Ja zakážem, otec povolí

9. aug 2021

Ahojte
Ja uz vazne neviem ako mam postupovat.
V maji mala nasa dcerka 3 roky. A koncom aprila sa nam narodil syn. Moj muz travi vela casu s detmi takze nemam ten problem ze by sa im nevenoval a som za to neskutocne rada. V poslednych tyzdnoch si mala prechadza obdobim vzdoru. Ked jej nico zakazem aj tak si chce urobit po svojom. Nielen u mna ale aj u manzela. Horsie vsak je ze muz namiesto toho aby stal pri mne a suhlasil so mnou jej to povoli. Mam pocit ze si vytvorili vlastnu bublinu. Mala straca voci mne respekt. Uz som z toho vazne nestastna a trha mi to srdce pretoze manzel tomu naozaj nerozumie ze ako to moze ovplyvnit jej vychovu. Mala uz somnou pomaly ani nechce byt. Nie raz som mu povedala ze obcas pre jej dobro musi byt zly ale aj tak to ignoruje. Dajte prosim vase skusenosti lebo ja uz naozaj neviem co mu mam povedat.

tosomja
9. aug 2021

Aj u nás to isté. A to ma syn len 16 m. Zaplače, tatik povolí. Pri ňom je urevaný, keď je so mnou sám, je ako anjelik, pritom má hranice. Asi ho len nechať s ním, nech vidí, že nie stále je dobre, ak mu vo všetkom vyhovie.

anjelicek26
9. aug 2021

Na toto budu dva pohlady... ja osobne sa do vztahu deti s manzelom nemiesam, koriguju si to sami, ked sa vychovne raz za cas "nezhodneme" tak si to vydiskutujeme neskor, ked deti spia, ake to ma dosledky, ked to nase najmladsie dieta takto rozmaznavame... Ale k teme - tie dva pohlady - su velmi prisne a narocne matky. Na trojrocne dieta kopa zakazov, prikazov, narokov, obmedzeni, povoleni/nepovoleni. Co sledujem u niektorych mamiciek - s dietata chcu cvicenu opicu pocuvajucu na povel, ktora nema sancu naucit sa na vlastnych chybach... priklad s ihriska minuly tyzden - nechytaj to, nechod tam, co to mas - daj mi to?, nehraj sa tam, neber to, nerob... boze ohucana som bola a toto bolo 5 minut... dieta v hlave urcite chaos ako svet... ja som matka "flegmaticka velryba" - deti maju len par raznych pravidiel, ktore su nemenne, neustupne, vzdy platne a medzi tym vela volnosti. Neusmernujem stale, nekorigujem stale. Lebo takato "kontrola" dieta uplne znechuti a vytvara voci rodicovi len a len averziu... ja beriem moje dieta ako partnera - nie rovnocenneho, ale stale s vlastnou hlavou, nazorom, ktory vzdy pokial je to mozne beriem do uvahy. A co - nie je nebezpecne, nikomu inemu neublizuje, neobtazuje - je v podstate povolene... necham deti kludne skakat na dovolenke do potoka, behat bose po travniku, zaspinit sa az za usami...byt proste detmi na plne percenta... kedy inokedy, ked nie teraz... porozpravaj sa s manzelom, preco ma na tie veci iny nazor. Preco ked ty povies toto - on povie ine. Vy dvaja sa musite dohodnut a az potom vychovavat dieta. My sme s muzom zajedno a to je v podstate zaklad vychovy, nepodkopavat si autoritu.

gdpr
9. aug 2021

Poznám veľa rodín ktorých jeden rodič bol extrémne prísny, druhý pohodák a autoritu si korigovali sami a deti vedeli presne ako sa správať. A hlavne ak dieťa je medzi vami neriešte si tieto výchovné konflikty pred ním. Ak sa nebudete starať jeden do druhého výchovy dieťa sa naučí samé, čo pri kom si môže dovoliť rovnako ako neskôr v škole/škôlke deti presne vedia, ktorá učiteľka je prísnejšia ktorá nie alebo aj skôr v rodine väčšina detí vie, že napr. starí rodičia im viac povolia ako rodičia a tak to využívajú a príde im to normálne/prirodzené. A nezabúdaj výchova dieťaťa nie je len tvoja záležitosť ale rovnaké právo má aj otec dieťaťa.

