Mame doma rozdelene prace, kazdy nejak, ja, manzel, aj deti. Podla mna primerane veku, schopnostiam, casu a preferenciam. Jednoznacne mozem s kludom povedat, ze najviac toho mam ja, ale neriesim. Je to aj moje rozhodnutie. Manzel ma zas svoje, ktore robi, ale neustale sa skriepi o ich vykonavanie. Uz odkedy su deti male. Ja som to konzultovala raz aj s psychologom - chlapom, ked manzel mal prehane ocakavania od 3-rocneho dietata - a psycholog povedal, ze manzel ma ozaj velmi nerealne ocakavania, vzhladom na vek. Sam ma vraj 3 deti a vyrastli z nich normalni dospeli ludia, a pritom toto sa u nich nedialo.
Dam sucasne priklady: Umyla som okna zvnutra, priznam sa, ze to robim len 1x rocne. Manzel ich ma umyt zvonka, minuly rok ani neumyl (aj ked zvonka je to snad aj dolezitejsie). Tento rok som mu to musela x-krat pripomenut, nakoniec sa do toho pustil so slovami, uz aby to vedel robit syn (8r.), aby to mohol robit . Dalsia vyhradne jeho praca je jesenne prace v zahrade -listy. Tu detto. Zas obhanal deti, aby to sli robit. Ja nemam nic proti tomu, ked deti vypomahaju s dalsimi domacimi pracami, ale toto sa mi nepozdava. Mozno mu krivdim, ale ono to ozaj vyzera tak, ze sa chce z toho vyvliect. Muz sa neustala odvolava na to, ze ich uci a vedie samostatnosti. Pravda je vsak taka, ze vacsinu som predtym robila ja (vtedy ich nenahanal-vraj to bol moj problem), a ked som sa vratila do prace po materskej, bolo nesmierne obtiazne prinutit ho k prerozdeleniu povinnosti. Nie je totiz nic nezvycajne, ze ked je dohodnuty s kamaratmi, tak vsetko ostatne (akekolvek povinnosti okrem zamestnania) ide bokom a ide si po svojom. Ja chcem ist teraz s detmi na prechadzku, co som aj avizovala a uz ich zapriahol do prace. Nevidim dovod, preco by sme to aj my nemali robit rovnako ako on, ze si ideme po svojom. Viem ale presne co ma nasledne caka. Najhorsie na tom, ze on neni sa schopny na to pozriet z ineho uhla, ak mu aj nastavim zrkadlo, dokonca ma obvinuje, ze vymyslam fantasmagorie, ze vyryvam, ze mu podkopavam autoritu. Chcem mat doma klud, ale nie takto. Deti maju podla mna doma povinnosti dost. Najviac ma asi stve, ze mam z tohto negativne pocity, hoci on ich nema, ked si robi co chce - toto by som potrebovala vysvetlit, ako je to mozne. Dakujem
No mas doma dalsie decko, lenive, zdute, protivne… na tvojom mieste sa deti zastanem - nie, deti nebudu robit okna / listie za teba, deti maju svoje povinnosti a tie si spravili. Ak si ty hnily a / alebo neschopny, tak nech sa paci, najdi za seba nahradu, ale ja ani deti to robit nebudeme. Ak ty nie si ochotny spravit pre nasu spolocnu domacnost a rodinu toto, tak potom necakaj, ze bude navarene, oprane aj pre teba. Nechces byt sucastou - nebud, ale nechci ani benefity, ktore z toho vyplyvaju.
ja teda nechapem ako mozes umyt okno zdnu a neumyt zvonka - to sa mi az rozum zastavuje. A rovnako nechapem aj to listie - ved hadam cela rodina to ma skor a toto je vyslovne sezonna zalezitost. Takze za mna dost blbe priklady na delenie prac
@kaktusik007 Tomu umyvaniu okien nechápem ani ja veď idem otvorím okno umyjem zdnuka zvonka neviem si predstaviť tie okná zvonka neumyte rok😱
My mame 6 okien od stropu po zem - a nedaju sa otvarat prirodzene, takze ich treba zvonku umyt..a taka sranda to nie je...
Kup im tiez ako ja tu hracku elektricku na okna a budu sa pretekat ci on alebo deti, kto bude skor umyvat ... zabava to je...
Aký to má význam, ak umyješ okno len zvnútra? Práce v záhrade- šli sme celá rodina. Spolu sme to za chvílu zvládli. Spolu sme chodili na prechádzky. Hrali sa večer spoločenské hry.
Rozdelenie prác- jeden nech umyje riad a druhý nech ho utrie. Alebo služby po týždni meniť..
