Dobrý deň, môj muž ma stále obviňuje a hnevá sa, že si kupujem pre seba oblečenie a kozmetiku.
Objasním. Zarábame skoro rovnako a nie málo. Ja som sa roky drela, aby som mala prácu akú mám, prekonala som ťažkú chorobu a napriek tomu pracujem aj keď sa stále musím preventívne rehabilitovať a brať lieky.
Ide o to, že sa stratám o syna väčšinou sama, manžel chodí často preč na služobky a rodinu nemáme, ktorá by pomohla. Dnes fungujem tak, že mám dve práce a v čistom cez 2000 eur. Zaplatím celú našu hypotéku, jedlo do domácnosti, šetrím aj na synovu budúcnosť.
Milujem však oblečenie, rada sa o seba starám, zvlášť po dlhej chorobe. Až po nej som si uvedomila, že život si treba užívať a nie len sa trápiť. Každý mesiac sa teším že si niečo pekne na seba kúpim. Cca 300 eur mesacne, ak rátam aj kaderníka, kozmetiku. Niekedy ani to nie. Môžem si to dovoliť, sama si zarobím a od manžela peniaze nepýtam.
On mi však vždy dáva najavo, že som strašná osoba, keď si dovolím na seba kúpiť každý mesiac niečo a že neviem nakladať s peniazmi. Chcel by, aby som aj to čo dávam na seba dávala na sporenie a z toho nech sa sporí na dôchodok. Mám 36 rokov…. A on 40 …
Som často sama, robiť si takto radosť každý mesiac ma baví a hlavne keď si na to zarobím tak v tom problem nevidím. Manžel zarába a platí nejaké účty, ale to čo máme spoločné platím aj tak väčšinou ja. On zo svojho sporí, ale stále sa mu zdá málo, nikam nechce chodiť, aby sme nemíňali. Ani na večeru ani na obed, stále musím len variť, aj keď už niekedy nevladzem, lebo mám aj 2 práce a syna.
Povedzte mi, či som fakt taká strašná žena??? Neviem si predstaviť žiť len pre prácu a sporenie na manželov účet, nikam nechodiť, obliekat staré tepláky a kysnúť doma, aby sme nič neminuli.
Od manžela som si nikdy peniaze nepýtala, ale on berie moje peniaze ako “naše” a jeho ako jeho… čo mám robiť ?
Nie si strašná žena.
No inak ako rozhovorom s muzom to asi nevyriesis. Ze ty minas na seba, ked ti ostane, je podla mna normalne. Preco on nedava aspon rovnym dielom do domacnosti? Preco je stale prec a vsetko je na tebe? Preco musis mat dve prace? Planuje sa vobec niekedy vratit muz ci skoncite ako dvaja cudzi ludia a ked dieta vyrastie tak sa konecne rozvediete? On si chce ako tie nasporene peniaze uzivat na dochodku? Ked uz nebude vladat v starobe zajst ani k doktorovi a vydrzat bez plienky tak zacne zrazu cestovat, chodit do restauracii, kina, divadla? Tak urciteee...
zivot sa ma uzivat a nie setrit ked ani nevies ci sa toho dozijes... dajte rovnakym dielom iste % z vyplaty do spolocnej kasy-z toho poplatite vydavky na domacnost a jedlo a co komu ostane nech si s tym robi co chce.. ak usetris dobre pre teba ak nie aspon nebudes na starobu lutovat ..kazdy ma rad daco ine..ja osobne plytvanie na veci kt nepotrebujes neschvalujem ale to som ja ..
takkkkk.... 2000 eur spolu a s dvoma zamestnaniami nie je aleže vobec žiadna výhra. a kedze ste manzelia tak peniaze su spoločne, teda u nas to tak funguje a ked si chcem nieco drahšie kupit alebo muž, tak si o tom aspon povieme ale keby mesacne vydrbkam 300eur len na seba, tak podla mna aj moj muz by začal kvákať, podla mna ziadny muz by nebol štastny. Ale chapem aj teba, ak nikam nechodite, tak si chces spraviť aspon takto radost a muža by som skor nazvala racionalnejsieho ako žgrloša. Ja by som mozno na tvojom mieste odkladala mesacne tych 300 eur co das kadernicke a o pol roka by ste si mohli dovolit paradnu exotiku.
