Nevyznam sa do toho, tak ak si prechadzate niecim podobnym, alebo niekto znamy, pripadne, ak to vasi muzi tak maju tiez, napiste mi prosim.
Moj manzel ma vykyvy v spravani. nie je to tak, ze kazdy obcas mame blby den. On ma cele tyzdne, ked je v pohode, snazi sa a tvrdi, ze je so mnou fajn, a potom zrazu sa to zmeni, tvrdi ze som nanho neprijemna, vyhyba sa mi, s neochotou vykonava cinnosti. Najprv som myslela ze to je len take cosi obycajne, ze sa snazi a ma asi nejake nerealne ocakavania na svoje ciny, nejaku extra prehnanu pochvalu, ci co, a potom mu pride sklamanie, tak prepadne do druhej fazy. Ale to ma len vo svojej hlave, ja som mu uz vysvetlovala, ze moje spravane sa nijak extra nemeni pocas celeho roka, s vynimkou fakt len den blbec. Alebo menzesu. On to vsak ma cele tyzdne. Kedze to nikdy nie je prehanana euforia, a nikdy extra depresia, plna polihovania, alebo sebalutosti, nikdy ma nenapadlo, ci to je maniodepresia. Ale asi aj depresii je viac urovni zavaznosti, nie? Co si o tom myslite? A ako takemu cloveku pomoct v zmysle, aby sa citil lepsie. K odbornikovi nepojde, a moje hranice su tiez take, ze sa tu nerozlejem na kolomaz, len aby on bol spokojny. Existuje na to nejaka lahka domaca "liecba"? Konickom sa venuje. Ale podla mna on nie je pre rodinny zivot stvoreny, jeho to ubija a to ho vzdy dava dole, ze "musi" sa podielat na rodinom zivote a povinnostiach. Mne vsak nepride fer, ani vzhladom na jeho stavy, ho ospravedlnovat z jeho povinnosti a tahat celu domacnost sama. Co by ste robili? Tieto jeho vykyvy trvaju cele roky, ale tym, ze to nie je take vyrazne, tak ma to nikdy nenapadlo, co to moze byt. A cele tie jeho zle tyzdne som sa potom aj ja citila zle, pretoze sa s nim zle zije a preto, lebo som si myslela ze fakt robim nieco zle.
nie toto nie je maniodepresia
@lucka_ke a mozes aj konkretizovat? Rozdiely? dakujem.
nie je, pri mániodepresii sú tie stavy ,,vyhrotenejšie,,. Euforia sa strieda s totálnou nečinnosťou.
@kvetinka75 aha, a toto je co, ci na to nexistuje nejaky pojem?
proste nejaka citova nestabilita? mna mätu tie dlhodobe stavy, ze to neni par dni, ale par tyzdnov a potom zase par tyzdnov.
nie všetko musí mať svoju diagnozu. Možno je to v povahe. Chvíľu dobre, potom mu prepne. Zober si, aj my máme výkyvy - menzes, hormonálne zmeny. Tak isto aj muži majú ,,svoje ,, dni. Nemá problémy v práci, zdravotné problémy? Aj to dosť vplýva na človeka.
@kvetinka75 pracu ma v pohode, jedine problemy ktore tam ma si opät vyraba on sam, ze to tam nejde tak, ako si on predstavuje
@kvetinka75 vôbec nemáš pravdu!
@sono2 a v čom?
tak je to o povahe. Možno nemáte spolu byť. Neviem čo k nemu cítiš ale možno on tuší, že to nie je to pravé orechové a preto to správanie sa. Ako dlho ste spolu? Koľko má rokov? Možno mu vadí stereotyp, možno chce niečo iné , nové. Treba si sadnúť a porozprávať sa. Nič nie je len tak z ničoho nič. Všetko má svoj dôvod
@sono2 tiež si nemyslí, že to je maniodepresia.
skôr tak ako autorka píše jednoducho ho nebaví rodinný život chvíľu dobre potom zase zle.Tiez by som nič nerobila, ak by som vedela, že muž sa kompletne postará🙂tvoj muž skôr všetko hodil na teba...moc som nepochopila v čom sú jeho výkyvy...
@kvetinka75 nebudem ti o tom písať, lebo sa nevyznáš.
Pri mánii býva človek v eufórii, nepotrebuje spať, robí zvláštne veci nakupuje drahé veci, nepotrebné, stavia vzdušné zámky, pri depresii únava, sebaľútost....veď to máš všetko na webe...prečo Ťa napadla zrovna táto porucha?ako si napísala dáva ho dole rodinný život, zodpovednosť?chce robiť iba svoje...skús napísať viac.
A presne, večne nespokojný. Bože ja to už počúvam 18 rokov. Unavený, akoby iní neboli. Atď Atď.
@sono2 vážne ? Pracujem v zdravotníctve a aj s osobnami ktoré majú pod. dg. Ale ďakujem za zhodnotenie mojich schopností 😂
@sono2 minimalne na zaciatku ked prepadne do tazkej fazy. ale v tej dobrej ma dobry spanok
@sono2 vysadenie liekov je veľka chyba.
Ale tvoj muz musel mať nejaké výrazne znaky či mánie, depresie podľa čoho usudzujes u autorkinho muža, že to je ono?klobúk dole pred tebou musí to byť psychicky náročné pre teba.
