Je toto alkoholizmus?

11. feb 2023

Je fľaša vína 3-4 krát týždenne alkolizmus? Koľko alkoholu týždenne je podľa vás ešte akceptovateľné množstvo a koľko je už veľa?

viestta
11. feb 2023

Flasa vina je vela aj keby bola raz za rok.

calmmeadow
11. feb 2023

fuuuu,to je uz podla mna poriadne vela.....ak to este nie je alkoholizmus,tak casom urcite bude,ak to ty alebo dotycna osoba nezmierni

ropucha6
11. feb 2023

Alkoholizmus je, ked si musis dat to vino. Ale na zenu flasa je teda dost.

tiezjedna
11. feb 2023

Ak bez tejto frekvencie nevydrzis, tak áno

babulkomale
11. feb 2023

Samozrejme. Aj dve deci denne, ked to musi byt, ked je to nutnost, "za odmenu, na naladu, ved si zasluzime, na dobry spanok" a podobne vyhovorky.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
11. feb 2023

Alkoholizmus je keď máš abstak že si nedáš svoju dávku - napr 3 dcl vina.
Ak ti to chyba, tak to je alkoholizmus

Fľaša vina je dosť aj na chlapa nie že na ženu

jamimo
11. feb 2023

áno je! v adiktológii poznáme aj pojem dvojdecové alkoholičky. Alkoholizmus vzniká už v tom momente, keď podmieňujem svoj život alkoholu (z angličtiny craving) napr. teším sa kým deti zaspia, nalejem si 2 deci, lebo chcem vypnúť, chcem zresetovať hlavu po ťažkom dni, s alkoholom sa mi lepšie zaspáva a podobne, neviem sa dočkať piatku, soboty.... Nech sa tu aj niekto rozkrája že nie, ja tvrdím že áno...Prikladám link na rozhovor s úžasnou psychologičkou a terénnou sociálnou pracovníčkou, majsterkou svojej praxe. Venuje sa síce viac užívateľom drog, paralela s alkoholizmom tam však je. Určite sa oplatí vypočuť. Môžte preposlať aj kamoškam a známym, kt. majú problém buď zo sebou alebo násťročnými.

https://www.youtube.com/watch?v=VxUXRgl6pI8
dzulli1980
11. feb 2023

Ja si roky rokúce každý večer, keď sú všetci na poriadku, dám pohár vína ... na rodinných oslavách, firemných žúrkach nepijem alkohol vôbec, v podstate okrem toho pohára vína dennodenne nepijem alkohol vôbec ... necítim sa ako alkoholička, v pohode bez toho pohára vína dokážem fungovať ... no mne osobne príde fľaša vína na večer dosť ...

mikadooo
11. feb 2023

Daj si mesiac pauzu. Ak to v pohode zvládneš, nie je to alkoholizmus. Ak si pod akoukoľvek zámienkou budeš potrebovať naliať, ide o alkoholizmus.

slavomira236
11. feb 2023

@dzulli1980 tiez myslim ze pohar vina skoholuzmus nebude ved juzanske narody napr.portugalci piju pohar vina k obedu aj veceri

divokykonik
11. feb 2023

Pre mňa je akceptovateľné množstvo 2 deci za týždeň, čiže cca fľaška za mesiac. 3 až 4 fľašky za týždeň je už mega veľa a slušný nábeh na alkoholizmus, resp. je to už alkoholizmus.

doriiis
11. feb 2023

@jamimo ...súhlasím.Pre mňa je tiež pravidelný príjem alkoholu hoci aj 1dcl alkoholizmus.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
11. feb 2023

Ked sa bavime o vine, tak podla mna je akceptovatelna flasa vina za tyzden alebo tak ako to ma @dzulli1980

autor
11. feb 2023

Ako je najvhodnejšie s daným človekom komunikovať, ak on sám problém nevidí?

jamimo
11. feb 2023

@jabadabadu práve to je problém závislosti. Človek nedokáže vypnúť, relaxovať, osláviť bez promile v krvi... A prečo si sľubovala kolegom? Nedokážeš odolávať sociálnemu tlaku? To je presne to, daj si veď je piatok, zaslúžiš si, veľa si robil, netrhaj partiu, ak si nedáš niesi chlap. Mňa priam desí pozitívny vzťah slovenskej spoločnosti k alkoholu. Detské šampanské, veď len nech olízne, život ho naučí, pokiaľ sa neožere pod obraz boží, nieje chlap.Ľudia nedokážu žiť sami zo sebou. Alkohol im pomáha ujsť, skryť sa pred sebou samým. Treba si uvedomiť, že alkohol je najľahšie dostupné anxiolitikum (lieky proti úzkosti), odbúravač zábran, komplexov, spoločenských hraníc a noriem. Poznáme tých kovbojov, čo po pollitrovke domáceho majú zrazu "gule" pocit mužstva, pána tvorstva, vykopne doma dvere, alebo plače ako malý chlapec, preklína boliestky a hriechy sveta. Alebo tie diskotékové dámy, vlasy zlepené od zvratkov, roztrhané silonky, vábivé tance na stole, reči ako dláždič, aj taxikár sa červená 🤔Sme národ alkoholikov, za tým si stojím. Kamarátky pracujú v 2 rôznych obchodoch. 1. taký ten drink shop, 12 tisíc eur denná tržba, 2. obchod s luxusnými cukrovinkami a drahším typom alkoholu=pred sviatkami, silnými menami (Jozef, Anna, František, Mária..) nemá čo predávať, najlacnejšia fĺaša od 30 eur hore. Nie a to nieje vôbec v poriadku.

