Je správne robiť v živote radikálne zmeny?

31. mar 2024

Je spravne robit v zivote radikalne zmeny? Myslim trebars zmenu byvania, zmenu prace, zmenu stavu, zmenu v zivote, ak nie mozme aj stratit? A nemame istotu co bude, ci to nebude horsie? Pytam sa preto, lebo mam pocit, ze som si sla za svojimi snami az som ich dosiahla a dostala som aj depresiu, pretoze sa necitim naplnena. Ani neviem ci si spisat svoje ciele na papier, ci iba skusit veci zmenit. Medikamentoznu liecbu nechcem. Pomoct si vsak sama neviem a psychoterapia je aj draha aj si vyzaduje odchadzat z prace. Problemy pomenovat viem, ale pohnut s nimi v mojom zivote neviem. Trva to uz velmi dlho, citim sa nestastna a mam vsetky priznaky depresie. Po veceroch obcas placem, v noci nespim, trapim sa. Ako si pomoct prosim?

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
blazargandalf
31. mar 2024

Tak využi aspoň ipčko.sk keď už nemáš financie na riadne sedenia u psychológa. Respektíve iné bezplatné možnosti. Lepšie ako nič a držať to v sebe.

blazargandalf
31. mar 2024

Keď tak, toto ti veľmi pomôže, je to spracované veľmi kvalitné a navyše známou osobou aspoň tú na SR.

https://www.youtube.com/watch?v=VuP2YiyFng0
tundra
31. mar 2024

Skus akupunkuru,niekto tu pisal,ze v Šali je niekto dobry.TCM ma pripravky na prirodnej baze aj proti depresii.Syn ked maturoval mal depku a velmi mu akupunktura + kapsule pomohli.

autor
31. mar 2024

@blazargandalf dakujem, pozriem si.
Co sa tyka ipcka, poznam a obcas pomoze docasne po rozhovore sa citim lepsie, ale trva to chvilu. Neriesi to moje problemy, nie som schopna urobit zmeny v mojom zivote. K tomu sa nejak potrebujem odhodlat.

autor
31. mar 2024

@sheila121 praveze, ked sa citis nestastna dlhodobo je to o nestastnom zivote, niekedy sa citis tak, ze o zivot ide....

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
31. mar 2024

@tundra ja mam skor problemy v zibote, konkretne, ktore viem pomenovat, akupunktura a kapsule neviem ci su pre mna

unicornlady
31. mar 2024

Sú napr. klinickí psychológovia, ktorí sídlia v nemocnici, poliklinike a berú klientov cez poisťovňu. Ale to by si si musela pozisťovať, kto to ako má.

blazargandalf
31. mar 2024

Citujem ťa: Pytam sa preto, lebo mam pocit, ze som si sla za svojimi snami az som ich dosiahla a dostala som aj depresiu, pretoze sa necitim naplnena.

S týmto sa stretne veľa ľudí, a vtedy si práve uvedomí o čom je život. Takže si teraz v tej fáze cca toho prehodnocovania, čo je zlato a čo je odpad.

Tvoj ďalší cieľ si môžeš dať že sa dostaneš s depresie.

Dáš to !

🙂

autor
31. mar 2024

@sheila121 ano, obcas mam pocit, ze som nevdacna, ved su aj tahsie osudy, mala by som byt stastna, ale ver, ze vdacna som, ale nerobi ma to stastnou, nemam pestry zivot, muza, rodinu, v praci hroznu sefku a divny kolektiv, uz aj choroby sa na mna lepia...

autor
31. mar 2024

@blazargandalf len ja v tej faze som uz mozno aj sedem, osem rokov...

autor
31. mar 2024

@unicornlady skusala som, hladala som...robia len do druhej, tretej, cize odchadzat z prace stale sa mi neda a novych pacientov zvacsa neberu...jedna ma kedysi davno vzala, ale hned na mna nakricala, ze patrim pod iny obvod a ju to nezaujima, ze tamta neberie...ani dalej sme si v konverzacii nesadli...vyskusala som aj tych platenych, kde popises problem, on ti povie urobte malu zmenu a zaplatis cca 50eur...nemala som pocit, ze by mi vedel niekto pomoct a verim, zeje to tazke, ak clovek je dlhodobo nestastny je tazke mu pomoct, poradit a odhodlat k zmenam...

tundra
31. mar 2024

Mas problemy,z ktorych mas depresiu,ak som to dobre pochopil.A,aby si sa zbavila depresie,mala by si nieco spravit.
1.Odstranit pôvod depresie - problemy,o ktorych vies ty a nenapisala si ich sem.
2.Pokusit sa riesit depresiu - psycholog,akupunktura,liecba pomocou preparatov.

