Hanbím sa za svoju rodinu

9. júl 2021

Ahojte,
pisem anonymne, pretoze toto, o com budem pisat, sa mi pise tazko, ani neviem, kde zacat. V skratke a strucne ide o to, ze u nas doma si nik neumyva zuby, az na mna. Moja matka zuby uz ani nema, protezu nenosi.. Otec sa vecne smial, ze naco si ich unyvat, on ich ma aj tak zdrave a biele. Mal. Ale tak pred 5r sa mu zacali riadne kazit, hnit a aktualne mu jeden za druhym vypadavaju. Este sa tym aj chvali pred znamymi, ze ma zas o zub menej. Surodenci tak nemali kde pobrat hyg. navyky a ani sami si to nejak neuvedomili, tak su na tom rovnako. Brat dostal pred 2r taky zapal zo zanedbanych zubov, ze ho museli az operovat. Zuby si vsak stale necisti, len semtam, ak niekam ide. Sestra detto. Obaja maju hrozne povlaky na zuboch, niektore az zhnednute. Zanedbaneho je toho viac, umyt si ruky po wc, kazdy den sprcha.. neexistuje. Ludia, mne je z toho zle. Ja si zuby pravidelne umyvam, chodim na preventivky, zuby mam zdrave, hygienu dodrziavam. Naposledy, ako som bola na preventivke u zubara, mi hovori, ze jedina od nas chodim k nemu.. neviete si predstavit, ake mi to bolo trapne. Samozrejme, snazila som sa to doma nejak riesit, ale rodicia mi vzdy len odvrknu, ze som prilis premudrovana a ze sa do toho nemam starat.. ale je mi to proste neprijemne, hanbim sa za to. Neviem si ani predstavit, ze si raz najdem priatela a mala by som ho priniest k nam domov na zoznamenie. Ani netusim, co som tymto vlastne chcela povedat, rady viem, ze nedostanem a zial viem, ze tuto situaciu ani nezmenim, su taki zadubeni, ze to nezmenia.. asi som sa len potrebovala vykecat.. popripade si mozno precitat, ze nie som jedina, ktora je uplne odlisna od svojej rodiny, nie len co sa tyka hygieny, ale aj vzdelania a nejakeho, podla mna, racionalneho pristupu k zivotu.. to by vsak uz bolo na inu temu.. Keby mozem, uz davno odidem z domu, nech nemusim denno-denne znasat vela veci, ktore ma doma frustruju a ubijaju, ale kedze studujem, nejde to, ale uz sa ani neviem tvarit, ze sa za svoju rodinu nehanbim.. Prosim, neodsudte ma, ze svoju rodinu takto ociernujem.. mam ich rada, ale v tychto veciach je to proste pre mna nieco strasne :(

janka_23
9. júl 2021

Myslím, že nikto ta za niečo takéto súdiť nebude. Je smutné keď sa dospelí ľudia, rodičia takto správajú, že nedokážu deťom vstepit základné hygienické návyky. Je to ich hanba, nie tvoja. Odkiaľ to majú? Videl to tvoj otec alebo mama vo svojich rodinách? Boli takí vždy? Radu však nemám, iba že ti nezávidím. Pre mňa je to nepredstaviteľné a cítila by som sa rovnako ako ty.

lululucy
9. júl 2021

No moj otec tiez uz nema zuby a o proteze nechce ani pocut. Vyzera min o 10 rokov starsie. Mamka ma tiez protezu hore aj dole, najmladsia sestra ma tiez problemy so zubami. Predpokladam ze vsetci maju problemy pre zanedbanu hygienu. Ja mam 34 rokov a vsetky zuby. Mala som zopar kazov ale vsetko som hned riesila, hlavne pre strach ze by to mohlo byt potom este horsie. Moja mamka v mojom.veku uz vlastne zuby nemala

malenacka33
9. júl 2021

Moj manzel ma takych rodicov aj súrodencov, co sa týka zubov tak vsetci dokopy maju asi 6 zubov 😆 ale chcem ti len povedať ze keď ma s nimi zoznamil vtedy priatel neriesila som to..ale časom som sa ho pýtala ze prečo si to nedaju urobit, tie zuby...im to je jedno, pride im to normalne...a pritom moj manzel si poctivo umyva a ma asi len jednu plombu...ale laska je láska, tú ani štrbavý svokrovci nezastavia 😂 kašli na nich, ich to musí bolieť a nie teba a je to ich vizitka

elenka74
9. júl 2021

Dospieť, doštudovať a zdrhnúť niekde veľmi ďaleko. Neviem si predstaviť, žeby moje dieťa varovali takýto ľudia alebo by ho bozkali 😒

autor
9. júl 2021

@janka_23 Maminina a aj ocinova rodina mi v tomto pridu uplne ok, nikto z nich nema zuby v takom stave, prave naopak, aj co sa tyka inych veci.. Aj preto nechapem, co sa to akurat s nimi porobilo.. a v podstate to cez surodencov nepriamo siria dalej.. A dakujem za pochopenie.. ako mi tu pisali nizsie, asi jedina cesta sa cez to vsetko nejak prekusnut, vydrzat a neskor, ked budem moct, odist..

