Je možný katolícky rozvod v prípade gamblerstva?

slniecko70
3. okt 2014

Vydala som sa v 20 za prveho chlapca, do ktoreho som sa zalubila. Som veriaca ako aj moja rodina a viem, ze co Boh spojil, clovek nech nerozluci. Manzel mal uz pred svadbou rozne chyby, ale kto z nas nema a ja som ho velmi lubila. Jednou z tych chyb bola jeho zaluba v automatoch ( gamblerstvo ), lenze vtedy som tomu nepripisovala velky vyznam, verila som, ze v manzelstve ho dokazem zmenit k lepsiemu....cize do manzelstva som vstupovala s tym, ze som vedela, ze si obcas zahra. Narodili sa nam 3 krasne deti.....problem je v tom, ze manzel ma stale zalubu v automatoch a nas to financne taha nadol cele roky. Manzel pokracoval v gamblerstve aj po svadbe a trva to az dodnes ( som 9 rokov vydata ). K tomu ma aj ine zavislosti, ako su cigarety a alkohol ...a ja viem, ze ak nieco nespravim, pojdeme ku dnu spolu s nim, lebo je to cim dalej tym horsie. Pocula som, vraj je mozny katolicky rozvod, preto prosim o radu veriaceho cloveka, ci je nieco take mozne? dakujem

veronikafisi
3. okt 2014

moji rodicia mali podobnu situaciu. Lenze u mojho otca to zaslo tak daleko, ze vyhrazal mame... najlepsie by bolo ist na farsky urad, alebo ked mas dobreho spovednika, ktoremu sa zdoveris tak mu celu situaciu povedz. Kompetentní ti pomozu. Moji rodicia sa rozviedli. Cirkevne sa to vola odluka. Cize su aj cirkevne odlucení. Moja mama mi vtedy ked to bolo aktualne hovorila, ze za 5 rokov by sa otec mohol vratit a ona by ho mala prijat... samozrejme ze v najlepsom pripade by mal prist s ospravedlnenim a chcenim sa napravit, a mama by ho v tom mala sprevadzat.. ale nestalo sa... dodnes su takto odlucení... Odluka znamena to, ze nemozu uzatvarat dalsie manzelstva... si stale v sviatostnom manzelstve spojena so svojim muzom...ale nezijes s nim v jednej domacnosti...

ukulela
3. okt 2014

nie je to rozvod ale anulacia manzelstvaa musia byt na nu vazne dovody... v kazdom pripade ak uvazujes nad rozvodom,tak musis absolvovat aj ten na sude. po rozvedeni "pred zakonom" si vysporiadaj majetok a len tym si zachranis buducnost pred dalsimi dlhmi ...
co sa tyka cirkevnej anulacie, na to sa treba opytat u vas na dieceze / resp. vasho knaza ... hoci budes rozvedena pred zakonom, pred bohom bez anulacie nie. ale to je ozaj otazka na knaza, co je dovod na cirkevnu anulaciu. pokial sa nechces druhy krat brat v kostole, prezijes aj bez anulacie .... ide o to, aby si sa ty zariadila, aby muz v buducnosti neohrozil teba a deti ...

odlukanie je anulacia - anulacia je zrusenie, vyhlasenie manzelstva za neplatne. po nej sa moze opat vydavat/zenit v kostole, manzelstvo akoby neexistovalo.

sissy27
3. okt 2014

toto bude asi skôr otázka na farára... ale ja sa spýtam - ak by to nebolo možné, tak kto bude splácať dlhy po tvojom mužovi, ktoré ostanú možno nie len vašim deťom, ale aj vnúčatám? boh? cirkev? farár? celá katolícka obec sa vyzbiera? nie... nikto vám nepomôže... a ani v obchode nebude na chlieb stačiť "pánbohzaplať", eurá budú pýtať...
takže ak už pre teba neprichádza do úvahy rozvod, tak minimálne rozdelenie bsm by si mala zvážiť... manžel si predpokladám chybu neprizná, liečiť sa nepôjde... porozmýšľaj, či je pre teba dôležitejšia viera alebo budúcnosť a šťastie tvojich detí...

