Je to mamahotel?

30. dec 2021

Ahojte.Dokedy je to viac menej akceptovateľné bývať s rodičmi?Mám 26 rokov a stále s nimi byvam.Stym,že nestravujem sa za ich peniaze,sama si samozrejme upratujem,periem, atď..Aj napriek tomu sa sa povedať,že byvam v mamahoteli?

lesana25
30. dec 2021

Prispievaš na nájom, energie?

autor
30. dec 2021

@lesana25 nie,rodičia to nechcu..Hovoria že ani náhodou

lesana25
30. dec 2021

Tak potom áno.

kittykat22
30. dec 2021

v sekunde ked povies, ze byvas u rodicov tak to je pre kazdeho mama hotel. Byvat sam a byvat u rodiny kde mas vyhody je 100 a 1. Preco ta na to pytas?

autor
30. dec 2021

@kittykat22 no preto, lebo by som rada vedela,ako natom boli iní,a dokedy je to viac menej akceptovateľné bývať s rodicmi

kittykat22
30. dec 2021

osamostatnit by sa mal clovek ked ma po skole alebo ked ma vztah. 26 rokov je dost na to, aby si zila od mamky a tatka. Preco s nimi ostavas?

luccija
30. dec 2021

Pokým to obom stranám vyhovuje🙂ja som v tom veku odišla z domu.Nemas mať prečo výčitky veď Ti neplatia všetko a, keď študuješ asi nemáš hneď hotovosť na hypo a byt.Mamahotel je skôr v mojom ponímaní, že je človek ešte dieťa a rodičia sa mu starajú aj o tie rohlíky na raňajky a full servis

autor
30. dec 2021

@kittykat22 vzťah nemám, a bojim sa že mi bude samej depresivne

roobett
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kittykat22
30. dec 2021

ja som isla do spolubyvania. Nebyvala som sama zo zaciatku. Bolo to super, pretoze 1. byvanie je drahe 2. skusila som si zit s inymi ludmi 3. mas slobodu 🙂 a najst si kamaratov je fajn. Mozno by si to mohla skusit.

autor
30. dec 2021

@roobett nie

miusa00
30. dec 2021

Ak sa nechces osamostatnit kvoli tomu, ze sa bojis ze ti bude depresivne, to je za mna zly dovod… kazdy clovek by sa mal naucit zit sam, po tuto vetu mi to prislo v pohode, ze v 26 byvas s rodicmi, ak im to nevadi… ale ak planujes cakat na vztah, tak to moze trvat este dlho, ci?

mable123
30. dec 2021

Mama hotel nie je vždy mama hotel. Ak spolu vychádzate a pomôžeš im a snažíš sa v živote, tak praví rodičia sa snažia dieťa podržať a dokonca je im lepšie bývať s deťmi do času kým čosi našetrí... Isto vidia ako sú predražené nehnuteľnosti a pokiaľ sú ako tak finančne stabilní nevidím nič lepšie ako dieťaťu pomôcť. Je iné platiť nájom vo dvojke a iné sama. Niekedy niečo kúp do chladničky, snaž sa im pomáhať.
No a pokiaľ je zlý vzťah, tak je lepšie sa odsťahovať do nejakej izby, pretože za tú cenu psychika nestojí 🙂 a dávať im 250 euro mesačne sa neoplatí 🙂

hipuska
30. dec 2021

Ja nechápem toto, že mamahotel. Prečo by to mal byť mamahotel? Prečo platiť niečo navyše, keď nemusis? Takto môžeš pomôcť rodičom. Prvej bývalí celé generácie tak, a vôbec nič to neznamenalo. Keď bude potreba - vzťah/rodina/keď to budeš tak cítit potom budeš riešiť vlastne bývanie.

