Je podľa vás OK prísť na rodinnú oslavu s chorobou či preháňam?

lucinika
3. okt 2019

Zdravím, idem si k vám po názor. V mojej rodine vládnu veľmi zvláštne vzťahy, všetci sa naoko tolerujú no nikto nevie nahlas povedať svoj názor na iného človeka , akoby sa bal toho, že sa nastrbia vzťahy i keď nastrbene dávno sú... Tento týždeň sme mali ísť na oslavu, no dcéra ochorela, tak som sa ospravedlnila z účasti (robím tak aj keď majú moje deti kašeľ ci silnú nádchu nakoľko bývajú na oslavách aj iné deti pripadne dospelí, a ako vieme OČR ani PN nikoho nepoteší). Pri našej komunikácii sa však dotyčná preriekla a povedala ze našu neúčasť chápe, pretože aj ona je chorá a už sa iba doliecuje 🤦‍♀️. Nestalo sa tak po prvýkrát kedy prišla na návštevu s tým ze ju boli hrdlo, alebo jej decká mali kašeľ ako tuberaci. My s manželom sa na také správanie veľmi hneváme nakoľko máme doma deti - 2 mesačne bábätko a skolaka. Chcem od vás názor či považujete takéto správanie za normálne, či iba ja robím z komára somára alebo by ste to netolerovali. Viem o tom ze to vadí napríklad aj mojim rodičom, no keď mám chuť niečo povedať mama mi povie aby som na to kaslala len pre "dobro" v rodine. Ďakujem za každý názor 😉.

kvetinka75
3. okt 2019

@lucinika tak bolesť hrdla nemusí byť nákazlivá. Mňa tiež občas bolieva hrdlo a nikto neochorie. Záleží na tom, o čo ide. To by mala vedieť posúdiť tá dotyčná osoba. Ale nádcha, kašel, to sa prenesie rýchlo. Určite by som nešla na oslavu, keď je niekto nachladnutý a taktiež očakávam, že tam nepríde niekto tak nachladnutý. Ja by som si servítku pred ústa nedávala a normálne povedala, že sa mi to nepáči. Čo sa môže pokaziť, keď píšeš, že vzťahy pokazené už sú. Stojí ti to za to, aby ste, a hlavne deti-ochoreli? Tiež som nemala rada, keď k nám niekto prišiel a vidíš, deti kašlú, kýchajú a že vraj veď im nič nie je. A do 2 dní to mali aj ostatné deti.

elanor
3. okt 2019

tak pokial je uz po chorobe, je fit, a len posledny den doberie lieky a hotovo, tak v pohode. Ale pokial by prisiel na navstevu niekto vylozene chory, mno, asi by ma slahlo. nuz a ako by som reagovala, zalezo by na mojej momentalnej nalade. Ak by som bola moc v pohode, tak si max. posomrem, decka drzim od toho cloveka najdalej jak sa da. Ak by som bola v stave co i len miernej nasratosti, tak by som si servitky pred hubu nedavala, a povedala co na srdci to na jazyku, a kludne vykricala aj krivdy z pred 20 rokov.

evkamotka
3. okt 2019

Kychanie, kaslanie, teplota, to si oznamujeme navzajom a nestretavame sa. Vsetci chapu.
Obcasne utretie nosa alebo steklenie hrdla bez kasla nevadi. Ale mam 2r nie 2m to by vadilo aj mne

julianadrx
3. okt 2019

Chorí a nachladnutí dospelí a hlavne deti patria do postele, resp. do domáceho kludového izolovaného prostredia a nie na oslavy, tam nech idú tí čo sú úúúplne fit. I ked ste len slabo nachladnutý v kolektíve sa to môže zhoršiť lebo imunita je naštrbená... vyslovene dnes ma porážalo, keď som šla pre dcérku do škôlky a boli tam dve brutus choré deti... strašný kašeľ a chúdence vyzerali na teplotu.... takééé mamičky by som poslala niekam.... aj som pani učiteľkám povedala, nech upozornia ich maminy, v opačnom prípade moja zdravá dcérka ostane doma :-/ na hlavu ... urážať sa za to nikto nesmie, pchať sa antibiotikami sa nechce nikto a toto vše počasie nerobí dobrotu

marcelik88
3. okt 2019

No ja sa na oslavy rodinne vzdy strasne tesim takze ak mam nejaku nadchu alebo cosi tak to prezijem a idem lebo rada vidim svoju rodinu, nemam vela moznosti. Ak je ale chory Marek nejdeme nikdy, aj ked sa uz len doliecuje

lily14
3. okt 2019

Tak mne takéto veci veľmi vadia!!

