Ahojte.Poprosim o Vaše reálne skúsenosti /najlepšie kto žije taký vzťah/ak je jeden introvert a druhy extrovert vo vzťahu .Ked extrovert potrebuje spoločnosť ,ľudí okolo seba ,telefonáty a dianie ...trpi introvert veľmi v takomto vzťahu ?Akebo sa dá to nejako skĺbiť aby boli obaja spokojní ...či radšej si hľadať partnera približne rovnakého povahou ,introvert-introverta,extrovert-extroverta.Obávam sa ,že nie každý introvert bude vedieť pochopiť častú potrebu extroverta -ľudí okolo seba.Predsa len extrovert bude častejšie z domu preč,bude mat množstvo kontaktov ,telefonátov .A zase extrovert tazsie pochopí introverta a bude ho možno považovať za ,,čudáka ,,Akoby mali dva rozdielne svety ..dokažu dve tak rozdielne povahy fungovať aj roky spolu tak,aby boli šťastní ?Ďakujem
ja som prototyp naj-extrovertnejsieho extroverta a moj partner je introvertny matfyzak 🙂 a fungujeme uzasne, ja mu dam jeho priestor a pokoj a on mi da moj priestor a chape, ze potrebujem viac ludi, spolocnost, viac sa rozpravat, riesit s nim pre neho trivialne veci, chcelo to ale kus trpezlivosti a cas, aby sme sa dostali tam kde sme, kazdopadne ja nie som extrovert, ktory potrebuje chodit na zurky atd. len proste castejsie idem na kavu, na pivo s kamoskami/partiou a moj drahy ma uzsi kruh znamych, s ktorymi ide/me raz za cas, cize zalezi od toho co si predstavujeme pod pojmom extrovert, no a vela ja to o tom, ci chceme, on kvoli mne castokrat vyjde z komfortnej zony a ja zo svojej tiez, ked vidim, ze skratka nieco nechce alebo sa nechce rozpravat, necham ho skratka na pokoji, uprimne si neviem predstavit fungovat s niekym rovnakym ako som ja 🙂
Za mna nie. V case vysokej skoly som bola ukazkovy extrovert a moj partner este od strednej zas inteovert. Neviem, ako trpel on, lebo on sa nikdy nechcel o problemoch rozpravat, viem ti povedat len o sebe. Trapilo ma, ze ak chcem ist niekam inam ako s jeho kamaratmi, musim ist sama. Za 5 rokov vztahu neustale odmietal spoznat moje najlepsie kamaratky. Nechodili sme spolu na ziadne party, oslavy, diskoteky, lebo sa zatal ako mulica a hotovo. Ale taktiez ani nemal pochopenie, preco tam chcem ist a na co.
Pamatam si na jeho slova: “Tak ja sa ta tu snazim cez vikend napravit aby si bola normalna a ty potom zas odides do Trnavy a zas si neni normalna..... On proste nikdy nepochopil, ze prave v Trnave na vyske som to bola ja taka, aka som naozaj a pri nom som sa prisposobila, lebo aj tak s nim neslo pohnut.
Nemyslím žurky,párty a ožieracky skôr tá potreba tej spoločnosti -často chodiť na kávu ,drink,nekonečne vykecávania.Teraz v čase korony dlhe vykecavania cez telefón ,denno-denne s x-kamarátmi .Týka sa to stredného veku a nie mladých ľudí .
@ruzasipova Takze ste sa rozišli práve kvôli tomuto ?
Ahoj, ja som introvert a moj manzel extrovert, ktory miluje spolocnost, ktora mna vycerpava🙂 funguje nam to kvoli jednej veci - tolerancii toho druheho 🙂 raz sme boli na dovolenke s partiou ludi a vlastne cely den sme niekde boli, vecer v pube medzi milion ludmi a ja uz som citila, ze nevladzem. Ale vydrzala som to. Ked sme odchadzali, tak zrazu niekto navrhol, ze by sme mohli ist do dalsieho pubu - to uz som nezvladla a povedala, ze ja sa vratim na chatu (bolo to 10min odtial) a oni nech si kludne idu dalej🙂 pochopil to ako realny suhlas (nie ze ho skusam, ze musi ist so mnou a ako zareaguje, co bola pravda, nevadilo mi, ze budem sama-introvert no;))
Aj doteraz travime spolu kopec casu ale ked niekam nechcem ist alebo sa chcem prejst sama, tak to chape ako ja chapem, ze potrebuje dat denne kavu s jeho kamaratmi u nas alebo u inych, ku ktorym ma netaha, ked nechcem (obcas idem, obcas nie). Kedze su to stale ti isti kamarati, uz sa stali aj mojimi a tak som s nimi aj rada.
