hanbim sa napisat ,ale uz nemam viac sil,neviem ako dalej.zacnem od zaciatku.s priatelom zijem pomali 14 rokov od narodenia mojho syna.nieje jeho otec,no sprava sa k nemu velmi pekne.aj ked vela krat mi vadi ze ked nieco potrebuje stale zavola jeho a nie svoju dceru,ktora je nasou spolocnou.priatel sa lieci uz 5 rok s depresie ktoru hadze na mna zevraj to ma zomna.pritom somsa mu stale prisposobila a robym len to co chce on.som doma uz 5 rok odkedy ochorel,bola som snim celi cas ked mu bolo zle,chodila snim podoktoroch aby sa presvedsil ze nema vaznu chorobu.nikdy sa mi zato nepodakoval,ale ked som chora ja tak premna ani ruku nezdvyhne.za 14 rokou odomna odohnal moju rodinu,iked vela chyb bolo smojej strany rodini.nenastevujem nikoho so svojej rodiny,lebo on nechce ale jeho rodina je svata a navstevuje sa takmer kazdy den.ked sa mi nieco nepaci tak mi povie dvere su otvorene,von nechodim len do obchodu a spet,ak by som chcela niekam ist tak len k jeho rodine mozem.davami 10 eur na den,pre 5 clenu rodinu.nemam telefon aby som nedaj boze zavolala mamine.akonahle mampeniaze hned ich zoberie,vyberie s uctu.ja nikdy nemozem poziciat ale on za mojim chrbtom poziciavam.ked som na to prisla zhrkla sa hadka.odpoved bola to su jeho peniaze on pracuje.niekedy je mili,niekedy neznesitelni.neda sa snim porospravat otom co ma trapi,jednoducho dvere su otvorene.uz 2 rok spava zvlast,kupil si novu postel,vyhovara sa na nasu najmensiu dcerku ktora spi snami,zevraj potrebuje pokoj lebo on ma depresiu a potrebuje sa vispat.myslela som si ze ked mu dam este 1 dieta vsetko sa zmeni nalepsie .nieje to tak.cele dni som doma,odbehnem len do obchodu a spet,navarim poupracem a celi den len cakam kto dojde domou. aked pride tak jeho prve slovo je kde si bola ?akeduz nevladzem a som na pokraji ztrutenia zacne nakupovat a robyt sa ze sa nic nedeje ale ja uz nevladzem.nadobudli sme dost vela za14 rokou,a neviem ako odist ako to vsetko zanechat .sprazdnym uctom.nemam kamaratky lebo ich nemozemmat.mam len sestru ktora je mimochodom tiez v jeho ociach samotny diabol a to len preto lebo si dokaze svoje presadit a nepusti si nikoho ktelu.pred nou sa tvary ze ju ma rad ale za chbtom ju okritizuje.povedala som mu ze ma nezaujima zivot druhych,ale ten nas.prenho je veta jeho rodina a basta.nechodime nikammyslim tym zabavi,boze chran lebo on nevie tancovat,nikdy ma nepoboska sam odseba len ked si vyziadam bozk ja,nikdy ma nechiti za ruku,lebo ho niekto uvidi.sex 2 krat do mesiaca a stoho len on ja nie.neviem ako dalej,velmi som sa rozculila a vsetko som mu vikricala teraz chce vsetko predat lebo to kupil on a prenas.preda dom a da mi 5000eur a mozem ist.boze ako dalej,chcela by som ist dalejneviem ci ho este mam rada.tolko slz somuz poutierala a on stale ze som ako matka lebo ta roni slzy.co sa tyka skoli nikdy mi sdetmi nepomohol na rodicovskom bol len 1 a skoro stoho skolaboval.
dakujem ze ste reagovali.rozmyslam ze pojdem za jeho psychologickou ktora mu diagnostikovala depresiu.potom uvidim ako dalej lebo je to naozaj velmi tazke.
@didarigova urcite chod za jeho psychologickou. Vsetko jej povedz. O tom ako to u vas doma funguje, ako nikam nesmies, ze nemas ziadne peniaze a co vsetko tvoj manzel robi tebe a ako sa sprava. Myslim, ze by ti mohla poradit co a ako dalej. Tvoj manzel ma poruchu, ale ako povedala @alenka6 depresia to nebude. Je to tyran,moz byt aj sociopat. Skus sa porozpravat so sestrou kam by si mohla ist ak sa ti podari. Neviem odkial si, ale ak si z bratislavy viem, ze tu urcite je centrum pre matky s detmi v nudzi. Sama tam chodim nosit oblecenie, hracky a rozne potreby. Najprv teda za psychologickou a porad sa so sestrou ci niekym, kto ti je blizky. Drzim palce a nenechaj sa tolko trapit, nerobi to dobre tebe ani tvojim detom.
