Je možné zrušiť aj krst?

byvala
9. jan 2013

ahojte mam otázočku veľmi nás to s manželom trápi.! pred 2rokmi sme dali nasu malu dcérku pokrstiť no žiaľ voľba krstných rodičov bola veľmi zla, dokonca nas aj "krstná" klamala že ma krst,aj prve svät.prijímanie, oni neni su este manželia len dlhoročný par bez detí aj ked sme spoločne dlhoročný priatelia ba priam rodinný dobrí známi velmi nás sklamali. Vôbec sa nespravaju ako iny krstní rodičia! nechcem aby boli s malou denne ale ONI S NOU VÔBEC NEBYVAJU! a to majú ku nam kúsok, ..na Vianoce ci narodeniny jej kúpia hlúpi dar ktorý mi podaju medzi dverami a tým si povinnosť splnili a hotovo.! je mi to veľmi luto lebo som si predstavovala ako budeme mat spoločne rodine stretnutia, že oni sami budu chciet travit cas aj sami s krstňaťom.! :( no žial. Ani po rozhovore s nimi sa nič nezmenilo.
A tak sa chcem spytat da sa to dako zrušit a možno nadobudnut nových krstných rodičov? už len s toho dôvodu že Krstná ani neverí boha (co sme doposiaľ netušili) a nieje krstená.
Prosím neodcudzujte nas za dáky zly vyber ale ked mate daných ludi v obľube verite im !! mala to byt pre nas aj pre nich pocta! no nestalo sa tak :(

liz_lemon
9. jan 2013

pises, ze ste dlhorocni priatelia, tak nechapem ako je mozne, ze ste nevedeli, ze su neveriaci

miselkat
9. jan 2013

Krst sa zrusit neda, da sa z cirkvi vystupit, ale to nie je vas pripad. Dieta je krstene a to ste chceli. Ze krstni rodicia si neplnia svoje povinnosti a klamali v kostole pred Bohom a knazom, tak nech si spytuju svedomie sami. Mozno nie je dovod sa na nich viazat, vy ste rodicia a vy budete rozhodovat, ako budete svoje dieta vychovavat a urcite mate aj inych priatelov, ktori mozu krstnych rodicov "nahradit".

xenicka13
9. jan 2013

krst nezrusis, ale krsni rodicia su podla mna neplatni

cicimotinka
9. jan 2013

Asi Ťa nepoteším, ale toto sa zrušiť nedá... krst je znak na celý život... výber krstných rodičov je vážna vec, to, že nie sú veriaci, ste mali vziať do úvahy... aj keď to stretávanie a darčeky by som neriešila... náš malý má krstných, ktorých vidíme cca 5x do roka... nie je to žiadny problém, pretože vieme, že na nás denne myslia v modlitbách a my na nich tiež, telefonujeme si, mailujeme si, darčeky si dávame podľa možností, väčšinou drobnosti... pre nás bola pocta, že súhlasili, pre nich bola pocta, že sme ich zavolali, lebo nie sme rodina, ale iba dobrí priatelia... to je presne o tom, že tu maminy riešia, že pán farár nechcel pokrstiť dieťa preto, lebo... toto je zrejme pán farár, ktorý pokrstil a teraz máš problém... keby zisťoval všetko, ako mal, či sú krsní rodičia krstení, birmovaní, veriaci atď, mohla si sa tomuto vyhnúť... nie všetky prísne pravidlá sú na škodu... ale celkovo si myslím, že sa s tým musíš iba zmieriť a nájsť si nových priateľov, ktorí budú stáť za to... 😉

zuzin78
9. jan 2013

Trosku ma zaraza to , za pred krstom si farar nevypytal krstne listy od krstnych rodicov 😠 u nas si to farab pyta automaticky , ked nie su ludia pokrsteny nemozu byt krstnymi rodicmi .
krst nezrusis ale skuste si najst nahradnych krstnych pre svoje dietatko

