze ja nebudem jest každé ráno chleba s džemom alebo medom... My máme ešte aj mlieko každé to svoje.... On nepasterizovane z gazdovstva, dcéra vypije len polotučné a ja bezlaktizove a ešte sa nám nestalo žeby sa niekt pokazilo... Ale beriem to. Ze my sme rozmaznaná ale si to ne vykrikujeme navzajom

januska12323
10. júl 2022

Podľa tvojho popisu má tvoj frajer problém s jedlom a mal by ho riešiť alebo jesť sám a s tebou sa o tom nebaviť. Nabudúce keď začne pošli ho do obývačky že ty s deťmi sa chceš najesť v pokoji.