Je to správne riešenie?

1. máj 2022

Zdravím,
Môj otec je po 70-ke, je sam tak rozmýšľa o kadečom...aj o smrti čo bude, keď zomrie...
Môj brat má kopec dlhov..tie však so ženou nesplacaju..preto mi oco povedal, že chce svoj byt prepísať na mňa, aby od brata nezobral exekútor polovicu bytu...neviem nemam z toho dobrý pocit a ani neviem či by to bolo správne....jasne, že oca stále povzbudim a poviem mu, že určite bude žiť do 100-ky...on odkedy mama zomrela je taky smutný a rozmýšľa aj týmto smerom....

miadi
1. máj 2022

No sak dobre ty brata vyplatis polku.. a exekutor mu ju zoberie. Ale aspon ty budes mat svedomie ciste .

michaela_koc
1. máj 2022

Exekutor neozoberie polku bytu, ten zoberie cely a pojde do dražby za pár eur. Otec rozmýšľa dobre. Ak tak, keď to zdedíš a chceš mať čisté svedomie, predaj ho a daj polku penazí bratovi. Resp ideálne by bolo keby to prepísal na teba ešte počas života (nech si tam dá pravo dožitia). Tak to odkominikuj aj s bratom.

syslik81
1. máj 2022

je to otcove rohodnutie .. a spravne.. ten dom nemalzadarmorodicia sa na nom nadreli a iste nechcu aby ho brat preflakal

heln
1. máj 2022

ahoj, na jednej strane tvoj otec rozmysla dobre, na veky tu nebude, ked ti daruje byt tak bude mat aspon istotu, ze to nepadne do ruk exekutorom...
ak by ste byt dedili, zalezi ake mate s bratom v ztahy, brat sa moze dedicstva vzdat v tvoj prospech a ty ho mozes potom vyplatit a on si z toho moze vyplatit nejake exekucie alebo nech si robi co chce.
ak by brat dedicstvo prijal, jeho cast bude zatazena exekuciou a tazko sa taky byt predava a manipuluje s nim.
popravde som v podobnej situacii a neviem ako to riesit.

saraxyz
1. máj 2022

Nech prepise ocino dom na Teba a ty vyplať brata ked pride správny čas

tulipanicek
1. máj 2022

Označím ti @draik
Je to právnik

michaela_koc
1. máj 2022

Moja rada:
- Otec ti daruje dom, brat sa vzda dedičstva
- Po smrti, bude dom tvoj, predáš ho
- Vyplatíš brata
- Máš peniaze, brat je spokojný a teba nemusí už zaujímať kam skončia jeho prachy
- Ak má pochybnosti, spravte si zmluvu (ty a brat)
- Spravte to kým otec žije.

Obáť sa s tým všetkým na právnika, bude ťa to radovo stáť možno 150 - 200 eur a budeš mať kľud.

kitycat
1. máj 2022

Ja byt tebou, sa dohodnem s tatkom aby nehbutelnost daroval tebe este za zivota s dozivotnym pravom. Brata mozete obaja motivovat, ze ak sa zacnu dlhov aspon nejako zbavovat a riesit ich po predaji mu cast z predaja das.. A nemusi to byt polovica ak si ju nezasluzi svojim lajdackym zivotom..

autor
1. máj 2022

@miadi Nechápem prečo by som mala mať svedomie čisté....kvôli tomu, že spravím otcovi po vôli?

missdiva
1. máj 2022

Nech ti byt otec daruje s vecnym bremenom jeho dozivotneho uzivania.
Po otcovej smrti by som byt predala a bratovu cast mu dala v hotovosti bez zmluvy, ako uz s tym on nalozi je jeho vec...

miadi
1. máj 2022

Ked by si brata vyplatila co je na tom nepochopitelne? Ze mà narok na svoju cast. Ked to otec napise na teba teraz Tak si to planujes cele nechat ? Lebo to nie je fer.

