Nikde som nenasla podobnu diskusiu ale vyzera to tak, ze jedine co nam ostava, je IVF a ja sa s tym neviem zmierit. Strasne ma trapi, ze nevieme splodit dieta prirodzene, z lasky. Vsetci okolo nas plodia uplne bez problemov, maju po 2-3 deti, len my sme este ako chudaci bez deti. Nemam nic proti tomuto sposobu splodenia u druhych, vsetci to s kludom anglicana priznaju. Tak si pripadam este viac ako idiot.
Ako to mam spracovat a zmierit sa s tym? Netrapit sa s tym, ze tak zakladna vec, ako splodit dieta, ako zena nedokazem? Placem cele dni. Ja by som do toho nakoniec nesla, bola by som radsej bezdetna, ale kvoli manzelovi to chcem podstupit. Ale strasne ma to trapi, citim sa taka menejcenna.😪
(Nechcem tym nikoho urazit, tak sa citim JA a viem, ze je to dnes uz pomaly normalne)
Je tu na konikovi skupina o IVF, ja som z tých ktoré o tom nemajú problém hovoriť jednoducho dnes je už takých párov strašne veľa. Priateľ pri mne stál a podporoval ma. Všetko nechal na mňa, vyber kliniky, vyber lekár a kedy do toho pôjdeme aj kedy budu transfery a tak ďalej. Nie, že by ho to nezaujímalo ale chcel aby som sa v prvom rade citila na klinike dobre ja aby mne vyhovoval lekár a samozrejme aby som sa ja cítila ísť do toho. Nie si menejcenna je naozaj neúrekom párov a naozaj mladučkých, ktoré podstupujú ivf. A nie si idiot na Slovensku je naozaj veľmi veľa žien, ktoré sa to hanbia priznať, ktoré sa hanbia vôbec na kliniku ísť a keď už sú tam tak sa tvária, že tam vlastne ani nie sú. Ono to chce len čas vstrebať to a bude lepšie. Niekomu stačí deň, týždeň niekto sa s tým vyrovná za mesiac. A ako je vyššie napísané buď chceš alebo nechceš nechoď to toho kvôli niekomu. Ak chceš dieťatko je to jedina možnosť a hotvo a v dnešnej dobe už naozaj viac ako normálna. To, že na slovensku to stale niekto odsudzuje no čo s tým narobíš s takými ľuďmi sa nemusíš ani baviť. Je jedno ako je dieťatko počaté, vždy bude z lásky a ver, že detičky po IVF sú ešte z väčšej lásky a z väčšej túžby ako tie počaté prirodzene. Spravíš všetko na svete preto aby to vyšlo ešte oveľa skôr ako vôbec bude v tebe rásť. Keď chceš napíš, na fb je neskutočne veľa skupín, na instagrame neskutočne veľa profilov ktoré píšu o svojej ceste a tu je skupina. Aj keď sa pridáš na fb do skupín, nikto z tvojich známych to nebude vidieť. Treba sa rozprávať s ľuďmi, ktorí si tým prešli alebo prechádzajú a uvidíš, že to bude zrazu oveľa jednoduchšie. Hlavne sa neboj ono to prejde je to len prvotný “šok”. 🍀❤️
@autorka nebola som v podobnej situacii, ale ide o to, ze u cudzich akceptujes, ze maju problemy s plodnostou a musia to riesit inak a ty sa citis menejcenne. Tak to bud iba hras, ze to akceptujes u inych a v kutiku si myslis, ze su tiez menejcenne alebo teda neviem. Ja osobne nehodnotim zenu alebo muza ako cenneho iba na zaklade toho ako splodil dieta, teda tento aspekt som nikdy nebrala do uvahy a ani nebudem. Vlastne je to nieco na co som sa nikdy nikoho nepytala a hadam normalny clovek neskuma ako bolo dieta pocate.
Chapem, ze to musi byt rana, ked inym sa dari a vam nie a musite na kliniku, ale je to jedno pokial obaja s muzom chcete dieta.
Za dalsie, dieta splodene prirodzene z lasky... to je tak trochu vylucovacie spojenie... prirodzene splodene dieta nemusi byt iba z lasky, urcite sa najde na zemeguli par ludi splodenych prirodzene po jednej noci, kde sa rodicia spoznali, splodili dieta a rozisli sa pocas jednej noci. Prirodzene splodenie ma uskalia ak jeden alebo obaja partneri maju zdravotny problem a mozu sa pritom nesmierne milovat. A z lasky ste obaja ochotni podstupit lekarsky zasah, aby ste z lasky mali dieta, ktore teda z lasky porodis.