stanislavao
9. jan 2013

aj u nas farar zistoval ci su vsetci pokrsteny. ale podla mna su neplatny, ked nemaju krst. neviem, opytajte sa farara. ale neviem, co by ste akoze cakali od krstnych. ved oni vam nebudu dieta ani vychovavat, ani sa o neho starat. pre mna osobne je krstny rodic len formalita, lebo ak by sa nam nahodou nieco stalo, tak si myslim, ze aj tak krstny by nevychovavali moje deti. ja by som chcela, aby ich mala moja mama, alebo moja sestra. podla mna je to uplne jedno, koho mate napisaneho ako krstneho. kaslite na to. moj manzel co ma krstnych, tak sa nestretavaju vobec, a ani sa nenavstevuju a vobec to nikto neriesil. nasim detom je krstna manzelova sestra, stredavame sa, ale nevidim ziaden rozdiel, ci pride ona, alebo moja sestra, alebo kamaratka, alebo sesternica. vztah k detom ma kazdy svojsky a krstny vam nemusia dieta zahrnat darcekmi a byt s nim denne a neviem co pre vas robit.

matkamirko
9. jan 2013

zial aj my mame podobny problem, sice krstni nasho maleho maju vsetky sviatosti(ale Boha neuznavaju, neveria),maju ich skor preto, lebo vsetci ich maju. Tiez sa "vyfarbili" asi pred pol rokom, aj ked zivot nam zneprijemnovali uz poriadne dlho, zial.. Krst tvojho dietata, ako aj nasho, je platny, ten nezrusis. Dieta sa pri nom ocistuje od smrtelneho hriechu. Ale krstnych mozes odignorovat, aj tak si svoje povinnosti neplnia ako maju. Mozes si najst nahradnych, pripadne radsej dieta vychovavaj bez nejakch krstnych, rodicia su prvoradi 🙂

1katkas
9. jan 2013

ahoj, krst sa neda zrusit, pri krste ide o to, ze dietatko pokrsti farar svatenou vodou a tym dietatko vstupuje do cirkvi..to sa stalo takze je pokrstena..s vyberom krstnych rodicov ta neodsudzujem, ked si nevedela ze nie su pokrsteny.. niektori farar si da zalezat na vsetkych sviatostiach ci uz krstu alebo svadby

jankagun
9. jan 2013

Ahoj,taktiez si myslim,ze krstni rodicia musia byt pokrsteni,od krstnych rodicov nasej malej pytal farar krstne listy.Krst nezrusis,ale krstnych vymenit mozes. 🙂

hajajanka
9. jan 2013

Aki ste priatelia, ked ste toto o sebe nevedeli? 😖
Krst, ako tu uz baby pisu, nezrusis. Podstatne je, ze dieta bolo pokrstene a co robia krstni rodicia, to nech si spytuju svedomie oni. Vies, nie kazdy berie ulohu krstneho rodica tak, ako ty. Pre mnohych je to taka oficialita, mnohi si krstnych rodicov volia len preto, lebo maju vsetky cirkevne nalezitosti, su znami, su bohati a pod. Uloha krstneho rodica nie je rozdavat darceky, ani chodit na rodinne stretnutia, ale viest a vychovavat svoje krstne dieta vo viere a starat sa o jeho dusu.
Ja by som ti navrhla take nahradne riesenie. Skus vo svojom okoli pohladat niekoho spolahliveho, komu doverujes a zvol si ich za "nahradnych" krstnych rodicov. Nebude to oficialne, ale aj sa da 😉
U nas sa neziada od krstnych rodicov dokladovat, ci maju vsetky nalezitosti (lebo ved ani to nezarucuje, ze su veriaci). Je to na zodpovednosti a svedomi oboch stran. Na dedine je to mozno ine, tam sa vacsinou ludia poznaju a farar tiez lepsie pozna svoje ovecky. Ale v meste je to anonymne a preto je volba krstneho rodica na svedomi rodicov a krstnych rodicov.
Nerob si z tvojej situacie az tak tazku hlavu. Chyby sa stavaju a clovek nie je neomylny tvor. Skus ist cestou nahradnych krstnych rodicov a uvidis, ze to pojde.

pingu1
9. jan 2013

krst by som nerusila, to je ich problem ze klamali.... nanajvys by som sa farara spytala, co a ako v tomto pripade....

