Mavam poslednej dobe depresie a myslienky ako ci je vobec zivot dobry, ved sk ho clovek ani neuzije, ako si mozeme uzivat zivot ked je nas zivot o praci? Kazdy den chodit do prace, mat na rok 20-25 dni dovolenky, ale inak v podstate prezit zivot v praci a doma, je to vobec zivot? Pracovat cely zivot aby sme vobec mali co do ust? Da sa vobec uzit si zivot ked mame tak malo casu, penazi a energie? Mam depresie z toho ked pomyslim ze cely moj zivot budem pracovat na to aby som prezila, ze clovek ma tak malo casu a prebehne to tak rychlo, a v podstate sme z celeho zivota 15+- rokov studovali, a ostatne roky pracovali, a potom len dochodok … je to hrozna predstava ze to je takto, ze na uzivanie zivota je malinko casu, ze o tomto je zivot, skola, praca, dochodok, smrt (popripade este deti, vnucata) Mam chut nepracovat a ist cestovat po svete no na to by mi par tisic nestacilo… chcem proste žiť a nie preźivat, no ako?
Vsak nemusis pracovat, staci sa uskromnit a mozes si uzivat. Je kopa castovatelov, ktori si vystacia s malom.
Praca je prostriedok aby sme mali to co chceme. Po praci mas cas, ktory mozes vyuzit tak ako ty chces. To, ze si ten cas nevies uzit a len prezivas, to nie je chyba toho, ze chodis do prace ale v tvojom nastaveni.
Pozri si poslednú časť siedmeho neba. A potom budeš ďakovať za život ktorý máš 😉
Nemusíš mať tisíce aby si mohla cestovať, stačí si nájsť prácu pri ktorej pracuješ odkiaľ chceš.
Tvoj zivot nemusi byt len o praci a prezivani. Mozes pracovat menej, oddychovat viac, cestovat, pracovat pocas cestovania...je vela moznosti.
Ale, na to, aby si to mohla robit, je nutne aj nieco vediet - takze zacni pilovat jazyky a dalsie skills, co ti umoznia nejaku tu volnost. Lebo ako predavacka za pokladnou tej volnosti fakt mat nebudes.
Mam kamarata, ktory uz roky funguje takym stylom zivota, ze si odrobi v zahranici v ramci brigady 4 mesiace a ostatne mesiace cestuje po svete so svojim karavanom. Akonahle sa mu minu zasoby, vracia sa spat k praci na par mesiacov a takto dookola... Vraj on inak ani nemieni fungovat a jeho zivot je takto naplneny. Ja si taketo fungovanie predstavit neviem, ja potrebujem mat pocit bezpecia a zazemia, ale su ludia, ako aj tento moj kamarat, ktori potrebuju k stastiu nieco uplne ine a je to rovnako v poriadku.
Tymto chcem iba povedat, ze je iba na tebe, pre aky sposob zivota sa rozhodnes.
Prepáč, ale milujem keď sa ľudia ako ty lutuju ..
Ja ta neľutujem,každý normálny človek pracuje a dokonca si popritom vie užiť aj pekne chvíle.. nemakacenkovia by len cestovať,najlepšie zadarmo a celý život sa nenarobit a co najviac zarobiť.. hold zarob si ako chceš a cestuj a nestazuj sa...alebo si sklop ego ..ideálne dostať po hube ,obrazne samozrejme
@veselo_neveselo tento názor tu nie je moc obľúbený, že má na sebe pracovať. Ja osobne súhlasím, dá sa pracovať menej, zarobiť viac, užívať si. Ale musí človek vedieť niečo, čo nevie každý. Pre mnohých je však jednoduchšie ľutovať sa a nadávať na systém.
ostatní nech makajú, že? 🙈 keby tak každý rozmýšľal boli by sme v p...
môžeš sa dobre vydať, zdediť, vyhrať.
ale prijať fakt, že bez práce nie sú koláče, a zmeniť optiku. nájsť prácu, ktorá ťa bude baviť, užiť si voľno atď
Ako pise
@mondolina .
Ak sa Ti nechce pracovat, tak jedine, bud si sa dobre narodila, dobre vydala, vela vyhrala... inak makat, ako ostatni. Ak si sikovna, rychlo zarobis, ak nie, tak zivot, ako bezny smrtelnik
celkovo myslim ten system aky je ze kazdy clovek pracuje cely zivot a nepride mi ze si ho vie uzit ten zivot, po praci vela krat umaveny ludia alebo dalsie povinnosti ako deti a tak, proste mi pride ze si zo zivota malo uzijeme, malo zazijeme ze proste stravime v praci zivot
a tvoje riešenie?
autorka riesenie nema ocividne 🙂
"Mam chut nepracovat a ist cestovat po svete no na to by mi par tisic nestacilo… chcem proste žiť a nie preźivat, no ako?"
