Dobrý den,
Chcela by som počuj nestranný nazor lebo ma táto situácia naozaj dosť zaťažila Resp sa ma dotkla. Mám 18 rokov tento rok maturujem čiže som ešte na strednej. Aby som v skratke priblížila nasu rodinnú situaciu. Žijeme v dome na pozemku kde ma dom aj mamin brat. Býva s nami cely zivot aj dedo. Ma 93 rokov a posledné roky je to s ním naozaj ťažké. Je dost mimo chodí nahý, strka holú ruku do hrnca a podobne nechcem opisovať úplne detaily. Stara sa v podstate len mama brat občas pomoze s manipuláciu keď mat napr zlomenú ruku… ale prat variť vynášať bazanta upratovať robí mama. Stala sa taká vec že mama bola v praci a dedo padol cestou na zachod. Našla som ho Holeho na zemi a chytila som strašnú paniku jak tam ležal medzi dverami záchodom no proste sama neviem proste ani nechcel asi pomoc lebo ma ako keby odháňal. Môj prvý inštinkt bolo utekať bosá cez zahradu maminemu bratovi o pomoc. A klopala potom som búchala áno dost silou na terasove dvere až kým nedošla jeho žena a zhucala ma ze čo si to dovoľujem nech padám do prec ze som fagan rozmaznaný proste zverina. Ja som sa cítila v prvej sekúnde zahanbená jak keď prídete za niekym o pomoc a ukážete strach a on vás vysmeje. Urážky na mna pokračovali až som jej povedala ze jej vlastný syn je fagan rozmaznAny ktorý ma skoro 40 a žije u mamičky. Ten to počul o čom som ja nevedela a chcel ma normálne udrieť keby ho jeho mama nedržala - hodil teda aspoň kluce čo mal po roku do mna(netrafil) ja som ich zobrala aby som mala dôkaz. Toto všetko si vypočula aj moja mama. Je však proti mne. Nemala som trieskať na dvere bodka. Mala som zavolať sanitku. Ja som úplne hotová z toho. Nedokážem sa tým vysporiadať. Strašne ma to trápi že vlastná mama si ma nezastala a vinu pripisuje mne. Viem že som dospela ale momentálne a v tejto situácii sa tak absolútne necitim.
Však ale jemu nič nebolo či? Lebo to by si iba zbytočne prehnala sanitku.
Akoze u mňa si si len nemala dovoliť hovorit mu ze má 40 a žije u mamičky. Ešte si príliš malá na to a nevieš ako skončíš ty.
@ninusa221 áno nič mu nebolo to s tou sanitkou mama povedala len preto že keď povedala -takto sa to nerieši som sa spýtala ako teda ? A ona že vola sa sanitka
Kks tak to nieje celkom ok. Sanitka sa volá keď si proste k.o. Aj tie vzťahy asi u vás niesu celkom ok.
@janagem áno to uznávam… ale útočila na mna ako nevychovaneho fagana a v tej sekunde som jej to opatovala nie novou nadávkou ale povedala som jej ty máš fagana a dodala teda že je stary… a nepovedala by som to nikdy od hnevu ale ta hanba ktorá mnou presla ma potom akoby nahnevala a chcela som sa pomstiť tým..
Takto sa to nerieši? Akože ísť zabuchat synovi raneného dôchodcu?
Stale si jej to "opätovala" ako trúbka, nehnevaj sa. On nebol v hádke dotiahla si ho tam ty. Aby si fakt neskončila mamičke na krku tu v 40ke a potom si na to spomenies. Vieš, toto znamená že asi podbnych blbostiach o jej synovi bavíte doma. Inác by ti nenapadlo tresnut to - a možno toto je ten dôvod prečo sa mama hnevá, lebo z toho on budú hádky s rodinou.
A chcem dodať ešte že takto napísané to fakt neznie proste strašne že padol. Ale verte mi že nahý a nevedela som či náhodou nemá fakt zranenie horšie ( par mesiac pred tým mal dedo zlomenú nohu) to vyzeralo celé oveľa hrozivejšie
@janagem ono sa sťažuje aj jeho vlastná mama keď je u nás na návšteve. Že nemá zenu je doma nemá skolu a ja neviem čo ..
To, že býva s mamou je úplne iná vec. Poukazovať na to bola chyba a bolo to neslušné a z pozície autorky nevhodné... Ale, do prčíc, to si s ňou vybavim asi potom ako prídem zdvihnúť otca zo zeme, či? Mali ísť pomôcť a potom častovať mladú že povedala hento a tamto.
Ale ty si nemáš čo také dovoliť. Chapes, e ona je jeho matka, ale ty si dieťa čo netuší o čom je život ešte?
@janagem no tak s jej predbehli ústa mozog , bola v strese , potrebovala pomôcť a fak ju aj "dostala " .Ja som zažila 40 ničku čo v takéjto situácii panikárila a nevedela racionálne uvažovať , tak čo chceme po 18 ročnom dievčati. Nešla za cudzím , aj keď asi by jej prv pomohli ako vlastná rodina , a k metke sa ani nevyjadrujem , nemám slušných slov.
