Je to normálne?

5. apr 2021

Dobrý, deň, chcem sa opýtať ako by ste reagovali na takúto situáciu? Sestra ma 15 ročnú dcéru, ktorá mala narodeniny. Od každého dostala k narodeninám peniaze. 50,100€...kazdy kolko mal. Teraz sme sa stretli a babka sa jej pytala že čo si kúpila za peniaze k narodeninám tak ze nič, lebo jej mama povedala, že si za peniaze kúpi do detskej izby posteľ a vstavanú skrinu. Tak sa môj muž a babka strašne nahnevali, že to sú peniaze určené jej aby si kúpila niečo čo ju poteší a nie zariadenie izby. Ze naposledy od nás dostala takéto niečo. Ako by ste na toto reagovali vy?

nikpa
5. apr 2021

Že je to vec jej rodičov. A ak sa vám to nepáči tak sa jej nabudúce opýtajte čo by chcela a kúpte jej rovno to.

syslik81
5. apr 2021

tiez si myslim ze su to dcerine peniaze a mala by si kupit co ona chce a nie zariadenie izby -pokial to nieje jej vlastne rozhodnutie.... to je akoby si ty dostala peniaze a kupila nieco do domacnosti -aky je to darcek pre teba???

0silvia0
5. apr 2021

Ta postel a skrina bude do izby dievcata, spravne som pochopila? Tak mozno jej mama vie, ze by si kupila blbosti a radsej kupi nieco uzitocne... Nevieme okolnosti, nepozname dievca...

dskjhfdlkdjhl
5. apr 2021

A co ak ju to zariadenie izby potesi najviac? Ak raz darujem peniaze, tak sa nepytam, naco boli minute. Ak chcem, aby sa za ne kupilo nieco konkretne, tak to kupim a nedavam peniaze.

syslik81
5. apr 2021

prepac uz automaticky beriem vztah mama dcera nie sestra . kazdopadne sestra by sa mala rozhodnut ..ale teba do toho nic ... to si musi ona poriesit s rodicmy

karhu
5. apr 2021

zriadenie do izby ju nepotesi? ma 15r, vhodny cas na zodpovedne spravanie, ci to mala radsej minut na nejaku somarinu a sladkosti?
...nakoniec, je to ich vec nie tvoja

iwesska
5. apr 2021

Ak chcela novu izbu a nejaku vysnivanu postel,nevidim v tom problem. Mne je divne,dat dietatu k 15.narodeninam 100€ a cudujem sa? 😂

oli18
5. apr 2021

Praveze dobre investovane peniaze. Ak by dostala po 10 €, mohla by si ich nechat. Ale dostala po 50-100 € a to je uz vela na to, aby si take dievca nechalo pre vlastnu spotrebu. Treba deti ucit skromnosti, nie rozsafnosti.

ckatka
5. apr 2021

No ja teda neviem...ale,keď som mala.15 rokov, mala.som vlastný účet a vlastne peniaze. Keď som si chcela niečo kúpiť, kúpila som si za svoje. Keď som na to nemala, dohodla som sa s rodičmi a prispeli mi. Nikdy by mi nezasahovali do peňazí ktoré som dostala od starkej alebo od tiet.

vevesh
5. apr 2021

Ak to bolo zelanie dievcata tak preco nie (ak mala "100rocnu" postel s vyheganou skrinou po prababke). Ak to nebolo na jej zelanie , nastvalo by ma to, ale robit, by som s tym nic neurobila- len do buducna by som jej kupila normalny darcek (podla zelania)...

sunshine_18
5. apr 2021

@iwesska ja som v 15 dostavala od otca 200€ vreckové každý mesiac

petamich
5. apr 2021

mne by sa to tiez nepacilo ak pracujem s tym, ze za nu rozhodli rodicia, co si ma za tie peniaze kupit podla toho co si napisala - maju to byt peniaze pre nu a ma sa rozhodnut co si za to kupi a nabuduce by som sa jej radsej spytala co chce alebo sa dohodla so sestrou, na co sa zbierame, ak by ona sama chcela vybavenie izby, tak v poriadku inak by som aj ja bola nie uplne stastna
my sa takto v rodine skladame synovcovi bezne ale vacsinou sa vopred vie, ze prispievame na novy bicykel alebo laptop

a tiez mi nepride nic cudne na tom, ze sa spytam obdarovaneho co si za tie peniaze kupil, ved to je uplne normalna otazka, aj my dostavame od svokry peniaze na sviatky, mame dohodu, ze to nepojde do spotreby a kupime si nieco, co nas potesi a potom jej normalne povieme, kupila som si toto a ono

ewka9
5. apr 2021

Podľa mňa dobre využité peniaze, ale teda len za predpokladu, že aj dievča s tým súhlasilo🙂

vevesh
5. apr 2021

@oli18 tak neviem, ale kolko krat mas 15 rokov v zivote? Na ostatne narodeniny budis, ale na 15tku, pokial to nebolo vyslovene zelanie dievcata, je to dost mimo. Tiez som takto podostavala peniaze a kupilo sa za celu sumu zlato pre mna (nausnice, privesok s retiazkou a 2 prstene). Rodicov ani nenapadlo pouzit to na prerabku izby, i ked penazi nebolo nazvys a izbu nam v tom veku prerobili....

