Je to využívanie?

7. okt 2023

Žijem v zahraničí, domov chodím raz za čas, stretneme sa celá rodina, no a tu je ten problém. Vždy keď som na Slovensku, tak babka niečo chce - umyť okná, utrieť prach, umyť dlážku. Chápem, že je už stará, ale mám sesternice, ktoré žijú v tom istom meste, ich o nič nikdy nepožiada počas roka, možno áno, ale nikdy jej v ničom nepomáhali čo si pamätám. Bolo to tak odmala, že len mňa využívala na takéto práce. Vždy som ju za to neznášala.
Len mi to príde ako využívanie, neviem, asi sa tu chcem len poradiť. Zas nechcem sa zachovať ako sviňa, ale vrie to vo mne. Že zase len ja. Ich rozmaznáva a mňa má len na prácu. Tak neviem či odmietnuť alebo jej povedať napriamo čo si myslím a ako to vnímam.

koniarova
7. okt 2023

Povedať jej to priamo. Ale rátať s tým,že sa urazí.

0silvia0
7. okt 2023

Ked povies napriamo, budes za najhorsiu, neviem ci si na to pripravena.
Skor by som sa povyhovarala, ze nestihas, mas este to a to vybavit. Mas len hodinku casu, umyt dlazku mozes, ale okna nestihas, to nech poprosi janku a evicku (sesternice)

h2
7. okt 2023

A kto jej utiera prach a umýva dlážku, keď nie si na Slovensku?

autor
7. okt 2023

@0silvia0 Sesternice nepoprosí, lebo jedna (jej miláčik) je nonstop v práci (akoby som ja nebola) a druhá má deti. Lenže viem, že ak by som ja mala deti alebo prácu, tak by jej to bolo jedno a aj tak by chcela nech to urobím ja.

moonlight1210
7. okt 2023

Ale tak asi pocas roka jej niekto s tym pomaha, nie? Necaka len na teba.

autor
7. okt 2023

@h2 Čo zvládne, tak sama alebo potom moja mama.

autor
7. okt 2023

@moonlight1210 Nečaká len na mňa, ale keď som tam, tak ma chce využiť maximálne. Ona si upratuje sama, ale keď potrebuje tie okná umyť napríklad, tak moja mama jej pomáha. Tá už je tiež nahnevaná.

moonlight1210
7. okt 2023

Hm, tak tym to bude. Pomaha tvoja mama, tak ako dceru tvojej mamy ta berie ako automaticku nasledovnicku. ze preberas funkciu.

Je to len na vas dvoch, aby ste povedali, ze ma predsa i dalsie deti a vnucky. Aj ked mozete caskat, ze nejaky cas bude preto ofucana, lebo si zvykla, ze vy ste tie povinovane pomocnice.

0silvia0
7. okt 2023

Ak jej upratovat nechces, tak neupratuj. Ak chces, tak jej trocha pomoz ak nevladze. Ved to preber s mamou, ako sa mas k tomu postavit.

autor
7. okt 2023

@0silvia0 Úprimne napíšem, že u mňa je to aj tak trochu pomsta. Za to, že medzi nami robila rozdiely a jedného mala radšej než druhého. Asi hlúpe do mňa, ale je tam tá krivda.

katkaseiner
7. okt 2023

ja ta uplne chapem. Mame podobnu situaciu. Babka ma 3 dcery (jedna je moja mama). Druhe dcery dostali kazda dom a v kuse im opatrovala deti ( moje sesternice a bratrancov). Teraz ked je babka v domove ( ma vela diagnoz, sama uz zit nemoze) tak ju chodi kazdy tyzdeb navštevovať moja mama, ja len obcas. Nikto iny. A to podotykam ze jedna dcera tam za rok a pol este nebola a druha bola 2x. Vnucata tam neboli este ani raz

0silvia0
7. okt 2023

Krivdu chapem, ale neziv to v sebe. U nas babka tiez robila rozdiely, ale ja som bola ta vyvolena a sestra ta ukrivdena. Vzdy mi to bolo luto kvoli sestre.
Ak chces, aby si to babka uvedomila, tak jej jednoducho nepomahaj, ale nemsti sa. Odovodni si to v hlave, ze to robit nechces, ze ti tato osoba nie je blizka. Popripade jej to naznac, alebo nech jej to povie tvoja mama

grof_monte_christo
7. okt 2023

A možno babka len ide cestou najmenšieho odporu. Ak ste boli ty a tvoja mama vždy poruke, tak si na to zvykla. Mala by zasadnúť rodinná rada a rozdeliť si starostlivosť o jej domácnosť. Jeden týždeň môže upratovať jedna rodina, druhý ďalšia. Mala by to zobrať do rúk tvoja mama a nenechať to len tak, aby sa povinnosti automaticky prenášali na teba.

