Je ťažké žiť bez muža?

zuzka2323
14. nov 2016

Ahojte mam otázku je tazke zit bez muza bez jeho financnej podpore...pomaha stat slobodnym mamickam? Zatial nie som rozvedena, ale je to tazko...moja rodina mi nepomoze...bola by som na to sama...

sibalka21
14. nov 2016

Nie stat slobodnym mamickam nepomaha... Ja som na materskej a keby nebyvam s nasimi a nedostavala by som take vyzivne ako dostavam, tak by to bolo urcite tazke... Kedze sa rozvadzas, budes dostavat na dieta od manzela, a ked zarabas tak to nebude az take zle si myslim.. Vsetko sa da, len treba chciet 🙂

stardust
14. nov 2016

spolocnost si rada kope do slobodnych mamin. Vyhody...ziadne.

sissy27
14. nov 2016

@zuzka2323 štát nie je zodpovedný za tvoj výber partnera ani za tvoj osobný život, nie je dôvod, aby ťa sponzorovať...po rozvode si môžeš nárokovať na výživné na deti a v prípade, že sa z objektívnych príčin nemôžeš zamestnať, tak aj na seba. A či je ťažké žiť bez mužových peňazí? No ak si doteraz bola zvyknutá, že všetko platí on, tak ľahké to mať nebudeš, kým si zvykneš... Ale v tejto krajine ženy bežne pracujú, zarábajú a platia účty, takže nemožné to nie je 😉 treba hľadať spôsoby ako sa dá, nie dôvody, prečo sa nedá...

marcelatje
14. nov 2016

@stardust co znamena ze spolocnost si rada kope do slobodnych mamin?

pribinak
14. nov 2016

@stardust preco kope? U nas maju slobodne matky oproti mnohym inym štátom este celkom slušnú podporu
Dlhšiu matersku, vyzivne pre dieta a za určitých podmienok aj pre matku, ci naklady spojené s pôrodom

pemasinika
14. nov 2016

Pomôž si, človeče, aj Pán Boh ti pomôže. . . Asi tak nejak som si povedala, keď som sa rozviedla a zostala sama so štyrmi deťmi. 😉

zuzka2323
autor
14. nov 2016

@sissy27 Ja si zarabam od svojich 15 roko...takze viem co je to zarabat si..aj teraz si zarabam peniaze...ale ked muz donesie domov cca 800eur je to predsa ine...s tym statom ste ma nepochopili nevadi...nebola som zvyknuta ze vsetko plati on ale moje peniaze jeho peniaze boli na jednim ucte...a ak nie ste slobodna mamicke myslim ze my nijak nemozte pomoct ale dakujem za Vas cas😉

tutu_1
14. nov 2016

Nikto nie je zodpovedný za to s kým si kto spraví dieťa. Nesúhlasím s tým ze spoločnosť kope do slobodných mamin. Dnes je ich veľa a spoločnosť ich akceptuje úplne v pohode.

lubkavargova1
14. nov 2016

Nuz nasa spolocnost sa meni veeeeeeeeelmi pomalicky...ano nastava tu urcit zmena, ale ide to pomalicky. Bohuzial ci sa nam to paci, alebo nie rodova rovnost je v plienkach a potom to aj tak vyzera v platoch, postaveni atd. Co sa tyka otazky, nuz spolocnost ako celkova ti dokaze ponuknut pomocnu ruku cez rozne centra, podpone skupinky, ale to je tak asi vsetko. Ono vzdy je a tak prvotne na rodie, aby sa postarala o sojich clenov. Ved nie preto, sa povazuja rodina za primarnu bunku spolocnosti. Otazka moze byt polozena aj takto: ako chceme formovat a budovat spolocnst ked reorganizujeme zakladne bunky a vytvarame rozne pseudobunky???? Ae to je na dlhu a tazku debatu na iny cas.
Nuz ano, pokial odrazu vypadne manzelov prijem, tak to ta zena stale pociti, v pripade, ze ma deti tak plus dalsia zataz. Budme realisticky, ano je to tazke. Treba znovu prebudovat svoje potreby, a naucit sa hospodarit.

