Je lepšie vyrastať v rodine alkoholikov alebo v detskom domove?

mamaveronika
17. dec 2013

Už dlhšie ma trapi táto otázka,naša susedka má dceru obe chodia nostop opité či je víkend či týždeň,to je jedno...kolko krát ležia vo vchode na zemi spité tak že ani nevedia o sebe....o to by až tak nešlo ale jej dcera ma malinku dcerku,chodí do školky,je cela vyhukana ked ich náhodou stretneme...vždy su milučke pozdravia ked su s malou, ale to, že sa ledva udržia na nohách a smrdia po alkohole a cigaretách to neriešia...neviem čo si myslia, že to nevidíme?...je mi tej malinkej strašne lúto...čo má to chudiatko pri nich za život...neviem čo stým,trapi ma to, chcem pomocť ,ale ako?mam to niekde nahlasiť? alebo im dohovoriť?troška sa aj bojím dohovarať ,lebo ma ešte aj syna ta susedka a ten je tu znamy ako bitkár a fakt nepotrebujem sa báť ,či nam to niekde nevrati ,ked bude aj on opitý..neraz ho brali policajti...byvame v slušnom vchode až na tuto rodinu, mne je trapne len ked ich naše deti vidia,ako sa musi cítiť to dievčatko...može mať tak 4 roky, a neviem či svoju matku videla niekedy triezvu ☹ ,čo by ste robili na mojom miestne? čo je spravne?ako sa mam zachovať?

sveta27
17. dec 2013

Nie som žiaden odborník na takéto otázky, píšem len prvé, čo ma napadlo-nahlásiť na sociálku? ☹

dendy1
17. dec 2013

😢 ☹ ☹ je v tej domácnosti aspoň niekto, kto nepije a vie sa dobre postarať o tú malú? Tá mama - babka toho dievčatka ?

brnka
17. dec 2013

asi naozaj kontaktovat socialku. Ak by sa nedajboze nieco stalo, bude Ti luto (teda nielen Tebe, ale vsetkym v okoli), ze ste nic neurobili .... ☹

dvojmamina
17. dec 2013

ano taky si myslim bud socialku nebo vyhledat jine cleny rodiny detatka snad se vam to podari.Drzim palečky

lubikan
17. dec 2013

ked si predstavim,ako to musi vyzerat u nich doma,stari valajuci sa spity na gauci,okolo nich prazdne flase,ohorky s cigarit,na veceru urcite daka vifonka,....fuuj,urcite radsej decak...tam je aspon cisto a maju o program postarane..

bambibam
17. dec 2013

Myslím si ,že možno by som to skúsila inak ....opýtala by som sa jej či by mala nemohla sem tam sa prísť hrať s mojimi deťmi ak by súhlasila ,bolo by to super. Dieťa ked uvidí v tebe dôveru možno ti povie viac a možno to nebude možné už počúvať a svedomie ti samé napovie čo urobiť ... Ja osobne by som nedokázala ísť na soc.úrad , pokiaľ by som nebola plne presvedčená ,že je dieťa zanedbané ,týrané...a mohla by som to podložiť dôkazom, výpoveďou susedou..,to že vidím veľa rodičov čo pijú a majú deti, neznamená ,že sa nepostarajú. Je to síce na hlavu postavené ,ale ospravedlnia to "podľa možnosti a schopnosti" Lebo nikdy nevieš kedy sa karta otočí a čo im bude behať hlavou ,a mali by tebe a tvojej rodine ubližovať ,tiež by to nebolo šťastné jednanie a ver ,never takýto ľudia sa dozvedia kto ich bonzol.

11nika11
17. dec 2013

Skús kontaktovať sociálku,snáď ti v niečom poradia.chúda dievčatko,vyrastať pri matke čo pije ☹

mariuskaa
17. dec 2013

pacila sa mi odpoved @bambibam . Obcas nech sa mala k vam dojde pohrat. Skus sa opytat aj ostatnych susedov, co si myslia, ze by ste mali spravit...
Na SK specialne anonymita neexistuje. Ja som mala pred rokmi anonymne skarede telefonaty a isla som na policiu, a povedali mi cele meno kto mi volal. ;o)
Ak by si sa opytala dievcatka, uricte ti povie, ze chce byt s mamickou.
Dokonca aj tyrane deti - vacsina si vybera byt s rodicmi, lebo nic ine nepoznaju a je tam strach z neznama. Urcite ty nie si niekto kto by o tom mal rozhodovat... (tuto vetu myslim v dobrom), lebo ak by bolo riesenie hocijake... nechces zit v otazkach, ci si spravila dobre. Jedine, ze by ste predtym boli s malikou "kamosky" a chodila by si ju navstevovat pravidelne .. a brat na sviatky domov...
predpokladam , ze su nezamestatne... chudatko mala. Musis sa poradit s viacerymi.