Zaklad je si myslim, ze ty musis byt vyrovnana s tym, ze mate problem, a ked tak chvilku pockajte a @martinaju to velmi pekne napisala.
Tiez to bolo zo zaciatku take cudne premna...no ked som isla na prve ivf velmi som sa tesila a dufala ze uz budem tehotna...no zialbobu zazrak sa nekonal nakoniec ani po druhom ivf ...postupom casu som vela o tom studovala na internete a tiez tu v skupine na mk som sa toho vela dozvedela...stale mam o tom problem hovorit pred niektorymi ludmi ale s niektorymi a hlavme doma som s tym zmierena lebo ked to inak nejde tak bohuzial... stala sa s toho uplne bezna vec....kazdy ma doma nejake trapenie...bohuzial ja mam prave toto ale nikdy nevies co este horsie ta moze v zivote stretnut... chce to len cas...ale ked to dieta jednoducho chces tak ta nebudu zaujimat ani prachy ktore do toho investujes aj ked sa to nepodari stale budes chciet ist do toho...
Aky je postoj v tvojej ci manzelovej rodine voci takymto veciam?
ja len podotknem, ze nejde len o to splodit, ale aj vynosit zdrave dieta, existuje velke mnozstvo zien, ktore so splodenim problem nemaju, ale dochadza u nich k neustalym potratom, mimomaternicovym tehotenstvam atd., aj oni sa maju citit ako neschopne a menejcenne? treba si to urovnat v hlave/ujasnit si priority, v dnesnej dobe je x sposobov ako dieta mat, neupriamuj sa len na to, ze to v tvojom pripade nejde prirodzene, cim skor akceptujes svoju situaciu, tym skor sa mozes stat mamou...
Dieta z ivf je z lasky. Co je uz vacsia laska ako nechat si pichat hormony, ist na vysetrenia, yo je velka laska rodicov k dietatu a obojstranne ako partnerom. Laska nesebecka, take dieta Bude z lasky a milovane. Nebudes to lutovat.Neni sa za co hanbit. Hanbou je zadubenost a opovrhovanie medicinou, nie to mat vobec dieta
skus ist k psychologovi. seriozne je to to najlepsie co mozes urobit pre seba svoje dieta svoje manzelstvo
Zelam Ti vela lasky a stastia aby Ti anjeli zhodili necakane to najvacsie stastie do zivota. A rozhodne niesi menejcenna❤️
Mame 2 deti po ivf.tiez vsetci okolo nas plodili a rodili a nam sa nedarilo. My sme s ivf boli oka, riesii sme to sami dvaja , nehovorili takmer nikomu len par kamosom. Zial u nas to prirodzene neslo. Skusili sme vserko mozne, vela vyšetrení. Vzali sme to ako fakt. Niekto ma cukorvku, problémy s TK a je na to liecba. Na statie aj na neplodnost existuje. My sme tomu od zaciatku verili ze sa podari, a podarilo. Trvalo to 7 rokov ale mame 2 krásne deticky. To mensie prrave spi vedla mna. Ale ratali sme aj s možnosťou ze ak nevyjde tak adoptujeme. Drzim prsty! A nemas preco a citit menejcenna.
@lilitela podľa mňa je absolútne jedno aký postoj majú v rodine. Keď nechcú rodina nič nemusí vedieť. Je veľa párov, o ktorých to nevie nikto.
My sme rodine povedali a podporovali nás, v dnešnej dobe je to už naozaj normálne. Ale teda jrčite by ma neodradila ani rodina aj keby boli proti vôbec by ma to nezaujímalo. Bola to jediná šanca mať bábätko a ktokoľvek by mal niečo proti bolo by mi to úplne ukradnuté.
ja ti to poviem tak, keď sme mi zistili že to inak nepôjde mali sme dve možnosti. Tutlať to alebo o tejto tabu téme hovoriť. V našom okolí sme tiež boli jediný..... My sme sa rozhodli o tom rozprávať verejne. Keď sa nás niekto opýta nemáme problém o tom hovoriť, nie je to nič začo by sme sa museli hanbiť. Chceme mať bábo, tá cesta k nemu je oveľa komplikovanejšia a drahšia tak prečo to tajiť.... ak mal niekto blbé reči rýchlo sme ich uzemnili... Sme proste také otvorené povahy. A popravde myslím že nám aj ako páru veľmi pomohlo že sme to netutlali ale normálne na túto tému komunikovali. Sú páry ktoré to neustoja, ale u nás mám pocit že nás to posilnilo. Ak budeš chcieť kľudne napíš aj IP.
