Jack Russell terier a dieťa

magmolatus
23. nov 2015

Čaute baby, je možno netradičné že tu prispieva chlap, ale občas fórum čítam a niekedy sa tu človek dozvie aj nejaké použitelné informácie.
Pokúsim sa to písať jednoducho, lebo vidím, že občas sa téma dosť zvrháva.
Mám 33, manželka tak isto. Máme 11 mesačné dievčatko. Sme 2,5 roka zobraný, cca 4,5 roky sme spolu, poznáme sa ale 12 rokov. Máme doma Jack ruseell teriera, má 5 rokov. Mám ho od malička, Vlastne ho mám "dlhšie" ako svoju manželku (dúfam že týmto nikoho neurazím).
Už pred narodením malej sa manželke moc nepáčilo, že budeme mať v byte dieťa a psíka. Samozrejme že tam bol strach ako sa pes zachová po príchode člena rodiny.
O psíka sa "staráme", nemôžem povedať že ukážkovo, lebo nie je na neho toľko času ako by som si predstavoval. Chodíme s ním von, ale už s ním nechodíme toľko aportovať aby sme ho vyšťavili na maximum ako to bývalo niekedy, aj keď táto rasa sa v podstate "uštvať" takmer nedá. Ale po zdravotnej stránke ho držíme tip top.
Stáva sa že keď príde domov sused domov, alebo sa vykecáva na spoločnej predchodbičke, že pes zašteká, alebo zavrčí. Stane sa že tým zobudí malú a polovička je na to dosť nasraná. Myslím že sa o nu stále bojí, že jej čosi urobí.
Ona by bola najradšej aby sme ho dali preč. Stále mi argumentuje, že ho mám dať mojim rodičom, majú rodinný dom, ale to ja nechcem, keďže mojej mame je jedno čo mu dá a nejak sa z toho nevedela poučiť a pes mal vkuse žalúdočné problémy, grcal a mal až gastritídu (to bolo ešte keď sme u našich zo bývali).
Svokrovcom ho dať určite nechcem, to ani nebudem vysvetlovať prečo, ale určite by sa o neho nevedeli ani z ďaleka postarať.

Ja sa snažím nejak argumentovať, že je to fajn mať psíka, aspon si malá zvyká trochu aj na alergény, teší sa z neho, sem tam ho trochu kolenačky naháňa, rehní sa na nom ked mu v byte trochu hádzem loptu. K malej sa správa dobre, chodí okolo nej, stane sa že ju oblizne, alebo jej zoberie nejakú hračku, lebo sa besní, ale niako jej neublížil. Ak sa stane že ho nejak nešťastne chytí za ucho a potiahne ho, on zapiští a stiahne sa. Ak malá plače ked jej ťaháme sople, pridá sa aj on. 🙂
Uvedomujem si že to je aktívne plemeno, ale nikdy sa nič nestalo (malú nezhodil... ani nič podobné).

Ja si myslím že psík do rodiny patrí, ale neviem ako jej to mám ešte odargumentovať aby to nejako prijala.

Ďakujem za typy a odpovede.

moni244
23. nov 2015

@magmolatus toto ste si mali vydiskutovat pred narodenim maldj

mmooly
23. nov 2015

@magmolatus .. ja som na tvojej strane, nikdy by som nežiadala partnera aby dal preč psíka či iné zviera s ktorým má už puto.. a ešte k tomu keď je havo v pohode.. Nedaj sa!! ako hovoríš pes bol skôr🙂 chápem aj ju že má strach, ale neopodstatnený.. myslím že nemá rada zvieratá a v tom je problém. Chudák pes, ako k tomu teraz príde... ☹

nyusika
23. nov 2015

@magmolatus budes tu mat dva tabory - prvy bude jednoznacne za odstranenie psa.
druhy proti.
ja osobne by som psa odstranila iba v pripade, ak by bol pre dieta (kohokolvek ineho) nebezpecny.
tvoja teraz uz manzelka sla do vztahu s tebpu s vedomim ze mas psa, cele vase partnerstvo bol pes sucast rodiny.
musite si usporiadat cas tak, aby ste sa stihli postarat aj o psika.