alicek36
17. dec 2013

Ja by som odpovedala z opačného konca, ja som vyrastala v rodine kde otec bol alkoholik a mama celé dni v robote,teda bola som sama doma a vždy v strachu kedy sa dovlečie domov,podotýkam mala som 5 rokov,skrývala som sa pod posteľ až kým mama nedošla domov z práce,často aj celé poobede,nenávidela som to doma,nie je dobré pre dieťa žiť v rodine kde je alkoholik,poznačilo ma to na celí život,nemám jednu peknú spomienku z detstva,proste nič len si pamätám ako bol otec stále opitý,krčmový smrad atď.Žiadne dieťa si nezaslúži vyrastať v rodine alkoholikov!!!!

vinifred
17. dec 2013

..ja by som ich nahlásila,až by sčernali..

kkl82
17. dec 2013

osobne si myslim, ze radsej v takejto rodine ako v chladnom domove. na adopciu by ju dat nemohli, s tym by musela suhlasit aj matka, co by v tomto pripade asi nepreslo. ak by ju zobrala socialka, nemusela by dopadnut prave najlepsie. nemozes predsa prerusit silne puto medzi matkou a dietatom iba kvoli alkoholu. teda, ak tam nejake je. dolezite je, ci sa o malu riadne staraju a ci jej davaju dostatok lasky. jasne, ze je dolezite, aby malinka mala nejaky vzor, aby videla, ze sa to da inak, nielen tak, ako to vidi doma. preto by jej bolo dobre pomoct inym sposobom - skusit ju dostat do nejakeho zaujmoveho kruzku, poskytnut jej priestor na hranie a vzdelavanie, zobrat ju k vam domov na navstevu, pohrat sa, prip. ju zobrat na vylet (samozrejme, za predpokladu, ze mas tiez deticky ci aspon dostatocnu doveru jej rodiny). bolo by to sice na dlhodobu pomoc, no aspon by si lepsie spoznala pomery v rodine a hlavne, ci sa o malu aspon postaraju. ak by si videla, ze to naozaj nikam nevedie, kontaktovat socialku. ono je totizto velmi jednoduche domyslat si, ako to u niekoho doma chodi. no realita moze byt ina.

qtinka29
17. dec 2013

prikláňam sa k @bambibam.....skús to,ak by malej nedovolili chodiť ku vám,určite je to signál,že tam nebude viac vecí v poriadku....nie každý detský domov je raj pre deti,ale nechať ju v takej rodine je riziko....hneď ma napadla Lucka,ktorá po smrti nikomu nechýbala-ani úradom...... ☹ ☹ ☹ Držím palce.....

kvetinka245
18. dec 2013

V prvom rade oceňujem tvoj záujem o tu malinku milá mamaveronika@. V dnešnej dobe už to nieje také časté, každý sa stara sam o seba a na druhých kašle, takže klobúk dole! Osobne si myslím, že je to veľmi široká téma. Ako už bolo spomínané, aj keby ju dali do decaku, kvôli zanedbávaniu, nemohla by byť adoptovaná. Má rodičov a ty by sa jej určite nezriekli. Inak by trpela v decaku a tam je kopec iných patologických detí, čo tiež nepridáva na pluse žiaľ. No páči sa mi postreh @bambibam, skús sa zblížiť s jej matkou, keď ich stretneš tak sa s nimi viac rozprávaj, aj s malinkou, najprv začni tak letmo, aby to nebolo také že od razu chceš aby malinka k vám chodila, lebo budu vedieť, že niečo kuješ...Tak veľa šťastia..ešte ma niečo napadlo, ale to ti napíšem do spravy.

digysa
18. dec 2013

To male dievca lubi svoju mamu taku, aka je. A tam je problem zakopany. Ona inu mamu nepozna. Ak ju mama nebije a iba je podgurazena a teda opita, tak by som im radsej pomohla tak, ze to dievca zoberiem k nam domov. Ta mala by za mamou plakala velmi. Deti si rodicov nevyberaju.

Samozrejme problem je, ake moralne hodnoty a zivotny styl vstepuje svojej dcere pocas zivota. Asi by som jej ukazala, ze existuje aj iny zivot.

