Hraničná porucha osobnosti a rodinný život

13. júl 2024

Ahojte ženy, ak máte niektorá skúsenosť so životom s mužom ktorý má HPO bola by som rada keby ste sa somnou podelili o to ako to u vás funguje a ako sa to prejavuje v každodennom živote a ako to ovplyvnňuje váš vzťah a rodinu aj z dlhodobého hľadiska. Ako sa správa k vám? Dá sa v takomto manželstve roky fungovať a absolútne sa nezosypať? Poprípade dá sa to dostať pod kontrolu až do takej miery že sa s takýmto človekom žije normálne? Ďakujem budem rada za každú skúsenosť

minilla
13. júl 2024

Velmi zalezi od toho, ci si to on sam uvedomuje a chce to riesit, teda pracovat na sebe. Ak nie, tak sanca na “normalny”, kludny zivot je takmer nulova.

sidicek
13. júl 2024

A doteraz si si nič nevšimla?Ja by som do toho nešla

kaktusik007
13. júl 2024

Toto je velmi vazna psychiatricka diagnoza, ktorej dosledky na okolie si uvedomuje iba hrstka ludi.

chlap je charizmaticky, okuzlujuci, lubi ta tak ze si az nadsena a vsetky ti ho zavidia, len - obcas su tam take "drobnosti", kedy sa tebe javi ze je bezcitny, arogantny...

nema emocie, vsetko je iba jeho naucene spravanie. Je uplne nepredvidatelny a postupne rokmi stracas pri nom vlastnu osobnost. Co sa tyka vychovy deti - vzdy je v opozicii. Ked este chce hrat hru na rodinu - vysvetluje donekonecna co ako teoreticky teba robit a kde bola chyba - vacsina chyb je samozrejme inde. on ziadnu nespravil. Nikdy. A ak ho hra na rodinu omrzi - zo dna na den je schopny opustit aj male deti. Nehladi na dosledky, dolezite je ako sa ON citi a co ON chce.

nie, neda sa zit v manzelstve so psychopatom a nezosypat sa - leda ze ty samotna by si bola psychopat tiez.

a nie, neda sa normalne zit ani ked si s nim uz rozvedena - kym ma moznost, VZDY ta bude nicit - kym ho to bude bavit. Jedine, kedy sa to s nim da, su obdobia, kedy ma inu obet ako ty - ale aj to sa mi stalo ze tym, ze som doviezla deti jeho materi na dve noci a tie sa s nim a aj so mnou vtedy u jeho matere stretli - nasledny rok bol o vycitkach, ako ja mu cielene rozbijam jeho novy vztah 🤦‍♀️

porucha osobnosti - hranicny typ nie je sranda a nie su na to lieky. Ano, ak dotycny chodi pravidelne na psychoterapie, je to poznat a vtedy je to celkom oki, avsak ked je to oki - naco bude chodit na psychoterapie???? takze je to jeden zacarovany kruh - vlastne sinusoida. Ten moj psychopat ma tu sinusoidu danu na 7 rokov ---- takze uz to jeho desne spravanie absolutne neriesim, iba dycham z hlboka a snazim sa tie roky, kedy robi zle, vydrzat. Pri veku nasich deti je vlastne toto teraz uz posledny vykyv, v ten dalsi uz budu obaja plnoleti.... Len dufam ze budu silni a ustoja to (myslim synov).

vintage_woman
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
enmery
13. júl 2024

@kaktusik007 Psychopat a hraničná porucha osobnosti sú úplne odlišné kategórie.

vintage_woman
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kaktusik007
13. júl 2024

@vintage_woman vyskyt v populacii je asi 20%, viem. Brutalne cislo.
@enmery nie. este najdes literaturu, kde sa pouziva aj pojem osychopat, aj ked ano - z dnesneho pohladu, kedy sa snazime byt ako spolocnost humanni, sme im psychopati hovorit prestali a pojem psychopatia sa straca aj z odbornych publikacii.

ano, taky clovek ma sam co robit so svojimi pocitmi - tak nech si uvedomi ze do vztahu nepatri lebo nici zivot vsetkym okolo

enmery
13. júl 2024

@vintage_woman Psychopat, antosociálna porucha, sociopat, hraničná porucha, histriónska, narcistická a ľudia to nazvú "psychopat". Ja som tomu nečudujem, pretože aj tu na koňovi ak má niekto diagnostikovanú depresiu je psychopat a brat AD je cesta do pekla podľa mnohých. Takže už absolútne neočakávam, že ľudia vedia čo je to HPO a čo to obnáša.

