Ahojte. Som zvedava na vas nazor. Takze... som mama mam skoro 7 rocneho syna ktory, v septembri nastupuje do skoly. Pred rokom( koncom augusta bude rok) sme sa vratili s islandu.. tam sme zili rok a pol.. mne tam ziju obidve sestry.. vratili sme sa na sk pretoze sme nechceli aby sa tam syn isiel do skoly, pretoze bol este podla nas nepripraveny... v sptembri mal 6 a v auguste tam zacinala skola. No proste sme sa toho zlakli tak sme isli naspat na sk k mojim rodicom do domu kde byvameme doteraz.... ale isli sme na sk s tym ze sa osamastatnime.. ze si zoberieme hypoteku a dame sa poriadok a budeme zit ako rodina... lenze moj partner si zlomil tak nestestne ruku ze ho museli uz 3x operovat. (ruku si zlomil v decembri 2016) a dotetaz sa to taha stale je na pn.. ja robim on pobera pn ale mam taku pracu ktora ma absolutne nazaujima a nebavi... mame moznost sa vratit na island, volali nas tam z prace kde sme predtym pracovali. Na islande sme boli velmi spokojni len sme sa proste zlakli skoly... maly vedel plinule po islandsky nemal vobec problem sa adaptovat... chceme sa tam vratit, lenze moji rodicia maju s tym problem... nechcu aby sme odisli, ze co bude s nimi (mama 54rokov otec 59) boja sa ze na starobu budu sami... proste nas brzdia.. chceme ist naspat na is, ale oni su problem.. ja som taky typ cloveka ze chcem vyhoviet vsetkym. Chcem sa sama postarat o rodinu.. (mam 33rokov partner 36) a stale byvame u nasich.... podla vas je to nirmalne byvat v takim veku este u rodicov? Potrebovala som sa vyrozpravat😢
So synom vobec nemam problem... viem ze si zvykne.. teraz je moja sestra doma na dovolenke a maly za rok co sme doma islandsky jazyk nezabudol.. plynule rozprava aj teraz... ked som sa mami pytala preco nechce aby sme odisli nevyjadrila sa nijako len sa uraxila a povedala tak chodte.. nechcem odist v zlom zalezi mi ba nich velmi...
Viem že sú to rodičia ale poriadne samolubi rodičia, na to čo chceš ty nepozeraju? Prečo sa ťa nepýtaju čo je pre teba a tvoju rodinku najlepšie a kde budete šťastný? Ani nerozmýšľaj ostať len kvoli ním, nie sú až taký starý, ešte si x rokov vystačia samy dvaja, potom sa kľudne môžeš vrátiť keď ta budú naozaj reálne potrebovať. Si rozhodnutá, len potrebujes trošku postrčiť 😉 veľa šťastia prajem, tam ďaleko,nech sa ti darí 🙂 a nech si šťastná 🙂
Ved su to este mladi ludia, preco teraz rozmyslaju nad tym kto sa o nich postara? Moja svokra ma 61rokov a je uplne samostatna zena, predpokladam, ze minimalne do 75 ak jej bude zdravie priat bude taka.. Ma sice tazkosti s pecenou a klbmi, ale nepotrebuje opateru a to vasi su este mladsi.. Kolki maju v tom veku este skolopovinne deti (alebotato generacia bude) normalne by som si stala za svojim, a ked sa tak boja byt bez vas, preco nejdu tiez? Ak nechcu, nech si uzivaju jeden druheho, nech niesu naviazani na vnucata a deti, mozu este tolko podnikat, ak nemaju nnejake fyzicke tazkosti...
Btw ja v tom veku dufam budem zazivat druhu mladost, vnucata budem mat na radost, ale chceme si s muzom uzivat zivot.. A setrime si na slusny stacionar, aby nase deti neboli zatazene.. Dufam, ze nam to vyjde..