@michaela789 ja súhlasím s tým že áno, mali ísť riešiť dedka. Ale autoka si nemá čo také dovoliť ako 18 ročná a nech sa nečudujem, že sa mama hnevá aj na ňu xD
Mama sa hnevá, lebo jednoducho nesmieš takéto veci vykrikovať. Nauč sa trošku krotiť emócie. V panike nádych výdych. Normálne zaklopať na dvere či zatelefonovať. Konala si v panike, stres robí svoje, mama sa tiež nesprávala ideálne, len trošku si vyklebetila veci, ktoré rozoberajú oni dve a tak to malo aj ostať.
@janagem tebe ale uniká to že ona išla pre pomoc a vôbec ju nedostala ,ak by bol dedo v stave že je to urgent alebo nedaj bože niečo horšie tak stále má byť slušná a čo prosiť na kolenách , alebo čo ? Ja som stále bola nauvne v tom ,že ľudský život a pomoc je prvoradá , ale asi som naivná. Najskôr sa rieši zdravie , život až potom ostatné . Dúfam , že tebe sa nestane ,že budeš potrebovať pomoc ale všetci naokolo budú riešiť , kto ako zabúchal ,kto koho prv pozdravil
@janagem len k tomu - úroveň komunikácie nastavila druhá strana, nie autorka, druhá strana ako emocionálne "vyspelejšia" mala reagovať tak ako sa má v takej chvíli -riaconálne, slušne a nie častovať urážkami druhú stranu, nevidím, nič "zlé" na tom, čo spravila autorka. Chladnú hlavu mali zachovať dospelí ludia, upokoiiť "dieťa" a nie na nu vyletieť. Z pozície tých dvoch - sa zachovalo lepšie 18 ročné dievča ako "dospelí". To, že je niekto starší mu nedáva právo nadávať niekomu a očakávať od druhej strany, že bude slušná..
Vieš,ono by to mozno celé vypálilo inak, kebyže ty neodpovedáš na tie slová strykovej ženy protiutokom ( myslim tými slovami ktoré si použila),ale rovno povedala pomôžte prosím atd atd..... Sústredila si sa na tie slova od nej a skončilo to vlastne: aky požičaj, taký vráť.Tu vsak trebalo hlavne riešiť starkeho.Nevadi,uz co sa stalo,stalo sa.Vsak dvere si im nerozbila.
Aký požičaj, taký vráť v tomto prípade, kto sa ťa zastane, keď nie ty samej seba… bolo zo cez čiaru? Možno… ale bola to emočne vypätá situácia, slušnosť by asi aj mňa prešla a stále na to reagovať pokusom o úder a hodením kľúčov je príliš, aj keby si neviem čo povedala a je to veľký problém, tam sa ťa podľa mňa rodičia mali zastať určite… nie každý vie v takýchto situáciách reagovať a asi si ich veľa nezažila doposiaľ, naučíš sa
Teraz je už jedno čo si povedala. Bola to skratová situácia, zľakla si sa a je to prirodzené. Máš 18, oficiálne si dospelá ale ja tvrdím,že veľa ľudí v tomto veku ešte neprežilo dosť na to, aby sa dospelými naozaj stali.
A čo že vrátila utok? Nazvala ju rozmaznanou, čo je vlastne útok aj na jej matku. Tak vrátila útok na jej syna. Nech sa z toho neposerú. Nech si uprace najprv svoje deti a potom druhé nech nazýva rozmaznanými. Radšej nech sa o deda starajú a pomáhajú s ním ako nadavat dietatu za to, že prežilo šok a prišlo pýtať o pomoc.
@lindous fyzicky útok pravdaže odsudzujem. Nič nemení na Tom, že autorka je decko a nemá si čo brať do úst cudzích ludi. Ona sama nevie či neskončí ako rozmaznána doma do 40ky máme za ritou. Takisto nevie ako to majú doma, vyťahuje veci čo "počula". Presne ako dieťa. Nemala si to dovoliť. Jasné, druhá rodina sa zachovala úplne mizerné, ale chápe aj jej matku prečo je naštvaná
@janagem No nehnevaj sa, a jej nadavat mohli ako prvej? Len sa branila a nenechala sa urazat.
Autorka, rodina ti mala hned ist pomoct a neriesit sprostosti. Oni asi nebudu uplne v poriadku. Neudrzovala by som s nimi vztahy. A tvoja mama, no moze sa hanbit, ze drzi stranu osobe co v stave nudze nepomoze, ale nadava jej dcere.
@janagem ja som to pochopila tak, že mama sa hnevá, že bola búchať na dvere ("Nemala som trieskať na dvere bodka. Mala som zavolať sanitku." píše v príspevku)... Čo je úplne choré a s tým kto koho nazval faganom to nemá nič spoločné.
Ja si skor myslim, ze medzi mamou a jej bratom sa stalo nieco o com ty nevies a preto si tam nemala chodit.
No, dať si záležať aby som niekomu najskôr nadala do faganov, keď burcuje že treba pomáhať a potom ani nepomohla, to chce riadny rebríček hodnôt.
Zachovala si sa, ako sa ti v tej chvíli dalo, nie každý je schopný byť okamžite pohotový a pripravený na všetko. Ja by som sa ťa zastala.