Ahojte, chcem poprosiť o radu,alebo váš pohľad na vec. Ako začal Covid, intenzívne vnímam komunikáciu medzi mnou a manželom ako problematickú. Denne číta články, počúva rôzne relácie a názory na túto pandémiu.následne mi komunikuje katastrofické scenáre, ktoré nás čakajú. Priznám sa,ze vždy na mňa prišla hrozná úzkosť po jeho slovách a strach,že čo vlastne bude a príde... Ja rešpektujem jeho pohľad na vec, aj keď sa často nezhodneme, no viac krát som mu musela razantnejšie povedať,že to nechcem počúvať,že mi tieto reči nerobia dobre. Neakceptuje to.včera sme absolvovali výmenu názorov na inú tému ako covid, kde mi predostrel tie najhoršie scenáre, ktoré môžu prísť. Povedala som mu, že mi je hrozne keď toto počúvam, že nechápem kedy sa z neho stal takýto negativista, že ma rozhovory s ním vždy pripravia o chuť do života, o energiu.
V komunikácii sme sa dostali až k témam okolo covidu. A pri tom mi povedal, že so mnou vedie tieto rozhovory, aby keď sa to tu všetko poserie na tomto svete, aby som vedela argumentovať (napr v práci) prečo odmietam vakcinaciu. Mam pocit, že chce aby som reagovala podľa jeho predstáv a robí to cielene. Ja zatiaľ vakcinu odmietam z rôznych dôvodov, (nie je to dôležité), čiže zatiaľ sa v tomto zhodujeme, no toto mi príde ako manipulácia z jeho strany.
Prosím nerieste, či je správne sa dat zaočkovať, alebo nie, ja rešpektujem každý názor a cestu, ktorú si človek vyberie.
Myslíte, že je manipulator? Respektíve, čo robiť? Ako sa voči takémuto správaniu vyhraniť. Snažila som sa mu dat spätnú väzbu, že mi to naozaj nerobí dobre, že vidím jeho negativisticke nastavenie. Verím, že kam idú myšlienky, tak to si pritiahneme aj do života a takí budeme vo svojom vnútri.
uz ho bez jeho vedomia zacipovali a preto mu preplo (btw. nezavidim, je hrozne zit s takym clovekom nech uz ten negativizmus ma akukolvek podobu a obsahovu napln)
Aj ked sa nechces dat zaockovt, povedz mu, ze si si to rozmyslela a planujes tak spravit do leta. Ved uvidis ako zareaguje. Ty nie si povinna mu dat vzdy za pravdu. Ak do teba bude huckat, povedz, ze ty si sa tak rozhodla a nemienis o tom s nim diskutovat, ze si svojpravna osoba. Ak ti bude davat argumenty, povedz ze tieto aspekty su ti zname, no aj tak sa das radsej zaockovat. Vsetko s kludom a rozvahou.
U nás v rodine je mamina sestra taka a presne viem o com hovoríš, ani mne to nerobí ale vôbec psychicky dobre a snažím sa vždy prehodiť na inú tému keď si voláme a keď to zas zvrtne na všetko co kde čítala na nete a kadejakých weboch tak radšej poviem ze musím ísť a položím jej to, tiež som jej vravela už viackrát že ma nebaví sa o tom baviť ale akoby vždy na to zabudne 🤦♀️... Moje šťastie je ze sme každá v inom meste
No a ci je manipulator, to neviem. Toto je velmi malo na to, aby sme to z toho usudili. Manilupator sa ta snazi presvedcit, ze si nie dost mudra, aby si sa rozhodla sama, pouziva rozne techniky, napr. vzbudzuje u teba pocity viny, hanby, hovori o tebe s despektom, posiela ta sa dat liecit...
Z tvojho opisu to nevyzera na manipulatora,skor je vystraseny na smrt z pandemie a z tych sprav ktore kazdy den citame,mal by sa viac venovat konickom a menej citat negativne spravy,nezaskodilo by na nejaky cas prestat aj uplne citat a pozerat spravy v TV.Nahradit to napriklad prechadzkou alebo spolocnym nakupom,spolocne aktivity.Dostat ho z toho negativizmu na cas prec.Vsetci uz toho mame dost a kazdy to znasame inak.My chlapi asi tazsie,priznavam.
No a keď mu razantne naznačíš, že o katastrofické scenare nemáš zaujem...aká je jeho reakcia? 🤔 Nemyslím, že je manipulator, skor mu asi preplo z kovidu. Poznam takého, celé leto sedeli doma na zadku lebo kovid číha vsade. Celé zle.
@aandrea9 hovorí mi, že chce aby som mala komplexné informácie aby som sa vedela rozhodovať. Ze nemôžem žiť v bubline nevedomosti. Ja s nim nechcem ísť do konfliktov, no už ani nechcem viesť s nim debaty, lebo všetko končí pri covide, alebo politike a podobne...
@obycajny nemáme TV a informácie, ktoré prichádzajú z mainstreamu sú tie, ktorým neverí.
Možno ho to naozaj prevalcovalo a má pocit, že musí ochrániť všetkých od klamstiev... Neviem.
