Ahojte. Pisem anonymne snad ma neukamenujete a nebudete hned sudit. Moj problem spociva v upratovani. Svoju domacnost mam cca 3 roky. Zijeme s priatelom sami dvaja, deti nemame. Predtym ked som este byvala u rodicov tiez som pomohla s cim bolo treba, ALE... Neviem ci si to len namyslam alebo je to v mojej hlave, no postupne najma v poslednej dobe (cca mozno rok, nemam to odsledovane) riesim stale poriadok. Stazujem sa, ze vsade je bordel, pritom nie je. Ked boli u mna aj moji rodicia (byvaju daleko nechodia casto) tak povedali ze ved mam poriadok a cisto - pretoze ked som s nimi v kontakte stazujem sa, ze stale upratujem a je bordel. V poslednej dobe mi vadi vsetko. Uvediem priklad - upratujem kuchynu. Popracem si, vylestim a nahodou mi kvapne kvapka vody na linku, hned som nervozna a utieram. Ked su veci napr v dreze a dam ich do umyvacky a nahodou do uz prazdneho drezu pribudne pohar som hned nervozna aj ked nie hned ho davam napr do tej umyvacky. S priatelom sme sa uz niekolko krat pohadali ze co stale upratujem. Tiez v poslednej dobe si pisem “zoznam” veci na papier co musim urobit. Ako pisem, deti este nemam, zijeme dvaja a ja mam pocit, ze nic nestiham. PROSIM nepiste komentare tipu “uvidis co je nestihat ked budes mat deti” alebo “urob si deti a potom uvidis” a podobne “mudre” reci. Viem, ze takato ako som v poslednej dobe som este dom u rodicov nebola. Poradte co robit? 😢
Môžeš mať OCD si uzkostna, keď neupratujes chcela mať všetko dokonale pod kontrolou
Tiež som to tak mala pred tehotenstvom, ešte cca do toho šiesteho mesiaca som mala skoro všetko vypulírované, ale potom nastal zlom 😁 nevladzem a keď mi niečo padne na zem, tak to počká na muža dokym príde z prace 😁 tým som chcela povedať len toľko, že keď sa ti život začne určitým spôsobom meniť, tak táto potreba postupne odíde. Možno naozaj potrebujes len nejaké hobby, vyplniť čas čo si doma niečim iným. V horšom prípade môže ísť o obsedantno-kompulzivnu poruchu, ktorú by bolo najlepšie riešiť s odborníkom.
Mozno raz príde ten čas, zrejme este neprisiel, ked pochopíš (ale sama, nie na základe inych ludi), ze v zivote si zacnes vážiť ine veci a situácie ako pohar v umyvadle, ci kvapka vody na linke.. (napríklad zdravie a zivot svoj a svojich blízkych). Cely zivot budes MUSIET upratovat ak nechceš žiť v špine a bordely... Nie je reálne možné žiť v byte, v dome a mat to tam NONSTOP ako vo vyklade. Svoju domácnosť predsa užívaš, používaš. Nemas ju na ozdobu. Takže naozaj, nádych, výdych... Nic sa nedeje... ❤️
Zeny dakujem za komentare.. ono je to tak ze chodim do prace na 12tky a ked mam volno len beham a upratujem vo vacsej casti dna inak som nervozna ze “je bordel,neporiadok” 😔 Preto neviem ako sa od toho odputat. Napr ak mam aj 2 dni volno tak ano 1 den niekam ideme a na druhy lietam od rana do vecera lebo “robota” doma ma predsa len pockala 😔😔
@zdenka11081983 ja to mam presne rovnako s tym rozdielom ze teda deti este nemam a poriadok proste musim mat. Aj ked poriadok mam, ja viem ze mam cisto ale kazda jedna vec mi vadi co nie je tip-top a neviem to zmenit 😔
Nemas co robit, keby si mala ine veci na práci nemas cas sledovat pohar v drese.
S detmi to bude horsie. Moje deti su torpeda. Ked bolo online vyucovanie sla som sa zblaznit 😁 vsade mrdnik. Uvedomujem si, ze by som nemala byt take, no neviem to zmenit. Dnes sme sa preto s muzom pohadali zas.