Nema negativne pocity lebo je sebec a na prve miesto dava seba a potom ide zvysok planety. Ty si matka, svoje deti prirodzene chranis pred nepravostou. Tu tazko nieco radit. Verim, ze si mu uz skusila rozne dohovorit, ale bez uspechu. Ja by som na neho kaslala a robila si svoje. Deti kusok podrasu a zacnu im dochadzat suvislosti, ze otec na nich chce hodit svoju pracu.
Tak záleží, ak tú prácu budú vykonávať spolu, kľudne nech to robia s ním. Nešla by som proti nemu. Možno by som navrhla aj spoločnú brigádu, všetci zobrať hrable a urobiť to spolu.
Existuje taký robot na umývanie okien. Na veľké plochy super. Stojí okolo 300 e. Dala by som mu to k narodkám. To nie je robota pre deti. Aj kvôli bezpečnosti.
A to je vsetko, co ma manzel na starosti???? Riady, zehlenie, kupelne, nakupy..atd??? Co ine robi?
Samozrejme, že sa mu to nechce robiť samému, tak vymyslí rodine brigádu na záhrade, keď ty chces ísť s deťmi von chlapi radi deleguju robotu na druhých🤣môj muž minule povedal, že mali mať mať 3 deti, že by sa robota rozdelila.
To, že si to ty robila voľakedy sama je tvoj problém robila si, zvládala vtedy nepovedal deťom poďte pomôžeme mame.Moj muž je podobný on porobi, nakúpi, ale akonáhle má robiť niečo "väčšie" tak povie s týmto mi pomôžete?A často poviem nie, ja som robila xy a tiež si mi nepomohol.Opýtaj sa ho či on vo veku 8r robil také veci ako chce od syna.Ked sa mi niečo nepáči poviem mu to aj keď si myslí, že mu podryvam autoritu.
@kaktusik007 čo je na tom nepochopiteľné máme veľké okná na obývačke cez celú šírku nie otváracie ako v paneláku najprv umyjem vo vnútri a vonku treba odsunúť terasové sedenie atď....tiež ich umývam na etapy.
Ale aj ty si spravila chybu, keď bola dohoda, že ich umyje zvonku on mala si na tom trvať a nie, že ich neumyl.My sme spolu 19 r a dodnes sa dohadujeme kto čo spravil, nespravil každý si myslí, že iba on zase musí, má toho veľa atď...okná nie sú pre mužov priorita, ale ak to je jeho práca tak nech to spraví.U nás najlepšie funguje ja uvarím, ty sprav toto, dcéra toto presne povedať kto čo, lebo inak nikto nevie, myslel si, že ..zajtra...netreba...ja som bola teraz dlhšie chorá a naozaj som celé dni ležala a možno som skodoratostna, ale užívala som si ako kmital🤪aj zabudol pozerať formulu, hokej
Ja som ešte nepočula, aby niekto umýval okná len z vnútra a niekto ďalší z vonku trebárs o 4 dní. Buď umyjem komplet, keď už mám vodu a okenu v ruke, alebo nijako neumyvam. A lístie? My sme to mali ako zábavu, všetci sme hrbkali, váľali sa v listi, odnášali do kompostera. Po takejto zábave nasledoval teplý čajík a kávička a koláčik k tomu. Nič by sa tvojmu manželovi nestalo, keby videl, že práčka doprala a vyvesil prádlo. U nás je to bežné. Aj s vysávačom môže polietať....
Mne to je uplne jasne, ze spolu by sme to mali rychlejsie. Aj moje povinnosti, aj tie sezonne, by sme mali rychlejsie, keby pomohol. Nema vyznam to tu rozmazavat, ja viem, aky je, nepomoze, horko tazko som s nim nastavila prerozdelenie terajsich povinnosti. Komunikacia je s nim velmi obtiazna a v konecnom dosledku sa to otoci proti mne, nejdem to rozpitvavat. Ano, je asi ako decko, v puberte, skuste nieco vysvetlit a dohodnut sa s pubertakom. Nejde to. Len som sa chcela uistit, ze nie som ja uplne mimo. Vdaka.
Nie si mimo.Su chlapi čo aj zavárajú, varia, aj o deti sa postaraju videli to tak doma, sú snazivejsi, sú skôr doma z práce atď ....chyba je, že väčšinou, keď je žena doma s deťmi všetko spraví a potom ide do práce a chlap sa čuduje čo všetko treba robiť.Moj nie je ignorant, ale vedel by viac spraviť😀
Kasli nanho a kludne chod na prechadzku s detmi ci sama.Alebo mu nechaj deti nech im ukaze ako maju tie listy upratat. Lebo 8r nech necaka ze len posle a urobi to Podla predstav . Mal by ich pri tom aj manazovat . A urobit z toho zabavu nie nieco do coho sa nikomu nechce. Na okna sa vykasli a necit sa zle. Alebo objednaj firmu co vam okna umyje a nabuduce to potom radsej urobi sam.