tutu_1
14. nov 2016

@lubkavargova1 OMG rodová rovnosť, treba si prečítať co všetko sa pod tým skrýva a opatrne s tým zachádzať. To ani z ďaleka nie je o rovnoprávnosti muzov a žien ale aj vsetkych ostatných LGBTI a pod. Spoločnosť by mala v prvom rade podporovať vznik klasických rodín ako základnú " bunku spoločnosti " a to matka sama s dieťaťom nie je. Je totiž veľa chytrolinov ktorí sa snažia len vybabrať so systémom takze konečná pomoc slobodným matkám iba podporuje nárast nie rodín ale slobodných matiek. Za sociku to boli manželské požičky bez úroku a pod. To malo omnoho väčší zmysel. No i tak akákoľvek takáto motivácia ma svoje nevýhody pokial sa aplikuje plošne. Proste vždy sa nájdu chytrolini ktorí chcú ťažiť s nastaveného systému.

stardust
14. nov 2016

@lubkavargova1 presne, plus kto ma deti v predskolskom veku vie, ze su casto chore, kopec terminov s nimi, skolky s otvaracimi hodinami, ktore vyhovuju v podstate len uradnikom. Prijem manzela chyba. Je rozdiel ked jedna osoba musi brat vsetky volna a ked si tie volna rozdelia dvaja ludia. A napokon, ktory zamestnavatel ma zaujem o takeho pracovnika, co bude furt chybat, ze? Ale to zeny v zakladnych bunkach chapat nikdy nebudu....lebo slobocne mamy su chytrolinky 😝

tutu_1
14. nov 2016

@stardust tiez som bola slobodná matka a ? A to som nedostavala ani žiadne výživné, tak mi nemusíš rozprávať o com to je. Veď nemusíš byt slobodná do smrti. Najľahšie je sa hnevať na vsetkych okolo.

sissy27
14. nov 2016

@zuzka2323 od narodenia som bola s dcérou sama niekoľko rokov a 6 rokov som na ňu od exa nevidela výživné, do práce som išla keď mala dcéra 5 mesiacov, lebo som musela, ešte máš pocit, že neviem o čom píšem? 🙂 a to nie som povolaním dcérenka 🙂
v tom čase som nemohla ani pracovať a súčasne poberať rodičák (až posledného pol roka som mohla ako pracujúca poberať polovicu rodičáku), neexistovalo náhradné výživné...
na jednej strane ti vypadne jeho príjem, na druhej strane ubudnú náklady a výdavky...
@stardust dosť dlho som bola osamelou matkou, ale nikdy som nemala pocit, že si do mňa spoločnosť kope, že mi je nejako ukrivdené alebo že by som mala mať nárok na nejaké benefity... môj problém, že som sa zaplietla s debilom, prečo by ma mal kvôli tomu niekto zvýhodňovať? normálne som sa po materskej vrátila do práce a makala rovnako ako ostatní...zvládla som. Nebolo to vždy ľahké, ale ani nemožné.

zuzka2323
autor
14. nov 2016

Mala som z Vas taky pocit ako ste my to napisala...Ja som nic v zivote nevyhrala ani mamu ani otca ani manzela...som vdacna iba za moje zdrave dieta...co sa tyka toho statu aha ciganom vyhoria bytovky a jeb za dva tyzdne maju uninobu...Ja nepotrebujem ciciat stat..ale ak sa nieco da tak pteco by som si to aj Ja nemohla vybavit...

tutu_1
14. nov 2016

@sissy27 👍👍👍

zuzka2323
autor
14. nov 2016

Jedine co som chcela trochu podpori...ale to radsej pojdem na kavu s kamarátmi ako toto...

tutu_1
14. nov 2016

@zuzka2323 sak treba skočiť na príslušný UPSVAR a tam ti povedia na co máš nárok a co ti k tomu treba. Ja som tiez tak šla a pomohli mi vďačne. Ciganov neriešim to by som sa nedoriešila, a ani to k ničomu nie je. Ja by som v ich koži byt ani nechcela.

zuzka2323
autor
14. nov 2016

Lenze Ja sa este ani nerozvadzam...nikdy som takto skoncit nechcela ale ked je to cele na....tak radsej budem sama s malym a bojim sa ci to zvladnem...nechcem skoncit niekde pod mostom,..

sissy27
14. nov 2016

@zuzka2323 z tohto nekonečného porovnávania sa s neprispôsobivými cigánmi ma normálne mdloby obchádzajú... cítiš sa byť na ich úrovni?? ja nie, ja mám v živote na viac a úprimne nemám kedy sa ľutovať a fňukať, že ten má také a ja onaké...
ak spĺňaš podmienky, tak máš nárok na rôzne sociálne dávky (presne tak ako oni) ale bude ti to stačiť k životu? mne nie, preto chodím do práce... a celkom určite neexistuje soc. dávka pre rozvedených / osamelých rodičov, ani pre "bielych" ani pre tých druhých a ani pre nikoho ďalšieho...
ako osamelý rodič máš nárok na dlhšiu materskú a máš možnosť žiadať isté úľavy v práci čo sa týka pracovného času... samozrejme máš nárok na výživné ako už bolo spomenuté.