autor
7. okt 2023

@grof_monte_christo Asi áno, cesta najmenšieho odporu, to ma nenapadlo. No každopádne sesternice si vždy vymyslia, prečo nemôžu. Tak to robí mama a keď ona nemôže a zrovna napríklad mám cestu na Slovensko, tak už to nechá tak, lebo vie, že prídem a urobím.

domkakvet
7. okt 2023

Nie si u nej casto, cize mozes upratat, aspon budes mat ciste svedomie.

grof_monte_christo
7. okt 2023

A mama je jediná žijúca zo súrodencov?

autor
7. okt 2023

@grof_monte_christo Má sestru staršiu a mladšieho brata ešte.

janetinka27
7. okt 2023

Ahoj, znama mala tiez podobnu situaciu a tam islo aj o sirsiu pomoc - s varenim, pranim, nakupmi atd. O babku sa starala jedna 40 rocna dcera, nemala deti ani muza. Rodine to vyhovovalo, ze dcera bola stale poruke, babka opatrena. Ale potom si dcera nasla priatela a ozvala sa, ze pomoc babke treba prerozdelit. A bol ohen na streche. Rodina to musela riesit s potom to uz vyriesil cas, babka zomrela.

autor
7. okt 2023

@domkakvet Myslím, že za tie roky som sa jej napomáhala viac než dosť. Prebrať štafetu môžu sesternice.

grof_monte_christo
7. okt 2023

No prosím, takže ešte súrodencov má. Pekne si rozdeliť povinnosti a trvať na tom. Dediť budú asi chcieť všetci a to rovnakým dielom.

autor
7. okt 2023

@grof_monte_christo A tiež majú deti, ale ich deti neboli nikdy babke pomáhať. Táto rola pripadla mne.

olimuc
7. okt 2023

Zacat musite od seba… otvorit usta a povedat nie. Stazovat sa je jedna vec, ale babke treba povedat na rovinu. Takisto mozete navrhnut rodine a babke, ze sa zlozite a zaplatena pani spravi. Ked budes na Svk a nechces sa hadat a robit, tak ju nechod navstivit .. hotovo.

grof_monte_christo
7. okt 2023

Ja som toho názoru, že o starých rodičov by sa v prvom rade mali postarať ich deti, ak môžu a neprenasat to na vnúčence. Tie majú už svoje rodiny, o ktoré je treba sa starať. Ak to nie je možné, tak sa potom poradiť o zabezpečenie opatrovateľky alebo občasnej výpomoci v domácnosti.

mamina7070
7. okt 2023

narodinnok stretnuti nadhodit ci budu babkine deti dedit podla podielu ako jej pomahali 😂 a nech sa teta brat vyjadria
treba si to proste na rovinu vydiskutovat babka a jej deti a ty robit nechod ale podpor mamu a y to doriesila ak nechcu prist nech jej zaplatia pani na upratovanie

autor
7. okt 2023

@grof_monte_christo Mne nevadí ako vnučke, pomáhať babke. Mne len vadí, že len ja to robím. Sesternice sú lenivé a vždy to padlo na mňa, v detstve som to niesla veľmi ťažko. Keď bolo treba robiť v záhrade, zavárať, ísť na zber, natrieť plot, upratovať, pracovať a drieť... urobiť toto a tamto - vždy som tam bola ja a mama, nikdy nie sesternice. Keď sa stretneme rodina na nejakej oslave , tak umývať riad musím ja. A toto ma ťaží a neviem sa cez to preniesť.

0kristina0
7. okt 2023

Tak sem dojdi ked bude mat okna umyte. Inak ja by som sa nenechala takto vyuzivat nech si mysli kto chce co chce. Nikdy v jej ociach nebudes dost dobra. Mozes aj trojite salto vzad urobit.

grof_monte_christo
7. okt 2023

Ťažko zmenis niečo, čo je roky zaužívané. Ja by som navrhla zabezpečiť pani na upratovanie, ktoré si babka zaplatí, alebo prispejú súrodenci rovnakým dielom. Ty sesternice nedonutis, aby tam chodili upratovať, ak to doteraz nerobili. Lebo si očividne jediná z vnúčeniec, ktorej pomoc babke nevadí.

janinah
7. okt 2023

Však zorganizuj brigádu,pozvi sesternice,za pol dňa máte porobené a druhý poldeň môžete posedieť,popiť,pokecať...
Ale zas mne príde totálne divné,aby niekto toto riešil,neverím,že tam nikto prstom nehne a čakajú len na teba....to dlážka nie je umytá,kým zas neprídeš? okná stačí umyť 2x v roku a asi ich nemá 20.....

januska12323
7. okt 2023

Nie, ty to nemusíš robiť stačí sa ozvať. Zbytočne sa tu posťažuješ ak pri ďalšej návšteve neodmietneš.

mable123
7. okt 2023

Ty prides na navstevu a budes jej davat dom do poriadku ? Si jedina koho ma ? Nebud hlupa a povedz ze mas riedit ine veci... ma ine vnucence, ktore isto podporuje, tak nech jej upracu ony.