limetka69
23. nov 2015

Je to clen rodiny. V ziadnom pripade by som sa ho nevzdala! A uz vobec keby som ho mala dlhsie ako manzela. 🙂

gabriela1991
23. nov 2015

Uprimne nechaj si psika aj ja mam jack russella vola sa kimi a teras ma nieco vyse roka ona ke moje babo a teras som tehotna ja a by som ju nikdy nedala prec ...mal by si to prebrat s nou v pokoji drzim palce

lucka227
23. nov 2015

@magmolatus chapem aj tvoju manzelku.My sme mali pred malou tiez asi 5 rokov psika bola doslova ako nase dieta.Ked som sa vratila z porodnice prisla mi strasne chlpata a cudzia a vadilo mi vsetko od stekania az po chodenie po podlahe.A to mame yorka.Daj jej cas.Ja som neriesila ze ju dame prec ale odstrcena bola o 98%.Ked mala trochu vyrastla,okolo 2 rokov,zacali sme ju bravat zase so sebou,lebo mala ju zboznuje a stale by ju na voditku vlacila.Dalsia vec je ze moja sestra ma JRT.Akoze ked vidim tie chlpy mam dost.To ze je sialena je tiez na nervy ale im to nevadi.Hryzie detom hracky,lebo pre ne je to zabava.Toto by som asi neznieska.Takze podla mna-ukaz manzelke ze ti zalezi aby bola v prvom rade mala spokojna.Snaz sa aby so psikom mala co najmenej starosti a ak nie je vychovany,tak to naprav.Musi vediet kde ma napr.miesto ked je nevhodne aby behal okolo makej a pod.Casom to urcite prejde len bud trpezlivy a nehadaj sa s nou o tom,len jej skus ukazat ze to nemusi byt taky problem.Teraz sa toci jej svet okolo malej,zlepsi sa to neboj.

magmolatus
autor
23. nov 2015

@nyusika Je mi jasne že tu budú dva tábory. Ide o to že ona sa o malú velmi bojí a dala by jej aj modré z neba ak by to šlo.
Máš pravdu, sem tam ked si s nou neviem rady, jej poviem, že keď si ma brala, tak to dostala "rodinné balenie". 🙂
Ako vyblázniť ho vybláznim aj v byte ak sa nedá isť von, ale samozrejme že je malá na prvom mieste, ale zanedbávať ho nechcem, aby nemal pocit, že je odstrčený. Rozumu má až až fičúr jeden. Jackovia su velmi inteligenté psy, ale aj aktívne a aj velký špekulanti.
@mmooly nechcem ju zastávať, ale vieš ako to je, malej idú zúbky a to štvorky a päťky naraz všetky a malá je mrzutejšia ak ju niekto zobudí. Momentálne je pre chod rodiny skôr záťaž ako prínos.
@moni244 diskusia nikam nevedie ak je jeden za a druhý proti. Ak nikto neustúpi.

nyusika
23. nov 2015

@magmolatus dolezita otazka - ma psik aspon zakladny vycvik ?
myslim taky, ze ste chodili na cvicak, ovlada vsetky povely...

daniela1978
23. nov 2015

@magmolatus moji rodičia majú tiež toto besné plemeno 🙂 ale teda ona deti vôbec nemusí. ak však váš psík nemá problémy s deťmi a hneď si malinkú zaradil do svojej smečky, nevidím problém. ak nevystrája a neubližuje malinkej, nedávala by som ho preč, on zato nemôže, že ste si najprv zaobstarali jeho a potom dieťa a teraz je ako keby navyše. my máme jedno dieťa dvoch psov 🙂 a teda oni dvaja sú synovi veľkí kamaráti a ochrancovia.

rodinnefoto
23. nov 2015

@magmolatus Mám dve deti a jedného JRT 😉. Problém bude asi v tomto čo si napísal: diskusia nikam nevedie ak je jeden za a druhý proti. Ak nikto neustúpi.

Takže sadnúť a prebrať čo komu vadí a ako z toho spoločne von tak, aby obe strany boli spokojné.

magmolatus
autor
23. nov 2015

@nyusika Na cvičák som s ním nechodil, ale zakladne veci ako sadni, lahni, prines, zostaň, packu...atd ovlada. Agility tréning zase nemá. Za 2,5 roka sa stalo raz že sa nám počúral v byte, ale to bola moja chyba, ze som s ním aportoval vonku a ked sme sa vrátili, samozrejme vypil vela vody a ja som s ním zabudol po hodine vybehnúť von. Inak sa nám nikdy v byte nevyšpinil.

nyusika
23. nov 2015

@magmolatus pretoze ja si myslim, ze raz za tyzdens nim ist niekam na cvicak dost pomoze...najma ten agility trening. pes sa vyblazni, neskor to mozete ponat aj ako rodinnu aktivitu.

teraz na zimu to uz nema velmi zmysel zacinat, ale na jar super napad, nie ?

limetka69
23. nov 2015

@magmolatus mala by plakala tak či tak, tvoja polovicka nema pravo chciet od teba nieco take, a ako tu bolo uz spominane ak manzelke tak psik vadi, mala to vyriesit este pred vzniknutou situáciou. Pes je paradna vychovna pomôcka, ked bude mala starsia. Ucite nim lasku k zvieratam, odolnosť voci chorobám, mala ho bude urcite milovat. Trosku treba zaciatky pretrpiet 🙂 skusila by som psíka doucit aby nestekal na zvoncek, 🙂

magmolatus
autor
23. nov 2015

@rodinnefoto zatial jediné čo pomáhalo že som si ho brával do práce, ale to bolo zo začiatku ked prišla z nemocnice a bola po sekcii tak som jej nechcel prikladať robotu. Potom asi od 3 mesiacov byval už doma. Ale asi si ho budem musieť sem tam brávať.