@didarigova ja si tiez myslim, ze je to minimalne psychicke tyranie. odid od neho aj s detmi, kym ti neublizi aj fyzicky. peniaze budes riesit potom, s pravnikmi, urcite ti patri viac nez 5000 eur, aj keby si do domu nevlozila ani korunu, 14 rokov vychovavas jeho deti.
a prosim ta, stlac uz konecne klavesu CapsLock (na klavesnici vlavo) a prestan pisat samymi velkymi pismenami (tu aj v albumoch), velmi zle sa to cita!!!!!!!! 🙄 🙄 🙄
@ikke vdaka
@amdeis vdaka ste velmi mile vsetky
boze,mne sa ten tvoj mejl uz len tazko cital a neviem si absolutne predstavit,ze by som taky zivot zila a to 14rokov...to je ako zo zleho filmu...lahko sa to hovori,ale maj sa aspon trochu rada aj deti a odid uz konecne..ci cakas,kedy ta udrie?nie som pravnicka,ale rozhodne ti patri polka z toho,co ste nadobudli po svadby.ale to ti pravnik zariadi,aby si to dostala,neboj sa.ak nemas peniaze,existuju poradenske centra v kazdom kraji,najdi si ich na webe...tvoj manzel veru nema depresiu,to baby povedali spravne,on je psychicky chory...vela stastia
@didaringova Je mi velmi luto co prezivas a myslim ze mame spolocny problem. Samozrejme ze to moze byt len moj laicky nazor, ale tvoj opis sa velmi hodi na narcisticku poruchu osobnosti. Moj manzel mi tiez dlhe roky daval pocitovat ze ho musim stale neobmedzene chapat, podporovat vo vsetkom bez naznaku kritiky, starta sa o vsetko pretoze... a dovodov vzdy bolo za vrece(jednym z nich aj depresia), Nevedel nam prejavit lasku (iba ak na verejnosti alebo pred jeho bezchybnou rodinou). Hrozne je na tom to, ze je to porucha, ktora nie je vyliecitelna, jednoducho jedinec vidi iba a iba sameho seba a nic ine neexistuje a z toho sa odvija psychicke, emocionalne, financne a ine tyranie, a tu nie je myslena klasicka sebeckost z ktorej je v kazdom z nas. Pre teba je ale dolezite zistit s cim mas skutocne docinenia (hod si narcizmus do vyhladavaca) a odtial sa mozes odrazit a konat dalej. Prosim ozvi sa hodcikedy ak budes potrebovat. Drz sa, tvoje deticky ta potrebuju silnu
@didarigova daj vedieť ako to pokračuje, ako si to riešila. Aj ja mám v rodine psychic. týranie. Vlastne moju tetu týra vlastný syn a nikto si s ttým nevie poradiť. Je to taký agresívny hajzlík, čo si rád vypije. Nebije ju, to nie ale stačí aj to psychické nato aby sa zrútila. Niekedy sa úplne trasie. Bohužiaľ neradí sa s odborníkmi, psychologmi, právnikmi ani s políciou. Neviem do kedy to bude takto trvať asi sa musí niečo stať aby sa pohli veci ďalej. Preto to skús poriešiť a poradiť sa. Ak nie osobne, poradňe sú aj na internete. Nemal tvoj muž nejaké zlé skúsenosti z detstva, z vlastnej rodiny?
Ahoj
Dnes som nahodou nasla tuto temu. Citam,ze asi mam doma podobne monstrum. Nakolko som si precitala tento clanok
Čítajte viac: http://zena.sme.sk/c/4817832/diagnoza-narcizmus...
Posledny odstavec to max. vystihuje:
Dnešní „Narcisovia“ sa priveľmi nezmenili – síce sú radi, ak stretnú „víly Echo“, ale skutočne milovať dokážu len samých seba. „Ľudia, ktorí trpia narcistickou poruchou osobnosti, nedokážu vytvárať blízke citové väzby. Napriek tomu vstupujú do partnerských vzťahov a k partnerke či partnerovi sa spočiatku správajú veľmi galantne a milo,“ hovorí Heftyová.
„Najviac investujú do získavania svojej koristi. Vtedy vedia prejaviť toľko náklonnosti, až to presahuje bežnú mieru partnerského nahovárania. Odmenou je obdiv partnerky a celej jej rodiny, čím získava zrkadlenie svojej výnimočnosti.“ Takáto harmónia však trvá len dovtedy, kým sa partnerka plne podriaďuje predstavám svojho narcistu. V okamihu, keď prejaví odlišný názor, odmietnutie alebo nebodaj odpor, z milujúceho partnera sa stáva nenávidiaci tyran.
