Ahojte, manžel začal študovať PhD po 30tke a my sme v situácii, že sa nám rapídne znížil príjem. Deti nemáme, máme psíka, žijeme v BA, ja mám príjem 1100 EUR v čistom. Manžel mal pred štúdiom 2200 eur v čistom, teraz je to podstatne menej. sme skrátka v situácii, že už si nemôžeme dovoliť to, čo predtým. Ak chceme ušetriť, musím pozerať akciové letáky a dosť sa zamýšľať nad tým, čo kúpim. Nemôžem ísť len tak do reštaurácie, alebo si objednať taxi, dosť nad tými peniazmi premýšľam, lebo chceme aj šetriť, aj ísť aspon do Chorvatska na dovolenku kazdy rok. Celkovo mi je ľúto, že si nemôžeme zobrať hypotéku na byt v BA atď. Viem, že je to dočasné a v štúdiu som ho podporila, no častokrát mi je ľúto, že nemáme životnú úroveň, aku by som chcela. Neviem ani čo čakám, radu asi nie, len som sa chcela vyrozprávať.
Ahoj. No nehnevaj sa na mna, ale ten tvoj prispevok ma normalne rozculil a to som kludas. Ak sa ti nepaci vasa zivotna uroven, tak si najdi brigadu popri robote... Mozno ani polovica ludi nema to co vy dvaja a robis z vas dvoch chudakov,co musia nakupovat v akcii...
@h2 podla mna to prehajdakali na taxikoch a v restikach.
Prepáč ale my sme mali už príjem aj 1200 eur s 3 deťmi a zvládli sme to .čo tak sa trochu uskromniť alebo zarobiť a nevyplakavat ? Rok prežijete aj bez mora
Mala si si šetriť a myslieť na svoju životnú úroveň a dovču v Chorvátsku už vopred, z vašich príjmov by to malo byť jednoduché,a nie teraz plačkať, že nemôžeš ísť taxíkom 🤦
Tak si najdi este brigadu ,ved deti nemas ,casu dost.A inak sa mi neuda ze ste v zlej financnej situacii.Normalne viete vyzit.
Ber to tak, že sú ľudia čo si nemôžu dovoliť ani výživné jedlo. Nie to ešte k moru cestovať.
Čože? Veď to máte luxusný príjem. A bez detí dupľom.
Normalne mi toto zdvihlo tlak, ked chces vyssiu uroven najdi si dalsiu robotu. Alebo povedz muzovi. Z toho prijmu si si mohla dopriat aj usetrit.
😅 toto je realne alebo zase vymyslene? Ja neverim, ze by niekto zakladal diskusiu s takymto "problemom".
Rozumiem ti. Inak som prekvapena,co poznam ludi co studovali PhD (lekari a vedci oblast), tak to bolo popri praci a nemali s tymto problem. Ale nerozumiem tomu,tak neviem,preco je to u vas inak. Treba vydrzat,potom sa mu to hadam na plate odrazi. Ale urcite to bude narocne. Najhorsie krizy v manzelstve som zazila prave kvoli nedostatku.
To znie dosť ako first world problems...
Nuž vitaj v realite, NESKUTOČNE veľa ľudí sa zamýšľa nad tým kde a ako minie peniaze, pozerá si akcie a chce to trošku úsilia našetriť si na dovolenku.
My sme dvaha doktorandi so štipkom, takže príjem zrejme ako vy, občas nejaké privyrobenie navyše, žijeme v BA, šetríme na hypo a nemám pocit, že by sme si museli extra odtŕhať od úst... jasné, keď si na niečo zvyknutá, tak to asi chýba, ale to je presne ono, je to o zvyku... držím prsty, zvykneš si, hľadaj radosť a potešenie vo veciach, ktoré nestoja veľa, existuje veľa takých aktivít 🙂
Keď som si toto prečítala,ako prvé mi vyletelo z úst,ku...a však máte luxusný príjem,tak čo nariekas??máte kde bývať a každý víkend nemusíte vysedávať po Oc na lavičkách či kde...