kiwi82
4. okt 2014

ahoj, katolícky rozvod neexistuje. existuje len rozluka. To znamená, že sa rozídete, môžeš požiadať na biskupskom úrade, že chceš po tejto rozluke príjímať sviatosť, teda chodiť na prijímanie ale dalšie manželstvo v kostole už nemôžeš uzavrieť. potom je tzv anulácia manželstva, ale musia byť na to vážne dôvody o ktorých si pri vstupe manželstva nevedela, teda ak by ti zatajil napríklad,že hraje automaty.... alebo, že trpí duševnou poruchou.... proste, že si o tom pri vstupe manželstva nevedela. vtedy ti anulujú manželstvo, akoby si nikdy nebola vydatá a potom môžeš dalšie manželstvo uzavrieť aj v kostole. všetko je ale zdlhavý proces.

janinah
4. okt 2014

ujo robí na cirkevnom súde a áno, gamblerstvo je dôvod na anuláciu manželstva,len sa tam skúma všetko okolo manželstva

zuzuliatko18
4. okt 2014

v prvom rade by som odporúčala rozdelenie BSM za trvania manželstva, potom riešiť tieto veci. aby ste mali vysporiadaný majetok a jeho dlhy ťa už viac nemohli zaťažovať.

heni79
4. okt 2014

Čo je katolícky rozvod? 😕 😀
Odluka?
A kňaza si sa pýtala? Ak on nevie, pýtaj sa biskupa.

miriell
4. okt 2014

Súhlasím s @zuzuliatko18 . Najskôr si vyriešte zrušenie bezpodielového majetku počas trvania manželstva:
http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...
Aby sa nestalo, že za pár rokov sem budete prispievať s témou: manžel gambler a ja mám exekúciu a nemáme s deťmi kde bývať a z čoho žiť.
Treba teraz myslieť viacej na seba a deti: ste ochotná prísť o bývanie a majetok, deťom prichystať "darček" pri dedení ohľadom exekúcie aj na ich meno zo strany oboch rodičov (aj keď sa tohoto dedičstva môžu vzdať) ?
Po vyriešení BSM si riešte všetky ostatné dôležité veci ako odluku, atď....hlavne existenčne neohrozte seba a deti.

renka40
4. okt 2014

Teraz ste ma zneistili... ja som si cez to prešla, trvalo to 2 roky, ale neviem o tom aby sa to volalo odluka! Ja mám anulovanie manželstva. Čiže som sa znova vydala v kostole pred Bohom a ľuďmi v plnej paráde. Najstarší syn mi bol za svedka. Odluka je, keď nezijete spolu a poziadas si o pristupovanie ku sviatostiam, aby si mohla chodiť na prijímanie ... anulovanie je zrušenie, čiže sa mozes znova vydať v kostole.
Ale toto sa nepytaj tu na MK. Tu sme každá najmudrejsia 🙂 choď na faru, tam ti všetko vysvetli pan farár. 🙂

prasiatko30
4. okt 2014

Ono teoreticky by si mohla ziskat anulaciu manzesltva - cirkevne lebo si nevedela/zamlcal ti zavaznu info - gamblerstvo- to sa informuj na biskupskom urade - skoro vsetky maju urobene www kde sa da docitat a ziskat info ohladom anulacie katolickeho manzelstva ale najprv by som riesila a akutne veci ohladom rozvodu a zrusenia BSM az ked budes mat rozvod tak pottom sa pusti do cirkevnej stranky veci

terezka1947
4. okt 2014

katolicky rozvod nie je mozne chapat ako "civilny" rozvod...

manzelstvo ako take je u katolikov posvetne a nerozlucitelne,aaale,ked sa vyskytnu urcite problemy-Cirkev nenechava manzelov trapit sa ...dovodov moze byt vela a vzdy sa podrobne skuma vsetko-pred manzelstvom,pocas manzelstva
kedze nie je mozne manzelstvo "rozviest"...lebo je to sviatost...skuma sa,ci bol platne dany manzelsky suhlas-ak ten nebol platne dany,vlastne-zjednodusene napisane-nebolo nikdy manzelstvo uzavrete...znie to mozno komplikovane,ale to lahke a jednoduche nie je...ale zase ani natolko zlozite,aby zena ci muz museli bezdovodne trpiet iba preto,lebo su veriaci

odluka je nieco ine...ina tema,nie autorkina
pri zneplatneni manzelskeho suhlasu je mozny opat sobas v kostole-pretoze ziadny predtym "nebol"...
pri odluke sa mozu po urcitych "povoleniach"prijimat sviatosti,hoci sa v manzestve ako takom nezije-teda nezdiela sa spolocna domacnost trebars...ale nasledovny sobas pred Bohom uz mozny nie je...
trosku som to zjednodusene napisala...jasne,opakujem-nie je to len tak-prist a hned poriesene...ale ani tak zlozite,ze ked je vazny dovod,Cirkev nech ludi trapit sa na pospas osudu ☹
no a v pripade toho "katolickeho rozvodu"je urcite jasne,ze musi nasledovat aj "civilny rozvod"...aby sa poriesili existencne veci a chranila sa ukrivdena stranka...