“To co mame spoločne platím väčšinou ja” a “on berie moje peniaze ako nase a jeho ako jeho” je najväčší problem
Poloz si otazku na co Ti je zgrlavy ufrflany blb… vsetko platis hypo, syna atd a staras sa sama a on je svojimi recami len na pritaz… mas 36 … do dochodku mas sakra daleko … mozno budes pracova do 70 🤷🏻♀️ ak so prekonala tazku chorobu tak clovek sa zamysli, ci sa dochodku dozije … …ak mas z coho dopraj si … zivot je kratky
Si normálna žena. Ja momentálne nezarabam 2000eur a aj tak na seba míňam dosť peňazí. A?
Nevjdim v tom problém
Muž má v niečom pravdu.Rocne vydrbkat cez 3000 eur na handry a vlasy je priveľa.Hromadit veci nie je múdre.Ak už na niečo pre seba vyhadzujem peniaze.tak sú to dovolenky pobyty a knihy.A vaša generácia už nutne musí sporiť na staré kolená.od štátu nedostanete nič.Zas 2000 ak máš rodinu a dom zas nie je až tak veľa v dnešnej drahej dobe.
@maruska278 čo máš robiť? Vymen muža 🤣ale nie, teraz vážne. Nechcem byť sviňa ale vieš ako sa hovorí dnes sme tu a ktovie čo bude zajtra takže užívaj si , rob si radosť a hlavne sa netráp nad rečami tvojho manžela.
@maruska278 keby som v 2 prácach zarobila 2000e, poplatila úver, nakúpila stravu, určite by som 300e mesačne neminula na seba ale radšej odložila na školu deťom, resp. Minula na nich, lebo veľa by mi z tých peňazí potom asi nezvysilo.
Urob kompromis, kúp si za 150 a 150 odlož deťom.
@maruska278 nepovedala by som, že muž je zgrloš, skôr nepodporuje ten konzum. Akože, ja si tiež rada kúpim niečo na seba, chodím aj na kozmetiku, ale 300e mesačne sa mi zdá veľa. Ako tu bolo už spomenuté, ja to radšej odložím na dovolenku, či zážitky. A myslieť aj na budúcnosť je na mieste.
Na druhej strane, väčší problém vidím v tej poslednej vete - moje, tvoje, naše, nie naše…
Prečo ty platíš všetko, robíš doma všetko a on len šetrí a nie je doma? Tam je problém, nie pár stoviek na tvoje potešenie (aj keď takému výdavku nerozumiem).
@maruska278 medzi otrepanim 300 eur mesacne ako to robis ty a "kysnutim doma v starych teplakoch" je celkom dostatocny priestor na racionalnu rovnovahu co sa tyka uzivania si zivota a setrenia do buducna
@maruska278 dobre rátam, že dokopy máte 4000 eur ako príjem domácnosti? Podľa mňa 300 eur je úplne v pohode minúť na seba, poznám páry, čo toľko za mesiac len prewellnesujú. Ak ideš ku kaderníčke, na nechty, ku kozmetičke, na masáž a kúpiš si 3 handričky dajme tomu v Reservede, tak to máš aj málo.
@maruska278 nie si strasna, ale si prepac"sprosta" preco ty platys komplet vsetko a tvoj muz sa vezie popri tebe a spori si do ponozky? si predstav ze ochories , co sa pri vycerpani z 2 prac stat moze lahko...kto bude potom vsetko platit? zasmejem sa, ze on...este by ti vykrical, ze si mohla mat keby si neminala na seba...
@maruska278 myslím, že to máte nastavené celé úplne zle.