Veď choď - čo ti bráni?
Mala si sa narodiť ako rentier, co ti mam povedať...
Aj v roku 1900 naše prababce takto uvažovali a tie mali poväčšine pred sebou len pôrody, fyzickú drinu, žiadne nóbl joby, ako dnes.
Najhoršie však bude, ze práce nebude a to postupne žiadnej.
Ak toho doktora nahradí nejaký android s kocktou hlavou, v ktorej bude všetko vedenie, od slova veda. Uvidíme, povedal slepý. 😃
Ale veď odcestuj niekde do pralesov v Amazónii, alebo chod žiť niekde na Sibír a vôbec nemusíš žiť v tomto “systéme”
Len upozorňujem, že nikde nepadajú pečene holuby priamo do huby a všade budeš musieť asi niečo robiť
Mila autorka, aby si nemusela cely zivot pracovat a uzvat si treba byt v tej spravnej posteli. Bud sa do nej narodit alebo sa do takej vydat. Takze chyba je u teba, ani si sa nenarodila do tej spravnej kolisky ani nevliezla do tej spravnej postele. Za chyby sa plati, takze ti neostane vela moznosti. Bud pracovat aby si nieco mala a vediet si to co mas aj uzit alebo nepracovat a uzivat si to nic co mas.
Ako si zariadis, tak mas. Ked si to poratam vikendy+sviatky+min 30 dni dovolenky, nezda sa mi, ze by som bola nonstop len v robote ;) dokonca aj pracu si viem zariadit a porobit tak, ze mam v podstate ten bajny 4 dnovy pracovny tyzden, hoc nie vzdy 🙂
no neviem ale ja si svoj zivot maximalne uzivam 🙂 a ano chodim do prace ale zivot mimo prace ma naplna - priatelia, rodina, cestovanie, konicky, aktivity, kultura
ved to predsa nie je o dnoch dovolenky, mas vikendy, statne sviatky, zivot po praci
ci existuje iba extrem nepracovat a uzivat si alebo pracovat a trpiet? :D mozno staci neprist po praci, nelahnut na gauc a lutovat sa a hned bude ten zivot krajsi
Ja ti uplne rozumiem 🙂 Uplne si pamatam na moment ked som si toto prvykrat uvedomila. Bola som este len dieta a uz som sa rodicov presne toto pytala, ze co ma clovek z toho zivota ked najskor skola a dalsia skola a dalsia a potom praca praca praca 😉 Ani pre mna nie je uzivanie si zivota stravit tak vela hodin z dna, mesiaca, roka... makanim a este k tomu na druheho. Aj ked sa tento nazor moc nenosi, skor sa nosi makat makat makaaaat 🙃
No... mozes sa uskromnit a robit na skrateny, polovicny uvazok... mozes sa zamysliet aka praca by bola pre teba nie len praca, ale aj hobby... mozes si rozbehnut nieco svoje... mozes si vytvorit pasivny prijem.. mozes sa dobre vydat.. mozes odist do zahranicia, nemyslim to tak, ze by tam padali pecene holuby do huby, ale su krajiny, kde je ten zivot celkovo pomalsi, aj ked v mnohych aj ovela skromnejsi... mozes sa pridat/prestahovat do nejakej komunity podobne zmyslajucich ludi, rodove statky a podobne, kde zas je to živenie sa a celkovy pristup k zivotu iny... ak nieco teraz vlastnis, mozes popredavat, kupit za to nejake vacsie auto, nechat si len par veci, nejak to premysliet, naplanovat a žiť kočovnym zivotom, zazit dobrodruzstvo atd...skratka.. filozovat nad tym moc nepomoze, za to zamyslenie sa co by bolo pre teba prijatelne a ist si za tym by mohlo pomoct 🙂
Myslím, že sme niektorí na autorku priveľmi radikálni. Úprimne, nedopadá občas na viaceré z Vás ťažoba z pracovno-životného kolotoča? Naozaj všetky máte prácu, ktorá je zároveň Vaším koníčkom? Nesúďme tak kruto, keď nemáme dostatok informácií. Niekedy sa človek potrebuje vyrozprávať, byť vypočutý, áno aj posťažovať sa. Každý má svoje (vnútorné) problémy, o ktorých okolie netuší. Možno nejaké pochopenie, povzbudenie by autorke pomohlo viac...
