Homosexualita v rodine

31. júl 2024

Ahojte. Moja mladšia sestra sa mi pred nedávnom zdôverila že sa jej páčia ženy a pár mesiacov má priateľku. Dosť ma to prekvapilo, nemala som ani tušenia že je lesbička, samozrejme som ju podporila, nie som žiadny homofób. Rodičia o tom nevedia a sestra sa bojí ich reakcie. Sú ešte stará škola, každú nedeľu chodia do kostola, nikdy sme sa na túto tému doma ani nebavili takže neviem aký majú na homosexualitu názor. Uvažovala som nad tým že keď budem u rodičov tak by som skúsila aspoň nadhodiť takúto tému a zistiť aspoň trocha ich názor.
Máte niektorá v rodine lesbičku/gaya? Ako to zobrali ostatní členovia rodiny, hlavne teda rodičia?

lonely66
31. júl 2024

Vo všeobecnosti viem, že predovšetkým tí prudérni, ktorí navštevujú pravidelne kostol, sú mnohokrát netolerantní a nemajú absolútne žiadne pochopenie. Podľa nich sú ľudia orientovaní na vlastné pohlavie chorí a mali by sa dať liečiť. Predhodiť tému môžeš, uvidíš, ako to dopadne. Ak zle, čo predpokladám, sestre neostane nič iné, než si to udržať v sebe, pokým sa definitívne od rodičov neodsťahuje. Inak bude mať peklo na zemi. Držím palce.

silwii
31. júl 2024

Bratranec ma tiez priatela. A tiez som sa trochu bala, ako to zoberie hlavne jeho otec, lebo to je tiez ako pises, stara skola, zastarane nazory na niektore veci a proste niet nad jeho zmyslanie. Ale bola som prekvapena, ako fajn to vzal. To bolo vidno, ze napriek vsetkemu je prvorade synovo stastie. Ale na tvojom mieste by som to s rodicmi neriesila bez toho, aby o tom sestra nevedela, nerob to poza jej chrbat.

thirstymonk
31. júl 2024

Manželkin bratranec je gay. Ma svojho partnera (ktorý ako gay vobec nevyzerá), bývajú spolu. Jeho rodičia no... mama je trošku psychicky horšie na tom (akože mierny mentol - má nízke IQ), oco sa s tým zmieriť nechcel, ale postupne sa zmieril. Každopádne chlapec od 18 tich s nimi nebýva, stará sa sám o seba, platí si štúdium, príde max tak na návštevu a dosť. Neprijali to.

Ak by sa to stalo mojim deťom, prijal by som ich. Rozhodne nie je na mieste sa hnevať na decko za niečo, za čo vôbec nemôže. Príde mi to rovnako vtipné ako hnevať sa na cukrovkára, že má cukrovku.

ivanabat
31. júl 2024

Ja mám sesternicu lezbičku, coming out postupne dávkovala rodine (sme si dosť blízki všetci), pričom čakala všelijaké reakcie a teda bola prekvapená, že ešte aj od členov, ktorí sú konzervatívni, nemala v podstate žiadnu negatívnu reakciu. Prijali sme to všetci v pohode a ešte aj môj otec, ktorý má s inakosťou problém, jej povedal, že OK, hlavne nech si ty šťastná. Takže niekedy vedia tie reakcie prekvapiť v dobrom slova zmysle. Možno prezisti nenápadko situáciu, sestre celkom rozumiem, že má obavy, ale asi sa jej najskôr spýtaj, či s tým ona súhlasí.

autor
31. júl 2024

Sestra bude ešte rok určite bývať u rodičov, kým doštuduje vysokú školu, aj ja si myslím že asi ten rok do konca školy by im to ešte nemusela hovoriť.
A to že by som to pred rodičmi len tak skúsila nahodiť, samozrejme nie priamo o nej, o tom sestra vie, súhlasila s tým, aspoň by +- vedela ich názor a na čo sa pripraviť.

liz_lemon
31. júl 2024

lesba, ziadna lesbicka

huxy
31. júl 2024

@liz_lemon tak už len týmto sa riadiť 🤦‍♀️

h2
31. júl 2024

@liz_lemon To čo je za blbosť?

dadka1997
31. júl 2024

A čudovať sa akl to vezmú rodičia? No vždy lepšie byť šťastná s niekym kto ma lubi ci je to zena muž, ako mať zvrátené myšlienky a nahovarať si opak vlastneho pohlavia, alebo to že som kôň alebo pes

