Ahojte baby, máte niekto partnera bez práce? Ako dlho a ako to prežívate? Ďakujem za vaše názory, som vám vďačná 😊
Nemám, nemôže si dovoliť byť bez práce, ak by sa však stalo ze ho z nejakého dôvodu prepustia, tak si nájde novú. Práce je dosť....
Nemam,som momentalne na rd s druhym dietatkom.ak by nahodou ostal bez prace,tsk si bud najde inu alebo pojde na matersku a ja do roboty.nemozeme si dovolit prist o prijem😑ucty treba platit
@sigynka záleží od veku a možnosti sa zamestnať(či už od bydliska alebo od profesie)....za mňa pokiaľ chlap nemá zdravotné problémy a má rodinu - má sa vedieť postarať o rodinu, bez ohľadu na to či bude robiť prácu akú by chcel alebo zoberie "hocičo"......iná situácia je ak je chlap z východu, má rodinu a v mieste bydliska nemá veľa možností....Rovnako chlap v 60-tke môže zobrať len robotu ktorú bude stíhať a fyzicky zvládať(nemôže ísť napr.do automobilky)
Pokiaľ ide o mladého chlapa ktorý má rodinu a hľadá si "dobrú prácu" tak takého by som kopla do riti....raz mám rodinu, tak keď prídem o prácu zoberiem prácu aká je a až potom hľadám niečo lepšie....ale zase ak má dobrú podporu tak nech si oddýchne, ale ak by ostal bez príjmu a mala by som ho živiť - tak by mal hubovú polievku každý deň...som mala kolegyňu, muž po VŠ 2roky doma a hľadal si stále dobrú prácu, ona od ročného dieťaťa išla do práce aby mali z čoho platiť účty....
Neviem si predstavit mat doma chlapa, co nepracuje. Samemu by mu to vadilo, nie to este mne. Ak by bol dlhodobo chorý, postarala by som sa ja. Ja som teraz v 8m, som doma, a manzel ťahá vsetko.
Môj manžel je od júna bez práce, hľadá si novú, no zatiaľ nenašiel nič čo by stáli za to. Ja si to dosť užívam,lebo som na rodičovskej a som v 7. mesiaci, takže mi dosť dobre padne že mi pomáha. Ono sa ľahko hlad práca pre elektrikára alebo skladníka, no manažérskych pozícií v jeho odbore nie je veľa a nemá zmysel brat prvú prácu len kôli tomu aby pracoval. Chce prácu v ktorej zostane aspoň pár rokov, nie prestupnú stanicu. A keďže nás financie netlačia, môže si dovoliť počkať. Dokonca si viem predstaviť že by sa zamestnal až po narodení ďalšieho bábätka, keďže počas skúšobnej doby to bude s dovolenkou náročné.
@klarissa25 " trošku ide aj o vek"
Nemohla by som mat leniveho chlapa. Roboty je dost,len treba chciet. A ziadne vyhovorkt. Ak je financne za vodou,nevidim problem.
@jamatkaroka prečo nejde na matersku s prvým dietatom? Nech sa niekde zamestná na dohodu, aby mal aktívne nemocenské poistenie a vybaví si matersku
@lula313 ak by šiel na materskú, musela by som sa ja vrátiť do práce alebo tam skončiť. Ale vrátiť sa nechcem, takže skôr skončiť. Prišla by som o materskú na druhé dieťa a tá mi vychádza na maximálnu sumu, takze to pre nás nie je riešenie. Je dôležité čo bude mať v životopise. Určite nemá zmysel aby sa niekde zamestnával na dohodu kôli odvodom, alebo bral prácu kde bude podhodnotený a po pár mesiacoch dal výpoveď. To by nebolo fér ani voči firme v ktorej by sa zamestnal. A našetril nám dosť na to aby si v kľude mohol hľadať prácu, tak nech si dá kľudne pauzu.
@jamatkaroka nemusis sa vratit do prace, ani im nič oznamit, zrusila by si si len rodicovsky príspevok a platila zdravotku. hlavne píšeš, že ideš rodit, čiže na tu matersku s prvým dietatom on ist kľudne môže.. na dohodu sa mohol zamestnať fiktívne u známeho a byt polroka doma, poberať 1400eur je podľa mna zaujímavejšie ako ist do prace..
@jamatkaroka A to ti kto povedal?? Ty si voci zamestnavatelovi nadalej na RD jeho nezaujima ci poberas RP. Len by si si musela platiť ZP ako píše
@lula313
Mal ist na MD do 7dni od skončenia PP v OL. Teraz musi obnovit NP aby mal nárok.
@jamatkaroka Preco vytlct? Kym je doma mohol poberat MD aj len mesiac ci dva kym nájde prácu. Zaplatil odvody. Ale ved to je uz vasa vec.😉 Ini vytlkaju a este aj idú do práce. U vas by to bolo aspoň tak ako to bolo pôvodne myslené a nie ze ludia nasli dieru v zakone.