autor
11. feb 2023

@jamimo úplne mi to berieš z úst. Pritom ako je popíjanie rozšírené som už fakt nevedela, či som len ja taká prísna alebo je to fakt problém. Ja vôbec nepijem (za celý rok iba jeden glg na Silvestra symbolicky) a veľa ľudí v mojom okolí to množstvo za týždeň považuje za úplne v poriadku.

tiezjedna
11. feb 2023

Ešte by som povedala, že strašne záleží na osobnosti. Často sa aj tu objavujú otázky ako skončiť a fajčením. Ja som fajčila 15 rokov krabičku marlboriek denne, a zo dňa na deň som s tým dokázala seknúť. Vsetko je to o hlave a sile človeka.

jamimo
11. feb 2023

alkoholizmus je dosť veľký problém, práve preto, že je tak spoločensky akceptovateľný a bagatelizovaný 😒

jamimo
11. feb 2023

ťažko radiť takto z dvoch riadkov. Úspech číslo 1. je ak si závislá osoba prizná že má problém. Ak nie, tak okrem alkoholizmu vzniká sekundárny problém=chyba v pochopení na konci komunikačného kanálu. Ty chceš aby dotyčný/á prestal piť, nie On/a. Môžeš zohnať, zaplatiť najlepšie liečenie, sanatórium sveta, ak on nechce, neurobíš nič. Neviem ako sa ťa daný alkoholizmus dotýka, manžel, kamarátka, kolega, brat, otec?

7miriam77
11. feb 2023

Kazdy jeden clovek ma nejaku závislosť... cigarety, vinko, sladkosti, jedlo vseobecne, automaty, pc, hry,.....ide o to, ako tu zavislost znáša. Ak to uz okolie vnima ako problem, alebo ak samotný clovek ma zdravotne problemy, alebo ine problemy, vtedy to zacina byt fakt problem. Su štáty, kde pohar vina patri k obedu aj k vecery a nik neriesi alkoholizmus

lenuska9999
11. feb 2023

Je to veľmi veľa. A áno je to alkoholizmus

autor
12. feb 2023

@jamimo ide bohužiaľ o môjho partnera. Ja sama som vyrastala v domácnosti s takým typickým dedinským krcmovym alkoholikom a práve preto je to pre mňa taká citlivá záležitosť. Bohužiaľ partner si žiaden problém nechce priznať, ale v mojich očiach je to až dôvod na rozchod. Sme spolu už dlho, máme dieťa, obaja sme po tridsiatke. On síce po krčmách nechodí, ale 3-4 krát týždenne si kúpi fľašu vína ktorú potom doma večer sám pri PC vypije.

korylan
12. feb 2023

Skus mu dat večer pri PC krabicu veľkého džúsu. Na začiatku pofrfle. Opakuj vždy,keď si sadne s fľašou. Ak po niekoľkých dňoch sa bude stále hádať o fľašu vína,je zle.

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tiezjedna
12. feb 2023

@jamimo v tom prípade tvrdíš, že 90 % sveta sú alkoholici. Ok. 😉

@autorka ak sám vycvakne večer fľašu vína niekoľkokrát do týždňa, tak to je na zamyslenie. Na druhú stranu, ty si nesieš nejakú traumu z detstva, ale otázka je, ako to na neho vplýva? Je opitý? Je agresívny? Správa sa inak? Ale ak to on sám nevyhodnotí ako problém, tak neurobíš nič. Spomenula si už pred ním možný rozchod? To by ho nerozhúpalo k tomu, aby to výrazne zredukoval, prípadne nepil vôbec?

ivangeline
12. feb 2023

Ak to nie je na dovolenke raz za rok ale pravidelne,daleko od zavislosti to nie je,ze? ;)

dolce_principessa
13. feb 2023

Nie nie je...tiez som mala obdobie kedy som si dala aj kazdy den a alkoholicka veru nie som 😂..Proste dam si ked mam chut a neriesim
Alkoholik je clovek ktory nedokaze byt bez alkoholu
Mas taky problem ? Ak nie ,neries 😀

jamimo
13. feb 2023

len ma tak napadlo, pamätáte si seriál Oteckovia? Tam sa oteckovia, skoro v každej časti zišli pri pive. Či už šlo o vážnu vec, alebo "kauzu" ktorú bolo treba riešiť, alebo spojili to so zábavou, srandou... Seriál Mama na prenájom, detto, pitie červeného vína dosť často, skoro v každej časti... Podľa mňa, málo kto sa zamyslí nad tým z tohto pohľadu. Tieto seriály sledujú prevažne deti, sú to ťažiska sledovanosti. Keď bol v Oteckoch problém s prvým sexom, Markíza sa alibisticky chránila tým, že to nieje seriál pre deti. Fíha...aj tento nový seriál má označenie 12 v krúžku, som si 100% istá, že to pozerajú aj mladšie deti. A práve takto sa vytvára pozitívny vzťah k alkoholu už v útlom veku, odpozorovaním, vytváraním pozitívnych acociácií... pre mňa sú tieto seriály taký sociálny experiment na obrazovke.