Je socka ten, kto nebýva v dome?

26. máj 2023

Nedávno som sa pýtala známej, či jej rodičia bývajú v byte či dome - jednalo sa o opatrovanie a sebestačnosť, v ramci rozhovoru som sa to spýtala preto, že s domom je viac práce a pre starších ľudí je to záťaž.
Ona sa začala akoby obhajovať, ze majú veľký pekný byt atď., proste akoby sa hanbila ze nemajú dom 🤦
Ja som to hneď samozrejme vysvetlila ze preto sa pýtam lebo v byte majú menej práce a ľahšiu mobilitu, že to je super ze sa nemusia starať o dom. Aj moji rodicia byvaju v byte a je to ovela lepsie aj pre opatrovatelov aj na pracu.
Potom som sa stretla s kamoskou a ona tiez take reci akoby obhajovala ze ma byt a zaklincovala to ze aj by ma pozvala ale maju len dvojizbovy byt.
Potom mi doslo ci to nie je preto ze my mame velky dom, obrovsku zahradu okrasnu aj uzitkovu, sad.
Ale mne je jedno co maju ostatni, mne to nevadi aj keby mali unimobunku, ak su spokojni, super.
Mate to tak ze beriete ludi podla tohto? Neviem ako reagovat...ja si na tom nezakladam, ale tu som viackrat citala ze dom je luxus.
Je pravda ze naklady su vysoke, jasne ze stale cosi vykepsujeme, staviame atd. Ale zas ludia co napriklad byt zdedili cize nejmaju hypo a platia len energie, maju oproti nam hned dve tisicky vo vrecku mesacne a nosia sa v znackovom a chodia na mihalnice ( obrazne povedane, aj ja by som mohla keby som chcela).
Vsetci nasi znami a priatelia maju domy.
Proste fakt ma teraz "kazdy" dom a v bytoch byvaju len chudobnejsi?

pribinak
26. máj 2023

V BA sú byty v hodnote pol milióna, tak ja neviem či socka bežne disponuje touto sumou

Na východe kúpim za pol milióna celu dedinu

ariannazara
26. máj 2023

@pribinak 😆😆😆 u nás 250 domov akurát máš 🤣

pribinak
26. máj 2023

@ariannazara 🤣🤣🤣 za byt v BA kúpim pol východu

deti95060810
26. máj 2023

súhlasím s vetou že v dome je viac práce.... v byte je život asi o čosi ľahší - samozrejme ak máš susedov čo ti nežerú nervy - sem, tam sú aj o tom témy.

luccija
26. máj 2023

Vôbec ma nezaujíma kto kde býva niektorí ľudia nemajú k domu vzťah, alebo majú iné hobby kde dávať peniaze ako do stromčekov a údržby domu..Mas zvláštne kamarátky

tyrkysova_kobyla
26. máj 2023

Ako sa tu uz spomina, keby predam byt v BA a vratim sa do rodnej dediny, tak taky dom postavim... Dalsia vec, napr. v BA su v novostavbach take byty, ze rozlohou niektore vacsie, ako nejaky standardny bungalov 😃

domkakvet
26. máj 2023

Viem ze nie kazdy chce byvat v dome, mam znamych, ktori byvaju v byte lebo by sa im nechcelo robit okolo domu, zahrada a podobne, som si ista ze na dom by peniaze mali keby ho chceli a poznam takych viac, dokonca aj takych co vlastnia aj dom aj byt a byvaju v byte a dom dali do najmu aby sa nemuseli starat o zahradu.

colsami
26. máj 2023

Pravdepodobne ste na tom financne a "urovnou" lepsie ako kamaratky ktore maju potrebu sa obhajovat. Ked vravis kolko toho mate pri dome a ako este budujete vylepsuje, isto to mate kvalitne a premakane. Ved.. Su v tom vase usilie aj peniazky, ja to neberem. Ale ty potom neries ze kamosky maju pocit sa obhajovat, mozno pocituju ich byvanie ako "menejcenne" proti tvojmu.