janetinka27
30. dec 2021

nepytaj sa ostatnych,co si o tom myslia.dolezite je,ako spolu vychadzate, ci sa tuzis jedneho dna osamostatnit a ci mas v plane rodicov vyuzivat alebo kazdy z vas sa podiela na chode domacnosti.vek nemusi byt az taky rozhodujuci. 26 rokov nie je az tak vela,aby si musela okamzite odist a davala polovicu vyplaty na najom,lebo ti na koniku povedali,ze by si sa mala uz odstahovat.

cyberk
30. dec 2021

pokial pracujes, nestudujes a stale byvas s rodicmi, ano je to mamahotel (bez ohladu ake vyhovorky mi tu budete pisat...)

nwnw
30. dec 2021

Akceptovatelne je to do vtedy, pokial to vyhovuje obom stranam.
Ked nemas vstah, je mozno rozumnejsie byt u rodicov z financneho hladiska.
Kedysi boli viacgeneracne rodiny a malo to svoje vyhody (aj nevyhody).
Mne sa nepaci to hanlive pomenovanie "mama hotel". Platit si sama podnajom (teda peniaze do luftu) a obmedzovat sa majitelmi bytu mi pride nerozumne. Zila som tak od 18 😒. Za tu sumu co som splachla dolu zachodom a nemohla som mat v byte ani psa, by som mala svoj byt.

inana11
30. dec 2021

Byvala som s rodicmi do 29 rokov,uz aj vydata a s manzelom😃nas dom sme si robili od mojich 28 rokov asi a stahovali sme sa do neho polroka pred mojiu 30tkou. Mamahotel sa hovori aky je paradny ale ked si to teraz porovnam,som rada ze od nich som sla do svojho a zatial som sa k nim nemusela vratit a zit s nimi opat,co dufam ani nikdy nenastane. Hej,mozno nemusis platit energie,stravu (my sme neplatili) ale musis sa prisposobit,mas priestor kde mas sukromie (svoju izbu) len obmedzeny a pomoc pre nich je nutna (u nas napriklad upratovanie,zahrada,varenie) … kdezto teraz idem pomoct ked stiham,upracem si kedy chcem,navarim sko chuti len mojej rodine a mam vsade svoj priestor uz so svojou rodinou. Ja som vdacna mojim rodicom ze som mohla u nich byt tolko ale nemam pocit ze by to ubralo mojej samostatnosti,hodpodareniu s financiami,zodpovednosti… takze taky je moj nazor na mamahotel🤷‍♀️

betulinka1
30. dec 2021

Prosím ťa kašli na to, či mama hotel alebo čo. Nie každý človek sa chce uverovat hneď po vysokej škole. Ak ti to vyhovuje radšej si šetri, niečo pocestuj.

evica17
30. dec 2021

Podla mna to nie je mamahotel. Vsak si jedlo zabezpecis sama, a ak aj upratujes, peries, varis (ci len sebe alebo sa striedate s rodicmi) robis aj ine prace (napr ak treba okolo domu, tak pomizes, alebo s drevom a take ) . A ma to vyhody, ze ak nechcu peniaze, tak ich nerozflakaj, ale setri si na vlastne, keby byvas v podnajme, neusetris taku sumu ako teraz dokazes teraz usetrit. Kludne by som kazdy mesiac odlozila aj akoby aj cely najom, aj 300-400 eur aby si.sa mohla co.najskor osamostatnit.

katkamatka7
30. dec 2021

Rob to, čo cítiš, že máš robiť.
Ak spolu vychádzate dobre, akceptujete sa navzájom, dokážete si pomôcť tam, kde potrebujete, tak si dávate navzájom vklad do budúcnosti, ktorý nevynahradí hypotéka, stratený príjem v neistej dobe práce, stratená strecha nad hlavou.

petamich
30. dec 2021

kazdy sme iny, ja som napr. odisla v 19tich 🤷‍♀️ pokial to tebe a tvojim rodicom vyhovuje, je to vasa vec, aj ked na druhej strane by som skor popracovala na tom, ze si myslis, ze by si bola depresivna ak by si byvala sama...clovek by sa mal naucit fungovat aj sam som sebou a byt v pohode