tutu_1
14. nov 2016

@zuzka2323 ver ze ani jedna slobodná matka to neplánovala s úsmevom, a iste ani jedna nechce zostať s holým zadkom. Každá sa bála ako to bude a každá išla do neznama. Tiez som nevedela co bude. Ty vies najlepšie ako to máš doma a co je pre teba a dieťa najlepšie. Ja som tiez tak odišla a doslova s holým zadkom. Mne ale pomohli dosť rodičia ale aj to až po pár rokoch a trosku na začiatku.

panidia
14. nov 2016

@zuzka2323 Ahoj, a nedá sa s tým už nič robiť?

sissy27
14. nov 2016

@zuzka2323 veď som ti napísala, že sa to dá zvládnuť, a napísala som ti to z vlastnej skúsenosti... akú inú podporu si očakávala? že budeme s tebou nariekať a navzájom sa ľutovať, aké je to ťažké byť sama s deťmi a ako by sa štát mal postarať? a čo by ti to pomohlo? my ti do hrncov nevidíme, netušíme, prečo uvažuješ o rozvode, či je to len nejaká chvíľková slabosť alebo fakt už je to zlé, to si musíš ty sama zvážiť... ale utápať sa v sebaľútosti a porovnávať sa s cigánmi z luníku IX. nie je riešenie...

stardust
14. nov 2016

@zuzka2323 nezavid Ciganom...tym fakt nie je nic zavidiet. A neboj, zvladnes to tak, ako kopec inych zien 😉 😉

@sissy27 tak hadam sa zhodneme na tom, ze kazda z nas zije v inych podmienkach a nemusime mat rovnake skusenosti a nazory, ze? 😉

googlinqa
14. nov 2016

Ak ti nema,kto pomoct tak sa nerozvadzaj budes to mat strasne tazke, nie,len financne, ale hlavne vychova a cas venovany detom ... Na vsetko budes sama, ber to tak, ze sama,,princ na bielom koni sa moze,ale nemusi objavit ...peniaze to je najmenej ide tu o zodpovednost, ak ma chapes

zuzka2323
autor
14. nov 2016

@googlinqa Vas by som pozvala na kavu...

zuzka2323
autor
14. nov 2016

@sissy27 tych ciganov to my napadlo ako priklad...dnes som to videla v tv...a v sebalutosti sa neutam...zijem si normalne svoj zivot vsetko je super...mam uzasne dieta ako kazda z nas...super kamaratov...kolegov..pracu...ale namiesto muza ma doma caka brat uz to neni manzel, kamarat, milenec ale iba brat...boze chape ma tu niekto uz😀😀😀

zuzka2323
autor
14. nov 2016

@panidia joj asi uz nie..😔

monikaparson
14. nov 2016

@zuzka2323 Chceš podporu a hladáš ju tu? To sa nahľadáš a načakáš. Vždy sa tu nájdu také, čo pochopia tvoje otázky ináč, to je jedna vec a druhá, treba ich pokladať zrozumiteľne hlavne vo virtuálnom svete. Máš nárok na výživné na dieťa a na seba, keďže ste manželia. Ak od rodičov pomoc nedostaneš, tak to rovno vymaž z hlavy. Sú takí, čo pomôcť nemôžu, aj keby chceli a sú aj tie druhé prípady. Rodičia nie sú za deti zodpovední do konca ich života, aj keď je mnoho takých, čo si to myslia a čakajú to od nich. Teraz to nemyslím v zlom, ani neútočím na teba, ak to tak znie, tak sory. Píšem veľmi všeobecne. Vždy sa dá začať znova, hlavne ak sama pracuješ už veľmi dlho. Pôjde to aj s dieťaťom. Musíš si len spraviť prehľad vo svojom okolí, kde sú aké možnosti. A hlavne, ak ti ani chlap s tým dieťaťom po rozchode, rozvode nepomôže, tak nastáva veľký problém. Vždy to ide, ale ťažko. Musíš si len sama vyhľad informácie v okolí. Držím palce.

zuzka2323
autor
14. nov 2016

@monikaparson. 💝💝💝

stardust
14. nov 2016

ked mas teraz vsetko super, preco sa pytas na podporu od statu a ci budes vediet prezit bez manzelovho konta?