A ano moze potom osoba byvajuca v dvojizbaku nadobnut pocit ze zijete "na inej urovni". A nemyslim ze to suvisi priamo s tym, ci ma niekto dom a byt. Aj v tom je rozdiel, ze kde, aky atd. V tomto pripade to ale samozrejme je velky rozdiel, dvojizbak a dom s oborvskou zahradou okrasnou a uzitkovou, sadom, mozno garaz, altanok, bazen, janeviemco...

colsami
26. máj 2023

Nehovoriac o tom ze ano myslim si, ze byvat v dome si nemoze dovolit kazdy, aj skrz pracu aj skrz peniazky. Nebudte vtipne, neporovnavajte byty v BA s domami v Humennom 🙄
Ale ked v rovnakom meste porovnate byty a domy, tak tie domy su proste drahsie, pozemok zahrada rozmery atd atd. Ovela viac ludi byva v bytoch preto, lebo nemaju na dom, nez preto, ze by im byt bol sikovnejsi a chcu v nom aj s deckami prezit cely zivot. Su aj taki samozrejme, ale je ich isto menej ako tych, co by si zelali vlastny domcek a nemaju na to, a mozno nikdy nebudu mat.

zorana999
26. máj 2023

Áno aj moja mama to tak berie, že je niečo menej, keď zostala bývať v byte. Aj sa tak cíti, a aj je to z nej cítiť....

goodidea
26. máj 2023

@pribinak no neviem či kúpiš za pol mega celú dedinu na východe, keďže bežné tu stoja domy 200 000 a viac

goodidea
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
26. máj 2023

@goodidea ja poznám dieru kde idu take tie komunistické kocky za 20-30 tis.
Zas sa tu nehodlám doťahovať

Kto chcel pochopil pointu a kto nie…

hankab
26. máj 2023

Niektori ludia povazuju hlavne vlastnictvo novostavby ako luxus. V porovnani s 2-izbovym bytom niekde v mensom meste za 90k, dom vyjde na dvojnasobok, niekedy az troj pri vacsom pozemku a velkom dome. Tiez by sme si nemohli dovolit novostavbu aj ked zarabame dost, takze sa obcas zamyslam, kde na to niektori ludia beru prachy 🙈 niekto pracuje od 18, odide do zahranicia na 10 rokov a nasetri, alebo zdedi a preda byt, to chapem. Ale ten zvysok, ak to nie su podnikatelia ci nemaju bohatych rodicov a maju deti, tak si musia pri dnesnych hypo poriadne utahovat opasky. Mozno vas tiez tak beru, ze ste bohati a pripadaju si pri vas, ze maju “menej”.

marca12
26. máj 2023

Vobec nebyvaju v bytoch len chudobnejsi. Moj dom stal menej ako byt vo vacsom meste... Vela zamoznych ludi byva v byte,tak im to vyhovuje.

dadis
26. máj 2023

@goodidea Obrazne...v BA stoji byt (pozeram 4i) v novostavbe od 350k vyssie, stavebne pozemky podla lokality cca 200k a domy od 700k vyssie..ale tiez je rozdiel dom vo Fialkovom udoli a vo Vrakuni. Moji rodicia mi ponukli stavat na ich pozemku, dom ked som si dala nacenovat firme by ma vysiel cca ako 3i panelak. Ale ja sa na to necitim. Ja nie som typ do domu, ja vyslovene nie som domacky typ, travim v byte minimum casu, neviem si predstavit travit vikendy na zahrade, kosit, opalovat sa na zahrade a pod...mrle by ma zozrali 😆😆, tak pozemok prenecham detom.

julianna1929
26. máj 2023

Podľa mňa každý to berie tak ako je zvyknutý...ja som z domu a bývalá som v činžiaku a nevedela som si zvyknúť..
Vadili mi výťahy, susedia, buchot, hluk, mala som paranoju,ze ma susedia počujú...🤣🤣 tak sme.kupili dom...
Mam kamošku, ktorá celý život prežila na sídlisku a nevie si predstaviť život v dome, ze co by tam robila...a žiadna socka to nie je...
Raz mi rozprával kamoš,ktorý je z paneláku, mimochodom riadne za vodou, čo by si vklude mohol dovoliť dom,ze on radšej pôjde tri krát do roka na dovolenku ako by mal bývať v dome a vkuse niečo riešiť s domom...a splácať hypotéku...
Všetko má.svoje výhody a nevýhody...domy majú aj chudobnejší ľudia a v panelákoch bývajú aj bohatí ľudia.

kittykat22
26. máj 2023

Rozhodnutie byvat v byte a dome je aj o potrebach. Niektori ludia preferuju byty v meste a niektori domy na dedine. Nie je to vzdy o peniazoch. Rozdiel je v zaujme ako travit svoj zivot