S rodicmi by som sa uprimne porozpravala aby si nasli aj inu radost zivota ako vlastne deti..
ahoj, rodicia su mladi, zartovne im nadhod, ze ak budu potrebovat pomoc mozu si uz zacat hladat opatrovatelku ,)
im ide ale asi skor o to aby mali dceru a vnuka pri sebe ze. Nuz zivot je taky, ze sa zije tam kde ma clovek pracu, uplatnenie a kvalitny zivot. vy na islande. pre chalosa to je obrovske plus do zivota ovladat reci a zit v takej vzacnej lokalite. mne to pride ako sen. urcite by som sa vratila. rodicom povedz ze ked budu chori a nevladni budete to potom riesit.
drzim palce ;)
ozaj cim ste sa tam zivili?
A predtym, ked ste odchadzali na Island, to rodicom nevadilo?
Ved rodicia este ani nie su v dochodkovom veku....... moji boli v podobnom, ked som odisla do zahranicia..... ako chapem, ze chcu mat aspon jednu dceru doma, ale mali by akceptovat, ak sa rozhodnete inak. Co z toho, ze chces byt u kazdeho dobra, ked budes dobra a nestastna?
Btw, nechapem, preco ste sa "zlakli" skoly, to neverite svojmu synovi, ze je sikovny? A ze by to zvladol? V UK decka zacinaju skolu v 5tich rokoch. Myslim, ze netreba vsetko analyzovat, niekedy musis doverovat svojim instinktom. A sama citis, ze na SK ti to nereze.
@luckajakub robte tak, aby ste boli spokojní. Od rodičov je to sebecké, nie sú ani starí, ani nevládni. Na margo tvojej otázky - pre niekoho je to normálne, kedysi to bolo normálne a úplne bežné, že spolu žili dve aj tri generácie pod jednou strechou, ale je úplne bezpredmetné, čo je "normálne". Každý si má hľadať vlastnú cestu, ktorá mu vyhovuje. Ak vás ťahá na Island, tak treba ísť na Island.
A co tvoje sestry preco pre ne je ok tam byt a ty mas ostat
Nuz je blbe ze si vas vypiplali a idete prec nuz ale co uz. To je zivot. Nech su rasi ze su spolu
Moja mama ma 61r zije sama nema manzela a segry su toez v zahranici..
@lija22 ahoj. Zili sme v takej mensej dedinke 40km od reykjaviku. Pracovali sme vo fabrike na humare... vazenie a balenie.. uplne lahka praca😊
@juliet86 moje sestry maju partnerov z islandu su domaci, cize nasi to beru ze oni sa nastalo na sk nevratia pretoze ich chlapi by si tu pracu nenasli a hlavne nie za taky plat ako je na sk...
@obsadenemeno synovi sme od zaciatku verili pretoze velmi rychlo si tam na vsetko zvykol... len sme proste chceli odklad zo skoli na co nam tam povedali ze tam to tak nefunguje ze narodeni v roku 2010 musia ist do skoly... skoda... a nakoniec ked sme odchadzali tak na volali zo skolky ze moze sa urobit odklad... no skoda...
@luckajakub no a co. U mna jedna segra nor a druha segra single.... pozri skus sa co najotvorenejsie porozpravat so segrami i rodicmi o ich potrebach a ocakavaniach
@luckajakub prečo ste na Islande nezostali napriek tomu, že ste sa báli dať syna do školy, veď by šiel v riadnom čase ako 6-ročný. A ak ste tak báli, tam nie je možný odklad? Toto mi pripadá ako zbytočný krok, pretože aj tak sa tam teraz chcete vrátiť. Tvoji rodičia sú ešte relat. mladí, doteraz žili bez vás, ak si poradili dovtedy, poradia si zas. Vy máte svoj život a oni svoj.
Život si zariad tak ako chceš Ty a nie rodičia ...nie sú ešte starí ...ide o citové vydieranie Odnich teraz sú ešte aktívny a plny života ...a čo sa týka vášho syna alebo čisto deti Tie sa vedia veľmi dobre prispôsobiť -naučiť a máte na Islande ako take zázemie ja by som odišla ...máte sa kde vrátiť