@redangel32 Ako ti to doma so svojim narcistom funguje? U nas je to hrozne, on robi kedy chce, co chce a ako dlho chce, rodinne povinnosti alebo zodpovednost v slovniku nema a ja nikdy neviem ako sa zobudi a z ktorej strany pride kritika, pretoze pravidla sa stale menia, samozrejme na mna s detmi ma iny meter ako na seba. Prave preto ze nema vztah ani ku ziadnej cinnosti, je uz vyse 2 rokov nezamestnany nic s tym nerobi, pretoze je 'unaveny a v depresii', co ma samozrejme zo mna. Niekedy mam pocit ze nesiem na pleciach cely svet a mam z mnohych veci pocity uzkosti a bezmocnosti. Momentalne zijem s detmi u mamy a uvazujem o niecom s cim som nikdy v zivote neratala - s rozvodom, ale nevidim ine vychodisko. Ako zit s narcistom?
@remarque ako? preeesne ako pises ty.
toto si dovolim citovat:
U nas je to hrozne, on robi kedy chce, co chce a ako dlho chce, rodinne povinnosti alebo zodpovednost v slovniku nema a ja nikdy neviem ako sa zobudi a z ktorej strany pride kritika, pretoze pravidla sa stale menia, samozrejme na mna s detmi ma iny meter ako na seba. Prave preto ze nema vztah ani ku ziadnej cinnosti, je uz vyse 2 rokov nezamestnany nic s tym nerobi, pretoze je 'unaveny ......iba rozdiel,ze nie z depresie ale ani neviem z coho??? Az premyslam ci nie si moje druhe ja. Preeesne to iste. Nepracuje,rodine sa venoje minimum. Bez prace uz 3rok. ma sice fusky, aspon nejaka snaha. postara sa o vybavovacky na uradoch. ALe proste iba JA a JA. A jeho hobby auto. Tymto skoncil svet.
@redangel32 Auta... a nie su oni dvojicky? Sme na davkach v hmotnej nudzi a on si chcel kupit nejake SUV-cko, pretoze v lacnom aute by sa hanbil (?????!!!). Ja som sa do tejto reality zobudila vlasne len pred nejakym rokom, nevedela som, co sa s nami deje, az kym som sa k tomu nedopracovala, dufam ze Didaringova na tom bude inak a ze v jej pripade sa da nieco robit. Tu na SK som mala vybornu pracu (obaja sme vysokoskolsky vzdelani), ale on sa rozhodol urobit 'karieru' v zahranici a tak som dala (tehotna) vypoved, dcerku som vytiahla zo znameho prostredia a usadili sme sa blizko jeho rodiny mimo SK, kde ma uz viac nepotreboval, izolovana od vsetkych... A prislo vytriezvenie. Detaily vlastne ani nie su dolezite, ale ide mi o deti. Spravodlivost, cestnost, laskavost, urcite spolocenske pravidla im absolutne dodokazem pri nom vsetpit, pretoze on robi presny opak. Nedokazem im ukazat zivot, pretoze mi este nenarastlo dost parov ruk (ak chcem dceru brat von, musim aj malickeho, pretoze on ho v pohode necha plakat pri jeho nohach zatial co on pozera film so sluchadkami na usiach - pre lepsi umelecky zazitok). Prosim ta napis mi nieco o tvojich detoch, ako to prezivaju.... mozeme si napisat na mail ak suhlasis, nechcem tu zavadzat diskusiu, ale bola by som ti vdacna za informacie nech sa spravne rozhodnem.
Didaringova, dufam ze najdes otazky na to co sa deje medzi vami, moznoze ti aj moj prispevok nieco napovie. Myslim, ze najdolezitejsie su teraz deti, su naozaj bezbranne a vsetko, aj ten najmensi detail nasavaju a kopiruju az hroza. Musime ich dobre sformovat tie nase plastelinky, nech to stoji co to stoji.
@remarque napisem viac do IP. Nuz a tie sluchadla dalsia zhoda! Len mojmu staci pozerat youtube.
@didarigova Ahoj. Neviem kto mu diagnostikoval depresiu, ale myslím že depresia to nie je. To je len výhovorka. Myslím že ťa psychicky týra. Môžno by bolo lepšie keby si od neho odišla aj s deťmi. Viem, lahko sa mi hovorí keď nie som v takej situácii. Nemáte kam ísť? K tvojím rodičom? Nerozprávala si sa o tom s niekým z jeho rodiny? Skús vyhľadať nejakých odborníkov, čo by ti pomohli. Poradili. Ty sa nemáš vôbec za čo hanbiť.