rodinnefoto
23. nov 2015

@magmolatus Ak máš tú možnosť brať si ho so sebou, rob tak čo najviac. No aj tak problém s tým, že žena ho nechce a ty hej, to nevyrieši. Rozprávať, rozprávať, rozprávať.

maminuska
23. nov 2015

@magmolatus ja mám 4 deti a najmladšia má 21 mesiacov. Mám dvoch psov , sú síce menej aktívny ako tvoj , nepotrebujú toľko pohybu ale nikdy by som sa ich nevzdala kvôli prianiu manžela. Vyrástli mi pri nich dve deti , sú to členovia rodiny .
A to som aj granule z úst vyberala , aj misky s vodou schovávala aby sa z nich nenapili . Tvoja manželka nemá k tomu psovi vzťah , nemala ho zrejme od malička lebo ak by mala , tak by takto nerozmýšľala.

magmolatus
autor
23. nov 2015

@nyusika Dá sa to riešiť aj aportovaním vonku, ale určite by sa hodilo ho trochu "preškoliť".

@limetka69
Toto čo píšeš "Učíte ním lásku k zvieratam, odolnosť voci chorobám" ako argument neobstál.
Zvonček, to máme vyriešené dvomi okruhmi. Ten čo je dole na dome, máme vypatý, takže nikto neotravuje novinami a podobnými hlúposťami a ten čo je pri byte je zapatý stále. Známy vedia že majú zvoniť na mobil.

betka239
23. nov 2015
Používateľ betka239 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od betka239.

urcite by som psika nechala 🙂

mysicka36
23. nov 2015

@magmolatus Pozor aby raz nechcela dať preč tvoja žena aj teba. 😎 Tu nieje nič na debatu. Ona ho nechce a ty ano. Ja za seba by som psa preč nedala, to nech ide z domu on keď sa mu nepáči 😝 A to mám ovela väčšieho psa.

worker_falcon
23. nov 2015

@magmolatus chlapče, ty máš v rodine iný problém, ako psa. veď tu nepíšeš prvú tému, že? Rieš podstatu/príčinu problému, nie iba symptómy. Ak by si dal náhodou preč psa, tak ťa bude mať omotaného okolo prstu a bude s tebou zametať ešte viac. A prídu iné symptómy.

Vyriešte si váš vzájomný vzťah, vašu vzájomnú lásku, úctu...

worker_falcon
23. nov 2015

@mysicka36 veď ona ho chce dať preč (vôbec jej na ňom nezáleží), len on to ešte nepochopil... 😖 A nie, nehovorím o psovi.

kachita21
23. nov 2015

@magmolatus mas to tazke. Ako uz pisali vyssie, vobec nejde o psa, skor o to, ze manzelka nema vztah k psom. Velmi vela ludi ma v byte psa, a to aj aktivnejsieho a vacsieho. Znami maju v byte 35 kiloveho vlciaka, kamoska ked ho ide vencit musi mat skrtiaci obojok, a to maju rocneho chlapca. Nastasie vsak obaja toho psa miluju. Naozaj je najlepsie chvilu bravat psa so sebou, nech ma tvoja zena klud. NA 100% si myslim, ze za chvilku tvoje dieta bude mat silny vztah k psikovi, hlavne ked ho ma maly rad. Minule som dokonca citala pribeh, ze postihnute dieta zacalo kvoli psovi chodit, lebo chcelo byt s nim. Pes ma aj terapeuticky ucinok, ja by som kazdemu dietatu dopriala zviera. Ja by som psa urcite nedavala prec, ale treba odbremenit manzelku od starosti spojenych si psom.

sardinka335
23. nov 2015

zjavne ma manzelka svoj nazor a kedze NIKTO neustupi a nikto nie je ochotny tak je to len ,,keby bolo keby,, akekolvek rady. Zjavne si ,,podpantoflák,,...jednoducho moja draha mame psa, vedela si o tom ked si ma spoznala, ked si sa rozhodla so mnou ziť, byvať a mať dieťa tak teraz jednoducho dovtedy pokial ten pes zije tak som za neho zodpovedný a postarame sa o neho. Bodka, bum do stola... 😝