Urcite by som sa zacala zaoberat tym dievcatkom, pytat sa otazky- ona klamat nebude. Hlavne by som si zistila ako sa to dievcatko citi, ci mamu a babku lubi, ci jej to nevadi............
Keby pil otec je to ine.......ale zobrat dieta mame len tak............neviem, neviem.

tortelinka
18. dec 2013

neviem presne čo by si mala urobiť, ale jedno viem určite, nebude jej dobre v domove, žiadnemu dieťaťu, nikdy!...skúsila by som najskôr hovoriť s matkou

kachita
18. dec 2013

Kto nevie, co je to vyrastat s alkoholikmi, nevie, o com je rec.
Podla mojho nazoru, kde je alkoholizmus, tam uz nie je laska, tam je choroba a psychicky teror. Niet kludneho pokojneho alkoholika, vzdy je to casovana bomba.
Ja by som to riesila aj keby mali dieta odobrat z rodiny. Lebo radikalne riesenia niekedy najdu radikalnu zmenu v pozitivnom smere zmysle (vezme si ju rodina a tak).
A rozpravat sa s alkoholimi je hlupost - nikdy vas nebudu pocuvat, zmenit sa mozu jedine sami. Dohovaranie nepomaha.

crazy55555
18. dec 2013

Tak mi je takych malinkych luto, ved za to nemozu a takych rodicov by som najrdasej zastrelila..a Je jedno ci sa spita matka postara o dceru alebo nie...Ved to je protizdravemu rozumu...ako moze to dieta vnimat matku z ktorej razi alkohol a cigarety???..ved to dieta chuda nepozna co je to skutocna rodina...a @mamaveronika spominala ze hockedy lezi v podchode spita na mraky a nevie o sebe...tak ked v takom stave ju tam nachadzaju ludia,ako sa moze vediet postarat odceru?...tam je asi ocividne ze pije cela rodina...a skus fakt pozvat to dievcatko k vam a zistit ake ma spravanie.....ci sa boji deti,ci je nejaka ustrachana alebo ako komunikuje...z toho by sa dalo usudit vela veci a deti take pocity nevedia skryt...a az potom by som riesila vsetko ostatne..a podla mna keby to takto malo pokracovat dalej a mala by vyrastala v takej rodine nadalej tak su len 3 moznosti...bud z nej bude alkoholicka tiez, alebo sa nedajboze jej nieco stane pretoze matka spita na nu nedava pozor, alebo vyrastie a bude preklinat cely svet , ze musela zit v takej rodine a aj tak bude chciet co najrychlejsie od nich vypadnut..

marika39
18. dec 2013

S tým oznámením by som asi počkala, lebo poznám rodinku z okolia kde som bývala , mali neviem asi 10 detí, rodičia stále doma a ked prišla sociálka tak najmenšie bábätko spalo na čomsi čo malo zospodu červíky a deti im nechali úplne v pohode. Ale myslím si , že ľudia ktorí sa opijú že ani o sebe nevedia sa ťažko môžu postarať o také malé dieťa, ved starostlivosť neznamená iba dať jesť a piť, a dohovárať alkoholikovi - to je slušný pokus o vtip. Ved si ich viac všímaj , ked ta to trápi a keby si mala naozaj dôvod oznámiť to , tak sa skús dohodnúť aj s ostatnými obyvateľmi domu ktorým dôveruješ a nejak to vyriešiť spolu. Lebo chápem že sa bojíš aby sa ti to nevrátilo, hlavne ked máš deti.

mikavo
18. dec 2013

Viete čo je to vyrastať v detskom domove? Aspoň jedna z vás, ktoré by odporúčali dať toto dieťa do detského domova, poznáte niekoho, kto tam vyrastal? Myslím, že nie, keď ste to dokázali napísať. Zistiť, či dieťa nie je zanedbávané a týrané... Pracujem s odchovancami z detských domovov. Sú to ľudia ktorí nepoznajú pocit lásky nikoho blízkeho a to sa s nimi vlečie po celý život a vo všetkých sférach. Vo väčšine prípadov sú odkázaní sami na seba. Viete si predstaviť, že 18 ročné dieťa necháte napospas osudu. To, že tie dve pijú ešte nemusí znamenať, že sa k malej zle správajú.