@evittam myslím že táto téma bola založená k niečomu inému nie k tomu ako dostať môjho manžela na materskú na ktorú ani nechce. Ale vďaka že chcete pomôcť, no nie je s čím.
@evittam tak píše, že je manažér, to určite pod dvojku nemá mesačne(materska by bola podľa VZ z predchádzajúceho roku a stačila mu dohoda len na zaktivnenie NP a nie, že by tak robil polroka, ale bol by polroka na materskej doma.. ale tak jamatka nechce mat muza doma, čo ja by som po porode ocenila, aby mi pomohol a brala by som to, že sa muvratia zo systému peniaze, ktoré don dal, ale keď nechce..
@lula313 Diskusia je o inom-ako napísala a taktiež napisala,ze chce muza doma. Radu dostala, nerieši. My nemame preco. Kolko zarobil mozes len dedukovať.
No a na NP sa tolko neodvadza aby sa dalo povedať ze si vyberie zo systému co tam dal-pripadne jedine po dlhyyyych rokoch bez PN ci OCR.😉
@jamatkaroka Ja som len opravila a vyvrátila tvoju mylnu informaciu a poskytla som ti ďalšie. Ci ich využijes a ako je mne jedno. Ja sa do tvojho života nestaram. Pekný večer.
ja som bola bez prace nejaky cas a bolo to v pohodke keby to bolo opacne je to takisto
Tak u nas tak isto.mame hypo a 4 deti tiez si to neviem predstavit.ale samozrejme sme sa bavili aj na tuto temu takze by bral aj zahranicie a tam prace neurekom.ja mam plat slaby ale tiez rozmyslam ze zmenim pracu aby som tam fakt nezatvrdla az do dochodku a ten by som mala almuznu z takehoto platu ani si nesporim nan ked je taky plat.
@sigynka môj partner zostal bez práce doslova zo dňa na deň, bolo to v čase keď som bola s dcérkou na rd, takže jeho príjem bol dôležitý. Kým sa zorientoval a našiel si prácu, tak sa staral o dieťa a ja som brigadovala. Je to len o dohode medzi partnermi ako si rozdelia úlohy. Všetko sa dá prežiť aj zvládnuť, ak chceme.
@jamatkaroka vobec nerozumies zakonom. Pises blbosti. Ste to pokaslali mal ist hned na matersku a bol by doma, pomohol doma pises ze ti to fobre padne, mali by ste prachy.
Preco by si ty mala skoncit v robote ??? Co to ma spolocne s materskou tvojho muza ze ty koncis ? Baby ti veru dobre napisali.
@blunka Ako som písala, má žel nechce ísť na materskú. Nerozumiem prečo tu na MK každý dáva nevyžiadanej rady. Keď to budem chcieť riešiť, opýtam sa.
@jamatkaroka tu nejde o nevyžiadané rady, podľa tvojich odpovedí bolo babám jasné že NEROZUMIEŠ veci. Ani v prvých príspevkoch ani neskôr, lebo stále píšeš hluposti. Tak ti baby písali len ako to naozaj je - aby ťa opravili.
Dokonca ani doteraz na 100 % nechapeš ako to baby mysleli a myslíš si naďalej, že keď by šiel na matersku tvoj muž, tak že ty súčasne s ním nemôžeš ísť a poberať maximálnu materskú. Len ťa opravovali.
Ak chlap chce byť radšej bez roboty !, alebo na úrade prace! - za čas kým nenájde nové zamestnanie a namiesto toho mohol poberať peniažky doma (materska je viac ako nezamestnanecka davka) normalne legálne. Tak aj ten chlap sa asi vyzna v zakonoch rovnako skvele ako ty. Lebo každy chlap by to využil.
A keď vravim využil hovorim o legalnej materskej pre muža čo aj tak sedi doma lebo nema pracu. Nejde o žiadne podvody. A jeho materska na staršie dieťa by žiadno neovplyvnila tvoju matersku na druhe dieťa.
prácu si nenájde len ten, kto nechce...alebo vypocitavy a lenivy človek
@blunka Vychádzaš z domienok, nemáš dosť info na to aby si robila takéto závery a ja ti ich dávať ani nebudem. Choď si robiť dobre inde.
@jamatkaroka to nie sú domnienky, ale fakty.
legálne a žiadne zneužívanie systému.
@jamatkaroka Ake domnienky?! Piseme ti tu jasne informacie podla zakona. Ziadne domnienky. Mam v obore nemale skusenosti. Tie tvoje informácie su len domnienky a ja som si ich dovolila opraviť. To ze nemáš zaujem ani tvoj muz poberať na čo ma narok je uz vasa vec. Inak ani ty nemas záujem poberať MD? Lebo je to vlastne to iste.😉 Ci ani o podporu nejde žiadať? Necha peniaze štátu?
@sigynka a ako dlho je bez práce??