Ahojte, mám hlboký depresiu vôbec nemám chuť žiť,citim sa zbytočne už dv krát ma premkla myšlienka že sem nepatrím. Dnes v návale zúfalstva som to povedala priateľovi, jeho reakcia pozerá seriál a chechta sa, ja plačem a neviem čo mám robiť.
@saska1988 depresiu máš ako diagnózu a liečiš sa, alebo len máš momentálne ťažké obdobie a nevieš, ako ďalej?
V prvom prípade rýchlo vyhľadaj odbornú pomoc, v tom druhom môžeš začať aj tu, dostaň to zo seba von, prečítaj názory iných, možno to pomôže, otvorí oči, nasmeruje...
A porozmýšľaj, či potrebuješ k životu chlapa, ktorý má tvoje problémy hlboko niekde...
Netrap sa zbytocne. U najblizsich (alebo skor u tych, ktorych clovek za najblizsich povazuje) clovek niekedy nenajde pochopenie, naviac vacsina "beznych" muzov nie su rpave psychologovia.
Urcite vyhladaj odbornu pomoc, najprv psychologa a ak by bolo treba, aj psychiatra, kvoli liekom.
Zima a hlavne sviatky su inak tazke obdobie pre ludi s dusevnymi problemmai, nie si sama, co take cosi preziva.
preco priatel takto zareagoval? to nieje nic co by clovek chcel zazit. ale ak to je uz depresia a nie len smutok, asi naozaj nikoho navstiv. alebo si hod na papier priciny aby si ich vedela pomenovat. ked budes vediet v com je problem, lahsie sa ti bude na to pozerat
Ja mam taku kolegynu,ta ma vecne depresie,zomiera uz alebo sa zabije a chvalabohu je stale tu 😂 uz si z nej robime srandu lebo okolo nej len chory clovek prejde a uz ma jeho chorobu,uz ma fakt nebavi ju pocuvat,pridem do prace a ona uz skysnuta ako ju vsetko boli a bla bla...ak mna boli hlava ju do 10 min tiez,ak mam krce v bruchu ona tiez...k lekarovi nepojde a len si namysla,pritom jej nic nieje,len hlava nieje ok... Mozno aj tvoj priatel uz na tych reci dost a ani sa nedivim,ak si dokazala napisat sem tak napis aj nejakemu psychologovi
@petulda333 tvoja kolegyna je skor hypochonder, autorka spomina depresiu, to je rozdiel.
@saska1988 urcite navstiv psychologa, prip psychiatra, ten ti bude vediet nastavit liecbu, priatela sa zbav, takeho nepotrebujes. Porozpravaj sa o svojom probleme s niekym, koho skutocne zaujimas, s kamaratkou, mamou, sestrou, .. Drzim palce!
@petricka1984 no lenze aj moja kolegyna ma vzdy depky...ale len si ich namysla a my nevieme ako to u autirky je skutocne,tiez moze byt hypochonder
@petulda333 no ja poznam hypochondra, ktory si depky umelo vytvara, a tiez poznam cloveka, ktory ma uz roky depresiu, poviem ti, je to obrovsky rozdiel. Autorka sa vyjadrila, ze nema chut zit, to neznie, ze si nieco namysla. Ale ako ty sama pises, treba vyhladat odbornu pomoc, rady z internetu nestacia.
@saska1988 - rozhodne skus psychologa...ten diagnostikuje, ci sa jedna o depresiu a ake stadium. Podla toho ti aj bude pomahat, pripadne ta posunie dalej (psychiater). Priatelom sa netrap.....v sucasnej dobe sa do depresie dostavaju ludia, o ktorych by si to nikdy nepovedala (maju dobru pracu, super vzat a rodinu, stabilitu, su bohati a pod.) a ostatni nedokazu pochopit, ako je mozne, ze sa "maju zle". Preto reaguju zacudovane, smiechom, alebo len klasicky "pozri na toho a hentoho, ten ma skutocne problemy!". Drzim palce, aby sa ti rychlo ulavilo👍
@petricka1984 ved jasne aj ja poznam cloveka co ma obrovske depky a je to fakt smutne...ale napr ta moja kolegyna ona ma depku kazde rano,obcas ma dni kedy by som jej tu depku aj verila lebo tak vyzera a tiez casto vravi o smrti a tak,ale prd jej je...
@petulda333 co sem pleties tvoju kolegynu, toto je uplne iny problem, a este tieto sproste poznamky "Mozno aj tvoj priatel uz na tych reci dost a ani sa nedivim" - ty poznas situaciu, zijes s nimi, ze sa takto vyjadrujes? OMG. Ked nevies konstruktivne pomoct, tak radsej mlc.
@sintra ty co namna vyskakujes? Sa ukludni! Ja som vyjadrila svoj nazor nic viac,nikde nepisem ze to tak je ale ze moze byt,ziadna z nas nevie ako to u nej je ale uz odsudzuju jej priatela,preto som napisala ze si to mozno len namysla ako moja kolegyna a ludom to potom ide na nervy,hlavne ked pomoc odmietaju! Citaj a nedomyslaj si kraviny
@petulda333 a ako ty vieš, že si to namysla?!!!