Proste tolerancia a vzajomne dohody a bude to klapat 🙂 u nas ukazkovo (aj ked velakrat maju ludia narazky na nas, ze nie sme kvazi vsade na seba prilepeni )
Pripnem sa sem. Zaujimava tema. Mala som viacerych extrovertnych napadnikov, ale prave kvoli tej mojej nespolocenskosti z toho nakoniec nic nebolo. Mozno keby sa viacej snazili, bolo by to ine, no tam nebol zaujem ani len pochopit. Proste introvert=cudak a bodka.
ako keby sa dalo laske vybrat tohoto budes milovat lebo je taky ako ty :D no bolo by to super ale srdcu nerozkazes keby bol aj martan 🙂
Ja som extrovert, manžel introvert a podla mňa je to to najlepšie co môže byť, lebo nás to učí vzájomnej tolerancii. Obaja sa veľmi dobre dopĺňame, ja som rada stredobodom v spoločnosti a manžel je zas veľmi rad, ked si ho v spoločnosti nik nevšíma. On sa prispôsobil, ze so mnou chodieva do spoločnosti a ja som sa prispôsobila, ze ho neťahám na každú akciu a na každú návštevu kde mi napadne. Takze fungovanie mimo domu sme nejako zvládli, horšie je sa naučiť hlavne pre mňa, ze manžel potrebuje svoju chvíľku osamote. Ale tak sme zaviedli nejaké pravidla a tak ako ja, tak aj manžel sa ich snazi dodržiavať.
Ja si myslím, ze nezáleží na tom aké povahy ste, ale na tom, aby ste mali rovnaké hodnoty.
Taketo vztahy funguju v americkych filmoch... Realne by takito partneri nemali nic spolocne...
Samozrejme sa najdu vynimky ale asi to je o kompromisoch
@kitycat povaha je niečo úplne iné ako hodnoty.
Dá sa to, pokiaľ to nie sú vyslovene extrémy.
Lebo pokiaľ jeden čerpá energiu z toho, že stále rozpráva, že je stále medzi ľuďmi a druhého rozhovory vyčerpávajú, veľa ľudí ho vyčerpáva, a radšej si dám číta knihu... atd... tam sa asi ťažko nájde kompromis. Lebo to, čo jedného nabíja, druhého bude vyčerpávať. A pri kompromise bude vždy jeden trpieť.
Skôr si ale myslím, že u väčšine ľudí je to len náklonnosť viac k jednému z typov ex-in, a teda sa to dá zladiť.
Ja som podľa testov napr. viac-menej v strede, takže mne nevadí ani jedno. Ale vyslovene veľké párty plné ľudí nemusím, skôr ten svoj okruh.
Pokiaľ ti ide len o to, že potrebuješ s kamoškami chodiť na kávu a vykecávať sa, tak to by si na babskej jazde aj tak priateľa nepotrebovala. To nie je zrovna problém extrovert-introvert.
Skôr ide o to, či viete nájsť to "vaše", môže mať každý vlastné záľuby, ale musíte mať niečo, spoločné trávenie času, napr. vzťah k turistike, deťom, prechádzky atd...
