Ja už chcem bábo, no priateľ zatiaľ nechce

patha141
31. aug 2013

Ahojte baby strasne tuzim po babetku no moj priatel o tom este nechce ani pocut poradte mi ako ho mam do toho trocha postrcit bojim sa ze ak by som bola teraz vtom tak to male nebude chciet :( za vsetky odpovede Dakujem

koniarova
31. aug 2013

@patha141 Prečo ešte nechce? Popíš viac. Koľko máte rokov, bývate sami?

patha141
autor
31. aug 2013

ja mam v oktobri 20 a on mal 22 v maji ja viem ze sme este mlady na deti ale ja by som uz chcela no este nebyvame spolu lebo z jeho strany je tam vzdy nejaky problem

sorciera24
31. aug 2013

@patha141 neviem, kolko ste spolu...ale maloktory muz v tom veku chce mat dobrovolne zavazky (dieta)......proste sa na to neciti, kym ty sa kludne mozes......ale tlacenie na pilu je ta najhorsia vec, kt. mozes urobit...... nechajte vztah vyzriet, kym si obaja nebudete isty a zzreli na vaznejsie rozhodnutia typu spolocne byvanie, dieta...... a hlavne vsetko musite chciet obaja, nielen jeden....

patha141
autor
31. aug 2013

no tak mi sme spolu uz 3 roky no a to byvanie sme chceli obaja no ked uz bolo skoro vsetko vybavene on s toho vycuval

sharmana
31. aug 2013

@patha141 no tak ked vycúval zo spoločného bývania, tak nie je o čom.... chceš riskovať, že zostaneš slobodná matka, tak mladučká a bez finančného zabezpečenia? radšej si počkaj na toho pravého, ešte máš tolko času na deti, radšej študuj, cestuj, nájdi si nejaké záujmy, neupínaj sa hned len na rodinný život.. neviem prečo, ale všetky dievčatá okolo 18 až 20 rokov chcú byť hned matkami, pričom ešte nie sú ani osamostatnené, ešte ani nedospeli.... ja som bola taká istá, v 18tich som dieťa chcela... a vtedajší priatel bol úplný blb, takže by som zostala bud slobodná alebo rozvedená matka... zbytočne zbabraný život by so mala.. ver mi, že aj ty budeš na to raz spomínať, že by si urobila totálnu volovinu..

barny
31. aug 2013

mne staci vek ja som v 19-tich ani nesexovala a nie rozmyslat nad dietatom a ked on este nechce, ak chces s nim zostat netlac ho dotoho nema to vyznam

koniarova
31. aug 2013

Mne by stačilo, že so mnou nechce bývať. Už to by ma zneistilo a poriadne by som premýšľala, čo ďalej. Nieto ešte nad bábom uvažovať.

anatalia77
31. aug 2013

@patha141 nájdi si iného priateľa,ktorý to dieťa bude strašne chcieť,potom v dákom 6-tom mesiaci si to rozmyslí,lebo si uvedomí,že sa ešte nevybúril...
A ty potom budeš počúvať kamarátky ako idú na diskotéku,do kina,či dovolenku.Potom ti dojde,že si asi urobila unáhlené rozhodnutie,lebo kým ti sa budeš starať o dieťa tak tvoj priatel sa bude zabávať na diskotéke..Nik na svete nedokáže vrátiť čas.
Si mladá,tak ŽI!!

awalancha3
31. aug 2013

...........hlupe a naivne dievcata vzdy boli a aj budu..... Vela z nich chcelo rozpadavajuci sa vztah zachranit dietatom...... a dostali sa do este väcsieho zufalstva v akom boli, ked mali LEN "zlomene srdce"- a sakra si uvedom, ze 22 rocny chalan je este v drvivej väčšine ešte decko, no a v tvojom prípade aj to 22 rocné decko má viac rozumu ako ty.............. 😠

dejka77
31. aug 2013

Ked vycuval z toho, ze s tebou nesiel byvat tak necakaj, ze bude chciet dieta. Podla mna je este dost nevyzrety. Bola by velka chyba mat s nim dieta teraz.