staronova
1. máj 2022

Nechaj si prepisat. Ty mozes hocikedy brata vyplatit ak budes vidiet, ze sa snaží. Ja otca velmi chapem. Šetril a po jeho smrti to vyletii kominom. Ak chces aby bol v pohode, spln jeho želanie-prijmi dar.

autor
1. máj 2022

@miadi nie čosi...ja mam svojho brata rada...nespravila by som niečo také...ja sama som mu už kopec peňazí "požičala" som z neho smutná oni maju niečo cez 80000€ dlhu 😥

miadi
1. máj 2022

Cize tebe svedomie vravi ze ked to otec napise na tebe Lebo brat mà dlhy ze ho mozes v klude pripravit o dedicstvo Lebo tak to podla teba chce otec ? Tak naco si dala otazku ci je to spravne?

missdiva
1. máj 2022

No mozno potom mu jeho polka vyjde na vyplatenie toho dlhu a novy zciatok, snad sa poucil...

miadi
1. máj 2022

Ved dobre urobis ako chce otec napise to na teba a po jeho smrti brata vyplatis .. tak to bolo myslene. Aby ste exekuciu neprisli o vsetko ..

autor
1. máj 2022

@staronova Veď rozmýšľam či to otcovi splniť...nechcem ale, aby sa brat na mna hneval ...ale ani otca nechcem sklamať

autor
1. máj 2022

@miadi áno, presne...ja mám svoje bývanie...a brata určite nechcem o nič pripravit

miadi
1. máj 2022

Ved mu to vysvetli nie ze to len s otcom urobite a az potom mu poviete. Lebo sa bude citit vydedeny a nebude verit ze mu potom tu polku das

autor
1. máj 2022

@michaela_koc ano, asi bude najlepšie sa o tom poradiť s právnikom...nech je to všetko korektne spravené

staronova
1. máj 2022

Ja mam tolko co tvoj otec. Asi by ma do hrobu taky syn dostal. Tiež by som darovala dcere na jeho mieste. My sme totiž generacia, čo sme šetrili po korune. Bolo to veľmi ťažké.

autor
1. máj 2022

@miadi no neviem ako bude reagovať, ale tak musíme sa všetci dohodnúť...dúfam, že sa na mna nebude hnevať

basska_b
1. máj 2022

Brat moze byt aj rad! Inak mu to exekutor schmatne, on na jeden klik vidi na katastri, ze mu pribudol nejaky majetok a uz po nom drapne. Takto, ked bude byt v tvojich rukach, ma este nadej na nejake vyplatenie, ak sa dlhov zbavi

miadi
1. máj 2022

Tak rataj stym ze nebude nadseny. Ale treba mu pripomenut ze Keby nemal dlhy nemuselo to tak byt.

autor
1. máj 2022

@staronova mamu to velmi trápilo, že brat tak dopadol....a aj otec sa stále trápi...len brat stále chodí za otcom peniaze požičiavať lebo im nevychádza....tak aj preto ma otec obavu ako by to s bytom dopadlo...

staronova
1. máj 2022

Odbremeniš otca od smutku

autor
1. máj 2022

@miadi ja to nemám rada...ostal mi uz iba otec a brat...ale musime sa vážne porozprávať

miadi
1. máj 2022

Tak snad uzna ze je to rozumne riesenie. A ze nikto mu nechce zle. Ale nie je to ani na nom rozhodnutie je v otcovych rukach on to musi prijat.

canany
1. máj 2022

Ja len tolko, neist cez darovaciu zmluvu, ale kupnopredajnu s vecnym bremenom.

autor
1. máj 2022

@staronova On sa o všetkom radil s mamou...mama bola tá čo sa rozhodovala rozumom...otec je viac citovo založený...brata tiež ľutuje, že tak dopadol, ale sam povedal, že musí nieco spraviť aby exekútor nezobral po jeho smrti byt