U nás tiež,ja som introvert manžel naopak.Ja už mám rada svoj kľud,možno keď som mala 20-25r bolo to iné,ale teraz si chcem doma užívať rodinu,v práci malý a výborný kolektív tak s nimi som v kontakte cez tel.(som na materskej)ale neprehanam to,stačí raz do týždňa sa ozvat.Manzel podniká a on je teda majster v komunikácii a celkovo sa rád pohybuje v spoločnosti,lenže to sú všetko pracovné kontakty,do súkromia pustí málokoho a návštevy u nás vôbec nejdú,iba najbližšia rodina,aj to občas.V tomto sa zhodneme,skôr by som to nazvala stráženie a užívanie si súkromia,nie nespolocenske správanie.Tiez je dosť akčný,niekedy ma to unavuje,že nevie sedieť chvíľu na zadku,v konečnom dôsledku som ale rada,že ma trochu ťahá a vie nakopnúť.Napr.ma donútil vrátiť sa k živnosti.Bez neho by som to možno vzdala.V začiatkoch vzťahu to mal so mnou ťažké,toho som si vedomá a nebyť jeho trpezlivosti možno by sme ani spolu neboli.No obaja sme citlivý, tolerantní,chápavý k pocitom toho druhého,ja rešpektujem jeho potrebu sa často vykecávať a on zas moju potrebu kľudu a aj samoty.Pokial sa stretnú dve chápavé povahy,nevidím dôvod prečo by to nemalo klapať.Moji rodičia sú na tom tak isto a sú spolu už 45r a nikdy nemali kvôli tomuto problémy.Problemy vo vzťahu spôsobujú iné veci,nie či je niekto otvorenejší alebo akčnejší.
Ja som tiez introvert, mala som frajera extroverta, on jednoducho stale potreboval niekde s niekym byt, ked mu volali kamosi vzdy ho ukecali a siel s nimi kade tade na cely den, zatial co ja som chcela byt doma s nim pripadne aby sme mali program len my dvaja... chcel chodit s partiou von ved mali tam aj frajerky, lenze mna ta predstava vobec nelakala,takze to vacsinou koncilo tak ze on siel s nimi von a ja nie ,jednoducho som si nevedela predstavit co by som tam s nimi robila o com sa bavila tak som ostala doma.. ked som niekam chcela ist moc sa mu nechcelo,potom som sa dozvedela ze to je vlastne preto ze jeho to nebavi ked ideme niekam len sami,ze keby ideme s inymi ludmi aj ako partia je to ine ...vlastne nakoniec z toho vzislo to ze aj rozchod bol z vacsej casti prave kvoli takymto veciam,ze ja som nespolocensky introvert, a on by chcel chodit vsade s niekym po plesoch po navstevach vyletoch ale nie len s frajerkou byt mimo spolocnosti... takze za mna to moc velku perspektivu nema... ano vztah je aj o kompromisoch lenze ked maju dvaja uplne odlisne povahy vzdy sa z vacsej casti jeden musi prisposobovat druhemu a potom niesi sam sebou... raz ten pohar pretecie...
teraz mam priatela ktory je tiez skor introvert ako ja, a je to uplne ine, vieme sa zhodnut ci niekam sa nam chce ist alebo na spolocnost inych naladu nemame a sedime doma bud spolu alebo kazdy mame svoj program,ked potrebujeme byt sami... 🙂
Ja som introvert, moja prvá vážna láska bol extrovert.. a teda mne to celkom prekážalo.. bol vysokoškolák, rád sa bavil, mal kopu kamarátok a kamarátov.. ja som mala vzdy rada malu spoločnosť blízkych ľudí, on si rozumel s každým.. myslím, že to boli moje celkom romantické časy, ľúbili sme sa ako dvaja mladí ľudia vedia, ale toto bolo čosi čo som nevedela prekusnut, vznikali z toho len hádky a podľa mňa aj jeho kamoši má brali ako divnu, tichu osobu.. vydržali sme spolu dva roky, nehodili sme sa k sebe..
Môj muž je introvert ako ja.. vieme sa pretvarovat raz za čas v spoločnosti, ale je to pre nas vlastne náročné.. osobne si neviem už predstaviť mať extroverta partnera, bolo by to premna stále prispôsobovanie sa a pre neho vlastne tiež..
Ale úprimne otázku, kto to má ťažšie vo vzťahu extroverta s introvertom som si pokladala už viac krát.. mám totiž tri deti, my rodičia sme teda introverti a prvé dve deti sú viac menej introverti tiez, ale najmladší ten je extrovert.. rád sa porozpráva s každým, nevadí mu ak si ho všetci všímajú.. a tak nejako prirodzene som už uvažovala kto to má horšie.. či on, že vyrastá pri introvertoch, alebo my 😅 ja prežijem všetko, ale také to neustále udržovanie kontaktov s okolím je mi trošku ťažké.. myslím tak, že každé moje dieťa má určitý počet kamarátov, a tí rodičia sú zväčša extroverti, čo radi udržujú kontakt a na mňa je to jednoducho veľmi veľa... Mám pocit vyzmykaneho citrónu niekedy..
