Darovala som svagrinej k zasnubam drahe sperky. Vztahy sa bohuzial velmi nastrbili a po novom sa vyhyba aj rodinnym stretnutiam. Vrchol je, ze aj detom zmedzuje sa stretavat so mnou. Je mi to uz jedno. Ale chcela by som vratenie vserkych darov. Je to vhodne? Ona mi nikdy nic nedarovala max. Cokoladu za 2€. Nevidim dovod preco by som jej mala tie sperky nechat ked sa takto zachovala. Nikdy jej nebolo nic dobre.
Podla mna je to uplne nevhodne pytat naspat.
Ja som tiež darovala hodnotné veci ľuďom, ktorí ma sklamali ale nikdy mi nenapadlo to pýtať naspäť.
Ja by som to uz nepytala. Nejako by somnto ozelela. Tiez som pozicala ludom par veci za ktorymi je luto a uz ich nikdy neuvidim ale zivot nie je o drahych veciach. Skus sa nad tym zamysliet.
Vrchol trapasu je pytat nazad dar. Neverim ze to vobec niekomu napadne....
Dakujem mate pravdu. Udrzim si uroven a nech sa zadrhne. Karma jej to vrati. Dakujem este raz za reakcie.
Ak nieco darujem, tak to davam s vedomim, ze je to DAR, teda neviem ako s nim dana osoba nalozi a absolutne mi nema byt nejako zaviazana, podstata daru spociva v poteseni obdarovaneho a hanbou by som sa prepadla pytat spat…
Keď ti to stojí za zrušenie aj toho mála vzťahu aký máte tak to urob. Mala si jej dať dezert ako ona tebe a takáto blbosť by ťa nenapadla.
@autorka áno, právne máš ako darca právo požadovať vrátenie daru. Ale určite nie na základe toho, že sa švagriná chová inak než predtým... Občiansky zákonník špecifikuje situácie, na základe ktorých by si si mohla toto právo uplatniť, ale z toho, čo si napísala to nevidím na úspech.
určite by som dar nepýtala naspäť, v čase keď si darovala si sa sama rozhodla, že jej to ideš dať a vtedy boli vzťahy iné, chápem že zamrzí pokazený vzťah ale keby si pýtala dar späť no psobilo by to velmi trápne a hlúpo. Odo mna raz tak jedna bývalá kamarátka pýtala naspäť dar - nebolo to nič extra len detské korálky (tvorím z kadečoho) ja som jej ich vrátila a bolo mi sproste aj za ňu
Preco si jej darovala drahe sperky? To by mne vobec nenapadlo takto si "zaviazat" v podstate cudzieho cloveka.
A ak uz by som sa rozhodla darovat tak vo chvili ked to dam, to patri tomu cloveku, darovala by som za to co pre mna v tej chvili znamena, nie ze si "predplatim" jeho spravanie v buducnosti.
Je to totálne totálne neúctivé nevhodné trápne a úbohé! A myslím to vážne..... Ty si jej dávala dary s tým že ti ich má oplatiť?! dávala si jej ich s tým že si ich má nechať len keď ste zadobre?! Či aké boli podmienky tvojich darov?to je choré.... Dar je dar akonáhle mi ho niekto dá je môj a ja si s ním môžem robiť čo len chcem.... Ale na mieste tvojej švagrinej by som všetky dary od teba zabalila do jednej krabice a hodila ti to do tváre..... Toto je fakt vrchol neslusnosti..... Nerozumiem kto ťa toto naučil pýtať dary späť..... Nikdy v žiadnom prípade to nie je vhodné.... Len zo seba urobíš hlupanu
Nie dar sa uz spat nepyta.
Pokiaľ to nebol rodinný diamantový prsteň po praprababičke z Titanicu a oni sa teraz rozvádzajú alebo čo, tak ani omylom.
Bol to dar, nie požičanie.
@zanka777 neuctive??? Ja som jej dala dary v hodnote niekolkych stoviek eur, ona ma este okyda ze je to pre nu nie dost dobre a ona sama mi da cokoladu za dve eur? A takto to ide roky! Ja som uboha ? À ona je potom co? Vsetci jej sme skakali okolo zadku. Ona ani tolko nema v sebe aby jednu posranu sms k narodeninam poslala. Vymysla si hluposti ze ublizujeme jej detom, Pritom ich vidime dvakrat do roka! Nie nebudem od nej pytat nic naspat ako pisu ine zeny povznesiem sa nad to. Nie nedavala som jej ich s tym ze chcem nieco naspat ale nemyslela som si ze sa takto zmeni. Bola normalna dokonca sme boli kamaratky ale odkedy ma deti tak jej uplne preplo, nic nie je dobre, aj jej muz moj brat chcel uz od nej odist. A nie nezavidim jej deti, ja mam tiez a este aj do mojho syna sa navaza ze chcel ublizit jej synovi ! Co je sprostost lebo deti sa maju radi a preto ma to trapi lebo ona zamedzuje kontaktu nepravdivymi obvineniami. Ale hlavne ze ja som uboha ! Lutujem ze som ju neprekukla skor.