V manželstve su zo zákona vsetky zarobene peniaze spoločne. To snad obaja viete. Požadovala by som od muza spoločný účet, kde by každý dával určité percenta prijmu - trebars 80. Z toho by sa platilo všetko spoločne, vratane sporenia. Nikdy by som nesuhlasila s tým, aby som celu domácnost platila ja.
V tom pripade by som potom kašlala na to, co si myslí o tom, ako ja miniem "svojich" 20%.
Inak ano, z mojho pohladu minut na seba mesacne 300Eur je strašne vela. To už je o osobnom nastavení každého.
@maruska278 tu sú az 2 velmi zlé veci. Prve to, ze on by ta mal doslova podporovat, ze ty Mas na Seba minut tych 300 eur na oblecenie, kadernika a kozmeticku. Urcite áno👏, a druhé, toto si urobila extremne zle, ze ty hradis hypoteku, naklady , a aj účty. To vsetko by mal hradit on a sporenie ty, nie on. On si potom odíde so sporením este na velkom koni, ze odchadza od takej, co nevie sporit a to, ze ty hradis ucty nejake, hypoteku , stravu, ho nezaujima, lebo on plati sporenie a Iba Pre Seba. S takymto vyrovnaním a povahou toho celého, toto vám asi ani nebude celé uz dlho trvať. Ty vzdy budes tá zlá, on ten dobry, on vzdy bude na koni, ty vzdy tá podradná, aj ked sa staras o seba, on to obrati proti tebe, ako aj dalsie veci a odide si s vasimi nasporenymi peniazmi. Urcite aj ako matka, aj ako zena, manzelka, hocico, ty u neho za vela nestojís a este aj 2 práce by dokázal otocit voci tebe. Nebude to nejaký narcis hento? A zit s grlavym clovekom, kde on si otaca peniaze, ako chce, ale ty nemas narok, je na skok z mosta. Nechas si zájst svoj zivot dalej naruby, hoci s vlastnym potenciálom by si mohla byt so synom a casom s niekým iným, kto by ti nevreskol do tváre také veci, po čom by sa ti tvár napla do grimasy, pri tomto tu ti ani nič inšie neostáva. Uvidis, mas na cosi iné, ty s tymto tu iba stracas cas
@maruska278 a celkovo, ty más moj obdiv, ze az 2 práce más a ides si za tým, kolko zarobíš. Len to by si mohla eliminovať, aby ten tvoj este vobec papulu otvoril a ked si nenadstavíte tie úcty správne - že celkom opačne, by som sa s ním dohodla , ako to bude pri separátnom žití. Je ti nanič, na úplnú hanbu. Je to iba taký, lakomý, vychcany, vypocitavý, príživník na tebe a tvoj vycucávač energie. Hanbila by som sa za takeho chlapa pri nejakej tvojej kamaratke, ktorá ma veci na poriadku a keby bol v okolí nejaký gentleman, ktoremu by si sa pacila a mal by seriozny zaujem, prestup by si mala pozehnaný.
Tuto istu story som uz pocula.. len tie sluzobky boli s frajerkou na ktoru mu nevadilo byt stedry a kupoval jej veci kym
Doma zenu dusil ze moc minie.
@miadi toto isté este aj mna napadlo, ze inde vie byt stedrý, láskavy, ten najlepsí a úlisný a nasu autorku si bude egoisticky a despoticky "upratovať".
@kassandra25 je to dost mozne. Lebo logicky moc nema narok frflat ked ona plati skoro vsetko co sa tyka domacnosti hypo atd . A on z takeho isteho platu “ šetri” a este tie 300 co da na seba sa mu zda moc ?Kto vie kde a na co mina on.
a co plati vlastne manzel do spolocnej domacnosti a na spolocne dieta? a na koho je pisana nehnutelnost?