stardust
31. aug 2013

ked nechce, tak nechce...

livocka21
31. aug 2013

@patha141 myslim ze este nevies posudit, co to obnasa byt matkou.... a tvoj priatel ma aspon rozum...

cerez
31. aug 2013

@patha141 Do takej veľkej udalosti nemôžeš tlačiť. Byť rodičom sa môžeš stať aj "pošmyknutím". Ale určite je lepšie, keď je človek pripravený nielen fyzicky ale aj psychicky. Proste to musí cítiť. Ak nie je pripravený stať sa otcom, musíš to proste akceptovať. Jedného dňa to príde.

karin1234
31. aug 2013

Ahoj, neviem ako to máte vy medzi sebou ale podla mna ste este na to dosť mladí, samozrejme poznam vela mladých zodpovednych a super rodičov, ale pokial tvoja polovička sa na to necíti nenúť ho na to, este by si aj sebe skazila život tým, ak nechce a bude do toho nutený. u nas sa jeden z rodiny zobral s dievčaťom ked mali 18-rokov lebo čakali bábätko a dopadlo to rozvodom a tým, že si našiel milenku a odstahoval sa od rodiny. možno ak počkáte a budete si aj nadalej rozumieť svoj vztah budovať, časom aj on na to pride,že chce aby ste mali spolu rodinu a deti, ale hlavne aby sa na to citil a bral to zodpovedne.

adkoalauri
31. aug 2013

@awalancha3 ja som sa dobre zasmiala na tom, čo si napísala, hlavne keď som zistila, že ty máš 42 rokov a 20 ročného syna 😀 😀

awalancha3
31. aug 2013

@adkoalauri .....teraz si si sama na seba uplietla bic a poriadne si sa nim pleskla...Pretoze moje dieta, ked som mala 21 rokov sa narodilo za iných okolností, za iných pomerov, za zrelej uvahy a velkého chcenia vsetkých. Vysvetlím (nie preto, že ti potrebujem nieco preukazovat, ale preto, že teraz na to uz rada spominam). Od 15 rokov som bola vtedy esate za socializmu liecena, nakolko som mala MS len 2x do roka, moja mama a babka vystresovane, ja tiez, hoci som celkom nechápala o co vlastne ide a prečo je okolo toho tolko povyku...., nakoniec v 18 rokoch diagnostikovane poruchy a vyslovene, že zrejme nebudem moct mat deti. Ja som si to tak neuvedomovala, o to viac mama. Od 18 rokov som mala priatela s ktorým bol pravidelný vždy nechránený styk. Zaplo mi to, az ked som ako 20 rocna spoznala ineho muza a vedela som, ze s nim chcem byt. Tvrdila som mu, ze beriem antiko, ale nebrala som, ved načo. On mal 26 a koncil Vs a z nicoho nic ma poziadal o ruku, a to som bola druhacka na VS. Vtedy som si to naplno uvedomila. Ze nemozem mat deti, ze asi ma po priznani odmietne a tak dalej... ale napokon som isla s pravdou von. Tyzden sa neozval, ale potom aj so zoznamom ludi na svadbu, a ze budeme skusat a adoptujeme si. Vtedy som zacala so surovou stravou a neviem co pomohlo, co sa stalo... ale otehotnela som... a jasne ze som o tom nevedela, nemala som sa ako orientovat, menzes som nemavala........a tak ked mi bolo stale divne, a dlhu dobu, mama ma vzala na interne, kde nechceli nic robit, pokym nebude standardne vysetrenie z gynekologie. A tam zistili ze zacinam 5 ty mesiac tehotenstva. Mama odpadla (od stastia), ja som výskala a sestricky na nas pozerali ako puk, Akurat, ze nevedeli vypocitat termin porodu. Bože tak sa krásne teraz na to spomína......a s manzelom sme boli spolu 17 rokov, potom sme sa rozviedli dohodou na 10 minutovom pojednávaní a doteraz si voláme a vinsujeme k sviatkom.
@adkoalauri ... dík, že som si vdaka tebe a tvojmu pokusu o ironiu zaspominala........jááj, to boli časy, ťažké, študentské s dieťaťom, ale krásne.