Nielen. Tam bolo ovela viac problemov. Jeho laska k alkoholu, neschopnost riesit problemy (“ja sa s tebou hadat nebudem a ty si si svoje povedala”), nechapal, co znamena mat skusky na vysokej a musiet sa ucit - zlahcoval to. Po mojej vyske chcel hned deti a sediet doma v papuciach.
Ja som taký vzťah mala a bola to katastrofa. Som introvert, ex ma ťahal všade von, mal veľmi veľa kamarátov, nemal pochopenie prečo chcem cez víkend sedieť doma na gauči a čítať si. Ja som zase žiadnych kamarátov do vzťahu nepriniesla, nie že by som ich nemala, ale tiež sú to introverti, preto si s nimi rozumiem, tak ich nebudem ťahať niekam medzi cudzích...A to sme nemali 17-rokov, on mal po 30-tke a aj tak sa musel všade hrabať do barov, kaviarni alebo aspoň na návštevy. Chcel byť na každom plese, na každej svadbe ľudí ktorých som nepoznala a očakával, že tam pôjdem....pre mňa hrôza, to bol dôvod prečo som sa s ním rozišla.
Teraz sme vo vzťahu dvaja introverti a je to báječné 😍
"Ľudia sú smrrrrrrrť" 🤐 Táto korona je na niečo dobrá, introverti pochopia 🙂
@lenkamatkova ano, korona je pre mna dar z nebies 😄 stale doma, aj od ludi z prace je pokoj, krasa😄
@jana_eyre_2 no a napr. pre toto si my s partnerom sedime, lebo udrzujem kontakty aj za neho 🙂 komunikujem s jeho rodicmi, raz za cas mu pripomeniem, ze by sa fakt patrilo napisat tym jeho naj kamaratom z detstva a stretnut sa a podobne ale mam pocit, z toho co tu citam, ze ten moj nebude az taky introvert ako som si myslela 🙂 alebo ja vekom az taky extrovert
@petamich no každý má na to iný pohľad a nachádza vo vztahoch iné výhody a iné nevyhody.. a hlavne podľa mňa nie je introvert ako introvert a nie je extrovert ako extrovert..
Každý introvert má síce uzavretú povahu ale iné povahové črty a to isté platí aj o extrovertoch.. aj tu som si prečítala že ktosi považuje extrovertov za akčných čo nevedia sedieť a introvertov za pasívnych.. ani to nesedí na všetkých, my sme s mužom napr.dost aktívni ľudia, len k tomu nepotrebujeme spoločnosť.. každý má inu povahu a preto aj tie vzťahy vždy vyzerajú inak pri rôznych ľuďoch.. nedá sa to rozdeliť len na dve skupiny..
Ale áno, môže taký vzťah fungovať. Na začiatku zamilovanosti sa dá jeden druhému prispôsobovať, takže to bude vyzerať celkom idylicky. No ako všetci vieme, po odoznení tej zamilovanosti s ružovými okuliarmi sa nikto už nebude pretvarovať a budete stále tráviť čas oddelene - extrovert so svojou partiou a introvert sám. Ak ti takto bude vyhovovať, OK....no ja by som takýto vzťah nikdy nechcela.
@jana_eyre_2 Je to tak, že introverti si dobíjajú energiu sami svojimi činnostiam, kdežto extroverti sa dobíjajú bytím s inými ľuďmi. Niečo ako energetický upíri. Preto sa veľakrát introvert po stretnutí s extrovertom cíti ako vyžmýkaný citrón 😀
ja som extrovert - velmi spolocensky clovek. Manzel je introvert level 1000. Ten keby mohol tak sa nepohne z domu a od pocitaca. Vsetko je v poriadku - pretoze ani jeden z nas nepije. Takze akcie ako bary a kluby odpada. Ja sa sem tam pohnem s kamaratkami - ale pretoze mam dieta, uz tomu tak neholdujem. Ani jeden z nas nie je extra sportovo zalozeny, takze skor ideme na vylety alebo na lenivu dovolenku. Ja sa stretavam castejsie s kamaratkami na kavu alebo s chodim niekam na veceru, do kina do divadla. Niekedy niekoho dotiahnem domov a dame spolocnu veceru - prida sa aj manzel. Vyhodou asi aj je, ze mame velky byt a manzel ma pracovnu. Tam si robi svoje veci a ja si kvakam na telefone aj pol dna a neleziem mu na nervy. Zitie je super - sme velmi spokojna dvojica. Je to asi aj tym, ze jeden druheho nenutime do zivotneho stylu toho druheho. Tolerujeme sa a ked chceme tak vytvorime spolocnu zabavu.