stanislava2
9. jan 2013

Vy ste veriaci a dietatko pojde určite na prvé sväté primanie.Potom si zavolajte druhých krstných rodičov a hlavne si dajte pozor na to či budu krstený.Ja by som terajšich krstných rodičov neriešila.Tým že Vám šli za krstných neznamená že maju dietatu niečo kupovat ani sa on starat.Už sa stalo ja by som sa chovala normalne ako doteraz ked nemaju záujem oni nemajte ani vy.To aby mali nejaky vztah k dietatu im nenanutiš.Moje dcery maju za krstnu moju sestru chová sa ako krstná ale pri tretom sme ich už nevolali.Nemali záujem neviem doteraz prečo ale proste som to tak citila tak sme požiadali sestru od manžela.Doteraz nepadla ani raz otazka prečo sme ich nevolali a ani raz do krstu sa nespytali kedy budeme krstit.Navštevujeme sa nič si nevyčitame.Myslim si že oni maju dve deti my sme mali dve a to bola hranica pre nich.Naše tretie dieta už neprijali a nechceli za krsna.Teda aspon tak som to vycitila žiaden záujem cele tehotenstvo.A veru nebanujem.

gumimaci
9. jan 2013

Pokial viem krstny rodicia mozu byt dokonca aj neveriaci - len vtedy sa formalne nazyvaju svedkovia krstu. My to tak mame, brat je "len " krsteny, tak je zapisany ako svedok krstu a krpcova krstna je veriaca, so vsetkymi sviatostami.
Krst sa zrusit neda, ako sa krstný rodicia budu sprava k "ich" dietatu je na ich svedomi

dionyzka
9. jan 2013

moj osobny nazor je, ze sa to zmenit neda. Na vychodu dietata su rodicia. Krstny rodic prebera ich ulohu, ked sa rodicia starat o dieta nemozu - v pripade smrti a pod. Krsny rodic ma velku zodpovednost, ked povie ano - malokto si to uvedomuje. Za vyber krsnehych rodicov ako i to, ze Tvoje dieta nebude verit v Boha si nesies zodpovednost pred Bohom Ty ako rodic, pretoze si rozhodla za svoje dieta. Volakedy sa deti krstili vo veku, ked sa sami dokazali rozhodnut.
Krst sa zrusit neda, da sa iba vystupit z cirkvi - ale kvoli krstnym rodicom rusit krst, je trochu cudne!

prasiatko30
9. jan 2013

ja by som skor povedala ze ty co chces urobit je vymenit krstnych rodicov - ako zrusit krst len koli tomu ze tebe sa krstni rodicia nepacia a teraz ste si vsimli ze nie su moc pobozni tak to je sice smutne ale nie je to dovod na zrusenie krstu z toho dovodu ako to chces ty. ja by som sa nad tym moc nevzrusovala - mozno prave preto ze ste boli taki dobri kamarati oni vam nechceli pokazit radost a odmietnut vasu ziadost aby sa stali krstnymi rodicmi a mozno ta povinnost byt krstnymi rodicmi a zahrnovat dieta darmi tak mozno to ich vcelku odstrasuje - vies niekedy je to hold tak ze ked vsetci od teba nieco ocakavaju tak sa ti to proste zacne protivit a tym ze oni este nemaju deti tak vobec nemaju ani paru o tom ake to je mat vztah s detmi, mozno prave teraz su uplne na inej vlne ako vy - preco by sa mali ist pozerat na " uvrieskane" dieta ked si mozu ist v kludne sadnut do kaviarne alebo sa ist naobedovat, pripadne vyrazit niekam na kludnu dovolenku - nie vsetci maju radi deti pretoze su zlate a mile skor si myslia ze o deti by sa rodicia mali postarat natolko aby nezavadzali inym ludom a neotravovali.

a ono je mozne ziadat o"zrusenie krstu" - i ked cirkev ta len akoby vyluci/prepusti(dar de baja) z ich zoznamov pokrstenych a tym padom prestavas mat narok na cirkevne sviatosti - akokeby ta excomulgovali, i ked farar by ti urcite povedal ze to ze ta ocistili od "pecado original" tam proste je a nie je mozne to vratit naspat, uz sa to raz stalo. a to si myslim nie je to co ty hladas -

v podstate a teda ak chces udrzat vase priatelstvo aj do dalsich rokov - by som ti len poradila sa povzniest nad stav veci, neocakavat od ludi viac nez su ti schopni dat, skuste sa stretavat aj nadalej ako kamarati a robit spolocne akcie aj bez deti - ako oni vobec nemusia mat chut sa furt stretavat len za pritomnosti deti a cakat kedy sa narodia deti im a potom uvidis ze sa zmenia aj oni - je to nepredstavitelne ale je to tak 😀 😀 😀 😀