vintage_woman
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
enmery
13. júl 2024

@kaktusik007 Dám Ti príklad-psychopat najznámejší na SK je pre mňa Fico, Matovič je zase čistý histrión. Každé ma svoje špecifikum. Ja Ti absolútne verím, že si zažila peklo. Pretože na každej poruche je najhoršie to, že si to musí človek najprv priznať a pracovať s tým.

anna777115
13. júl 2024

Dakedy, sa sa použival v psychiatrii termin "psychopatia", az neskór, sa tomu začalo hovoriť "porucha osobnosti" a patria sem vsetky diagnostikovane poruchy osobnosti...

vintage_woman
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikki3028
14. júl 2024

HPO nie je psychopaticka porucha, maju emocie, pre druheho by sa rozdali a vedia krasne davat lasku, ale prichadzaju obdobia kedy sa potrebuju uzavriet a mas pocit, ze si nieco urobila. Mám skusenosti s ženou aj mužom s HPO (Oba prípady sa inak prejavovali. Dievča bolo navonok veľmi emocne, raz ma mala rada a za chvíľu som bola najhoršia. Muž svoju chorobu pred svetom skrýva. Muž sa snazi co najlepsie vychadzat z ludmi okolo seba a kto o poruche vie, dava si zalezat na komunikacii, povie ak nieco nie je dobre.)

Je pre nich tazke hovorit co prezivaju a osobne im nerobí dobre ak im odpovedame "že vieme ako ti je", skutocne si to nevieme predstaviť. Oni potrebuju trpezlivost, porozumenie, hladaju istoty vo vztahoch v cloveku, ze ich neopusti. Potrebuju uistenie vo vsetkom. HLAVNE POTREBUJÚ PODPORU A BEZPEČNY PRISTAV SVOJEJ RODINY!!!
Svoje stavy a emócie o 10x intenzivnejsie než bežný človek. HPO ludia mávaju horšie a lepšie obdobia, raz sú veľmi euforicky a za pár minút sa cítia hrozne. Oni svoj stav nevedia ovplyvniť a ťažko sa im o tom rozpráva. Celkovo ľahko môžu meniť plány a rozhodnutia.

Moja rada znie, dokázať ho vypocut, ale sama pre seba musíte byť silná a dokázať sa odosobnit a zit aj pre seba. Keď je napr v depke, dat mu priestor, nenútit ho k veciam na ktoré sa necíti (spolocnosť, intimita atď...) Na druhej strane je dobre aby vám muž povedal sám co potrebuje a dokázať veci kľudne riešiť. Druhé, psychiater alebo forma terapie. Všetko je to o tom chcieť komunikovať, vypočuť ho ak má náladu rozprávať. Keby sa nesnaží o nič a vyvíjal by si to na vás tak tiež je potrebne sa ako zena sama za seba ohradiť, aj komunikovať ako sa vy sama cítite, čo vám chýba aj ako mu aj dokážete pomôcť. To navzájom platí všade. Dlhodobý život s mužom HPO zahŕňa premenlivost (môže rušiť plány, rozhodnutia). Keby máte konkrétne otázky alebo výmenu skúseností napíšte mi aj osobne. Aj mne by to mohlo pomôcť.

anna777115
14. júl 2024

@vintage_woman Ty, nechapeš, čo som napísala, že v minulosti sa hovorilo poruche osobnosti , psychopatia. Neexistovalo, termin pomenovania porucha osobnosti.Však, samozrejme, že poruchy osobnosti sú psychiatricke diagnozy.Hraničná emocionalna porucha osobnosti patri takisto medzi psychiatrické diagnozy a pomerne tažško sa diagnostikuje.Čo nepatrí do škaly psychiatrickych diagnoz, je hypersenzibilita, čo je vlastne vrodený citlivý dráždivy nervovy system, s ktorým sa človek už narodí .

vintage_woman
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kaktusik007
14. júl 2024

@vintage_woman ale povedal... staci si precitat zopar odbornych publikacii, napr aj Hasto v diele Vztahova vazba presne na toto upozornuje - ze sa upusta od pomenovania psychopat a pouziva sa porucha osobnosti.... mam vydanie okolo 2006-2009. A on nie je jediny, ktory to uvadza.