Manipulator zrejme nie, ale je celkom jasne, ze spravy okolo covidu uplne pohltili jeho celu existenciu.
Clovek samozrejme sleduje urcite spravy okolo covidu kedze sa vzdy najde nejaky clanok ci reportaz, ale ak by som kamosom zacal rozpravat o tychto katastrofickych scenaroch, zrejme by mali dojem, ze mi mozno preplo pocas lockdownu kvoli samoizolacii a nedostatocnej socializacii s inymi ludmi.
Nebolo by zle zvazit odbornu pomoc. Ti, ktorych taketo udalosti pohltia obvykle nekoncia dobre.
Dalsi dovod preco ti to stale rozprava je, ze sa v tom mozno vyziva ( potrebuje svoj high ). To mas ako s vojenskymi entuziastami. Skutocnu vojnu by zazit nechceli ale vsetko okolo armady ci techniky ich fascinuje a hladaju niekoho komu to mozu zavesit na nos.
Tvoj muz je maniak do covidu a ty si jeho obet pretoze nikoho ineho kto by to chcel pocuvat nema.
On sam je chudak obet manipulativnych technik, tieto konspirace weby a socialne siete dokazu ludi celkom zmagorit (tie socilane siete to znasobuju, lebo su v bubline s ludmi s rovnakym zmyslanim a maju pocit, ze ked tomu veria moji znami, tak na to nieco bude) Uveril tomu tak silno, ze to je problem. Zasahuje tym do celej rodiny. Ale ty sa tym riadit nemusis, nic mu vysvetlovat nemusis. Jednoducho si zapni telku, precitaj si dennu tlac, utvor si vlastny nazor a nehadaj sa s nim. Ak to bude neznesitelne, bohuzial bude musiet vyhladat pomoc.
@dadis to co píšeš na neho veru nesedí. Ale všímam si, že svoj názor veľmi presvedčivo posúva okoliu. Co vidím na sebe, že keď sa rozprávam napríklad s bratom, som až zaskočená že ma počúva a neoponuje, že sa nemusím mať v zálohe desať nepriestrelnych argumentov, tak ako je tomu pri manželovi. Naozaj sa niekedy cítim ako nesvojpravna.
Ty si nim nemusis na tuto temu rozpravat. Aj tu na konikovi sa antivaxerom tazko oponuje. Oni sa vyzivaju v tom, hladat pseudoragumenty, aby si potvrdili vlastnu pravdu. Ty nic take robit nemusis. Ty sa nemas preco obranovat a argumentovat, nikomu vysvetlovat svoj postoj, Nemusis mat nachysstany ani jediny jeden argument, len to, ze si sa takto rozhodla a bodka.( a obrnit sa).
@dadis súhlasím s tým, čo píšeš. Ono to cele začína v maličkostiach. Viem, že sa mu nepáčia filmy typu "všetko alebo nič" a keď mám chuť si to pustiť pri varení, po jeho príchode domov to vypinam. Pre neho sú to stupidnosti a tým sa aj ja cítim ako hlúpa v jeho očiach, ktorá takéto veci pozerá. Takých príkladov mam milión, že sa pristavim pri tom, že niečo neurobím, lebo jemu sa to nepáči. Takto covidom to akoby nabralo na obrátkach...
To je problem sucasnych antivaxerov a popieracov covidu......hltanie "informacii" bez ich overenia.
Su medzi nimi ludia ktori tiez tvrdia, ze cierny mor tiez neskor "zazracne zmizol". To, ze zabil ⅓ populacie Europy ti uz ale nikto z nich nepovie.
Pravdupovediac, nezavidim ti. Len tak pre zaujimavost, pozri si web adresy clankov ktore cita. Obvykle maju koncovku .RU a divoke nazvy ako slobodny vysielac a pod.
Ak su tieto weby v jeho historii, mas o zabavu urcite vystarane.
filmy typu "všetko alebo nič" s tým nesúvisia, to je len filmový vkus, tento typ filmov nedokážem pozerať ani ja. Ale teraz pri covid pandémii sa vyrojili konšpirátori, s ktorými sa nedá viesť debata, lebo majú svoju pravdu a majú silnú potrebu iným otvárať oči a zachraňovať ich..
To je povaha, taka dominantná a netolerantna k druhým názorom. Ty ho nezmeníš on sám musí pochopiť, že to co robí nie je dobre a škodí len ľuďom okolo seba, musi sa snažiť pochopiť aj iných a ustupovať aj iným. Doteraz to nemal prečo robiť, keďže ty si ustupovala jemu. Ja som podobná povaha a tiež by som sa dokázala do krvi hádať o svojom nazore (ja mam na covid úplne opačný názor ako tvoj muž). Nastastie mam okolo seba ľudí, ktorí nie vždy so mnou súhlasia a preto na sebe musím pracovať a krotiť svoju povahu. Lebo dnes je doba, keď každý môže mať svoj názor, nevravím, ze každý názor je správny, ale nutenim a tlačením do môjho názoru, len ľuďom ublizujeme a je to zbytočné kontraproduktívne. Ja sa snažím teraz ludi s iným názorom pochopiť, lebo každý musel k názoru nejako dospieť.