janka_23
9. júl 2021

Je mi ta naozaj ľúto ale ty za to nemôžeš. Pýtala si sa ich niekedy na to prečo majú problém umyť si zuby? A co súrodenci? Majú partnerov?

deti95060810
9. júl 2021

mne mm tiež povedal že svokor si zuby neumýval roky... má po 70tke a zuby má ....
Samozrejme ja zaľúbená, hluchá , slepá - som to nikdy neriešila. A vlastne ani to neriešim. Svokra si vážim a mám ho rada...🙂

autor
9. júl 2021

@janka_23 Ano, parkrat. A vlastne na viacero veci, pri ktorych som len chcela poukazat, ze by sa u nas mohli/mali zmenit, ma moji rodicia nikdy nebrali vazne.. najcastejsie mi povedia, ze som az prilis premudrovana a nemam sa do toho starat a tam to skonci. Surodenci nemaju partnerov.. a tiez, ked som im povedala ohladom tych zubov, tak len odvrknu a neriesia.. 😏a to su tie zuby len kvapka v mori u nas, potom mam uz fakt niekedy take obdobia, ze sa cez to neviem preniest..

salome123
9. júl 2021

neviem poradit.... ale zaujimalo by ma, kto alebo co ta nakoplo aby si si ty zuby pravidelne umyvala... teda, ci ta na to naviedli v skolke, skole? alebo ako si ty ako dieta vedela, ze je to dolezite, ked si to doma u nikoho nevidela?

janka_23
9. júl 2021

Zvláštne. Mňa by naozaj zaujímalo aký dôvod majú na to nedodržiavat základné hygienické návyky. Už to len pretrpieť a pri najbližšej príležitosti odísť a žiť si po svojom. Vzdy boli takí?

autor
9. júl 2021

@salome123 Teraz som sa tak zamyslela, ale nejaky presny bod, kedy by som si to uvedomila, si nepamatam. Len si pamatam, ze tak okolo 10r som si zacala uvedomovat, ze vo viacerych veciach nechcem zit ako moja rodina.. a ano, myslim, ze skola na to mala tiez dost vplyv. Ale pamatam si, ze od dietata som si ich teda neumyvala este ani ja a svoje mliecne som mala tiez v zlom stave a deti sa mi za to posmievali.. mozno aj to ma donutilo, fakt netusim.. teraz uz mi to pride ako samozrejmost a neriesim to.

@janka_23 Ci boli vzdy taki.. tazko povedat, co si pamatam, mamina uz mala so zubami problem a dost skoro o ne prisla, no a tatino si ich nejake obdobie cistil, ale potom prestal.. ale netusim, ze preco. Zasa nie sme chudobni, ze by sme nemali financie na zakladne hyg. potreby.. asi to nepovazuju za dolezite.

janka_23
9. júl 2021

To je naozaj cudne, priznám sa ze takéto niečo počujem prvý krát. Bud rada, že ty si iná. Ich už neprerobis a ty máš aspoň vzor aká nikdy nechceš byt. Nemáš sa prečo hanbiť, je to ich vizitka a nie tvoja. Len mi príde cudne, že dospelí ľudia majú takýto prístup

autor
9. júl 2021

@janka_23 dakujem ti za mile slova, si velmi mila.🙂

krabica22
9. júl 2021

Si inteligentna ,ina ako tvoja rodina (bez nadbiehania) Vies...v zivote su rozne obdobia....chapem ta vo vsetkom. Vystudujes, najdes si niekoho....v kazdej rodine( ok , su aj vynimky, kde by sme kazda chceli zit) budes sa drzat bokom....raz si s tym poradis. Drzim ti palce!

janka_23
9. júl 2021

Ďakujem 😊 Ja viem ze ta to trápi, ale je vidieť ze ty si iná a za to aki sú oni nemôžeš.

choco6
9. júl 2021

Ja neviem, ako je to zvláštne ale su ludia, ktorí maju rodičov, surodencov alkoholikov, tyranov a podobne a este sa im snazia pomahat atd. Kazdy mame v rodine nejake zlozvyky, ine nazory, spôsoby ALE rodina je rodina. Ak su to v podstate dobri ludia a maju ta radi, ja by som to urcite neriesila ze rychlo zdrhnut a tvarit sa ze nie su moja rodina, na koho sa.potom chces obratit ak budes v problemoch 🤷 No booze tak maju blbe hygienicke navyky, vsade je nejaky "problem". Niekto je skaredy, afektovany, veriaci ci neveriaci, plesaty, ma zvlastne nazory, hlasno sa smeje, pripadne si hundre, ale v ludoch treba hľadať aj pozitíva a nie ako tu stále radia na MK rychlo zdrhnut a tvarit sa ze nemam rodinu, lebo nie su ako z katalogu, či ? 🤷

bloger
12. aug 2021

Autorka chápem ako sa cítiš ale možno ich k tomu nemal tak kto viesť a nepovažovali za potrebné si zuby umývať viem, že je to ťažké ale je to tvoja rodina a potrebujú ťa tak ako aj ty ich