h2
1. sep 2013

@patha141 Ešte ste obaja veľmi mladí, nemáš sa kam ponáhľať. Zrejme si materstvo predstavuješ dosť zidealizovane, vidíš usmiate mamičky, ktoré spokojne tlačia kočíky so spiacimi ružovučkými zlatíčkami, jasné, že sa usmievajú, keď to vrešťadlo, čo im nedalo spať celú noc, konečne spí a ony trošku vypadli z neuprataného bytu medzi ľudí. 🙂 Uvedom si, že ak budeš mať bábo, budeš musieť byť s ním doma, žiadne diskotéky, kino, večere vonku s priateľom... a nie len to, ani len doma nebudeš mať oddych, stále je čo upratovať, prať, žehliť, umývať a to nehovorím o starostlivosti o bábatko, nie je to tak, že veď ho len prebalím, nakŕmim, prezlečiem, okúpem, uložím. Byť matkou je práca nie na plný úväzok, lebo ten po 8 hodinách končí, ale ťaháš v kuse 24-ky, deň, noc, piatok, sviatok. Budeš potrebovať pomoc a oporu v otcovi dieťaťa, ktorý ho chce a teší sa naňho rovnako, ako Ty a je preto ochotný obetovať svoje pohodlie, všetok svoj voľný čas, dobrovoľne sa obrať o zábavu a oddych. Toho je schopný človek vtedy, keď už si užil tej "mladíckej zábavy" dosť. Ak už Ty máš pocit, že si sa "vybúrila" a chceš dieťa, tak on zrejme ešte nie, čo je v jeho veku aj dosť pochopiteľné. Človek to vidí všade okolo seba, že ľudia, ktorí mali deti skoro, sú potom v štyridsiatke ako odtrhnutí z reťaze (nie všetci, samozrejme), lebo deti už majú veľké, zrazu majú kopec voľna a sú ešte mladí, oteckovia majú často pocit, že si "zaslúžia" mladšiu a krajšiu, než je ich rovnako stará manželka, tá sa chodí po víkendoch vyblázniť na diskotéku (kde je mladým na smiech), lebo si to neužila v mladosti.
Predpokladám, že v živote akosi stagnuješ, máš už asi stále zamestnanie, stáleho priateľa, proste nemáš nijaký jasný cieľ pred sebou, predtým vždy niečo bolo: skončiť školu, nájsť si prácu, nájsť si bývanie, takže si si našla cieľ mať dieťa. Skús ešte počkať, nájdi si niečo iné, študuj, venuj sa niečomu, čo Ťa baví, na priateľa netlač, lebo ho odplašíš. Fúha, nejak som sa rozpísala, tak končím, ahoj, držím palce. 😉

alienka000
1. sep 2013

@patha141 podla mna nejde o to ako tu vela zien pise, ze ste mladi. Dieta je podla mna v kazdom veku "pozehnanie" 😉
Ale zvaz si, co to dieta bude mat. Ak nie je iste, ci ho otec bude chciet - chces byt slobodna matka? Nebyvate spolu - mate vobec kde byvat? A v neposlednom rade financna stranka - mas narok na matersku alebo iba rodicovsku? Vies kolko je to penazi? a v pripade, ze ostanes s dietatom sama, budes potrebovat pomoc inych? najdes tu pomoc u rodicov alebo inde? Ked si zodpovedne odpovies na vsetky tieto otazky a si si ista, ze aj v tom nahorsom scenari sa budete mat s dietatom dobre,tak chod do toho 🙂

anatalia77
1. sep 2013

@h2 dobre,že si sa rozpísala,mne sa to takto písať nechcelo,tak som to skrátila do katastrofického scenára 😀

m_ij_ka
1. sep 2013

ak nechce dieťa s tebou tak ty jeho názor nezmeníš, je to jeho rozhodnutie. A keď ste spolu tri roky a aj z bývania vycúval tak podľa mňa si necháva ešte zadné dvierka riadne otvorené , podľa toho by si sa mala zariadiť aj ty.