Presne tak ako to tu niekto napisal
Dolezite su spolocne hodnoty
Ja som extrovert muz introvert
Sme spolu 10 rokov
Ak idem s kamaratkou von on je doma pri telke vobec to neriesi
Casto telefonujem tak isto mu to nevadi
Ale mame spolocne zaluby a cas kt. travime radi spolu
Ja myslim ze sa doplname
Hlavne na dolezite veci mame rovnake nazory a hodnoty
Jasne,ze dokazu fungovat,ak su dostatocne inteligentni a tolerantni. My sme tak s mojim. Ja mam rada klud,on je skor ulietanejsi,ale nechodi po krcmach,baroch. Vieme sa sklbit. On neobmedzuje mna,ja neobmedzujem jeho. Nemam ziadny problem,ak ide bezomna niekam. Ja tiez obcas vypadnem bez neho prec. Pokial ste na rovnakej zivotnej vlne,mate rovnake hodnoty,tak ziadny problem. Len si netreba mylit extrovertna s blaznom,ktory nema miesto na tejto zemi a neobsedi ani chvilu nikde. S takym by som nevydrzala.
Ja to mam tak pol na pol, ale skor sa beriem ako introvert nez extrovert. Praca odomna vyzaduje byt viac extrovertni, doma potom prebera kormidlo introvert.
Je to vec dohody. Extrovert a introvert mozu bez problemov fungovat aj ako par. Problem by mohol nastat ak by sa jednalo o extrem na oboch stranach, to si uz velmi dobre predstavit neviem.
Introverti nie su asocialni aj ked toto tvrdenie je velmi popularne. Su proste inak nastaveni, viac casu travia vo svojich myslienkach a potrebuju cas sami pre seba. To vsak neznamena, ze su 24/7/365 zavrety v byte s knihou v ruke ci na pocitaci.
Ja si tiez rad vybehnem na pivo s kamosmi alebo na vylet a tak, ale tie casy prehyrenych noci po baroch s kolegami su uz davno za mnou. Pre mna je pohodovy vecer oddychovat doma a pozriet si oblubeny serial alebo sadnut do auta a ist sa previest alebo ist sam na vylet a tak. Jednoducho mam dni kedy som radsej sam nez s ludmi pretoze si mozem robit co chcem a nik ma za to nebude sudit alebo tvrdit, ze som asocial pretoze prave teraz nemam chut ist von s partiou do baru.
Skutocny introvert sa dokaze vzit do tohto obrazka pretoze kazdy mame taketo dni a kazdy z nas to urobil aspon raz v zivote 😅
@hopsadobrandejsa výborne vystihnute.. inak ako najhorší predsudok voči introvertom považujem presne to, že ľudia nás radi skatulkuju ako divných asociálov.. aj články su často písané tým štýlom..
Ja mám napr.kamaratky iba extrovertky a chodíme spolu normálne raz za cas na kávu.. rozdiel je v tom že oni pomedzi tu kávu raz za čas každý deň s niekým telefonujú, stretajú sa s inými ľuďmi zatiaľ čo ja chodím len na tu kávu.. a tak je to úplne ok..
Ja poviem za seba - som introvert. Ak by som mala chlapa, ktory by ma cez vikendy tahal do barov s partiou jeho kamosov, velmi rychlo by som mu povedala zbohom 😁 zaroven by taky dal zbohom mne za to, ze mi je najlepsie v pohodli domova a ludi mam dost v praci, takze doma chcem mat klud. Ale je to aj o tolerancii. Ak by to partnerovi naozaj chybalo k zivotu a chcel by ist sam (s partiou) von, tak nech si pokojne ide bezomna. Dve muchy jednou ranou. 🙂
Nocnou morou su pre mna aj chatovacky s velkou rodinou (ano, aj mojou), pripadne s velkou partiou ludi. Nezniesla by som po svojom boku ani partnera, ktory by sa nikam nevedel pohnut bez svojich kamosov (moj tato je taky).