@martinaju dakujem❤️
Nie je absolútne za čo, treba sa podporovať. Kľudne, ak by si chcela o hoci čom popísať tak napíš.
@kiki68 taky pohlad mi nenapadol.
Dakujem
Asi musim prejst len tym sokom, ako ste niektore napisali...
Uz mam za sebou aj jeden potrat, co sa nam podarilo prirodzene, ktory som uz spracovala ale odvtedy sa nam nedari a stale som dufala, ze to vyjde znova. Ale po rokoch sme uz skusili 3x IUI, neuspesne a uz len sa rozhodnut pre to IVF. Len ma to zabolelo, ze sme vlastne “chori”.
Ak su naznaky v rodine, ze sa toto netoleruje, tak potom je pochopitelne ze sa o tom tazko hovori.
@lilitela ked sa nad tym zamyslim, tak skor sa u nas v rodine choroba povazuje za “slabost” a ze nieco nerobim dobre.
Tak mam vycitky, ze som nemala ako mlada tolko pit a zurovat, alebo jest tolko sladkeho alebo neviem😪
Milá moja, niekto si vie predstaviť život bez deti a iný nie. Ale jedno Ti poviem, nehovorím že deti spod duchny nie sú z lásky ale tie z IVF určite sú. Pretože to chce veľa obety, komunikácie, neľahké rozhodnutia, sebazaprenie... vzájomnú podporu, pretože to sú ťažké chvíle, ktoré preveria vašu lásku
O Tom že sme boli v centre syn nieje prirodze z rodiny nik nevie,vie to vedenie v mojej práci a jedna kolegyňa keďže som veľa vymeskavala v práci, nikomu to nikdy nepovieme, načo ja som sa s tým nevedela vyrovnať
.. varila mi myšlienka že nás budú ľutovať,hovoriť o nás,sme s mužom z veľkých rodin kde je kopu deti ani nevedia ako ... Keď sa nás pýtali že kedy dieťa povedala som že si chceme užívať,tehotenstvo sme oznámili na konci 5.mesiaca a to sme sa stretávali bežné s inými .. každý sa s tým vyrovnať inak , mne to bolo zatazko no vedela som že chcem dieťa a urobím maximum a keď sa nepodarí tak nič si nebudem vyčítať proste nič viac sa urobiť nedalo
pred rokmi som čítala knihu, názov si nepamätám, ale išlo nie je dieťa z IVF, ale dokonca o dieťa adoptované. Pýtalo sa mamky, prečo to u nej nešlo mať svoje deti. Ona sa mu to snažila s ohľadom na vek vysvetliť a chlapec asi 6 ročný ju odrovnal slovami TY SI MA PORODILA SRDCOM. Veľmi sa mi to páčilo. Nerozumiem, prečo si myslíš, že dieťa z IVF nie je z lásky. Máš pocit, že všetky deti, ktoré boli počaté prirodzene, boli počaté z lásky? Veď je to nezmysel. Stačí sa poobzerať okolo seba, koľko mužov zdúchne ešte počas tehotenstva, alebo hneď po ňom. Neváhaj navštíviť psychológa a zveriť sa mu so svojími pocitmi.
A tieto deti sú milované a z lásky na 200percent,neviem či ste boli v centre,no sedia tam ženy (samozrejme aj muzi) ktoré sú mamkami bez detí v náručí,mamky ktoré milujú svoje deti hoci ešte na nich len čakajú,profi mamy ktorym je jedno aku bolesť budú musieť zniesť len aby ich mali,mne keď potvrdili bijúce srdiečko prestala som vnímať,vyletela som z ambulancie a skakajuca šla k mužovi 😄😄😄😄😄 normálne som hopsala z nohy na nohu a kopu ľudí 😄😄😄😄 preskočim po roku ako sa narodil syn sme dali veciam volnypriebeh stým že nič neočakávame a keď už nič tak máme jeho,problém u mňa aj muža, na prvý šup sa podarila dcéra a ja neverím že ju máme,ďakujem práve za tento zázrak centru lebo keby nie ich nemáme ani jedno asi
Vesat na nos nikomu nemusis, ze chodis na IVF, je to vec medzi tebou, manželom a pracovnikmi reprodukčneho centra. Menejcenne a zle sa museli citit neplodne zeny v minulosti, kedy porodit potomka bola ich jedina povinnost a mohlo ich to stat dost vela, ak si ju nesplnili. Teraz su k dispozicii prostriedky, aby takmer kazda zena mohla otehotniet. V podstate je uplne jedno, akou cestou sa k tomu potomkovi dostanes, dolezite je, ze bude.