brulinka
18. dec 2013

asi to tazko posudit ked to vidis len tak z vonka, ale osobne si myslim ze asi skor oznamit pre dobro toho dietata ved je to podnet na presetrenie nie na odobranie dietata... ved podla toho co zistia sa rozhodnu, myslim že existuju aj ine riesenia ako len decak a nechanie to tak ako to je, pokial to viac funguje ako nefunguje tak mozu navrhnut nejaku formu pomoci, dohlad kedy budu rodinu sledovat ,pokial to bude fakt zle tak mozno docasne odobratie dietata ani nie rovno do decaku ale do diagnostickeho ustavu co je taky medzistupen, a ked matka ma nejaku sancu a zaujem o to dieta tak ma sancu s tym nieco urobit- protialkoholicke sedenia, a ked sa to zlepsi tak im malu urcite vratia, ved stat nema zaujem plnit decaky, pokial nebude mat o dieta zaujem a neprejavi snahu o zlepsenie tak potom je asi lepsie pre malu byt v pokoji niekde inde ako doma, myslim ze aj take sa stava ze socialka kontaktuje aj inych pribuznych a niekedy sa najde v rodine niekto kto by si ju mal zaujem vziat k sebe ...neviem ako je to s tym nahlasovanim ale mozno sa to da aj anonymne ked mas strach aby sa za to potom oni nejak nepomstili tvojej rodine, myslim ze socialka by mala kazde taketo vazne podanie presetrit... my tiez mame vo vchode problem - rodinu bez matky kde otec alkoholik, syn sa dal na fetovanie riedidla tiez aj popija hocikde s bezdomovcami a dcera je uplne mimo realitu ... len to uz nikto neporiesi uz su vsetci dospeli, ale poviem ti ja sa ich normalne bojim ci niekedy nieco nevyvedu co moze ohrozit aj osotatnych ...

dilino
11. jan 2014

jednoznačne anonymne nahlasiť na socialku pokiaľ nieje neskoro

kacena4
11. jan 2014

ahoj pracujem v detskom domove a z vlasnej skusenosti viem ze ak je matka spyta pod obraz Bozi nie je schopna postarat sa o svoje dieta a tym ohrozuje jeho zdravie..... a v tom pripade dietatu je lepsie v detskom domove, kde podla noveho zakona dieta do 6 rokov je umiestnene v profesionalnej rodine teda nie v chladnom prostredi detskeho domova ako to tu niekto napisal. a to ze ostatne do svojej 18stky v domove tiez nie je pravda (moze ale nemusi) pretoze kazde dieta ma sancu dostat sa do konecnej rodiny, ak sa matka ci zakonny rodic neozve 6 mesiacov neprejavi zaujem o svoje dieta co v tomto pripade alkoholicky vobec nemusi byt problem, tak je dieta ponukane do pestunstva ci do adopcie a dieta moze zakusit konecne ozajstnu rodinu bez strachu.
ale chce to len a len teba. chce to spravit prvy krok. kludne anonymny a nahlasit matku na urad, ze v stave totalnom alkoholickom opojeni nie je schopna postarat sa o svoje dieta. mozno ju hned neodoberu rodicom. mozno ich budu na zaciatku sanovat (pracovat s rodinou) ale uz to je prvy krot pr lepsi zaciatok pre malu
drzim palce pre spravne rozhodnutie

kiki68
11. jan 2014

ono hned neskonci mala v decaku,ale v krizovom centre, proste na takom medzimieste, ale najprv kontaktovat socialku. Ono boh vie co sa doma deje,ci mala nebude aj zneuzivana,ale sa to casom nebude diat. Nie je lahsi ciel nez dieta,co nema rodicov schopnych triezveho uvazovania a bytia v nejakom triezvom stave.

wewe22
11. jan 2014

ohlasila by som to na socialku je mi jasne ze sa bojis co bude ale to dievca si taky zivot nezasluzi
mala som kamarata ktory bol v decaku lebo rodicia pili a bol vdacny ze nemusi zit u nich

tatis
11. jan 2014

ja by som to nahlasila na socialke. Detsky domov nie je vyhra, ale v jej pripade asi ano. Predsa len tam bude mat dostojnejsie podmienky na existenciu. Deti lubia toho, kto lubi a mojka ich. Pracujem v detskom domove a viem o com hovorim.Deticky v tomto utlom veku visia na nas ako na vlastnych mamach. Taketo sa domov za mamou, ktora sa o nich nestarala nepytaju. To len tie starsie, ktore sa tam dostanu s rodicmi k alkoholu a cigaretam. A koniec koncov, deti v tomto veku su prednostne umiestnovane do pestunskej starostlivosti, vtedy sa ich nemusi biologicky rodic zriect a do profesionalnych rodin, kde vyrastaju s vlastnymi detmi profesionalnych rodicov ako so svojimi surodencami. Jednoznacne nahlasit, oni neprezradia zdroj informacie, ale hlavne zacnu konat...

jana005
16. jan 2019

@mamaveronika ahoj,viem,že to je stará tema,ale zaujímalo by ma,ako sa to skoncilo s tou malou. Ďakujem