Je zlé nechcieť mať deti?

12. feb 2024

Mám 31 rokov a mám pocit že nikdy nechcem mať deti. Nechápte ma zle, deti mám veľmi rada ale keď si to predstavím do budúcna toľko starostí, výdavkov, stresu, atď... Jasné že nič nenahradí detskú radosť, mám mladšiu sestru viem o čom píšem. Len mám v živote rada slobodu, neviazať sa, cestovať, život bez záväzkov, užívať si, budovať kariéru. A myslím si, že keby som mala deti tak to určite skončí.

Tiež ste to tak mali? A zmenili ste časom názor? Do 25ky som študovala VŠ, posledných 6 rokov pracujem, cestujem a nejak som to neriešila ale už si uvedomujem že mám svoj vek.

Nehľadám problém, čo má prísť príde, len ma zaujíma táto téma ako to máte vy a či ste spokojné...

aeruginosa
12. feb 2024

Dieta nie je obciansky preukaz = nemusi ho mat kazdy. Ak ho nechces z akehokolvek dovodu, tak jednoducho ziadne nemaj. Je to v poriadku. A nemusis riesit, ako to maju ine zeny. Ty si ty.

Btw. diskusii na tuto temu je tu neurekom, tak ked sa pohrabes v historii, mas citanie aj na tyzden.

chlebnik
12. feb 2024

V okolí som poznala veľa žien s rovnakým prístupom, nakoniec sa dali presvedčiť rodinou a priateľmi aspoň jednému. Veď keď zmenia názor už bude biologicky neskoro a kto sa o nich bude na starosť starať?
Tak z jedného boli dve aby to jedno nebolo samé, veď keď sa budú spolu hrať tak si oddýchneš. A je to len na chvíľu, potom pôjdu do škôlky a do školy a už budeš mať zasa voľno.
Hlúposť. Absolútna hlúposť.
Teraz absolútne vidieť a v niektorých prípadoch aj počuť, že to ľutujú.
Od 20 ročných, po 40 ročné, napriek tomu "že majú svoj vek".
Keď niečo nevyjde tak budeš počuť, že to je preto lebo si sa stala matkou moc stará.

Ak sa na to necítiš, rozhodne sa do toho netlač s myšlienkou "veď to nemusí byť tak zlé". Adopcia existuje.
Zariaď si život tak, aby si bola spokojná a so stabilitou, ktorú potrebuješ aj pre seba aj do rezervy pre dieťa ak by si si to náhodou rozmyslela sama.
Ak do vecí pôjdeš s neistými myšlienkami, ani si nevšimneš kedy začneš vidieť dieťa ako omyl, ktorý ťa pripravil o život po akom si túžila a nebodaj ho ešte začneš nevedomky obviňovať. Deti sú citlivé a vycítia viac, ako o sebe vie človek sám.

Viacerí ľudia so mnou nebudú súhlasiť pretože o zlej stránke neistého materstva sa hovorí a počúva horšie ako o tom po čom ľudia túžia.

Toto rozhodnutie by neovplyvnilo len teba ale natrvalo aj dieťa/deti a ťahá sa to po celý život, pretože dieťa je dieťaťom rodiča aj keď je dospelé.

autor
12. feb 2024

@chlebnik Presne, akože určite by som bola rada keby mám dieťa ale čo ak tam bude podvedome ten pocit

chlebnik
12. feb 2024

Ak ťa to trápi častejšie, skús nájsť terapeuta ktorý ti nebude huckať to čo je tradične očakávané ale vypočuje ťa a uzná to, čo by bolo pre teba najvhodnejšie.

Je bežné počuť "koľké nechceli a teraz keď majú tak by nemenili", ale je bežné vidieť, že sa niekto nedočká rovnako podporujúcej odozvy keď povie "koľké mali a teraz by menili". Pokiaľ sa neakceptuje jedno rovnako ako druhé, daj si s radami od ľudí, ktorý nie sú ty alebo nezaujatý odborník pekne pokoj, lebo keď treba, na vine si si za všetko sama.

refly
12. feb 2024

@chlebnik Veľmi osviežujúce a nečakané (na tejto stránke) čítať taký triezvy komentár XD
Decká sú super, ale keď ich človek nechce, tak nechať sa nakecať je asi najhoršia vec, čo sa môže stať. Napriek tomu, že mám rovnako ako autorka - 31, tak mám v okolí iba jeden pár, čo dieťa majú. Dlhšie sme sa nevideli, potom sme sa pýtali že čo a ako a obidvaja sa iba ľahostajne poznamenali, že ani jedného rodičovstvo nebaví, tak toto jedno ešte vychovajú, keď už ho majú a stačilo.

maryskas
12. feb 2024

@chlebnik veľmi dobre napísané. Naša spoločnosť je akosi stále nastavená, že ideš postupne - svadba a potom samozrejme deti. A hlavne aby nebolo neskoro, biologické hodiny tikajú,..Veď kto sa o teba postará, čo budeš robiť na staré kolená, atď. Aj na staré kolená sa dá užívať život, cestovať, byť len s partnerom..

eternity24
12. feb 2024

Prečo by to bolo zle? Ako si na to prišla?