Ja by som nikdy na umelé oplodnenie nešla zo svojho osobného presvedčenia, ale prečo by si mala byť menejcenná? Budeš taká istá matka ako každá iná.
Tak isto dieťa vynosíš, porodíš, vychováš 🙂.
Ak po dieťaťku túžiš a jediný tvoj pocit je menejcennosť tak kašli na tento pocit.Máme v rodine ženu ktorá to podstúpila pretože jej muž mal problém.Absolútne nikoho nezaujíma akým spôsobom bolo dieťa splodené.
Fuha... no tak tvoje nazory a pocity vobec ale vobec nechapem. Nesudim, len vyjadrujem ze moje pocity a myslienky ohladom IVF su uplne ine.
Nemas v tom nejake nabozenske presvedcenie?
Ja ked som pochopila ze dieta prirodzenou cestou nebude, okamzite som hladala sposoby ako tomu pomoct. Bola som nesmierne stastna ze existuje moznost ist na IVF, lebo mi to davalo nadej ze budem mama. Musela som sa ale vyrovnat s tym ze dieta nebude mat moje geny, kedze som isla do IVF s darovanymi vajickami/embryami.
Tiez som si myslela ze som jedina, kto ma taky problem ale zistila som ze toto je uz velmi casty problem. Len o tom ludia nerozpravaju.
Myslim ze mas na seba prilis vysoke poziadavky. Alebo mozno chces aby tvoj zivot bol bez problemov a ked sa nejaky pritrafi, tak sa ti zruti cely domcek z karat. Co ak sa vam narodi dieta, ale nebudes ho moct kojit. Je mozne ze sa budes citit zase menejcenna? Ja by som urcite zasla za psychologom.
Tiez je mozne ze po tom dietati netuzis az tak velmi, kedze by si radsej bola bezdetna ako podstupila IVF.
Zalezi velmi na tom ako velmi po dietati tuzite. Ja som velmi vdacna za IVF a nemam problem o tom hovorit s rodinou, s cudzimi, so susedou. som vdacna, ze takato cesta existuje a ze vdaka nej som sa stala matkou. Lebo v mojom zivote je to to najkrajsie, co sa nam mohlo stat. To ze to niekomu do zivota nepasuje a mysli si, ze sme neschopni alebo chorí je mi sialene jedno. Je to tvoj zivot, ak si neista kvoli sebe tak sa skus poradit so psychologom. A so svojim muzom. Mysli na seba a nie na druhych, mozes si casom vycitat, ze si stracala cas, len kvol tomu, ze si niekto iny myslel nieco, co ti moze byt ukradnute vlastne. Drzim palce 😊
Nie ste chori, len nieco neklaplo v tom celom a toto je cesta k dietatku.
Mam za sebou par neuspesnych tehu a posledne to vyslo prirodzene. Je z toho zdrave babo. Ale ono to neni o tom, ci mas dieta z ivf, iui, ci ho bocian doniesol na terasu. Na to kaslat, to sa nikto pytat nebude, ani mna sa nikto nepytal ze kolko minut sme mali sex a v akej polohe ( vidis tu absurditu) , ale dolezite bude to ako a co z toho dietata vychovas za cloveka. A to sa da len z lasky a s laskou. Na to uz ziadna technologia a finta neni 😉
Ty si nic nevycitaj, ozaj za to nemozu take neduhy ako zurovanie a pod. A z psychologickeho hladiska si si uz asi aj odpovedala, tazko sa ti hovori preto, lebo mas taku vychovu, ze nemozes mat deti, tak nieco je s tebou zle.
pozri je to jednoduche - bud to dieta chces alebo nechces a ak ho skutocne chces a prirodzene to skratka nepojde, tak vam asi nic ine nezostava, sama si to pomenovala, vela parov ma problem otehotniet prirodzene ale tuzba po dietati je silnejsia, za mna to mas kusok pomylene a zbytocne sa trapis niecim co nevies zmenit - a absolutne nesuhlasim s tym, ze neviete splodit dieta z lasky, snad ak sa lubite a budete lubit dieta uz od ocikaneho testu, tak je uplne irelevantne, ze vam k tomu niekto musel pomoct a tiez nevies ci vsetci okolo teba plodia bez problemov, kazda xta zena aspon raz potrati, ako by si napr. zvladala toto, to by si sa asi tiez netesila - myslim, ze netreba posudzovat inych, ked si nechodila v ich topankach
takze si odpovedz na otazku, chces dieta alebo nie a ak chces, tak potom sa zena spamataj! a to myslim fakt v dobrom a prestan sa lutovat a ak ho touto cestou nechces a nedokazes sa cez to preniest, tak bud fer a vysvetli to manzelovi