panelacikova
9. aug 2021

@anjelicek26 asi je rozdiel to, čo píšeš ty a rozdiel, že je napríklad pred obedom, mama povie: teraz čokoládku nie. dieťa sa rozreve, nabehne otecko (alebo dieťa k oteckovi) a ten mu čokoládu dá, len aby bol pokoj.... myslím si, že autorka má takýto problém. a ja to dokonale poznám, nemysli si. akonáhle dcéra začala kriviť ústa, ex sa šiel potrhať, aby jej vyhovel, nech šlo o akúkoľvek kravinu. ba dokonca jej núkal rôzne veci aj keď o ne nemala žiaden záujem. niektorí muži si takýmto správaním asi kompenzujú to, že vedia, že sami sú nezrelí alebo neviem, ako inak si toto vysvetliť.

amelie2017
9. aug 2021

Hlavne nepises, co oco povoli a ty zakazes. Lebo veci, co pise anjelicek su super, aj ja malu necham vyskakat v kaluzi, ale ak by som ja zakazala dobosku 30 min pred obedom a otec ju povolil, to by ma stvalo. Alebo napriklad tablet/mobil, kupu drahej hracky.
Treba si to hlavne vydiskutovat s muzom. Dat mu jasne priklady, dosledky jeho cinov. Dovolis sladkost pred obedom, nezje obed- zavislost na sladkom- obezita. Atd. On asi chce byt milovany a boji sa, ze ak zakaze, mala ho nebude chciet, ale tak to nefunguje. Tak to funguje, len ak roky vsetko povolis a zrazu jej v 13 nieco zakazes.
Ja si myslim, ze s muzom ideme strednou cestou, mame veci, kde sme neoblomni, a veci, kde sme ochotni urobit ustupok, privriet oci a povolime. V niecom je on prisnejsi, v niecom ja, ale v podstate sme za jedno.

anjelicek26
9. aug 2021

@panelacikova Zavisi, ake su to situacie, bohuzial poznam viac takychto "control freak" mamiciek ako oteckov, v podstate nepoznam ziadneho muza, co by dieta tlacil cokoladu pred obedom len s dovodu mu vyhoviet... ono to bohuzial chce obcas (nepisem o tebe) sebareflexie co sa tyka vlastneho vychovneho stylu, ci je ten jediny a spravny pre rodinu. Ono to v ocj situacii neznamena, ze muz musi byt prisnejsi - moze to znamenat, ze ona ma trosku popustit... hlavne nech sa o tom spolu rozpravaju bez malej, bez emocii, ako sa citi ona - ked povoli - a ako sa citi on - ked zas malej zakazuje jednu vec za druhou... co je pre neho logicke/pre nu nemusi a naopak. Kazdy sme boli inak vychovavany a dost to premietame aj do vychovy nasich deti.

panelacikova
9. aug 2021

@anjelicek26 máš obrovské šťastie, že si na takého človeka nenatrafila. sú fakt muži (sú to muži? podľa mňa nezrelé deti), ktorí toto fakt robia, len aby dieťa náhodou nezaplakalo. a takéto indivíduum som mala aj ja. vždy som počúvala: veď jej to daj, nech nereve. je jedno, o čo šlo. on bol schopný jej aj nôž nechať podržať (síce pod dozorom, ale v roku), len aby nerevala, lebo ja som na nôž povedala: nie.

kinats
9. aug 2021

U nas to tak bolo zial s jedlom a obliekanim, ja som necuvol a mamicka varila vynimky hoci aj o desiatej vecer. Jeden z rodicov musel byt ten prisnejsi na vychovu a pokarhanie jeden ten lepsi. Deti nie su hlupe, oni su len male a skoda, ze potom si to dieta vzdor zoberie ako vydieraciu taktiku a rozhada aj rodicov.

veronika65
10. aug 2021

Toto bolo aj u nás keď malej tatik dovolil všetko, sladké hneď ráno, kúpil somarinu v obchode lebo veď chcela atď... Hlavne preto, že bol často pracovne preč a chcel jej dopriať... Až teraz keď sa narodil malý, trávia spolu viac času a vidí aké to má následky 😂😂 teraz už uznáva, že to nebola práve najlepšia výchova, ale došlo mu to samému

cajchana
11. aug 2021

To je tak v kazdej domacnosti by som povedala. Netreba si z toho robit velku hlavu, lebo to bude casom ine. Pamatam si, ze ked som bola este dieta a dostala som napriklad zaracha chodit von od maminy, tak som chodila za ocinom ci mi on nedovoli 🙂