Jedine s čím by si mala byť taku skupina jedincov ista je, ze nikdy nebudú mať deti, tak ako dvaja muzi ani dve zeny nesplodia potomka

autor
31. júl 2024

@liz_lemon sestra sama povedala že je lesbička, nie lesba, ešte aby sa týmto riadila 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

yoxinka
31. júl 2024

Máme v rodine chalana gaya. Pomerne mladý odišiel do zahraničia a žije tam. Rodičia by pravdepodobne jeho orientáciu nerozchodili. Dedina z ktorej pochádza by ich rozniesla na kopytách, keby sa to prevalí. Tak si rodičia myslia, že žije v Holandsku a to je celé. Chalan sa raz za pár rokov príde domov ukázať a to je tiež celé. Kto o jeho orientácii vedieť chce, ten vie, lebo zase, nie sme všetci padnutí na hlavu. Rodičom to zrejme nikdy nikto nepovie. Za mňa, mega smutné 😔.

cookie29
31. júl 2024

@liz_lemon dobra blbost, to mi pripomina socik a nutene vyjadrovanie...

laurita285
31. júl 2024

@cookie29 scitlivený slovník je základ pre to, aby sa spoločnosť pohla pohnúť ďalej, preto hovoríme aj ,, človek s nevýhodnením " a nehovoríme už ,, postih/postihnutý/mentálne zaostalý" a podobne. Rovnakých výrazov, ktoré pomaly prešli transformáciou je kvantum a ani si to neuvedomuješ.

laurita285
31. júl 2024

A autorke (prípadne jej sestre) good luck pretože kostoliari sú väčšinou zlo 😂

h2
31. júl 2024

@laurita285 Scitlivený slovník? Čiže "lesbička" je necitlivé, zatiaľ čo "lesba", to priam oplýva citom! 🙄

laurita285
31. júl 2024

@h2 Áno, potvrdzujem. Podľa mňa je odveci pomenovanie aj ženuška, tehuľka a podobné zdrobneniny...

mariska1989
31. júl 2024

Áno .a už je z nej aj chlap . Proste od malička sa cítila ako muž aj sa tak obliekala . Nebola som s touto rodinou príbuzná moc v kontakte no brala som to ako normálnu vec . Jej rodičia to dlho nevedeli naporiadok že by mohlo ísť o takéto niečo prosté keď bola dieťa že stále sa chce tak obliekať no v čase jej puberty už to vedeli normálne ,aj ona teda on im to tak povedal , ľúbia ho stále rovnako . O tejto téme sa môžeš porozprávať z rodičmi. Poprípade môžeš opýtať ako by brali keby si ty taká bola . A ona sa berie ako žena či sa cíti ako chlap ?

autor
31. júl 2024

@mariska1989 žiadny chlap... Vyzerá ako žena, správa sa ako žena, oblieka sa ako žena

h2
31. júl 2024

@laurita285 Hádam nechceš porovnávať slová ženička (či dokonca otrasný paškvil tehuľka) a lesbička? A čo je zlé na slove homosexuál? A prečo je homosexuál gej, zatiaľ čo bisexuál je bisexuálny človek? Homosexuál prečo teda nemôže byť homosexuálny človek?

laurita285
31. júl 2024

@h2 V čom je rozdiel podľa teba na týchto trápnych zdrobneninach? Rada sa nechám poučiť 🤗

h2
31. júl 2024

@laurita285 Ja slovo "lesbička" nevnímam, ako zdrobneninu. Lesbička neznamená malá lesba. Tak isto, ako napríklad stolička je bežné slovo, nie zdrobnenina od slova stolica. 😄

mariska1989
31. júl 2024

Tak skús nahodiť tému rodičom a uvidíte. Tak hold sú tu aj taký ľudia a majú právo žiť . Rodičia ju musia zobrať takú aká je že sa jej páčia dievčatá . Áno aj mňa ako rodičia by mrzelo že moja dcéra nebude mať chlapa ale ženu že nebude mať normálny vzťah ale myslím že keď ju mám a je zdravá a šťastná to je pre mňa viac

beronsche
31. júl 2024

Máme v rodine lesbičku. Žije v zahraničí, ale rodina prijala jej priateľku dobre, napriek tomu, že jej rodičia sú "stará škola". Normálne sa navštevujú, priateľka je prijatá do rodiny, akoby bol bol prijatý priateľ. Všetci ju máme radi. 🙂

