Dobrý deň chcela by som sa vás opýtať je možné urýchliť dedičské konanie ? Zomrela nam starká a chcela som sa opýtať je možné urýchliť to dedičské konanie. Dôvod je to že aj keď sme starku(a starky už tiež nežije) nahlásili na niektorých úradoch ale stále musíme platiť za byt(a pár ďalších vecí) a nie je to najmenej. A to musíme platiť až do čias kým neprebehne dedičské konanie. A keď starky zomrel tak sa na to všetko čakalo 1 rok a 1 mesiac. A ak to bude tak dlho trvať tak s pánom bohom. Je teda možné to nejako urýchliť ?
ĎAKUJEM
@lubkavargova1 no k hádke nedôjde(dúfam 😂) ocino a teta sú dohodnutý 50 na 50. Starka žila v Prievidzi tak neviem ako to tam trvá. Len keď si človek predstaví ze ten byt budeme musieť (ocino a teta) platiť tak im nie je všetko jedno. Preto že či to nejde urýchliť.
Ked vas zavolaju na predbeznu zapisnicu tak by som poprosil pracovnicku, ci to nemoze poponahlat. Ak tam nie je vela majetku si myslim, ze to bude sup sup. U nas ked potrebuju dedicia rychlo konanie tak sa im to snazim vybavit co najskor.
@andreagartnerova no nemyslím si že je majetku veľa. Keďže po starkej nám(ocinovi a tete) ostal byt a cca 50€ 😅 a po akej cca +/- dlhej dobe nas asi zavolajú. Aká býva približna doba ?
@lienkashcj závisí to ako rýchlo pošle matrika úmrtný list a kedy podpise sudca poverenie pre notára. Ale u nás to trvá cca 1-2 mesiace od dátumu úmrtia a potom sa zavolá ten, kto vybavoval pohreb. Tak byt by mal byť rýchlo nachystaný, tak už len natrafiť na ochotní pracovníčku.
@andreagartnerova bolo by to fajn keby to trvalo len ten mesiac alebo dva. 🤔 a aby to prebehlo čo najrýchlejšie
@lienkashcj ked sa riesilo dedicke po babke, konanie bolo 3m po umrti -- Malacky. A to bolo vybavene urychlenie po znamosti.
@lienkashcj ja mám napr. že zomreli v decembri a teraz v marci máme pojednávanie už. Treba len čakať kým zavolajú. A okres máte aký?
@lienkashcj napisem ti najnovsiu skusenost. Svokra zomrela tesne pred Vianocami a zaciatkom februara bolo predbezne dedicske konanie (Martin).
Za dalsie, zbehla by som na bytove druzstvo, pod ktore patri zosnulej byt, zobrala umrtny list a skusila stiahnut platbu, kde by to islo. Fond oprav asi nie, ale trebars voda... elektrika a plyn sa im pri vyuctovani vrati, takze to by malo byt v pohode.
@andreagartnerova starká bývala v prievidzi
@veronikaszabova skoda ze my ziadnu znamost nemame
@malapepka stiahnuť platbu. My by sme chceli zrušiť všetko elektrina, plyn, tv rozhlas (ale ten nam povedali ze mozeme zrusit az potom co zrusime elektriku) atď. všetko okrem vody. Lebo predsa sa človek do toho bytu ešte vráti musia sa zobrať nejaké veci iné povyhadzovat a aspoň trochu ho upratať. A ak by sa človek chcel napiť alebo ísť na wc 😅 tak k susedom bežať nebudeme. A to vyuctovanie pride kedy ? Je to hned alebo niekedy behom roka alebo ? 🤔
@lienkashcj ja nehovorim uplne zrusit platby, ale znizit. Netreba teraz tolko platit, ked tam uz nik nebyva. Vyuctovanie vzdy chodi v pravidelnom termine - raz rocne, ale to musite vy vediet, v akom obdobi.
Znizila by som platby a pockala na dedicske. Teraz sa budu aj smeti vycislovat, tak aj to pre istotu obvolat.