@tiezjedna okolo 1000 eur priblizne plus aj ine veci ale uz je to jedno. Som nahnevana lebo ja som ju pekne prijala aj som bola rada ale posledne roky co predvadza je hroza. Hlavne ked mna aj moju mamu obvinîla pred bratom ze sme chceli ublizit jej synovi co je nonsens uplny !
Som jedina, ktorej je divne, ze jej svagrova darovala sperky v hodnote niekolko 100€ na zasnuby? 🤷 Odkedy davaju druhy ludia nieco k zasnubam? Nieco mi uslo?
Ale tebe nikto nekazal kupovať a následne jej vykrikovať také drahé dary!ja nerozumiem načo toto niekto robí. Kupuješ dráhy dar a pri prvej príležitosti to vykricis. Nekupuj nič a máš pokoj..... Alebo maličkosť ktorá ti neskôr dá spať keď ti ju nevráti....
Pozri sú ľudia ktorým môžeš zniesť aj modré z neba... A nikdy v živote si to nebudú vážiť.... Ja mám tiež blízkeho člena rodiny takého.... Môžeš mi pomáhať dávať čo môžeš a nad všetkým len povedia ok. A preto sme prestali dávať a prestali sa snažiť a je kľud... Pre takých ľudí je všetko už samozrejmosťou
1000 eur za šperky na zásnuby?? Normálni ľudia dajú "gratulujem" a nie celé majetky.
@januska12323 tak ja som na tom financne dobre. Brala som to tak ze davam rodine. Viem ze som bola sprosta.
@zanka777 to nebola prva prilezitost. Ale brala som ju ako rodinu. Ona mna ako samozrejmost. À vykrikuje ona, same hluposti. Ja nemam problem dat ale aspon slusnost ocakavam a nie to coho som sa od nej dockala.
@veronikaszabova ako uz som vysvetlila my sme na tom financne dobre. Na svadbu tiez sme im kupili drahe spotrebice do kuchyne. Deti su moji krstni. Oni nasim detom nedali max.30€ dar. My sme ich detom vzdy dali. Ale ani oni nie su odkazani na nase dary. Len stale vyplakavaju. Ide o to ze ako zmenili spravanie voci nam. To ma hneva.
Ale nik ti nekazal jej darovať také drahé veci. My sme na tom tiež finančne dobre, ale ani ma nenapadlo niečo také darovať svagrinam. Z Toho čo píšeš, mi aj tak príde že troska si čakala toez niečo podobne od nej, keď teda porovnávaš, že ona dala tebe čokoládu a podobne.
@aurora33 u nas je to standard. Ja by som sa hanbila dat lacnotu ale uz som sa poucila. My sme si standardne davali dary na urovni medzi rodinnymi prislusnikmi az na tuto jednu svagrinu.
@tykat u nas to bol vzdy standard. Aj od muzovej sestry som dostala velky zlaty nahrdelnik k svadbe a k zasnubam tiez. To mame taku tradiciu. Moja mama zase dostala kozuch k okruhlemu vyrociu. Tato svagrina sa najprv tvarila ze je sucast rodiny. Vsetko bolo super. Lenze potom sa zacala navazat do mojej mamy, potom do mna. Mrzi ma to lebo som sa velmi snazila aby bolo dobre a je to pre mna velke sklamanie. Cim dalej tym je horsie. Najhorsie su klamstva ze z komara urobi slona. Napriklad zrusi dohodnutu navstevu s tym ze deti su chore, ale nie je to pravda. Nepovie rovno nic. A potom povie ze nemame zaujem o deti. Aj minule bolo skolske vystupenie a nic nam nedali vediet. Vsetci tam mali rodiny iba nas krstny syn nie. Povedali ze zabudli. À milion takychto situacii posledne 2 roky.
@mandzula dva roky je to take zle. A mate pravdu. Kaslem na to. Poucila som sa. Vtedy ked som jej dala sperky bolo vsetko super. Bola mila. Posledne 2 roky sa velmi zmenila. Ale vykaslem sa na to. Viac ma stve to, ze krstne deti vidime dvakrat do roka. À to byvame 10km od seba.
Podľa mňa sa darčeky späť nepýtajú. Veď si jej ich darovala, nie požičala.