sara07
3. okt 2019

pokial je niekto nachladnuty alebo niečo lezie, , zle nejde sa jednoducho, oslavovat sa dá aj dotatočne,nič sa predsa nestane ani nezruti svet
ano mne to vadí, vyložene
ja si občas hovorím že to som len ja ten blbec čo berie ohlad na iných a nedá soplave dieta do škôlky ale necha ho preliečit a podobne
nenávidím ak niekto behá s chripkou do prace, školy, škôlky alebo daju preventívne niečo nepochopím

deti95060810
3. okt 2019

stretla som sa s tým...mm prišiel k rodičom s deťmi a prišla tam aj jeho sestra s deťmi ktoré mali brušnú chrípku - vracanie, hnačky....Ona vlastne len odskočila o pár domov k rodičom zvítať sa s bratom a s našimi deťmi....možno to len nedomyslela...
Niekoľko dní sme mali doma brušnú chrípku....Bola som nahnevaná nie kvôli sebe - troška tuku išlo dole, ale kvôli dcére ktorá bola chudučká , radovali sme sa každému gramu čo pribrala.... samozrejme s riadnymi hnačkami sme behali len po lekároch, nemocnici....

deti95060810
3. okt 2019

pár rokov dozadu poslala suseda k nám hrať sa chlapca so synom...všimla som si, že má nejaký výsyp...decko mi odpovedalo že to má ovčie kiahne a maminka musela niekde odskočiť tak ho poslala k nám sa pohrať...😈

kaki3
3. okt 2019

V niektorych situaciach je to ozaj, ze sa zbytocne robi z komara somar. My sa normalne stretavame, ale ked ide o nieco vazne, tak proste nejdeme ani na navstevu ani nikam. Predsa len viem kedy co mozem si dovolit a kedy by som mohla niekomu uskodit. A kedze sama viem, ze neni sranda mat doma chore dieta, tak nebudem predsa niekomu robit zle 😉

evkamotka
3. okt 2019

Muzova teta sa ohlasila s vokrovcom na navstevu. Mala pasovy opar. Tesne na to mali ist svokrovci k nam. Tak sme svokrovcom nakazali aby tetu zrusili. Ved by sa od nej mohli lahko nakazit a on svokrovcov my a maly, syn. Vsetci sme sa tety bali, my aj svokrovci len ona to nejako nechapala. Hm

zuzubb007
3. okt 2019

Bohužiaľ niektorí ľudia sú mimo reality, ja som dosť hakliva už len keď som v obchode a dakdo zakasle prevraciam oči čo mám nervy, bacile sú síce všade ale ked sa dá zrusim účasť vždy čo i len pri sopli, a taktiež keď máme dakde ísť a dakdo sa doliečuje určite to nebudem riskovať čiže tieto obavy plne chápem 😉

renab
3. okt 2019

Normalne sa stretavame, pokial niekto nie je vyslovene chory. U nas sa prechladnutie za chorobu nepovazuje a deti si musia nejako vybudovat imunitu. Nebudu cely zivot zit v bubline. Aj teraz je v autobusoch a obchodoch plno kychajucich a kaslajucich ludi, takze uplne vyhnut sa tomu asi neda.

pannama1
4. okt 2019

@lucinika podla mna to normalne nie je. pokial je niekto chory, tak by mal ostat doma a liecit sa. medzi detmi sa choroby rychlo siria a taktiez by ma to nahnevalo, keby niekto sustavne chodil chory na rodinne stretnutia.

virginia
4. okt 2019

No pozeram, ze je velka paranoja pred kychnutim. Samozrejme nie je choroba, ako choroba, ale mne ani kym bol syn maly, chori ludia okolo nevadili. Len sme sa na privitanie nebozkavali a ak sme si podali ruky, tak som si ich sla umyt mydlom. Syna som samozrejme na ruky choremu cloveku nedala, ale zas kazdy ma nejaku sudnost a sam sa drzal dalej. Nikdy sme sa takto od nikoho nenakazili. Hovorim o beznej nadche, miernej viroze, nie o pasovom opare alebo tbc samozrejme 🙂.

siska53
4. okt 2019

@lucinika u nas sa, ak bol niekto chory, na oslavu nechodilo, ak ochorel organizator, tak sa oslava presunula. Vynimkou bola teraz svadba, kde bola chora svadobna mama, ale uz 3.tyzden sa liecila a bolo to vo velkej miestnosti..