0silvia0
5. apr 2021

@sunshine_18 a dokedy si dostavala taketo celkom stedre vreckove? A co si si z toho kupovala?

sunshine_18
5. apr 2021

@0silvia0 kým som si nezarabala sama a kupovala som si z toho kozmetiku, oblečenie niektoré väčšinu mi rodičia, vonku s kamoškami pizzu alebo tak....

miskakyska
5. apr 2021

...áno..je to normálne...🙂

... nenormálne je to,že ty pcháš nos,tam kde nemusíš 😝

fadama
5. apr 2021

Ak to nebolo jej rozhodnutie, tak ani mne sa nepáči čo rodičia urobili 🙂😁

0silvia0
5. apr 2021

@sunshine_18 ale urcite nie vsetky tvoje kamosky mali take vreckove, ako si to vnimala, ze ty mas celkom dost penazi, ostatni nemaju tolko? Aky bol tvoj vztah k peniazom?

sunshine_18
5. apr 2021

@0silvia0 no to nie nemali a väčšinu peňazí som si šetrila a odkladala, nerozhadzovala na blbosti

anickaaa6aaa
5. apr 2021

No tak o taketo veci by sa mali postarať rodicia.. Ci postel, skrina.. Myslim, ze peniazky co dostala su jej a mala by si kúpiť co chce ona a nie rodicia. Syn ked dostane nejake peniazky tak mu povieme, ze nech si cast odloží a cas minie na co chce.. Urcite by som nechcela aby si za peniaze zariadil izbu..

0silvia0
5. apr 2021

@sunshine_18 tak to si mala super pristup, ze si vsetko nerozflakala...

h2
5. apr 2021

@dskjhfdlkdjhl Ale je rozdiel, či to bolo rozhodnutie toho dievčaťa, alebo jej rodičov. Takže tí, čo jej tie peniaze darovali, nechceli kúpiť niečo konkrétne. Chceli, aby si ona sama vybrala, čo si kúpi. Z napísaného som pochopila, že dievčina nemala na výber. Proste jej mama rozhodla, že sa kúpi nábytok. Tiež by ma to nahnevalo.

leskovael
5. apr 2021

Možno dcéra chce novú izbu a keď teraz dostala viac peňazí, tak mama povedala že zato kúpi niečo do izby, lebo inak by peniaze aj tak vyhodila za nejaké hlúposti a aj tak by pýtala novú detskú.. Ak za ňu rozhodli rodičia a ona chcela niečo ine, tak jej nabudúce peniaze už nebudete dávať. Budúci rok sa jej rovno môžete spýtať čo by chcela dostať a poskladať sa jej nato a nebudete musieť riešiť takéto veci..

kuko55
5. apr 2021

No takto ja sa zastanem autorky, v tomto veku (15r) peniaze čo som dostala som si sporila a rodičia ma viedli k finančnej gramotnosti.
Presne v 15 si pamätám nám menili zariadenie v detskej izbe ešte 10 rokov nám slúžilo keď sme prišli z internatu, no platili ho rodičia.
Súhlasím s babkou a manželom, toto nie je dobré.
Takáto baba sa ma učiť si peniaze odkladať a časť si aj dopriať na šminky, oblečko...a to som šetrná žena až Škót človek.

matabb73
5. apr 2021

Ja na tom nevidím nič zlé, ak je s tým dievča spokojné. Moja dcéra by veľmi chcela vlastnú izbu a posteľ podľa svojich predstáv. Tiež by som kľudne na to použila takéto peniaze. Mne sa to zdá lepšie akoby si mala kúpim nejaké hluposti.

777januska777
5. apr 2021

Všetky peniaze co som dostala ja na sviatok alebo na čokoľvek som zbytočne nerozhadzovala. Sama v sebe som mala povinnosť pomôcť našim. Napriklad som si z toho zaplatila školský výlet atd. A nikdy mi nenapadlo sa nad tým pozastavovat. Za mňa je to správne, dieta sa vekom učí fungovať v domácnosti, tak ako upratuje a pomáha, tak isto si nejaké veci co su pre neho kúpi z peňazí, ktoré dostane. Podľa mna je to logické a rozumne, aspoň sa dieta naučí, ze keď niečo chce, tak to nebude zadarmo.

hettinka
5. apr 2021

Normalne, dievča si kúpi, čo potrebuje. Možno sa poteší práve novej izbičke.

dskjhfdlkdjhl
5. apr 2021

@h2 pozri, ja sa drzim toho, ze do vychovy cudzich deti (a tam patria aj sestrine deti) nos nestrkam a uz vobec by som napr. toto nerozoberala pred tym dievcatom, k comu zrejme doslo. Nech si kazda rodina organizuje zivot tak, ako uzna za vhodne.

sissy27
5. apr 2021

Nuž o slušné zariadenie izby by sa mali deťom postarať rodičia. Ak by to bolo rozhodnutie slečny tak je to ok, ak rodičia rozhodli za ňu a tým vlastne ušetrili z rodinného rozpočtu a zostane im viac na cigarety, stávky a matkine gelové nechty, tak to v poriadku nie je ani náhodou.