seahorse27
23. nov 2015

Mne osobne by ani nenapadlo mat taketo plemeno pri malom dietati. Na mna su tieto psy strasne akcne, divoke, ziarlive a nevyspytatelne. Osobne som zazila prpad, kedy ziarlivy JRT tamer odhryzol nozicku rocnemu dietatu, ktore mala jeho panicka na rukach. Viem, ze vela zavisi od vycviku a vychovy - ten ich pes je velmi rozmaznany a je to "pan domu". Rodicia toho dietata trvali na jeho utrateni, ale pánkovia ani pocut. Ked ide ku nim moja dcera, tak mi vsetky vlasy stoja dupkom. Mozno vas pes je uplne iny, vychovany, vycviceny...nechcem ho urazit 😉 Mozno mam len predsudky voci tomuto plemenu kvôli jednej mojej negativnej skusenosti. Môjmu naturelu by ale toto plemeno urcite nevyhovovalo prave kvôli tomu, ze je to strasny divocak. Ked bude dietatko vascie, tak by mu mohol ublizit aj nechtiac pocas hry, ked sa rozohni - lebo to oni vedia paradne. Aj tak si myslim, ze by mu bolo lepsie v rodinnom dome s vybehom, lebo tieto psy potrebuju aktivny pohyb velmi casto, su ako na baterky :D Riesenim by bolo nakupit rodicom krmivo do zasoby, na ktore je pes zvyknuty a pravidelne ho doplnat. Tu si treba urcit priority....

skoupilka1
23. nov 2015

@magmolatus tiež som zažila túto situáciu. Máme JRT, volá sa Rikino, no aj keď ho strašne lúbim, tak keby viem, aký je tento pes tvrdohlavý v dospelosti asi by som si ho už nevybrala. No, je to moja vina, že som si o ňom nenačítala nejaké to info. Niekedy zavrčí aj na mňa, keď sa mu nepáči, že ho posielam preč, nech toľko neskáče na deti, ktoré sú napr. u nás na návšteve. Toto mi ale dosť vadí, to že na mňa zavrčí 😠 My máme rodinný dom, takže psík sa pohybuje aj vnútri aj vonku. Musím ale povedať, že ani mňa ani nikoho z mojej rodiny neuhryzol. Mali sme psíka aj v čase, keď sa mi narodila dcérka a ja som ju mu naschvál dávala pričuchávať, aby si zvykol na jej pach. No a teraz má dcérka 2 roky a a to je dvojka teda.... No lúbia sa, čo dodať. Nedávaj preč psíka, podľa mňa, keď bude tvoja dcérka trošku staršia, tak oceníte, že sa s ním dosť prehrá, oveľa viac ako s nejakými hračkami 😎

nyusika
23. nov 2015

@skoupilka1 pes je obraz svojho majitela.
uz som sa to tu v tejto teme pytala - absolvovali ste vycvik poslusnosti ?
aj tvrdohlavejsie psy sa daju nadherne vycvicit.

skoupilka1
23. nov 2015

@nyusika nie.

nyusika
23. nov 2015

@skoupilka1 jas mam jazvecika, neexistuje tvrdohlavejsi exemplar jedneho z najtvrdohlavejsich psich ras, ako je ten moj cicvor 🙂
beznemu psovi stacilo 15 hodin na cvicaku, ja som s nim chodila na na cvicak ako na klavir, vyse polroka.
a doteraz na mna stale skusa svojhe psie triky 😀 😀
na jar si to zase zopakujeme.
ale pomohlo to veeeelmi. naozaj toto doporucujem kazdemu 🙂

pes je obrovska radost, ale clovek musi byt zodpovedny aj k okoliu, neexist, aby som dopustila to, ze moj pes bude niekoho ohrozovat, ci obmedzovat.
viem, ze nic nie je na sto percent a ze aj najmierumilovnejsiemu psovu moze zrazu prepnut...ale urcite spravim maximum pre to, aby som ovladala ja psa a nie naopak.

skoupilka1
23. nov 2015

@nyusika no veď totok. Juj, ale ma vie riadne nas*ať, keď vrčí, no určite budeme musieť niečo vymyslieť s tým cvičením, no je to aj moja chyba, on asi zo mňa cíti trošku strach. Keď totižto má svoju "chvíľku" tak ja sa stiahnem, asi blok z detstva. Pohrýzol ma dosť nepekne potulujúci sa pes. No aj tie jazvečíky sú ozaj cicvory potvory 😀 Poľovníky sú to....

saska.t
23. nov 2015

@magmolatus ja mam 2 jack russlov a 2 deti a vsetko zvladame,aj ked je pravda ze JRT je naozaj hyperaktivne plemeno,a nech si hovori kto chce co chce,ak je pes zvladnuty,patri aj do bytu a je to ludomilne plemeno,,,,ak s tym raz tvoja manzelka nesuhlasi,uprimne nepresvedci ju uz nic na svete a bude to dozivotny boj...