bianca
1. sep 2013

@patha141 jaj moja dockas sa ak je ten pravy.Takto presne plakala moja kolegynka roky.Strasne chcela,Tak som ja sla na matersku a revala este viac.A teraz? Ona stihla 3 a ja som stale pri jednom kuse 😉

patha141
autor
1. sep 2013

@alienka000 urcite by sme mali jde byvat nas dom je dost velky mam pracu na zmluvu cize mam peniaze a mam toho dost nasetrene na karte tajze z peniazmi nieje ziadny problem a ani nikdy nebude velmi dobre viem co vsetko dieta obnasa a viem ake je to taske zazila som to ale tie chvyle ked sa to male na mna usmialo aj ked som bola strasne unavena to sa neda opisat taky uzasny pocit ....s vy ostatne tie primituvne odkazy si nechajte pre seba neviete o mojej situacii nic takze ja zato nemozem ze mate nejake komplexi a tu si ich vylievate na neznamich ludoch....

jabadaba
1. sep 2013

@patha141 Na dieta musia dozriet obaja partneri. Do tak zavazneho zavazku sa neda niekoho dostrkat! Tvoj partner je velmi mlady chalan, v 22 rokoch ma mat uplne iny zaber starosti nez existencne obavy o dalsiu ludsku bytost. Ty rovnako! Nemas ine ciele v zivote v tomto veku? Mozno by si si mala najst nejake zaujmy lebo ako sa zda ziadne nemas a preto mas dojem, ze jedine co ti chyba je dieta. No je to sakra zavazok. Celozivotny a nie su len rozkosne tutu mutu chvile ale aj riadne perne. Takze moja rada - netlacit na priatela, bud si hladat partnera, ktory je uz zrely na dieta a chce ho hned alebo sa Ty zameraj na ine stranky zivota, ktore k tvojmu veku patria. Nemam na mysli hned diskoteky a podobne neuzitocne pitominy, ale skor vzdelanie, hobby, poznavanie sveta, hladanie zaujimavej prace a pod. Nic Ti neutecie ani neuteka, vetko Ta este len caka tak to nepokaz. 😉

jabadaba
1. sep 2013

@patha141 no ako tak citam tento prispevok tak mas co robit s pravopisom dievca! A aj s formou vyjadrovania. Zameraj sa na toto. To je sila... A co si zazila prosim Ta? Pises akoby si uz dieta mala. Ci porovnavas neporovnatelne a to ked si niekomu dieta len varovala a mala si sprostredkovane informacie o tom co to obnasa? Je to sakra rozdiel.

anatalia77
1. sep 2013

@patha141 no tak to pŕŕ...najprv sa tu chceš poradiť,že chceš dieťa,a keď dostaneš rady,tak skáčeš ako čertík z krabičky!!
Kľudne to dieťa maj.Chudáci tvoji rodičia ☹