Tým chcem povedať, že možno vás reakcia rodičov príjemne prekvapí. Koniec koncov, čo je pre rodiča viac ako šťastie dieťaťa?
Držím palce.

titla
31. júl 2024

Poznam dva pripady, kde su deti v silne religioznych rodinach homosexuali.
V prvom priapade rodicia dlho nad touto skutocnostou zatvarali oci. Odmietali si situaciu pripustit. Chlapec sa priznal postupne sestram, ktore uz mali svoje podozrenie a situaciu akceptovali. Pred rodicmi sa nikdy nevyjadril nahlas. Teraz po 20 rokoch, je aj rodicom uplne jasne, ze syn je gay, ale tvaria sa, ze to nevedia, ze je stary mladenec. 20 rokov zije so "svojim najlepsim kamaratom" a chodia spolu k rodicom na nedelne obedy a rodine oslavy. Vsetci chodia okolo porcelanoveho slona a nikto realitu nepomenuje, aby ju nemuseli riesit. Ale navonok vyzera, ze im to takto funguje.
Druhy pripad: Rodina grekokatolickeho farara, jedno z 5 deti je lesba. Vsetci surodenci vedia a akceptuju, nikto z nich s tym nema problem aj ked su veriaci, partnerku poznaju. Ale vedia, ze rodicia by to nepredychali. Dievca zije v inom state, so svojou priatelkou, chodi domov 1-2x do roka a neplanuje to rodicom povedat. Vnucat maju dost, navyse otec je dlhodo v zlom zdravotnom stave, odkazany na maminu starostlivost, cize dcere sa ani nemontuju do zivota, neriesia preco nie je vydata.

bejbypd
31. júl 2024

Môj rodinný priateľ je gay a aby som niekoho potešila tak buzerant alebo teda teplos lebo sám sa tak nazýva a nie je to preňho urážka ,keďže je absolútne uzrozumeny so svojou orientáciou ,ani mňa neuráža pomenovanie heteracka a podobne .jeho mamina ,ktorá ho nadovšetko miluje s ním dva roky neprehovorila,otec problém nemal ..každopádne to prešlo a sú úžasná rodina ,s priateľom je už 14 rokov ,rodina priateľa to niesla horšie ,ale aj to je už v poriadku ,spoločne Vianoce,dovolenky a všetko celá rodina fungujú a sú úžasní . Všetko sa dá ,len niekedy človek potrebuje čas ..skús a rodičmi prehodiť pár slov na túto tému a uvidíte aj so sestrou ako ďalej .držím palce

alesto
31. júl 2024

@liz_lemon To je čo? Prečo by to nemohli byť homosexuálne páry? Prečo by to mali byť dúhové páry/rodiny? Presne pre toto potom matky idú zbúrať škôlky protestami, keď ich nevinné deti kreslia dúhy, čo je teda ešte stále (dúfam) optický úkaz v atmosfére. A to mám vždy povedať aj LGBTI+? Hlavne to plus, aby sa tam zmestili ešte prípadne aj inak orientovaní mimozemšťania. A čo je zlé na vyjadrení priznať sa? Snáď je to viac slovenské ako coming out.

beronsche
31. júl 2024

@mariska1989 "Tak hold sú tu aj taký ľudia a majú právo žiť "
Aká odporná odsudzujúca veta..

Mrzieť ťa môže, keď sa tvoje dieťa trápi v samote. Ale, že má po boku človeka, ktoreho miluje, len preto, že ide o rovnaké pohlavie?

ssimusska
31. júl 2024

@autorka Nie nemám a som za to rada 🙂

onedaynick
31. júl 2024

@ssimusska no ty tu dostanes nalozene

beronsche
31. júl 2024

Vždy keď čítam komentáre ľudí na túto tému, znova a znova mi dochádza, prečo mnou spomínaná mladá žena neplánuje návrat na Slovensko.
Pretože sme plný predsudkov, odsudzovania a hlúposti.
Pretože homosexualitu berieme ako nieco, čo z človeka urobí 2.triedneho jedinca, pretože homosexualita je horšia ako choroba.. atď.atd.
Aké smutné....