Ahojte baby,
mam taku mozno nezvycajnu prosbu. Mam maminu, ktora zije uz vyse 20 rokov s nasim otcom, ktory ale posledne roky zacina mat trochu az psychopaticke sklony, kontroluje ju vsade kde ide, dokonca jej napichol telefon, vyhraza sa jej kolegom atd no bohuzial nie je schopna sa nejakym sposobom pohnut z miesta a nieco so svojim zivotom urobit, boji sa ze ak by sa chcela osamostatnit muz ju zacne vydierat dokonca sa boji nasilia. Neviem jej bohuzial sama pomoct ale napadla ma myslienka, ze by jej mozno pomohlo porozpravat sa s niekym, kto toto uz prezil, mozno nie uplne to iste minimalne podobne a uspesne sa dokazal postavit na vlastne nohy, odist a osamostatnit sa. Ak bola niektora z vas v podobnej situacii budem rada ked mi napisete sukromnu a mozno sa nam podari nieco vymysliet spolu.
Dakujem velmi pekne 🙂
@lady_bug Osobne som nezažila ale z okolia poznám také prípady, jedna bola aj moja kamarátka, ktorej som pomáhala sa z toho rozchodu dostať. Základ je, že kým si obeť nepovie "A stačilo, takto nechcem žiť aj keby to bolo neviem ako ťažké." tak nepomôžeš, nie úplne. Strach je to čo bude obeť viazať aj keby si ju zbalila a odsťahovala k sebe. Kým sama nie je rozhodnutá tak by sa len vrátila a bolo by horšie. Čo tvoja mama potrebuje je nájsť silu odísť a na to potrebuje veriť, že to dokáže, že to všetko je len preto, že to mužovi dovolí. Ak tak žije roky odporúčam psychológa. Každopádne to neznamená nechať ju v tom. Je potrebné ju podporiť, že to zvládne, že si tu pre ňu, pomôcť jej získať sebavedomie a vieru samú v seba.
@mala_hobitka Veľmi dobre napísané.
@mala_hobitka Dakujem, velmi dobra rada. To si bohuzial uvedomujem ze pokial ona sama sa nerozhodne tak ju tazko budem do niecoho tlacit. Podporu u mna ma, len mi napadlo ze mozno by jej pomohlo ak by sa porozpravala s niekim kto to zazil aby videla ze v tom nie je sama a ze sa to da zmenit. V kazdom pripade ten psycholog by asi bol dobry zaciatok. Skusim ju nejak nasmerovat.
ty s otcom nekomunikuješ ? mohla by si mu vysvetliť že koná nedobre, až trestnoprávne...
lebo toto je už psychické týranie blízkej osoby, obmedzovanie...
navrhni mu nech sa ide liečiť, ale to asi neprejde, tak pomôž mame nech ide ona ku psychologičke, aj keby na tajno, aby sa vedela zorientovať čo chce a čo nechce.
využite knihy, články, www stránky pre obete psychického násilia.
držím palce
Ja som odišla ale bolo to ťažké
@cacianka Takému človeku to nevysvetlí oni si to niekedy dokonca neuvedomujú a žijú v presvedčení že ich konanie nie je zlé dokonca že opačne že tak to má byť a tá druhá osoba je tá ktorá je zlá dokonca ich dokážu o tom tak presvedčiť že dotyčná protistrana tomu sama uverí a tým sa začne ešte viac sama týrať čiže je to také dvojité týranie a oni z toho majú takú podvedomú radosť a pocit nadvlády.Hovorí sa im manipulátori...
@lussy211 Naozaj klobuk dole ze ste to zvladla, viem si predstavit ake to muselo byt tazke. @cacianka s tym otcom nasim je to komplikovane, naozaj on si sam sebe ospravedlnuje svoje ciny ze to tak ma byt ze inak sa neda cize akakolvek rozumna komunikacia v tomto smere je uplne nemozna. Tak raz za par mesiacov mu to v hlave akosi dopne (uz ked vie ze je zle), ospravedlni sa, sladke recicky, ale za par dni je to tam kde to bolo predtym a mozno este aj horsie. Zacala som hladat psychologa ktory s tymto ma skusenosti tak uvidime ako to dopadne.
Ja viem ze to maju v hlave prepnute a tak to ma byt podka nich.ken si v texte nespomenula ci mu uz niekto dohovaral.
Mamu len podporovat aby zosilnela psychicky.zobrat k odbornikom a davat jej najavo ze si tu pre nu a ma sa ku komu obratit
ak sa mama bojí, že to finančne nezvládne, môže pri rozvode požiadať o výživné na rozvedenú manželku.
Možno je to len prechodné obdobie - otec starne a začína žiarliť na aktívnu manželku
odporucam nastuduj si pomocobetiam.sk tam ti poradia odborne