petka3012
1. sep 2013

neviem preco jej vsetci pisete , co vsetko to obnasa, aka je to zodpovednost, nech pozera na to ci budu mat kde byvat, ci budu mat dost financnych prostriedkov a dokonca aj to, ze ma este len 20. Ja mam 22, mam 5tyzdnovu dcerku, po ktorej som tuzila uz mozno od 17tich, je vymodlena, vytuzena a nadovsetko ju milujem. Priatel ma 25, nemame vlastne byvanie, byvame u mojich rodicov, pracuju v zahranici, takze mame byt "pre seba" pokial sa nevratia. Financie-nic moc, kedze byvame v takom "zapadakove" :P Keby sme mali cakat az budeme mat vlastne byvanie, nasporene peniaze a neviem co vsetko, tak asi by sme sa toho maleho anjelika nedockali.
A to ze clovek na to musi byt pripraveny fyzicky aj psychicky beriem, ale z vlastnej skusenosti viem, ze aj ked je clovek presvedceny ze je pripraveny na nieco take aj tak pridu niekedy "pochybnosti a obavy"
ano, suhlasim s ostatnymi, ze ak jej priatel nechce, tak nech ho nenuti, ale neodczdzujte ju, ked chce a veri, ze je na to pripravena tak preco nie.ale beriem vsetky nazory, ved kazdy ma pravo na svoj nazor, mne takto tiez hovorili ludia, ze potom uz ziadna diskoteka, ziadna party, ziadne ponocovanie s kamaratmi a ani mi to nechyba ani si neviem predstavit, ze by som mala ist niekam na diskoteku alebo oslavu a mala by som nechat dcerku s niekym hoci z rodiny samu, to urcite nie.
A ze ma este pockat lebo nevie co vsetko to obnasa, ved nikdy na to nepride co vsetko to obnasa ked nebude mat svoje vlastne dieta,

mamavera
1. sep 2013

@patha141 dievčatko zlaté, tvoj priateľ je ešte nevyzretý, ale uvedomuje si to, ale ty si nevyzretá tiež, pretože keď ti tu baby, ktoré už niečo zažili a majú deti dávajú veľmi rozumné rady, tak kopeš okolo seba ako malé decko.Nie si schopná prijať iný názor, tak na čo si sem písala?Akú radu si čakala? Že máš potajomky vysadiť antikoncepciu? Alebo ho donútiť vydieraním - ak ma ľúbiš tak....poznám aj ja páry, ktoré mali dieťa mladom veku, aj ja sa radím medzi mamičky, ktoré mali dieťa v 22 rokoch. Ale mali sme dvojizbový byt, obaja stále zamestnanie, tiež niečo našetrené a mali sme šťastie na pokojné dieťatko, ktoré prespalo celé noci. Navyše bolo pár km od nás šesť párov ochotných rúk dieťa postrážiť, aby sme mohli žiť ako iní mladí ľudia. A môj manžel mal vtedy takmer 30 rokov. Ženy, čo sa nevyspali dva roky a nemohli sa od dieťatka pohnúť, by tu písali asi niečo iné. Mať dieťatko je najvážnejšie rozhodnutie v živote, nechápem, na čo chceš tlačiť na pílu...

ivetkab.
1. sep 2013

@petka3012 súhlasím aj s Tebou o čom hovoríš, ale tá, ktorá má dve alebo tri deti, tak tá vie skutočne o čom vraví. Z lásky sa prežiť nedá, ale samozrejme, že to nejde ani bez nej. A vy keď máte doma 5týždnové bábo, tak to ešte ani neviete, že ho vôbec máte. Držím palce nech sú všetky rodinky šťastné a spokojné. A hlavne naše deťúrky ... 🙂

sharmana
1. sep 2013

@petka3012 teraz ked máte malinkaté bábo a všetci okolo sú z neho namäkko je to krásne a super, ked už bude väčšie a starosti sa ti budú kopiť, zároven si mladučká a nič si ešte nezažila ako "samostatná dospeláčka", nebudú už tvoje predstavy také ružové ako ich máš teraz... ver mi...

alienka000
1. sep 2013

@patha141 vyzera to tak, ze ty si si ista zavazku, ktory chces. Uz len musis doriesit tie otazky co som ti pisala ako prve - ci aj partner to chce. Ak nie, ci si pripravena na moznost, ze budes sama...
Drzim ti palce, nech sa rozhodnes akokolvek 😉
Ja som mala vsetky otazky dokonale zodpovedane, mam milujuceho manzela a predsa nam zatial nie je dopriate mat babatko. Prave preto ta nechcem odsudzovat a verim, ze sa dobre rozhodnes 😉