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kubkovamama
30. dec 2021

Ak to vyhovuje obom stranám..Ale napr.sa mi nepáči,že financne sa nepodieľas.Mna by hanba fackovala.A v 26tich by mi chýbalo súkromie.Odisla som v 20tke do podnájmu.Ak pracuješ a rodičia nie sú imobilni,chorí apod,nevidím dôvod tam zostávať.Co sa týka strachu z depresie,práveže sa naučíš žiť a tráviť čas len sama so sebou.

simsalabim
30. dec 2021

Moja kamaratka byvala asi 10 rokov po VS s rodicmi. Platila im za najom, energie…no obsluhovala sa sama (varenie, pranie…) ked po case zacala riesit vlastne byvanie, rodicia jej do centu dali peniaze, co im “prispievala”, aby sa jej lahsie kupoval byt 👍

sissy27
30. dec 2021

Akceptovateľné je to dovtedy, dokedy sa s rodičmi dohodnete. Ale s tvojim prístupom tam skysneš do dôchodku. Minimálne by si si mala vyskúšať aké to je odlepiť sa od maminej sukne, čo všetko obnáša samostatný život dospelej osoby… a teda keď už nemusíš prispievať na domácnosť, tak dúfam si tie peniaze, ktoré by si inak minula na nájom, energie, výdavky za domácnosť atď, odkladáš bokom. Jednak preto, aby si sa naučila hospodáriť a potom aby si mala nejakú rezervu v prípade potreby. Rodičia tu nebudú večne a každá nehnuteľnosť si skôr či neskôr vypýta rekonštrukciu, tak nech nie si zaskočená.

sense
30. dec 2021

Mam kamaráta, má 40r a býva s rodičmi v podstate v detskej izbe, jeho dvaja súrodenci su od sťahovaní... neperie a nezehli, ale prispieva na nájom, vari, robí nákupy, aj upratuje, čo treba doma opraviť napr kohútik, alebo vymaľovať, priskrutkovat porobiť, maká na záhrade, zatvára.... Pre mnohých žije v mama hotely, pre iných robí to na com sa dohodol so súrodencami, že ostane doma a postará sa o rodicov

dadulamamula
30. dec 2021

Poviem ti takto.. V prvom rade by si mala mat robotu, z toho určite prispievať rodičom na nájom a na stravu, to ze si operies a navaris alebo upraces je pekne.. Nemyslím si ze by sa to dalo nazvať mama hotelom, veď ti neskace okolo zadku, a ťažko sa teraz žije samému človeku, nájomi su drahe..
Skus pomáhať mamke, skús prevziať viac prace od nej na seba, a nebudeš sa cítiť ako v mamahoteli.

bmuller
30. dec 2021

Mamahotel je o pohodlnom pristupe k zivotu a o tom, ze niekto vyuziva (skor zneuziva) stale status dietata a ocakava starostlivost, nie o tom, ci zijes s rodicmi do 30. Za mna aj zenaty muz, ktory sa vo vsetkom spolieha na manzelku, ma hotel, aj ked nezije s rodicmi.
Mam kamosku, ktora zila s rodicmi do 35 z praktickych dovodov - nemala vztah a naco by nezmyselne platila podnajom. Inak fungovala ako plnohodnotny clen domacnosti, nakupy, upratovanie, atd. Potom sa vydala, ma 3 deti, s muzom su v inom meste mimo rodicov, ziaden problem.

babulkomale
30. dec 2021

Asi dokedy to akceptuju 😃
Ja som sa praveze starala o mamu, robila vacsinu prac lebo mala pohybove problemy, vsetko som si platila, kupovala dost veci do bytu, podielala sa na financovani roznych oprav, takze o mamahoteli nemohlo byt ani reci.
Odisla som az vydajom byvat s manzelom.