Poznáš Michala Škombára? Ťažko chorý muž, ležiak, na dýchacom prístroji, ktorý píše knihy bradou a 2 prstami. Toto je ťažký život. Ak si zdravá, môžeš ísť kam chceš, robiť čo chceš, pracovať, kde chceš! My máme takú prácu, ktorá je aj našim koníčkom a teda máme z nej an radosť a nezaťažuje nás. Samozrejme... sú aj horšie dni, musíme peniaze na život zarobiť ale čo?! O čom by bol život, keby mali všetci všetko? Sú aj ľudia, ktorí pracujú na cestách, sú ľudia, ktorí sa živia cestovaním a sú i takí, ako moja kolegyňa, ktorá pol roka pracuje takmer nonstop a každý deň 12tky niekde a potom z toho pol roka žije a počas zimy cestuje. Prosím, uvedom si, že najväčší dar je zdravie. Mohla by si byť aj dedičom polovice zemegule, ak by si mala ALS a nevedela sa sama ani nadýchnuť.
@viestta toto je veľmi obmedzujúci názor, hlavne že dobre sa vydať. Veď nie sme v 19 storočí, ženy majú dnes možnosti, nie sa len spoliehať na rodinu či manžela
@madeincssr tiez si myslim...
Ako ti uz písali,to je o tvojom nastavení,veľa z nás má rodiny a teší sa na spoločný čas s manželom s deťmi,a predstav si užívame si tieto chvile.Najdi si robotu,ktorá ťa bude baviť a budeš si to užívať aj v práci,ak budeš chcieť Ale ľahšie je sťažovať sa a nič neurobiť pre zmenu zivota
@mondolina prečo? veď nemusí celý rok pracovať. Niečo zarobí a na nete sa dá získať dosť rád ako cestovať lacno. Môže si užívať. Bývať v stane, pod holým nebom, cestovať stopom, pešo, na bicykli, nízkonákladovkami. Možností je kvantum
Ale veď to je len tvoja chýba tento pohľad na svet. Buď sa na to pozeráš tvojim pohľadom, alebo si nájdeš prácu, ktorá ťa baví, napĺňa, založis si rodinu ak po nej túžiš a tešíš sa z nej, alebo si nezalozis a tým pádom môžeš viac a jednoduchšie cestovať a užívať si. Neskôr si užívať život na dôchodku. Keď sa na to pozeráš tak negativisticky tak jasne,že ti nie je nič dobré.
Neexistuje nič také ako "málo času". Máš kopec času a je iba na tebe ako s ním naložíš. Všetko je o prioritách nikto nepracuje nonstop máš čas po práci a máš čas keď máš voľno. Namiesto ponarania sa do takýchto myšlienok choď a rob čo ťa robí šťastnou. Keď chceš nájdeš si cestu. Takto čierne sa pozerať na život nie je žiadna výhra pozri sa na neho inak.
Tvoje negatívne myšlienky sú z tvojej depresie alebo naopak, tvoja depresia je kvôli tvojim myšlienkam?
Zariad si život tak, ab, si bola šťastná a si ho užívala. Kde je problém?
Vela ludi tu nepochopilo podstatu toho o com vlastne pises a hned si kopli, tych ani neries... To co som k tomu chcela napisat uplne vystihla anonymanonym. Drzim palce, nech sa Ti nejako podari upratat si svoj zivot a zit tak, aby si ho mala naplneny a podla predstav.
Autorka: myslím si, že tento tvoj pohľad na svet a život do veľkej miery ovplyvňuje depresia, ako píšeš, že ich v poslednej dobe máš.. výrazne viac ťa trapia veci, ktoré my ostatní považujeme za normálne a v pohode, nemám pocit, že by sme celý život fungovali v práci a doma, keď sme doma, plánujeme výlety, potom dovolenky, užívame si spoločnosť rodiny a máme radosť aj z drobností, z ktorých sa pravdepodobne ty teraz nevieš tešiť.. chcelo by to sa poradiť s odborníkom, môžeš kľudne aj cestovať celý rok, ale nevedno, či ti to prinesie pocit spokojnosti a naplnenia, treba hľadať korene tvojej nespokojnosti.. držím palce
No ved tak si par tisic zarob a cestuj. Nemusis sa podvolit systemu, mozes zit len tak zo dna na den.