A to na ake blbosti minate peniaze,ze ti pri prijme 3300 mesacne nevyjde ani na restauraciu? 🤨 Nic ste si nenasetrili z takeho prijmu? My sme 4 s vacsimimi detmi a nizsim prijmom a 10e na obed na osobu este mame. A pri mori sme boli naposledy pred 13r.,ak ta to ukludni a bude sa ti lepsie spavat. Zruti sa vam zivot,ked par rokov nepojdete k moru ani vy?
Možno by pomohlo, keby autorka napísala, ako rapídne sa znížil manželov príjem. Lebo je rozdiel, či zarobí o pár stoviek menej, alebo v podstate nezarobí takmer nič.
Lebo viaceré prispievateľky tu píšu, že máte luxusný príjem, hoci ten tu vlastne spomenutý nebol. Len to, koľko ste mali predtým. Čo si asi niektoré nevšimli a píšu, ako keby ste stále mali toľko.
@kristinapetronela my cca 700€ traja ,z toho hypo 260€, a to sme ešte nejedli a nemali zaplatené energie a iné a zvládli sme to
Žiaľ, normálna realita normálnych slovenských rodín...ak by ste peniaze nemali, tak ich nemáte...ale vy ich predsa máte, aj keď teraz menej. Takže príspevok je vlastne o čom? Treba pre vás teraz zorganizovať verejnú zbierku? No jednoducho nerozumiem. Do toho štúdia asi nikto nebol donútený...takže s následne nižším príjmom bolo asi logické vopred počítať a zariadiť sa podľa toho.
Keď muž študuje phd nemôže pracovať? Ja sa pýtam iba preto že môj muž si urobil phd na ekonomickej univerzite a chodil normálne do práce 🤷
Mi pripomína jednu babu s chalanom,,, zarábali dobre a skoro nič neodkladali prehajdakali všetko nemysleli dopredu,,, po par rokoch sa niečo udialo a padli s prepáčením na papulu zo dňa na deň,,, začalo im normálne hrabať na hlavu z toho ze si nemôžu dovoliť to co kedysi lebo sa znížil príjem
Neboli ste naučení pozerať čo koľko stojí tak ste teraz v strese. Nuž naučíš sa aspoň čo je dôležité a čo nemusíš mať hneď.
Nedá sa mať všetko naraz, keď ste sa rozhodli, že bude robiť PHd. tak teraz treba vydržať a prispôsobiť sa, tri roky prejdu a potom bude mať on vyšší príjem.
Fuha. Noooo zle sa to cita… ale v takej a v este horsie financnych cislach su mnohe rodiny aj s detmi. Aj s hypo na krku. ☹ a musia sa tocit.
Skus si napisat prijem vydaj na papier kde na co minate. A Potom na tom popracovat. Inej cesty asi niet….
Ja beriem ze u nas je žrač dom-hypo. Prerabka. A tankovanie 🙈
Klasika pohodlnost dvoch blavakov ...chlap si isiel za svojim a zena nespokojna ze neni na caste taxi,restiku a kazdorocne dovolenky teda kvazy "luxusnu" zivotnu uroven 😅 a este ti je aj hanba kukat na akciove letaky lebo panko znizil prijem ....pff pre inych by bola tvoja aktualna nespokojna situacia luxusom
Ja keby som mala príjem taký ako ty bola by som šťastná. Ja mám 5 detí a to môj príjem je polovice tvojho a musíme s ním vyžiť. Keď sa chce tak sa dá. Trochu sa uskromniť. Tento rok tiež bude Mikuláš a Vianoce skromné ale oto vzácnejšie že budeme spolu. Peniaze nie sú všetko. Zdravie a milujúca rodina je na nezaplatenie.
@kris_tin257 no ale pozor, je obrovsky rozdiel medzi ekonomickou a nejakym vedeckym smerom, kde musis realne sediet v labaku pri experimentoch a odmakat si to. Aj po veceroch, lebo nezastavis rozbehnuty experiment v polovici. To je, ako pise niekto vyssie, prakticky full time job. Viem velmi dobre o com hovorim. Cize moze byt ze ma manzel autorky nieco podobne.
Uniká mi porovnávanie žien s viac deťmi, kto vám ich kázal robiť, keď živoríte...
možno ti poradí nejaká 85 ročná babička ako vyžije z 300e dochodku
Úspory z čias, kedy ste ako dvaja dospelí bezdetní ľudia mali spolu príjem 3300€, nemáte žiadne?