Hysterický manžel

janaesp
12. jan 2014

Ahojte všetci, musim sa niekomu zdôveriť lebo neviem či ja som ta zlá a robím niekde chybu... Som na materskej, varím, upratujem, starám sa o dieťa a muža, niekedy aj pomôže s domácimi prácami, ked ho poprosim a ked nie je v práci. Je celkom fajn až na tu jeho cholericku povahu. Často sa zvykne vytočiť pre hluposti. Napr. dnes, moja sestra ma veľké problémy a mne je jej strašne ľúto, trapim sa koli nej, kedže nám rodičia zomreli tak mame len jedna druhu, všetky svoje bolesti a problémy mi hovorí. Na mna to ma veľmi zlý vplyv, niekedy sa cítim ako taký hromozvod, tiež sa s niekym potrebujem porozprávať a ked som to dnes chcela prebrať s mojim mužom, mala som pocit ze ma nepočúva, pozeral na nete s dcérkou nejaké video, len som sa opýtala či ma počúva, on na mna vybehol, zacal po mne vrieskat, vrieskal až bol červený, ze co do neho zabrdam a potom vrieskal ze to ja som s tým vreskom začala, co neni pravda. Mal na rukách dieťa a neprestal, ona plakala, ked som ju chcela zobrať ja nedal mi ju. Potom sa ospravedlňoval. A take mam doma často. On reaguje neprimerane, taká reakcia by bola na mieste keby nám niekto vykradol byt alebo neviem, podpálil auto alebo co. Ja uz neviem co mam robiť, on sa stále ospravedlní, no ja sa bojím ze časom sa tie jeho výstupy budú stupnovat. Ako je to u vas?

pemasinika
12. jan 2014

Budú... On na tebe totiž používa metódu medu a biča. Aby ťa zneistil, aby si si prestala veriť. Rokmi sa to bude ešte stupňovať, až nad tebou získa úplnú moc. Máš možnosť to riešiť: 1. v manželskej poradni 2. ticho trpieť jeho povahu 3.odísť. Ja som 18-násť rokov čakala na zmenu. Neprišla,naopak, začalo sa to stupňovať do hrozných rozmerov. Odišla som a ten pokoj a kľud, ktorý teraz mám je na nezaplatenie. Žijem len raz a vážim si svoj život, aj život svojich detí. Zariaď si aj ty ten svoj, nedovoľ, aby ti ubližoval. Trpíš nielen ty, ale aj tvoje dieťa.

digysa
13. jan 2014

@janaesp Uz som to tu niekde pisala, tak sa idem opakovat. Kamaratka mala podobny pripad- nadavky, hucanie, vystupy za blbosi a v dalsich chvilach ich zivota im vsetko klapalo. Vyriesili to a este to riesia psychologom....da sa to.

Ak ho nepresvedcis, ze jeho vybuchy hnevu su prehnane a treba to riesit, tak ti zostavaju uz iba tie 2 moznosti, co pisala pemasinika.

katy1979
13. jan 2014

Moja sestra po rokoch odisla. Pockala kym deti vyrastu a odisla do noveho vztahu.

juliana77
13. jan 2014

@katy1979 radíš cca 18 rokov byť hluchá, slepá a potom začať žiť. Dovtedy z nej čiastočne neistá, mierne zakomplexovaná, udupaná žena, ktorej sa budú zdať nadávky také samozrejmé, že už ich ani nebude riešiť. j
@janaesp
Tieto príbehy sú ako cez kopirak. Žena sleduje, čuší znáša, ved muži majú aj svetlé dni, tak treba to prehliadať, potom príde kríza, kde sa partner dozvie, že žena je schopná od neho aj odísť, aby predišiel niakym debilným otázkam verejnosti, prečo od teba žena odišla a aby neutrpelo jeho ego a nevyzeral ako impotent, chvíľu bude božský manžel, toto obdobie využije, aby spolu počali druhé, resp.tretie dieťa, ťah, ktorý ho uistí, že s takýmto príveskom žena kotvy nedvihne a bude rada, že je rada. A potom sa tu zjaví nová založená diskusia, vo väčšine percent neriešitelná s otázkou čo by ste robili, alebo ako je v tomto prípade Ako je to u vás?

katy1979
13. jan 2014

@juliana77 ak si si nevsimla neradim len som sa vyjadrila ako to bolo u nas v rodine. Chcela som tym len povedat ze skor ci neskor to konci rozchodom. To ako si kto urobi vo vztahu je kazdeho osobna vec.