@simca06022011 ja mam co robit. ALe stale mam v hlave poriadok a cistotu co ma nuti to robit. Neviem ako inak to vysvetlit
keby si mala nieco co by ta viac zaujimalo, bavilo, tak by si toto tolko neriesila, viem to podla seba, ze kedysi som tiez taka bola, potom som zacala chodit behat, citat knihy som zacala a moje priority sa pozmenili
Viem, nemas ziadnu dolezitu pracu. Inak by si to nerobila. Ja robim totiz to isté. Mam urobit niečo a beham s handrou. Zbytocne. Casom som sa ukludnila s riešim ine veci. Striktne som si po xy rokoch nervov dala plan, co ako kedy, co priebezne... Ked je to zle, treba ist von. Ak ty cítis ze to upratovanie je problem, co viditeľne ano, lebo sem pises, tak iba s tym nieco musis robiť. Alebo sa ist porozpravat so psychologom 😊 ale toto je iba zvyk...
Tiez som to tak a robila a este aj viac. Deti ta zobudia do reality ako mna. Kludne upratuj, ked nemas ine na robote.
Je rozdiel mať upratane a deň voľna tráviť upratovaním, aby bolo všetko tiptop.
Možno nemáš čo iné robiť nudíš sa, tak tráviš čas upratovanim.Ale, keď budeš mať dieťa zblaznis sa;)lebo to bude neporiadok všade.
Je to nutkave správanie.Nebola taká mama či otec?
Tak ty sa určite nemusíš, ako sa tu často spomína. Podľa mňa to bude pomaly na Dg, začala by som to riešiť s odborníkmi, kým sa to nezhorší.
Mám susedu ktorá umýva okná každý deň, upratuje každý deň, aj po nočnej najprv vylesti byt, hučí po celej rodine doslova reve na celý barák. Takže je vzorom blata pod pozlátkom. Dokonca aj chodbu vonku stále lešti a rozčuľuje sa keď prší, že nik tú chodbu nepretrie. A jej muž radšej je celý deň v pivnici ako by mal počúvať furiu
Aj moja svokra taka bola.
Teraz ma 75 a ked sa bavime o vaznych temach, povie mi “teraz uz viem, ze zachod netreba drhnut 5krat za den” 😂
Tiež mi to príde ako OCD, myšlienky, ktoré nedokážeš ovládať
Ak ta to uz samu obtazuje a mas pocit, ze to zabera prilis velku cast tvojho zivota, tak chod k psychologovi. Nepripada mi to este nejake prilis uletene, takze sa to podla mna bude dat pomerne lahko korigovat.
OCD ako z ucebnice. Smer psychiater. Lieky ti velmi ulavia. Blbe reci, akoze s detmi este len uvidis, co je bordel si nevsimaj, netusia, o com tato nie nebezpecna, ale neskutocne vycerpavajuca choroba je. Mam to v robote velmi, velmi casto, ludi ako ty.
Znie to ako obsedantno kompulzivna porucha. Aby hlavne tebe a aj tým, čo s tebou žijú/budú žiť bolo lepšie, skús aspoň psychológa. Cez výmenný lístok môže byť zadarmo
Pride mi divne ze to "vypuklo" az ked si sa odstahovala od rodicov. Nemas ponorku na priatela? Ja tiez chytim nervy ked vsetko vydrhnem a manzel si potom robi steak a cela kuchyna je ako po vybuchu 😀 ale viem ze je to len z toho ze sme stale zatvoreni doma. Osobne si nemyslim ze sa to zlepsi/zhorsi ked pribudnu deti. Ak ta raz nieco vytaca tak ta to bude vytacat aj pri detoch aj bez nich. Nie je sa zaco hanbit. Hladanie konickov ti asi tiez nepomoze. Mozno je upratovanie tvoj konicek 😉 ak mas potrebu upratovat tak upratuj. Skus ale nato neupozornovat - skus sa rodicom nestazovat ze mas stale neporiadok. Kazdy vnima neporiadok inak. Ty mozes nieco povazovat za neporiadok a rodicia si budu tukat na cela, ze toto neporiadok nie je. Ja napr neznesiem smuhy na zrkadlach a vodovodnych bateriach. Ale riad nemusim mat poumyvany a vobec mi v umyvadle nevadi 😀 moja mamka zase musi mat vzdy vyutierany prach v obyvacke. Svokra zase musi mat vzdy pozmyvanu podlahu. Kazdy blbne po svojom 😂
To nie sú múdre reči uvidíš keď budeš mať deti...to je realita...a my ti s tým nepomôžeme...nájdi si hobby, lebo tebe je upratovanie hobby..a tak ak prídu deti, uvidíš že kvapka či na drese, či na zemi ti vadiť nebude, lebo budeš mať iné povinnosti...