marcelaaaa
4. okt 2014

ako nehnevaj sa to si bola dost naivna že po svadbe sa človek zmeni alebo ked pridu deti.ako berem že člověk musí verit a že je viacej nabozenstiev ale pytat sa niekoho o dovolenie ci sa chceš rozvies pomocc radsej sa spytaj ci ti pomozu z tých dlhov vsak církev má vela penazi ked mohli za vase pokrstene děti zobrat prachy tak nech ti pomozu

mima4
4. okt 2014

kedze si veriaca, daj si otazku, ci Boh chce, aby tvoje deti vyrastali v takej rodine, kde otec holduje automatom, cigaretam, alkoholu akedze tomu holduje, tak urcite nema cas na rodinu, deti, domacnost....

Boh z Biblie ludi miluje a nevyziva sa v ich trapeni a nechce od nich, aby zahadzovali zivot s niekym,kto ich nici, toboz, ked nici spolocne deti. Toto su teorie cisto ludi, ktory z Boha spravili svojho mucitela a za toto vsetko skryvaju svoju lahostajnost, lenivost, zbabelstvo,...

Pokial tvoj manzel nechce s vami tvorit rodinu, dlhodobo ti ublizuje, gambluje, chlasta, vraza peniaze do tychhto veci a nema zaujem to menit po viacnasobnej snahe z tvojej strany a toto cele trva viac ako tri roky.... a nie nie s nim pohnut... neries niečo, čo moze trvat aj dlhe roky (rozvod v rkc) ale postav sa k veci ako dospela zena, matka deti a hlavne zena stojaca pred Bohom, nie pred ludmi a ich postojmi...

kiki68
4. okt 2014

je to dovod na anulaciu, hlavne si spomen,ci on pred svadbou slubil nieco take,ze s tym po sobasi skonci,cize ak on sa nezmenil k lepsiemu, k comu by ho mal samotny Boh viest a viera tiez,tak nemozete ako ostatna rodina trpiet to,ze Vas dostane pomaly na ulicu. Moze to trvat aj viac rokov, ono najprv vacsinou ide ten civilny rozvod a potom katolicky,ktory trva dlhsie,ale toto,co popisujes su zavazne dovody. Mozno mu ponuknu taku sancu,aby sa isiel liecit z toho a viera ho posilnila v tom boji s problemami,ale ak to nepojde,tak oni tiez nenechaju druhu stranu a deti trpiet. Potom je ta moznost,ze sa civilne rozvedies, vysporiadas majetky a pod. tak aby deti netrpeli po tej materialnej stranke dalej a neboli ohrozovane moznymi dlhmi,co by sa na ne mohli preniest v buducnosti a potom riesit otazku co s tym,ze sa nieco uzavrelo pred Bohom. Mozno pomoze podpora knaza vobec ako taka, aby si nasla silu zit pre svoje deti a fungovat dalej aj bez muza,co vas iba taha dole vodou.

lienka737
4. okt 2014

Katolícky rozvod neexistuje.
Existujú dve možnosti:
1. anulácia manželstva - to znamená, že to manželstvo nikdy nevzniklo pred Bohom pre nejakú prekážku. V Tvojom prípade by to bolo vtedy, keby si NEVEDELA o tom, že manžel je gambler. Rieši sa to na cirkevnom súde.
2. rozluka - t.j. nebudete spolu žiť, ale manželmi pred Bohom ostávate. Ak chceš pristupovať ku sviatostiam, nesmieš si nájsť iného partnera a potrebuješ súhlas biskupa, ktorý sa vybavuje cez miestneho kňaza. Zároveň sa rozvediete civilne (nemusíte), ale z majetkovo-právneho hľadiska je to lepšie pre Teba aj deti, aby ste neprišli o všetko.