juliana77
13. jan 2014

@katy1979 asi je lepšie skôr. 🙂

tykat
13. jan 2014

@janaesp ujasni si v akých prípadoch na teba vyletí...muži neradi preberajú problémy iných, neradi sa o tom rozprávajú, neradi pitvajú niečo na čo buď nemajú dosah alebo to nevedia vyriešiť. Problémy tvojej sestry by nemali byť tvojimi, neprenášaj ich na muža, nesnaž sa vyvolať dojem že on je za tieto problémy zodpovedný a on ich má riešiť. Nauč sa s ním rozprávať. Nauč sa formulovať čo chceš povedať tak aby sa necítil zahnaný do kúta. Komunikuj tak aby nemal pocit viny za niečo za čo nemôže. Snaž sa komunikovať tak akoby sa Vás ten problém netýkal, len sa o ňom bavíte, nechci po mužovi odpovede ani riešenia a prosím rešpektuj napr. aj to že nemusí mať chuť počúvať o problémoch tvojej sestry keď pozerá s deckom video. Btw. to si si naozaj nevybrala dobrú chvíľu na preberanie tak vážnej veci.

Viem o čom píšem, toto je špecialita mojej mamy. Dokáže rozhovor o problémoch viesť tak že druhá strana sa nakoniec cíti vinná a zodpovedná za niečo čo nemohla a nemôže ovplyvniť ani vyriešiť. A je jedno aká je téma, politika, moja sestra, choroba dieťaťa, voľba prezidenta, zle zapojený počítač, práve kúpená skazená šunka, vianočné darčeky, zmeškaný autobus... doplň si čo chceš. Nemám s ňou problém len ja ale aj iní ľudia. Môjho otca inak kľudného človeka vedela vytočiť do nepríčetna úplne banálnou témou.

zabka88
13. jan 2014

@janaesp ahoj, podľa mňa je veľký rozdiel či je cholerik alebo je násilný. Žiť s cholerikom nie je jednoduché, ale dá sa to,hlavne keď si je vedomý svojej povahy a snaží sa ju krotiť 🙂 tiež som taký polocholerik, takže viem o čom píšem .-) Cholerik však nemá v povahe ľuďom ubližovať, naopak dokáže pre ochranu svojich blízkych urobiť aj nemožné, funguje však ako taký "tlakový hrniec" jednoducho teplota stúpa a keď dôjde k silnému pretlaku emócií hrozí výbuch - a vtedy povie všeličo aj to čo môže druhého raniť a ublížiť mu.. Mne pomohlo naučiť sa o problémoch hovoriť hneď na začiatku, keď mi niečo vadí, pomenujem to a poviem to na rovinu partnerovi.. dlho mi trvalo naučiť sa to, ale veľmi mi to pomohlo, aj nášmu vzťahu lebo na začiatku ešte viem o probléme hovoriť s chladnou hlavou a negraduje sa to mne až k výbuchu- keď už poviem všeličo a partner je zdesený kde sa to vo mne berie...
Nikdy, podotýkam nikdy, nevravím veci s úmyslom ublížiť, avšak to neznamená že tieto slová nemôžu druhej strane ublížiť práve tým štýlom ako sa povedia...
Ak však máš pocit že tvoj manžel ti svojich chovaním schválne ubližuje, to už bude horší prípad..

pozri si bližšie vo wikipédii k cholerikovi či tam nájdeš aj iné spoločné črty :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Cholerik

janaesp
autor
13. jan 2014

Ďakujem vam za vaše rady a názory, určite pomohli. Skúsime tu manželskú poradňu. Este raz ďakujem

elias15
16. jan 2014

zabka88 ti to veľmi pekne napísala. Uvedomelý cholerik, ktorý ťa má rád a chce na sebe pracovať, by nemusel byť až taký problém. Horšie je, keď sa z neho časom vykľuje hysterik s násilnickými sklonmi. Niečo podobné mám doma a riešim to už 19 rokov, posledných 5 rokov chodíme na párovú terapiu k psychologičke a ide to veeeeľmi pomaly. Asi po dvoch rokoch terapie si uvedomil, že násilím nič nevyrieši a že toto naozaj do vzťahu nepatrí. Ešte musíme popracovať na hysterických reakciách kvôli maličkostiam a vrieskaní 🙂 Prečítaj si tento článok a možno v ňom nájdeš aj niečo pre seba http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/212347-...

mata455
21. jan 2014

Ahoj nasla som si tvoj prispevok a vidim sa v nom aj ja. Totiz mam tak isto vybusneho manzela, jeho nalady mi niekedy lezu na nervy este ze ja ich mam dobre 😉 . Ked sa mam nieco manzela opytat tak vzdy trpnem ako zareaguje a beda je ked mu nie je otazka po voli. Mnohokrat pouziva vulgarne slova pred detmi a pred detm i ma aj zhadzuje. Niekedy vrieska ako zmyslov zbaveny a vtedy kazdy radsej mlci a uteka. No najhorsie je to ze uz aj deti napodobnuju jeho spravanie 😠