vanilkovazmrzka
12. feb 2024

Nie je to zle. Nechces deti, nemaj deti. Hotovo.

deniska2706
12. feb 2024

Nie je to zlé. Skôr je dobré že si to uvedomuješ skôr než ich máš.

chlebnik
12. feb 2024

@maryskas To slávne "kto sa o teba postará na starosť" je obzvlášť osviežujúce počuť v prítomnosti kamarátky, ktorá dobrovoľne pomáha v domove dôchodcov a chodí im robiť spoločnosť kde takmer všetci majú dobre zariadené a živé deti, ktoré ich nechodia ani navštevovať pokiaľ nejde o niečo čo sa dá dediť (dom už nie, ten je na deťoch, takže rok dva po prepise ich mohli pokojne prehumpľovať do domova) a zazerajú na každú opatrovateľku, ktorú vidia, že je na nich milá lebo chráňboh aby jej niečo dali, za to že sa o nich pekne stará. Ani čokoládu!! Tá má ísť vnúčatkám!!!! :D :D

dianka3
12. feb 2024

Nie je nikde napísané že keď si žena automaticky sa od teba čaká že musíš mať aj dieťa. Nie si prvá a ani posledná čo bola,je a bude bezdetná je to tvoja voľba života a len tvoj život nikto ni nemôže kázať ako ho máš žiť, zariaď si život podľa seba a nie ako druhý kážu 😉

lenka.25
12. feb 2024

Vôbec to nie je zlé . Moja najlepšia kamarátka to ma podobne ako ty . Vždy povie , že jej úplne stačia moje deti 😂. Berie ich na výlety , dovolenky, do kina ….. potom mi ich vráti a je rada , že ma čas len pre seba . To že si žena ,neznamená , že musíš byť automaticky aj matka

miadi
12. feb 2024

Praveze je dobre ze to vies a postaras sa aby si deti nemala. Nie je nic smutnejsie ako zena matka ktora si nevie uzit materstvo. Ktora mà dieta len Preto ze to chcel Niekto iny. Trpi ona aj deti. Ja som spokojna materstvo je pre mna najkrajsia vec v zivote-mojom. No uplne chapem ked to ty citis inak .je to tvoj zivot a ži ho Podla svojich predstav .

refly
12. feb 2024

@maryskas
@chlebnik Vy nesnívate o tom ako vám vaše dospelé deti budú na starosť utierať zadok?
Najväčší problém snívania o neexistujúcom človekovi je, že väčšina ľudí si predstavuje ochotného sluhu. Mám známu ktorá stále opakuje ako jej chýba brat, ako by chcela brata... ale vždy to hovorí iba v zmysle keď potrebuje priviesť nábytok, odšoférovať, navŕtať, poskladať... Chce ochotného džina, ktorý všetko vie, ochotne všetko spraví zdarma a priskočí na zavolanie. No to vôbec nie je ľudská bytosť... to je vymyslený poskok. Najlepšie je, že brata aj má, ale hovädo a alkoholika, ktorý ju pripravil o dom po rodičoch. Ale toto si nikto nepripúšťa... že sa môže človek aj nepodariť.
Fakt nechápem že niektoré si chcú porodiť svojich budúcich ošetrovateľov... a rátajú stým. Ako, buďme realistickí... normálna výpomoc je ok, ale dlhodobé opatrovanie napr (viac menej) ležiaceho pacienta zničí človeka fyzicky aj psychicky. Niekedy sa to ani nedá skĺbiť časovo alebo fyzicky, ak dieťa pracuje a starostlivosť je fakt náročná. My máme babičku, po schodoch nezíde, do auta si nesadne, nikto nie je dosť silný, aby ju preniesol. Potrebuje pomaly každý týždeň lekárovi. Ako? Kedy?
Redukovať ľudí na "čo pre mňa môžu urobiť" nie je moc dobrý spôsob rozmýšľania. Veľmi blbý dôvod mať deti.

zorkahorka
13. feb 2024

@refly aaale, tak toto ti povie aj vela rodicov, ktiri deti chceli. Byt rodicom nie je jednoduche a kazdy to zvlada inak

tetapetra
13. feb 2024

Je to tvoj názor, tvoje dôvody. Ak sa tak rozhodneš, nikto nemá právo zhadzovať ťa,opovrhovať tebou.

lanka999
13. feb 2024

neboj niesi sama s takymto nazorom, som o cosi starsia a mam rovnake pocity a nemyslim ze sa zmenia 🙂

zuzanna33
13. feb 2024

Ak by som mala rozum a skúsenosti čo mám dnes po troch deťoch nikdy by som sa nerozhodla ako predtým...V živote som si prešla hocičím ale nevrátim čas no riadila by som sa určite rozumom a nemyslela len na druhých ale viac na seba...

mikasa_ackerman
14. feb 2024

Wau, som ohúrená týmito uvedomelými komentármi, veľakrát pod takýmito diskusiami ženy tú bezdetnú zavrhovali, nadávali jej do škaredých vecí, priali jej aby sa nenarodila a tak. Som príjemne prekvapená😁
Ale aby som reagovala na autorku, mám to rovnako a nemyslím si, že by sa stalo niečo, čo by to zmenilo. Aj bez detí je život plnohodnotný☺️