podla mna si strasna ale teda strasne blba ak vsetko platis a este mu aj varis atd a vydrziavas si ho
a on ti este vycita
@maruska278 ste manželia tak by ste mali mať spoločnú kasu a o všetkom rozhodovať spolu u nás to takto funguje stále a nemíňame na hlúposti a mesačne vyhodiť 300 EUR na oblečenie je naozaj dosť radšej by som nasetrila na super dovolenku a išla tam
@maruska278 autorka úprimne a na čo ti je takýto chlap?? Finančne platíš hypotéku sama jedlo a iné výdavky sama on pridá nejaké drobné... On si sporí na dôchodok prepdokladám, že sporí len pre seba... Správa sa akoby ste boli dve samostatné jednotky a ešte ti hubuje, že míňaš... Ok 300 eur každý mesiac nie je málo ale v tejto situácii keď by to malo ísť zas len na jeho sporenie ďakujem neprosím... Celé dni si bez neho.. ja ti neviem autorka zamyslela by som sa nad týmto manželstvom, lebo ešte pri rozvode si budete deliť bývanie na polovicu a platíš ho prakticky sama pričom on peniaze má len si ich nechce míňať... Vieš keby on bol ten čo menej zarába a na oplátku čo ja viem by zostal s dieťaťom na rodičáku a pod. Nepoviem ale vy to máte podelené, že ty sa obracaj a ja si sporím... Fakt si to premysli... Skús ten rozhovor ale nenechaj sa takto ťahať za nos
Áno, tvoj muž je zgrlos a áno, má pravdu, ty rozhadzujes. Nemilosrdne by som trvala na tom, že sa bude podieľať rovným dielom na spoločných nákladoch plus na tvorení spoločných rezerv. Ak si k tomu nasetri ešte niečo navyše do ponožky, jeho vec. A zároveň by som obmedzila vlastne výdavky. Vybuchat mesačne 300 euro za handry je vyhadzovanie peňazí von oknom a ešte k tomu zvlášť hlúpym spôsobom. Nemusíš si tie peniaze hned ususit na účte "na horšie časy", ale aspoň by som ich použila na nejaký pricetnejsi účel ako handry. Kľudne na niečo, čo teší len teba, ale nie na strašidlá v skrini.
Ak si zarobíš 2000€ a minieš 300€ na seba, tak je to tvoja vec. Keď ti to robí radosť a nikoho tým neukracuješ o nič, tak je to podľa mňa v poriadku. Z 2000€ si v pohode odložíš aj pre syna aj na dovolenku aj niečo pre seba. Účty si podeľte 50na50, keď nechce ísť muž nikam, tak choď ty so synom. Muž nech si odkladá, žgrľačí a tvoj syn mu bude hovoriť ako super mu bolo tam a tam 🙂 s otcom zážitok žiadny - to už je úplne skvelý život. Ja si od muža tiež peniaze nepýtam, ale nikdy mi nepovedal, že veľa míňam, alebo, že bude radšej doma sedieť na zadku a šetriť. Keď vidí ako je niekde naša dcérka šťastná, tak je v siedmom nebi.
Hlavný problém tu je, že nemáte správne rozdelené platenie výdavkov, keď máte samostatné účty tak by ste mali približne napoly platiť za výdavky na byt, hypotéku, dieťa a pod. a nie, že muž má sporenie a žena platí skoro všetky výdavky. Výdavky na polovicu a sporenie tiež si sporiť v približne rovnakej výške, lebo takéto rozdelenie financii sa môže raz vypomstiť. Alebo on by mal sporiť aj dieťa, nielen pre seba.
Ja som tiež mala prácu, kde som musela chodiť oblečená dobre a dosť veľa som dávala na nato a teraz mám doma toľko nepotrebných (malých) vecí, teraz máme vlastnú firmu a už toho nepotrebujem ani štvrtinu. Lepšie je mať menej oblečenia, ktoré sa dá dobre kombinovať.
Muz je tiez zgrloš ked nechce nikam chodit a podobne ale osobne si myslim ze je na zamyslenie ci sa ti oplati dret v dvoch robotach na to aby si vyhodila cez 300€ mesacne na oblecenie a kozmetiku. Ale to som ja pre mna je cas doležitejší ako veci a to tiež mám popri práci iné brigády ale kvoli tomu aby sme čím skôr splatili úver a mohli viac cestovať a investovat aby som nemusela makat do 70tky