autor
31. mar 2024

@tundra ano, mas pravdu, taky by mal byt postup. Nechcela som byt uplne konkretna, pretoze problem nie je ze neviem co potrebujem inak, ale problem je prave v tom prvom bode, ktory spominas...odstranit povod depresie, tie problemy. A to prave neviem.

tundra
31. mar 2024

Clovek je tvor celkom pohodlny a pokial nie je v "srackach" az po usi,tak si stale mysli,ze to dako zvladne.No zial,problem sa sam nevyriesi...Je to ako ten chrobak hovnival,co tlaci tu gulu pred sebou...az raz sa to vymkne spod kontroly a zvalcuje ho vlastny vytvor...

janickacrazy
31. mar 2024

Tak skús teda zmeniť prácu, keď tam nie si spokojná. V práci človek trávi väčšinu dňa, tak je pochopiteľné, že si v depresii, keď máš problémy v práci. Teda ak som to správne pochopila, lebo teda veľa si o tom nenapísala. Psychológ ti radil dobre, treba robiť malé kroky ku zmene. Postupne, pomaly. Splnila si si svoje sny a aj tak nie si spokojná? No otázka je, či to boli naozaj tvoje sny alebo si prebrala sny svojích blízkych, ktorí ti ich vsugerovali samozrejme v dobrej viere. Často to tak býva, niekedy si to človek ani neuvedomí.

autor
31. mar 2024

@janickacrazy vacsinu ludi drzi v praci vyplata a istota, ze vedia co od naplne prace a ludi cakat. Tazko sa opusta praca do ktorej ste sa dostali dlhodobym usilim a ked dovod su len len ludia. Je to o tlaku na vykon a ja to v aktualnom rozpolozeni nedavam, bojim sa, ci to zvladnem. Ved mam problem i so spankom. V osobnom zivote by som chcela rodinu, ale zaroven sa na to uz pre vek necitim. Neplanovala som to takto.

tundra
31. mar 2024

Tak si urci casovy strop 3 alebo 6 mesiacov a ak sa stav nezlepsi,prijmi rozhodnutia.Inac ja pracujem na smeny,uz dost dlho a tiez som uvazoval nad zmenou.Nakoniec mi pomohla akupunktura,ktoru som poradil aj Tebe.

dkl
31. mar 2024

@autorka, ja som mala pred pár rokmi takéto naročnejšie obdobie - mala som síce vyštudovanú vysnívanú školu, dream job, a s vtedajším priateľom sme spolu boli 6 rokov, bývali sme spolu už vo vlastnom byte. Ale denne sa mi vracali myšlienky, že to nie je to, čo som od života chcela, mala som taký ten inštinktívny pocit, že to tak byť nemá, že takto nie som šťastná... Myslela som si, že je to prácou, tak som dala výpoveď. Ale dostavil sa oveľa menší pocit úľavy, než som očakávala... Nuž, neprešiel ani mesiac a rozišla som sa s priateľom a odišla zo spoločného bytu bývať ku kamarátke, kým som si našla nové bývanie. Suma sumárum, do novej práce už som nastupovala ako nezadaná a s novou adresou, začala som tesne pred 30. narodeninami takpovediac "nanovo". Tiež som nevedela, čo bude.. Či sa v novej práci uchytím, či si ešte vôbec niekoho nájdem. Od tej doby prešlo 5 rokov, som vydatá, mám dcéru, žijeme v zahraničí a mám zase novú prácu. A som najšťastnejšia, aká len môžem byť. Nič z toho by sa však nestalo, ak by som sa vtedy nerozhodla "prekopať" celý svoj vtedajší život. Takže rada odo mňa: ak naozak cítiš, že tie zmeny potrebuješ urobiť, neváhaj a urob ich! Ja som ani raz neoľutovala 🙂

zefyra
1. apr 2024

Mne radikálne zmeny veľmi pomohli pri depresii, zmenili sme bývanie a ja idem podnikať v tom čo má baví. Chodím aj k psychologičke, mam to zdarma cez poisťovňu, 24 sedení ročne.

sinusoida
1. apr 2024

Sprav zmenu, opäť si daj nejaký cieľ, ktorý chceš dosiahnuť a pracuj na tom...iná práca, štúdium, cestovanie, nový byt, dom...

jumama
1. apr 2024

Autorka ja len tolko: Psycholog ti mozno vie dat spravne otazky, aby sa v tebe pohli veci, ale to odhodlanie a chut riesit tie veci, to je vzdy na tebe. Psycholog je mozno cosi ako sprievodca, ktory ta povzbudi, potlapka po pleci, zameria sa na to, aby si sa citila v bezpeci, pomoze ti mozno objavit to odhodlanie, vnutornu silu na zmenu. Na zaciatku mozno preskumava, ake mas podporne okolie, v rodine, medzi priatelmi, v praci - a ci nemas moznost zapojit sa do nejakych komunit, kde by si prisla na ine myslienky - napriklad aj len nejaky kurz, kde budes robit to co ta bavi a budu tam rovnako naladeni ludia a ty budes mat radost z toho, ze mozes s nimi nieco zdielat...