anetkaadamko
4. okt 2014

nie..." v dobrom aj ZLOM"

lauricka
4. okt 2014

musis nieco urobit, ak lubis svoje deti. Je mi luto, ze to tak je, ale nie je to vobec sranda. Vies, niekedy je rozvod nutny a nech si farari hovoria, co chcu. Malokto sa zmeni a ked manzel nici rodinu, nema to vyznam. Skuste rozluku, odist od neho na cas (ale len raz, druhykrat uz navzdy), ci sa nieco udeje, ci s tym dokaze prestat. Raz som videla pribeh, kedy alkoholik naozaj kvoli rodine prestal, ale to su vynimky. Je zavisly a evidentne s tym nechce nic robit a vtedy niet pomoci takym ludom, ked nechcu. Rozhovory uz asi mate za sebou a zrejme nepomohli, ze?

zuzka38
4. okt 2014

Rozvod- jo ta vymozenost uz k nam dorazila

helga66
4. okt 2014

a

hedwa
4. okt 2014

ahojte kocky ja len pridam ako ste spominali ano odluka by nemal byt problem v tomto pripade.
pories aby bolo bolo vsetko majetkovo vysporiadane aby ste neprisli o strechu nad hlavou.
Povzbudenie pre teba poznam jeden man. par prehlal im dom dostal rodinu do poriadnej kase boli rozvedni(odluceni)
po 7rokoch sa vratil no az po 2rokoch sa liecil uvedomil si no padol vela krat
natolko miluje svoju rodinu ze bol ochotny zacat sam od uplneho zaciatku
bol mimo slovenska vratil sa domov postavil novy dom zenu prosil a dakoval jej ze ho vyhodila a tak zachranila deti
Aj toto je mozne vela pomohla jeho rodina (hl. Brat )
Ak ma dobre zazemie z jeho strany no musi si povedat ze chcem to zmenit ked mu to budes tolerovat tym mu nepomozes existuje medzugorie, žakovce tam by mu vedeli pomoct pripadne sa porad je tam farar menom Kuffa istotne tam by si nasla pochopenie pripadne napis RP ak by si chcela nieco konkretnejsie

slecinqa1
10. okt 2014

nevie mi niekto poradit ohladom anulacie manzelstva? ked po svadbe som zistila ze manzel je zadlzeny az po usi a môze byt ze aktivne tie peniaze premrhal na automatoch?

koala7
10. okt 2014

Mne sa nechce verit ze Boh veri na anulaciu alebo odluku ci ze mu nejak extra zalezi na cirkevnej birokracii 🙂

jvlo
10. okt 2014

Kamaratka ma za sebou cirkevny rozvod tento rok. Jej manzel bol gamebler, ale ona to zistila az ked zacali chodit upomienky z bank. On gambloval uz pred manzelstvom, len nikto o tom netusil. Je veriaca a som naozaj rada, ze sa jej to podarilo

baker
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alla6701
11. okt 2014

Mojamila, vykasli sa na pojmy cirkevny rozvod, rozved sa normalne civilne, kym vas vsetkych nezruinuje a potom rozmyslaj o cirkevnej odluke.

sunshineka
11. okt 2014

Da sa.moja znama mala cirkevny rozvod,ci ako sa to nazyva.manzel jej bol neverny a viem,ze aj gamblerstvo je dovod na cirkevny rozvod.riesi sa to nejako cez Vatikan,tam napise farsky urad v tvojom obvode ziadost o anulovanie tohto manzelstva.treba to riesit cez farsky urad,pod ktory spadate tam ti vsetko povedia a pomozu pri vybavovani.vela stastia a hlavne sil odist

nistika
16. okt 2014

cirkevný rozvod???? to ako v katolíckej cirkvi?? možno to bude časom na hanbu ale mám vyštudovanú teológiu a teda o tomto som nepočula. cirkev dovoluje odluku manželov v prípade škodlivosti (aj gamblerstvo) ale manželmi ostávate pokiaľ vás smrť nerozdelí len nemusíte spolu žiť. iné je anulácia, ale tam sa tvoj príbeh asi nezmestí.

digysa
17. okt 2014

@slniecko70 poziadaj o anulaciu manzlestva. Gamblerstvo je velmi vazny a silny dovod. Som si ista, ze ti ho anuluju, lebo sa jedna o zabezpecenie vasich 3-och deti.
Moj manzel si dal anulovat manzelstvo tiez, jeho byvala zena isla tajne na potrat a "zabila" mu dieta. Bez problemov mu manzelstvo anulovali.

Trochu dlhsie to bude trvat, ale URCITE ti za tychto podmienok cirkev manzelstvo anuluje.

euka210
18. okt 2014

rozvod nie, ale odluka, ako tu pisali, manzelmi ostavate, ale nebudete spolu zit a budes moct prijimat sviatosti...najlepsie ist za nejakym schopnym knazom nech poradi ako a co.