sympa1
9. jan 2013

nechapem ze ste este pred krstom nevedeli ze su neveriaci ze nemaju sviatosti...to kde sa krsti bez sviatosti?? u nas dokonca museli krsní rodicia aj s rodicmi ist na nauku pred krstom!!! najlespie je ked si vyberes krsnych z rodiny..lebo tí tu vdy budu pre teba ako cudzich ludi ktorí skor ci neskor idu svojou cestou ...ja mam krsnu detom svoju sestru a mam istotu ze som si dobre vybrala

princeznicka3
9. jan 2013

cele zvlastne.krst sa neda zrusit.....ale ze nevies akych mas dlhorocnych priatelov je zarazajuce....ze nie su zobrati,to sa neda nevediet ked sa poznate co i len rok

lucianka222
9. jan 2013

neviem presne ako to funguje, krst sa zrušiť nedá, ale neviem ako je to platnosťou krstných rodičov, pokiaľ klamali v sviatostiach... My sme ku krstu museli doručiť krstné listy krstných rodičov, a aj sobášny list. Tak si skús overiť u kňaza či to platí...

kubankakubanka
9. jan 2013

asi nie,ale oslov niekoho kto ti za to stojí a rád bude krstným ,,,, je to hlavne o tom že niekto chce byť,,,všetko záleží na človeku,,,,, a povahe,,,,, osobne mňa cirkevné formality a ako to niekto prežíva nezaujíma,,,,,,,je to o ľuďoch,,lebo koľkokrát ,je človek 100x človekom lepším ako krstený,,,, 🙂

ullala
9. jan 2013

@byvala skus sa informovat u nejakeho knaza, ci ma mala vobec platny krst.

lubikan
9. jan 2013

je dieta zbavene dedicneho hriechu? JE. a to ze uz panbozko dovolil ist takym ludom ku krstu,je jeho problem a tych krsnych,kedze on sam na kazdeho vidi,a dal ludom slobodnu volu a bozie prikazania,podla ktorych sa treba riadit.Nuz a vasi krsny sa podla nich neriadia,tak budu potrestani peklom....

vy ste urobili dobre,dieta je pokrstene...a teraz uz je zial sk*** na doba,nie ako kedysi,

krsny rodicia maju nastupit vtedy,ked vlastny rodicia z nejakych dovodov nemozu svoje dieta viest vo viere...s kupovanim darov a navstevami to nema nic spolocne....takze este nic nie je stratene 😉

malinkaaninka
9. jan 2013

jasne,jasne.ja idem dať zrušiť synov krst,lebo som mala vtedy škaredý kostým na sebe.by som si teraz dala krajší.

dvealenky
9. jan 2013

Nevidim dovod,ze by krstni rodicia museli so svojum krstnatom travit spolocne narodeniny,stretnutia a neviem co este...je to skor tvoje rozcarovanie,ze to nefunguje podla toho,ako si si to vysnivala....preto si mala vybrat niekoho z rodiny,ale ani oni by neboli povinni byt nonstop s vami.Moja krstna je mamkina sestra,s ktorou som prakticky stale,mame skvely vztah,ale urcite nie preto,ze je zalozeny na nejakej krestnanskej tradicii..moj krstny je ockov bratranec a vidime sa cca raz za 2 roky,darcek som od nich dostala asi ked som mala 1 rok a na svadbu a tak nam to vsetkym vyhovuje.Nasa mala ma len krstnu mamu-kedze obaja sme jedinacikovia,jej krstnou je moja druha teta,ktora,btw,bola v kostole len kvoli pohrebom a svadbam,ale Ajku ma ako svoje vlastne babo...Urcite je nezmysel riesit vztah krstnych rodicov k dietatu...ked chces mat aku taku istotu,tak si zavplaj niekoho z rodiny,ale hlavne nabuduce k ziadosti o krstnych rodicov pripoj aj svoje predstavy...