@malapepka smeti je jediné čo sa nám podarilo zrušiť 😅 no neviem ak by bolo možné najradšej by sme zrušili: káblovú tv kt aj ona platila skoro 9 rokov zbytočne, plyn, rozhlas a tv a elektrika a ostalo by len platiť zálohu za byt(tam je ten fond opráv, voda a teplo)
A neviete niekto či sa dá nejako zistiť či už to matrika poslala na súd 🤔
@lienkashcj to vsetko sa zrusit da. doneste si tam bandasku vody. ked zomrela nasa babinka s umrtnym listom som obehla plynarne elektrarne upc a vseyko zrusila.
@lienkashcj uz su konania rychlejsie ako pred x rokmi, takze nestresuj zbytocne, do letnych prazdnin podla mna budete mat po tom kedze majetku velmi vela nie je a dedici su znamy a nebude ich treba hladat
@juliet86 no to ano zrušiť to ide budúci týždeň všetko obehneme aby sa všetko okrem zálohy na byt už neplatilo. Lebo to platiť musíme
@marsmykkok budem dúfať že do leta bude po tom 😅
Pridám sa k tejto téme, moja babka zomrela pred rokom -v apríli 2018. Prebehlo predbežné spísanie u notárky, potom dopľňanie nejakých dokumentov a podobne. Doteraz to nie je uzavreté, notárka nás stále nezavolala na dedičské konanie, a to aj napriek tomu že som ju niekoľkokrát kontaktovala a urgovala. Raz postrácali dokumenty a nemali to komplet, tak som to doposielala znova, potom bola dlhodobejšie PN, termín slúbila a potom zase odmlka, zase PN... nie je normálne, aby jej to rok trvalo, tipujem že to odsúva a uprednostňuje iné prípady, kde sa jedná o väčší majetok a ona z toho má odmenu... Môžem nejako žiadať zmenu notára, alebo ako to riešiť? Trnava
@martinatom1 dúfam že to tak dlho nebude trvať 😫
@martinatom1 odporúčam ti takyto krok. Dedič ma pravo nahliadnuť do spisu, ktorý notár vedie ku konaniu. Notár nemôže odmietnuť nahliadnutie do spisu. Napíšte notárke e-mail v ktorom ju požiadajte o termín pre nahliadnutie do spisu. Mala by zareagovať. Zo spisu si je možné robiť výpisy, pripadne si časti od fotiť. Takto rýchlo získate prehľad o tom ako si notár počína a minimálne sa mu spis dostane do pozornosti. Ak by nepomohlo, je možné požiadať okresný súd o zmenu notára, skúste ale najskôr to nahliadnutie do spisu.
@martinatom1 zmena notara by trvala hrozne dlho, notarka ma na vybavenie spisu rok, cize do aprila 2019 by malo byt dedicske konanie ukoncene.
@luludia Ďakujem za info. Nieje pri dedičskom aj nejaká lehota, premlčacia alebo také niečo, že keby sa to neuzavrelo, dedičstvo by prípadne prepadlo? Ako nejedná sa o neviemčo, ale štve ma to.
@martinatom1 taka lehota pokiaľ viem nie je. Žiadne obavy. Mala som podobnú skúsenosť, notár nereagoval na slušné otázky o stave konania formou e-mailu ani telefonicky sme sa nikdy nič okrem toho, že konanie prebieha nedozvedeli. Tak sme skúsili to nahliadnutie do spisu a div sa svete, zrazu sa to pohlo.
nie. Pokial notar nedostane spis a poverenie zo sudu tak nemoze nic robit v tejto veci. Zakon neustanovuje ziadnu lehotu na vybavenie. Nasledne aj ide o to, kolko prace ma notar a ako rychlo dokaze pozhanat doklady. U nas to vacsinou sa snazia vybavit do 6 mesiacov..natahovacky su ked sa dedicia zacnu hadat, nedohodnu...atd.