HPO je seriozna psychiatricka vazna diagnoza - ty pises akoby o nic neslo, ale skus zit s clovekom s ktorym nie je mozne sa dohodnut na nicom a pravidelne pat minut pred odchodom niekam to zrusi, lebo "on sa na to neciti"... no mozem dlabat taky vztah, kde sa chce iba clovek dohadovat a realne nieco urobit ee...

su to proste psychopati bez emocii /nevedia ich vyjadrit, maju ich iba odpozorovane, naucene.... nik normalny s nimi vo vztahu nebude.... iba zakomplexovani jedinci, ktori maju potrebu sa pre nich obetovat ---- a stratit seba sama

anna777115
14. júl 2024

@kaktusik007 Niektorym ĺuďom, nevysvetlíš, škoda drať klávesnicu. Ona, si pójde, stále svoje.

kaktusik007
14. júl 2024

@anna777115 asi je to jedna z tych co chcu obetovanim sa stratit samu seba a myslia si, ze je to tak spravne 🤦‍♀️

anna777115
14. júl 2024

Však, to samotný psychiater, ti potvrdi, že v psychiatrii sa upušta, od starého pomenovania, psychopatia, lebo to znie tak nejako, dehonestujuce a najnovšie sa použiva termín porucha osobnosti. Veď, pred rokmi, nikto , nikdy nepočul o poruchách osobnosti, lebo sa to nenazyvalo, tymto terminom, ale všeobecne psychopatia.

vintage_woman
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anna777115
14. júl 2024

Tu máš, odborný článok od psychiatra.

vintage_woman
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anna777115
14. júl 2024

@vintage_woman Však si pozri na youTube, nieco o poruchach osobnosti , je tam toho veĺa a hraničiari, sú regulerna porucha osobnosti, rovnako, ako hystrioni atď....

vintage_woman
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenotazka
14. júl 2024

@kaktusik007 prosím vás, nešírte nepravdy, aj keď verim že ste chceli poradiť a pomôcť. Ľudia s hraničnou poruchou osobnosti majú city aj emócie. Táto porucha je práve typická tým, že majú problém zvladat svoje emócie, ktoré sú príliš intenzívne. Na základe silných emócii často reagujú neadekvátne a impulzívne. Majú vysokú mieru empatie a su schopní lásky k partnerovi. Prosím nerobme z týchto ľudí psyhopatov.

anna777115
14. júl 2024

@lenotazka lenže, nevedia si svoje emocie, kontrolovat a to je nežiadúce, lebo ĺudia s touto diagnozou dokážu prehodiť rýchlosť z milujem ťa , na nenávidím ťá.V jednej chvíli veĺka euforia o pať minut depresia so samovražednymi sklonmy. Tymto, sú nebezpečný , hlavne pre seba, pre okolie je to boj s takymto človekom....

lenotazka
14. júl 2024

@anna777115 ja viem, mam túto poruchu. Prácou na sebe a nahradzovaním zlých vzorcov správania za zdravé som uplne funkčná v živote aj práci. Mam dlhodobý vzťah a nikdy by ste nepovedali ze mi niečo je. 🙂

anna777115
14. júl 2024

@lenotazka Ja, ťa predsa nekategorizujem, ani neodsudzujem. Ja, pišem fakty ktoré povedali odborny psychiatri a psychologivia na tému hraničná porucha osobnosti. Táto, diagnoa má obrovské spektrum, a nedá sa presne zaradiť a ztotožniť so všetkými bodmi, ktoré ju charakterizujú a je aj veĺmi ťažko ju diagnostikovať. Veĺmi záleží, ako sa konkretny človek k tejto diagnoze stavia , ako chce spolupracovať , aké okolie má vedĺa seba.Ono, dosť záleži aj akeho má partnera, či ho dokáže podržať, Ono, je to veĺa krát aj záležitosť chémii v mozgu, kde su nápomocné antidepresiva.Prajem ti veĺa pozitivnej energie na zvladanie, tažsich podnetov , ktore prináša každodenny život a spokojný a naplneny život....❤

lenotazka
14. júl 2024

@anna777115 áno však čo ste napísali je fakt, len som chcela na základe svojej skúsenosti poukázať na to, že sa s tým dá pracovať a žiť normálny život. Je veľmi veľa ľudí, čo by po terapii už ďalej nespĺňali kritéria pre diagnostiku HPO. Samozrejme súhlasím, že to je Individuálne - ale to je pri každom probléme. Ďakujem 🙂