anonymanonym
26. máj 2023

Tazko povedat ako to myslia ti co to hovoria. Lebo napr. to, ze by ta pozvala, ale maju len 2i byt nemusi byt uplne obhajovanie lebo by sa citila menejcenne. Ale totiz mat navstevu v 2i byte, kde ich pomaly ani nemas kde usadit, tocis sa v kuchyni priamo pri nich, mozno aj stol maju mensi, kde nie je ani moc kam dat pohostenie. A proste je tej navstevy fakt plny byt, nehovoriac o tom, ze ti vidia cele sukromie (niekomu to nie je prijemne). Je uplne nieco ine ako ked je dom, navstevu vies usadit ak je pekne na terasu, mozete aj pogrilovat, aj tam ma kazdy dost osobneho priestoru, ani ti nevidia vsetky zakutia domu, atd.
A za mna osobne ma vsetko plusy a minusy. Nepovazujem dom za nieco s vyssou urovnou a vacsim luxusom. Nejaky krasny bytik (kludne aj ten spominany 2i, ak to staci na potreby ludi v domacnosti) vo velmi dobrej casti mesta + mozno nejaka zahradka, pozemocek na rekreaciu na okraji mesta/mimo mesta moze byt lepsia moznost ako dom s kopou prace niekde na dedine.

goodidea
26. máj 2023

@pribinak ja chápem, len hovorím že keď som sa sťahoval z BA na východ tiež som si myslel že kúpim dom za pár eur

bloger
26. máj 2023

Záleží od toho, že aký byt. Existujú aj sociálne byty. Ja to tak neposudzujem. Každý žije podľa svojich možností.

anickaaa6aaa
26. máj 2023

Ja som vyrastala v dome aj muž a bývame v byte. Bývame v Tom alebo kde na čo máme... Je krásne mať dom ale jednoduchou nie sme z tých čo zdedili pozemok alebo im niekto prispel. Zarábame tak že by sme dokázali platiť hypo na dom ale myslíme do budúcna čo ak vypadne jeden príjem... a necítime sa ako socky. Máme všetko poruke. Všade blízko. susedia sme tie celkom ok (len 6 bytov) moja mama ostala sama v obrovskom dome. Nevládze to platiť. Nevládze sama v zime kúriť... Musíme pomáhať. Ale bohužiaľ bývať tam z istých dôvodov nebudeme.

divokykonik
26. máj 2023

Koľkí ľudia, čo žijú v domoch na to reálne nemajú, ledva prežijú, ale predsa len žijú vo svojich vysnených domčekoch? My s mužom by sme aj mali na dom, ale nie sme ani jeden na robotu okolo neho, takže môžme okašľať celý dom. Kúpili sme si byt v top lokalite v TT, necítime sa ako socky.

katkami123
26. máj 2023

Asi do 29r som bývala iba v bytoch, potom sme sa presťahovali do domu a priznám sa, že je to makačka. Byt som mala cely za 2-3h vyupratovany, v dome upratujem stále niečo a nič nevidno, milión okien a izieb. A k záhrade nemám vôbec vzťah, to rieši manzel. Do teraz neviem ani ako sa kosačka zapína. Niekedy mi chyba mesto, ten ruch a život v byte, vyjdem von a hneď mám všetko blízko, taka nostalgia, inokedy som zas šťastná, ze bývame tu, len všade mi treba ísť autom.

marisoul17
26. máj 2023

Nie, nemyslím si, že sú socky ani nemám nikoho v okolí, kto by takto uvažoval. Ja som celý život prežila v dome a keď som sa osamostatnila, šla som do bytu a nemala som najmenší problém zvyknúť si. Aj keď mám možnosť bývať v dome, nechce sa mi odísť. Každému ako vyhovuje a aké má možnosti.

4stanka4
26. máj 2023

My bývame v dome keďže sme obaja z dediny a obaja sme vyrastali v dome tak sme si ani nevedeli predstaviť žiť v byte. Nemyslím si ze dom je luxus, pre nás je to "normálne" keďže pochádzame z prostredia kde celá naša rodina žila v domoch. Akoze nehovorim ze nás to nestalo kopu € a ešte bude nakoľko nemame dorobene terénne úpravy ale zase v byte je vacsia voľnosť, chodiť si po výletoch a pod kým my musíme riešit veci okolo domu.
V dnešnej dobe je vôbec luxus mat svoje vlastne bývanie a je úplne jedno ci je to byt alebo dom

reddflowerlife
26. máj 2023

@pribinak nekupis.. domy ak je to vychod ale nie diera aj 300 tisic jeden dom

pribinak
26. máj 2023

@reddflowerlife jeziiis … ja som vedela že zas polovica nepochopí
Nevadí, vysvetlím

Jasne že aj na východe kúpiš dom za pol melóna, ale aj domy za pár supov
Ja nikde nepíšem že zas cely východ je diera a vserky domy sú staré komunistické búdy
Chápeš?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elmivelmi
26. máj 2023

@pribinak no asi tak celkom nemas pravdu.Byt v starom meste ok ale tie v tej petrzalke to je byt onicim a nestoji az taky mailant.