Ufrflany, nespokojný, unaveny môže byť každý 3 muž a žena🙂
Moja kamarátka ma mamu s touto dg vysokoskolska prof je na ID iba má mini úväzok na jednej škole, ale je to ťažké stále s liekmi menia, chvíľu je dobre už roky sa stále mení liecba
@luccija veľa ľudí ma v dnešnej dobe depresie. A striedajú sa im tieto fázy. Nemusí ísť vyslovene o maniodepresiu. Len majú obdobie, kedy ich všetko dobehne, nevidia v ničom zmysel, nič sa im nechce, sú vyhorený. Potom to nejako ,,dajú,, niekto liekmi, niekto záujmami, športom a pod. A zase je nejaký čas pokoj. Tiež som mala v určitej fáze života obdobia, že som veľmi nefungovala, chytali ma depky, záujem o nič žiadny, a pod. A nebola to mánio depresia. Veľa ľudí si to aj zamieňa. Tam dg. určí psychiater podľa príznakov. Niekedy je to len ,,obyčajná,, depka, ktorá na človeka vyskočí.
@luccija ved praveze som citala na nete a sedi to, ale nie tak silno ako je to tam opisovane. aj to co si napisala sedi, u nas mina peniaze na zbytocnosti prave muz. a pre seba, alebo "hracky" pre seba. Ale nelieta tu euforicky ako tryskac, vo vseobecnosti je skor pomalsi typ cloveka. A ked ma zle stavy, tak stale len vzdycha, ale kedze je on menej zhovorcivy, co sa tyka komunikacie o problemoch, tak priamo nevyjadruje sebalutost, ale pripada mi tak. stazuje sa vtedy skor na zdravotne problemy, ze mu je nejak zle, horko tazko doma nieco spravi a ide si lahnut na 15 minut a tak dokola, podla mna to sedi. co s tym dalej? Co pomaha okrem liekov? mne uz je zatazko ho lutovat, povzbudzovat, alebo chvalit za prkotiny aby sa mu dvihla nalada, pretoze ako pise @sono2 , lezie to uz cloveku rokmi na nervy. Ja tiez potrebujem pomoc, podporu a nie vyšťavena, este ofukovat dospeleho chlapa. velakrat som si aj myslela, ze je slaboch, ze je ako decko v tychto stavoch, ale tato diagnoza vrha uplne iny tien na celu situaciu. lenze toto asi tiez niesom pripravena tahat cely zivot, ved je to ako gula na nohe. on dokonca uvazoval sam, ze odide od nas, aby sa zbavil tohto negativneho pocitu, cize ta identifikacia, ze ho dava dolu rodinny zivot je asi spravna, ked odide, vyvlecie sa z toho celeho, bude si robit co chce, a da sa psychicky do kopy. Da sa to prezit tak, ze tu blbu fazu nech si odtrpi sam, a tu dobru si budeme uzivat ako rodina?
@sono2 a teba do toho nejak nemonotval?, nedaval ti vinu? co obvinoval?
@theabloom vdaka za radu. hned mi to vyvolalo situaciu, ako som mu raz kupila nejaky pripravok na lepsiu pamat, lebo vkuse zabudol (teraz uz tiez mi docvakava, ze to bol tiez fyziologicky prejav problemov), a odisla som na 2 mesiace prec na studijny pobyt. ked som sa vratila, doplnok tam lezal komplet nedotknuty... to tazko s takymi ludmi, ktori hladaju pricinu inde a chcu aby ich riesil niekto iny.
Este ma napadlo, ze cele tie cca 2 dobre mesiace sa vobec nehadame a zrazu to potom zacne. Pripada mi aj mierne na seba zamerany, stale len JA JA JA.
maniodepresia- dnes oznacovana ako bipolarna afektivna porucha sa disgnostikuje zvacsa dlhsie obdobie a je potrebny k tomu psychiater. z toho co je ale v popise mi nepride zeby splnil disgnosticle lriteria tejto poruchy, mozno sa jedna skor o nejaku odchylku v osobnosti…
ešte môžeete skúsiť sa s ním iba porozprávať, nehovoriť mu nič čo má robiť, aké je riešenie, ale len skúsiť počúvať a pýtať sa (všeobecnejšie otázky ako prejav záujmu, bez analýzy príčin), ako sa citi, co robí, počúvať, možno chce len od vás emočnú podporu raz za čas, alebo podporu v tom, čo chce dosiahnuť, nie nejaké riešenia. Pre niekoho je emocionálna podpora už riešením samo o sebe, je im lepšie tak už majú lepšiu náladu.
autorka, takto sa prejavoval moj ex... presne mi na maniodepresiu nesedelo ze depresia nebola az taka vyrazna a euforia rovnako nebola, avsak bolo nadsenie a radost.
neskor som sa dozvedela ze ma diagnostikovanu poruchu osobnosti, ktoru mi pred svadbou zamlcal.
ja som bola rozhodnuta mu pomahat, avsak vyriesil to za mna - odisiel on. Nic lepsie sa mi ani stat nemohlo.
prajem vela sil
kolko mate rokov, mate deti? neostavaj v manzelstve, v ktorom sa citis zle… ubije ta to! a ked nechce vyhladat pomoc - ani manzelsku poradnu, nic s tym nespravis. A je v podstate jedno, ci ide o maniodepresiu… hocijako sa to vola, nie je to v poriadku.