To ano, ale naskyta sa ti sanca vidiet ako funguje natural selection v priamom prenose.
Priroda si jednoducho selektuje ktore druhy preziju a ktore nie. Antivaxeri su tou slabsou castou populacie ktora predcasne vymrie.
Survival of the fitest 😉
@hopsadobrandejsa vieš, ja neodsudzujem žiadny názor, ani ak niekto počúva slobodný vysielač, každý informácie niekde čerpame... Ja to síce nepočúvam, ale každého vec. Nechcem sa deliť, či som pro vakcinaciu alebo proti. A tiež podľa toho neskatulkujem ľudí, lebo nikdy nie je nič čierne alebo biele.
Chcela by som mu pomôcť, lebo on takýto nebol a chcela by som urobiť niečo, aby som to akoby zastavila v začiatku, neviem, či mi rozumieš. Lebo nechať to plynúť a pripadne prehliadať nás ešte viac vzdiali.
@hopsadobrandejsa to je zaujímavé, čo si napísal...
Musis si len ty nastavit vlastne hranice. Oukej, ak sa rozhodneete vecer pozerat film, tak nech je to spolocny zaner (nie ze vyberas ty, alebo on), ale ak varis a mas to pritom pustene, tak pokracuj. Musis si vytvorit svoju vlastnu hodnotu a nemat pocit hanby, ze sa ti paci napr tento film. Ak bude akokolvek argumentov, tak len skonstatuj, ze ti nevies preco sa ti paci, ale paci sa ti. Nemaj pocit, ze ked sa ukazes v "pravom svetle", tak budes nieco menej.
On potrebuje odbornu pomoc, jeho to proste pohltilo.
Ja nazory druhych neodsudzujem pokial sa mi ich nesnazia nanutit, ale osobne nepovazujem slobodny vysielac za zdroj relevantnych informacii.
Celosvetovo existuju media ktore zacinaju byt stihane za zlocin ohrozovania verejneho zdravia na zaklade podpory antivaxinacie.
Inak nechapem tu paranoiu zo "zacipovania". Konecne mavnem rukou okolo terminalu pri pokladni a zaplatim. Pre fanusikov Star wars splneny sen 😀
@hopsadobrandejsa myslíš, že títo ľudia dobrovoľne vyhľadajú odbornú pomoc? Veď oni si myslia, že sú tí vyvolení, ktorí vedia tie správne informácie, ktoré rozšifrovali, len oni majú správne informácie a majú silné nutkanie otvoriť oči nám, ovciam...
Mali sme to podobné, katastrofické scenáre každý deň,informoval o počte nakazených, mrtvych, za rúško sme sa rozišli takmer 3x!!! Ked som reagovala ako ty, že uz ma tk nebaví, pocuvala som aka som nezodpovedna.dodnes vsetko dezinfikuje, ja teda na taketo veci nie som a snazim sa mat triezvy pohlad,zial, v jeho očiach som vzdy tá co vsetko zlahcuje a ohrozujem rodinu 🤦
@hopsadobrandejsa to máš trosku komplexné. Konspiratori sú podľa mňa nešťastní ludia, vo svojom živote majú veľa problémov a hľadajú nejaký dôvod prečo tie problémy majú. Hľadajú nejakého vinníka zato. Aj konspiratori sa snažia pochopiť svet, len teda pre nich je svet len čierny alebo biely, nie je nič medzi tým. Napriklad aj pri covide, boja sa pripustiť, že čo ak je covid vážne nebezpečný a ak je vážne z prírody, to by predsa znamenalo, že neexistuje liek a riešenie. A to je presne to čoho sa konspirator boji. Konspirator sa bojí reálneho sveta, sveta kde je možné všetko, sveta, ktorý nemá pravidla. Lebo taky svet je pre neho strašidelný a nebezpečný.
Ved ano a preto vravim, ze natural selection sa o to postara.
Antivaxeri su tzv. Darwinove deti.
Toto, ale je nie je nic nove. Historicky vzdy existovali jedinci ktori sa na zaklade vlastnej stupidity odstranili zo spolocnosti.
Toho dokazom su aj clanky kde popieraci covidu skoncili v nemocniciach na plucnej ventilacii. Ti menej stastni to neprezili.
Ak si to začala vnímať len odvtedy, ako sa začal šíriť koronavírus, možno by som sa snažila pozerať na to inak: To že je negativistický môže byť prejav toho, že sa bojí a je to jeho volanie o pomoc. Veď koľko ľudí dnes vyhľadáva psychológov a psychiatrov, lebo to celé nevedia spracovať. Možno aj on je plný obáv a úzkosti a potrebuje pomoc.
Samozrejme ludia inklinuju ku konspiraciam z roznych dovodov cize neda sa povedat, ze sa to tyka len urcitej skupiny ludi.
Najdu sa aj doktori ktori su na strane antivaxerov.
@hopsadobrandejsa dakujem ti za tento pohlad, budem ho asi potrebovať... tiež sa mi v blízkej rodine vyskytol konšpirátor a blíži sa mi osobné stretnutie s ním a trocha mám z toho stres.
Skôr je konšpirátor.