Depresia je ochorenie prežívania, receptorov v mozgu tvoja kolegyňa môže naozaj trpieť a mať úzkosť strach z každej choroby možno potrebuje, aby mal s ňou niekto súcit vsimol si ju a preto si choroby namysla
Pre ňu je to naozaj problém a depresia môže trvať roky nie každá je taká, že človek place chudne a nevidí zmysel zivota
@saska1988 a chodíš k psychiatrovi, keď si sa zdiagnostikovala, že máš hlbokú depresiu?Ak nie načo čakáš?Na to potrebuješ lieky ináč sa z toho nevyhrá RS.k priateľovi sa nevyjadrujem on nevie ako sa cítiš.A ľudia v depresii často preháňajú a vidia veci ciernejsie poznám to
@eliska13 pretoze od zakladnej skoly je takato a navyse nam to potvrdil jej manzel aj jej mama,kym bola mlada tak ju mama prinutila ist k dr,a depky nema ani ziadnu chorobu! Teraz je vsak dospela a odmieta vsetko a ano ide to ludom na nervy,ked uz rano ju clovek vidi zdurenu a vzdy jej nieco je,napr teraz uz vie ze dieta nesplodia ze jedina moznost je umele tak uz si zhana centrum,pritom sa o dieta este ani nesnazia! Keby som si nebola ista tak by som sa jej nesmiala a nepisaka to tu! Je zdrava ako rybicka,teda az na tu hlavu kde sa to vsetko deje
@petulda333 časom sa predsa len mohla rozvinúť nejaká psychická porucha u tvojej kolegyni...napr. paranoja ( paranoidne predstavy)
@bodka13 boze moju kolegynu nerozoberajte,ona netrpi nicim! Je to hypochonder nic viac
@petulda333 Ty mas odborne vzdelanie na to, aby si to dokazala s takou istotou tvrdit? Uplne kludne moze mat napr. diagnozu generalizovana uzkostna porucha.
@sintra ty vies citat? Zrejme nie! Vieme od jej mami ze je hypochonder,jej matka s nou chodila po vysetreniach tak hadam to vie,lenze teraz ked uz je samostatna odmieta ist k dr a asi tazko ju matka vezme za rucicku k lekarovi! Keby som to isto nevedela tak si to nedovolim tvrdit! Tak si ukludni hormony a vyskakuj na inych!
@petulda333 tak nemá depresiu, ale uzkostlivost, alebo poruchu osobnosti "čistá"nie je🙂
@eliska13 mas pravdu cista nieje,ale nema depky ani nic podobne! Je to proste hypochonder,na ktoreho sa lepia choroby inych!
autorka, môj názor je ten, že je dôležité aj to, ako dlho trvajú u teba tieto depresívne stavy...keď len teraz, keď sú sviatky, tak to prejde, poplač si, poľutuj sa, celý deň lež, daj si čokoládu a premýšľaj, ľudská psychika je stavaná tak, že si poradí aj sama...aj ja mám niekedy pocit, že som zbytočná, keď bola dcéra malá, tak som to cítila kôli tomu, že nestíham všetky povinnosti a teraz keď je veľká, tak mám zlý pocit z toho, že ma už nepotrebuje...to všetko prejde, niekedy nie je na škodu, keď sa človek takto cíti, aspoň sa viac zamyslí a uvedomí si, čo je dôležité a čo nie...mne hovorievala jedna pani, že o nič nejde, ak nejde o život...pocit, že sem nepatrí, má asi dosť ľudí, ale ja som 100% presvedčená, že každý má na zemi svoje dôležité miesto...ak máš však dlhodobú depresiu, ktorá ti nedovolí normálne fungovať v živote, tak to k tomu potrebuješ lieky, aby si to prekonala...ak to nie je také vážne, tak si dopraj čas, poupratuj si v živote a potom ži šťastne ďalej...
čo sa týka iných ľudí, moja skúsenosť je taká, že nikto nikdy nepochopí tvoje pocity, ľudia sa nevedia vžiť do pocitov iných a ani sa nesnažia, majú toho sami dosť...takže sa nehnevaj na svojho priateľa, on to neberie vážne, nevie, ako hrozne sa vo vnútri cítiš ani to nikdy nebude chápať, len vtedy naozaj pochopí, čo sa v tebe odohráva, keď sám zažije, čo je do depresia, ale chlapi skôr utápajú svoje psychické problémy v závislostiach...takže mu odpusť, bude ti ľahšie, nesnaž sa ho presviedčať, aby ťa pochopil, tieto stavy najlepšie vyriešiš sama v sebe, nikoho iného k tomu nepotrebuješ, najdôležitejší človek vo svojom živote si pre seba ty sama, nezabúdaj...inak, zažila som už všelijaké reakcie okolia na depresie, bolo to pohŕdanie, výsmech, nechápavé krútenie hlavou, výčitky, že sú aj horšie problémy na svete, nútenie do činností, dokonca ani psychiater nemal pochopenie a na všetko reagoval podráždene...zabudni na ostatných, mysli na seba
@saska1988 urcite psychologa navstivit a vymenit partnera ked je mu jedno ako ti je.