A to sa dodrzovalo vzdy, aj ked neboli male deti.

lucinika
autor
5. okt 2019

@virginia práveže keď ma niekto nádchu alebo kychne neberiem to ako chorobu i keď nebola by som veru nadšená kebyže mi teraz ochorie naša 2 mesačná 😣. Vadí mi skôr keď táto dotyčná ide na návštevu s bolesťou hrdla a silnou nádchou (moja mama po ich návšteve ochorela), alebo keď jej decká majú sopliky a kašlú naozaj ako tuberaci. Ako som si spätne uvedomila robila to aj keď sme nemali ešte malú, iba syna. Chodil do škôlky, nemali sme nikoho kto by mi ho strážil v prípade choroby. Vždy som zostala na OČR ja. Dotyčná je učiteľka, chorobu nerieši keďže ma rodičov ktorí si môžu dovoliť zostať doma keď jej decká ochoreju...

altaya
5. okt 2019

Nepovažujem to za normálne prísť chorý na oslavu. Raz sme išli v rámci rodiny na oslavu, a polovica z nich boli chorí, sme sa dozvedeli až na mieste - bolo to v chripkovom období. Domáci to vyriešili tak že ti chorí boli na poschodí (sú tam dve rodiny v dome) a my ostatní dole. Len babka behala hore dole...o dva dni sme lahli kompletne všetci s chrípkou. Ja aj s nervami nad nezodpovednosťou. Na margo návštev s chorými detmi- NIE. Hovorím to aj v rodine. Nehnevaj sa, ale nie. Nebudem ohrozovať dieťa nákazou veď to je normálne. Ani my nikam chorí nechodíme.

nistika
5. okt 2019

ja ta chápem nenávidím to! jak keby si písala o mojej rodine....viem že keď je nejaká oslava tak sa účasť vyžaduje (je neslušné neprísť) preto ak sme chorí mi, tak informujem všetkých a nechsa zhodnú či máme alebo nemáme prísť lebo v skutku urazení by boli keby len tak neprídeme....najradšej by som samozrejme nechodila tiež ma to obťažuje...na druhej strane neznášam ak je chorí niekto iní a nás neinformujú. ja mám právo rozhodnúť sa či pôjdem do chorého prostredia s deťmi, nikoho nenútim aby ostal doma ale neznášam ak prídem a vidím človeka so zeleným soplom kašlom a teplotou....tolerancia samozrejme v rodinách asi neexistuje takže nič z toho a učím sa s tým žiť

wena
21. okt 2019

Ja mám doma tiež 2- mesačné bábätko, ale teda to čo píšeš mi príde prehnané. My sa bežne stretávame s ľuďmi, ktorí sú po chorobe alebo majú len nádchu, sú prechaldení atď. rovnako s malou v pohode chodíme medzi ľudí. Mne to príde, že to je taká specialita Slovakov toto veľmi riešiť, ja som zila dlhšie aj v zahranici a tam ozaj nikto choroby neriešil.

denda83
21. okt 2019

U mna platí, keď je niekto chorý nemôže k nám, a keď sme my choré trčíme tiež doma..... mame čo to preskakane s menšou, viackrát bola v nemocnici, imunitu nemá neviem ako dobrú, takze u mna tak a nech si mysli kto chce čo chce.....

chantalka86
21. okt 2019

@lucinika suhlasim s tebou, myslim si ze neprehanas.

popolusska
21. okt 2019

@kvetinka75 ja som mozno jedna z tych, co obcas prehanaju, ale vyslovene neznasam, ked chori ludia banalizuju svoj stav a neakceptuju ospravedlnenie neucasti, alebo sa dovalia na navstevu. Patrim k tym, ktorych nanestastie aj "soplik" dokaze skosit tak, ze niesom schopna normalne fungovat...do toho nakazene deti, no dakujem pekne. Naposledy ma nakazila muzova teta crevnou chripkou, lebo "ona sa uz citila fajn", tak sa dovalila na oslavu. Bola z toho rodinna epidemia, vsetci, vratane svokrovcov stravili tyzden na WC. Ja ta chapem - ked zhodnotim situaciu tak, ze by sa nasou navstevou mohli viacero ludi nakazit, radsej odrieknem. A pomaly si zvykam na to, navstevam hovorit, ze ak dieta neslo do skolky, pretoze je chore, ma zostat doma a nechodit po oslavach. Ostatnych nezmenim, ale to, ako sa zariadim ja, mozem ovplyvnit.

lucinika
autor
21. okt 2019

No baby nakoniec sme predsa len ochoreli. Chorá suseda s evidentnou nádchou a zachripnutim sa votrela malej nad kočík a začala jej rozprávať. O 2 dní sme mali 40 horúčky, boľavé hrdlo a skončili sme na ATB 😠. Nakoľko sme mali aj na kontrole stale hrdlo červené lekárka spravila stery, výsledok? Stafylokok 😠😠😠

kvetinka75
22. okt 2019

@lucinika na porazenie, ale niektorí ľudia sú proste ...... nemám slov,