Kedze nehovoris nejake svoje pozadie, z coho ten tlak na vykon vyplyva, tak neviem dat konkretnejsiu radu, ako ze na youtube najdes kopec rozhovorov s psychologmi, ktori ti vedia vysvetlit, co sa ti deje. Len musis trosku aj sama poznat ten pramen.

Mozno to co pocitujes nie je depresia, ale vyhorenie, pretoze prave vyhorenie sa ludom zameranym na vykon najcastejsie udeje. Bezia plnou silou do ciela a ked su v cieli nedostavy sa radost, kladu si dalsie ciele, planuju nove preteky. V istej chvili im to prestane davat zmysel, netesia sa uz z pretekania. Preto aj vrcholovy sportovci maju vacsinou mentalneho kouca, ktory im to pomaha zvladat.

Ak ta trapi nejaka rodinna minulost, tak velmi krasne rozhovory su v podcaste na denniku sme Ludskost: https://podcasty.sme.sk/t/8737/ludskost-tyzdenn...

Ak chces viac do hlbky preniknut v roznych veciach tak velmi dobre rozhovory su na youtube Zivot za zdi: https://www.youtube.com/@ZIVOTZAZDI/videos Ten pan, ktory sa rozprava, on mal asi sam panicke ataky alebo uzkosti, lebo obcas cosi v rozhovore spomina, a je to o to hlbsie, ze rozumie, co sa ma pytat psychologov a psychiatrov, ktorych ako hostov ma.

pieksamaki
1. apr 2024

Ja som toho názoru ze každý sme si najlepsim terapeutom.....len nie každý má výbavu to zvládnuť.....
Rob to co ti vôľa dovolí a aj zdravie....rob to co ti robí radosť momentálne....každý máme v inom čase iné potreby

ronie338
1. apr 2024

Neviem prečo je veľa ľudí proti liekom. Nikto nevravi ze ich budete brať roky ale reálne tie lieky pomôžu, pretože dlhodobý nedostatok spánku tomu tiež nepomáha. AD majú rôznu silu, netreba ani xanax a podobne zvýšiť magnézium, chodiť na sedenia pravidelne, určite máte možnosť psychológa si nájsť a na zdravie si treba čas nájsť. A ja som sa napríklad z ba presťahovala na východ, nasla som si tu prácu, partnera a mame už aj bábo a teraz som so počas MD robila kurz aby som si splnila sen. AD užívam 6 rokov ale ja mam silné úzkosti a panike záchvaty, mala som obdobia kedy som nebrala aj počas tehu ale nie som tak na tom aby som ich vedela vysadiť. Ale mam obdobia najmä v lete kedy aj dlhšie neberiem alebo mi stačí každý druhý drn pol tabletky a normálne som schopná fungovať. V zime je to horšie.

autor
1. apr 2024

Dakujem za rady. Vyskusam pocuvat svoj vnutorny hlas a nebudem sa bat reakcii okolia. Vyskusam spravit zmeny v osobnom aj pracovnom zivote. Pokusim sa o to. Mozno si to napisem, do nejakych bodov s casovym rozhranim. Ak sa to nezmeni, idem dalej. Priste potrebujem zmeny. Zit ako tuzim zit.

autor
1. apr 2024

@sinusoida @zefira ano, zvazujem, zmenu asi casom vzdy treba nieco zmenit, niekam sa akoby posunut, nestagnovat

@dkl som na tom trochu podobne, stojim pred otazkami, mam nejaky tuzby, strachy...

autor
1. apr 2024

@janickacrazy ano, boli to moje sny, naplnali ma, ale uz nenaplnaju.

autor
1. apr 2024

@sinusoida ano, vymedzim si ciele, dam si na ne nejaky cas, poviem si, co chcem a podla toho sa zachovat, ziadne dlhe cakanie, nebudem sa len ja prisposobovat okoliu, skusim sa dat na prve miesto.

mantilka
2. apr 2024

Choď do kostola, klakni si a aj keď možno nie si veriaca. Povedz, ak existujes pomôž mi Bože. Pozri si toto video:

https://www.youtube.com/watch?v=0DxdqWHAaSo


Prajem Ti, aby si našla radosť a lásku, ktoré stradas.