zuzanapp
9. jan 2013

tak ved krst ani krstny rodicia niesu o darcekoch

lucula73
9. jan 2013

nám sa stalo podobné,tiež sme vybrali krstných rodičov,ktorí vyzerali ideálne,ale už sú dávno rozvedení,krstnú mamu moja dcéra nevidela možno 6 rokov,má teraz 9,krstný sa ale snaží,aspoň na sviatky kupi nejakú pozornosť,darček,aj keď som mu vravela,že ench si nerobí starosti........ideálne to ale už nikdy nebude.žaiľ,aj také veci sa stávajú.nemohli sme tušiť,že to takto dopadne 😒

evickapooh
9. jan 2013

da sa nadobudnut novych ktrstnych rodicov... len nebudu napisane v cirkvi na papieri alebo v kronike...neviem ako sa vola ta kniha ale to im asi nebude vadit..alebo tebe .alebo ano ? ved nie je krsny rodic ktory je zapisane a ktory drzal pri krste babo ale ten ktory sa aj tak sprava...?nie?tak preco vam to vadi ze kto je tam uvedene...zvolte si novych krstnych ak mate uz nejkych vyhliadnute ak ktore su aj veriaci resp. aspon nabozny ludia...-lebo je rozdiel medzi naboznym a veriacim ale to nebudem teraz rozoberat...mimochodom aj ja som sa sklamala v krsnej ktoru som si zvolila pre moju vacsiu ale nemienim to cele zmazat...aj ona pride len na narodeniny a na vianoce ale co uz...mam to cele zrusit?no mam aj ine dolezitejsie veci v zivote..a co ked nebude -po case-ani nasl. krsna plnit svoju ulohu?zas to cele zrusit?ked v cirkvi neexistuje rozvod len anulovanie sobasa co je rarita tak ani neexistuje zrusenie krstu.vas trapi ze ste si .nevybrali tych nespravnych krstnych rodicov...niekOHo ze nevybral toho praveho alevbo tu pravu ale predsa sa nerozvedie .lebo i chce dodrzat svoje ano co vyslovil spred niekolkymi rokmi pred oltarom..

monikajaco
9. jan 2013

ze to vobec riesis ... ved to vobec nieje taka dolezita vec v zivote ....

gerci90
9. jan 2013

Vy tu niektoré asi neviete čitat ! vyssie jasne píše že ona nepotrebuje DARI ktoré strčia jej medzi dverami a jej dieta ani nevidia , nepisala tu ani že potrebuje aby ju vychovali oni a nie ona ako matka, skor podla mna jej ide o to že chcela pre svoje dieta mat po boku aj ludi ktory pri božom oltari slubili že budu dietatu tiež pomahat a starat sa ako krstný,! Je podla mna nanajvýš trápne že sa ako píše byvaju neďaleko a 2roky nemaju záujem byt s malou tak načo to prijali,? ked su dlhoročný priatelia tak asi mohli úprimne pov,že sa nato necítia no ale žeby tuto dotyčnej vadilo že nedostáva od krstných dari, a nevychovavaju ich dieta podla jej predstav je BLBOSŤ! citajte poriadne niektoré co tu píšete je riadna hamba.!

ateh
9. jan 2013

@byvala kedysi si ludia vyberali krstnych rodicov nie pre to, aby im kupovali darceky ale pre to, aby ked sa nieco biologickym rodicom stane tak ho ti krstny vychovaju. ak ste si zvolili zle a tak malo ste ich poznali prerus s nimi styky, najdi si vhodny par ktory by plnil ich funkciu a zabudni na to. to ze su v kdesi zapisani nic neznamena a ani ich to nijako neviaze k dietatu. clovek ktory nema sviatosti nemoze byt krstnym rodicom ale moze byt svedkom krstu. podla mna teda ani niesu prakticky krstnymi rodicmi a mozno sa preto aj tak spravaju. cloveka mozes poznat aj roky a predsa ho nespoznas. moja mama nam za krstnu vybrala svoju sesternicu a otec svojho najlepsieho kamarata, ti dvaja sa nakoniec zosobasili. ale po rokoch sa z mojej krstnej stala jehovistka, ale nadalej ju oslovujeme krstna aj ked tuto funkciu uz davno nemoze mat. to v co clovek veri ho nerobi ani lepsim ani horsim. to robia len jeho skutky.
pre svoj pokoj sa informuj u Vasho farara kde ste krstili ci sa neda urobit prepis mien v zapisnici a vyberaj si lepsich priatelov.

voskovaeva
9. jan 2013

monikajaco-pre teba mozno nie , ale pre mnoho veriacich to dvolezite je 😉