Ahojte,
som vydata skoro 8 rokov,mame dve deticky,nase manzelstvo je podla mna take normalne a celkom v pohode,
ale samozrejme sem tam sa vyskytnu aj hadky,a ja teda viem kricat🙂,ale myslim,ze to asi v kazdom vztahu
no a co ma trapi?dnes ma moja skoro 5rocna dcera vykolajila,ked mi povedala,ze ona by sa nechcela vydat ako ja,ze sa len s tatom hadame.ze jej spoluiak ma maminku v jednom dome a tata v druhom a chodi medzi nimi na tyzden tam a tam na tyzden.nevedela som ako reagovat,som z toho uplne rozhodena.nechcem aby sa mala trapila,ale zase nemozem ju drzat v bubline.proste ak sa mne alebo muzovi nieco nepaci,tak si to vydiskutujeme,aj trochu pokricime,ale potom ideme dalej..co si o tom myslite vy?
vdaka.
Presne tak. Problémy radšej vydiskutovať večer keď spia. Nehovorím, že sa to dá stále.....
dieta vsetko vnima viac ako dospely - pre teba len napomenutie a mierne zvyseny hlas no pre nu je to uz hadka .. a ak este vidi aj deti okolo z rozvedenych rodin tak to vnima o to intenzivnejsie.. pohovor si s nou a s manzelom sa hadajte za zavretymi dverami ked uz musite ..
@sarlota1986 normalne dcerke vysvetli, ze sa nemusi bat.ze sa obcas s tatom sice nezhodnete, mate rozne nazory, ale potom sa udobrite a je v setko v poriadku.
my sa tiez obcas dokazeme riadne hlasne posekat, ale deti vidia, ze je konflikt, ze je akcia a reakcia a ze sa vsetko zas urovna.
ukazat detom len "sladky svet", kde sa rodicia nehadaju - no to je krasne, ale podla mna nie spravne. deti by mali vidiet, ze obcas sa ludia aj hnevaju, ze sa pohadaju a zas udobria 😉
Povedz toto chlapovi,dohodnite sa na tichom riešení problémov.
Ja si zase myslím, ze aj pohádať sa pred dieťaťom je v poriadku (teda,ak to nieje často) dôležité je, aby potom videla aj ten proces udobrenia, vysvetlenia si a následnú pohodu. Konflikt patrí k životu a je fajn , ked uz to dieta vidí, tak sa moze naučiť, ako sa to dá riesit... Podstatné je, aby nepochybovala o vašej láske k nej a vašej vzájomnej .
no baby myslim, ze clovek zakonite nemusi kricat, ked ho tend druhy vytoci/zrani... preto som autorke prispevku napisala, co som napisala... tiez si myslim, ze male deti nerozumeju dospelackym problemom, tak treba komunikovat medzi styrma ocami... nie je to pokrytecke, ved dieta nezatazujete vsetkym dospelackym odmalicka.
Udrzat svoje emocie na uzde casto stoji kus trpezlivosti a sebaovladania, ale podla mna tak to ma byt... vzdy ked to vo mne vrie, si pripominam,ze nechcem muza svojimi slovami zranit, ublizit mu ani ho ponizit... moj muz sa sprava rovnako... a rovnako dolezite ako ovladat sa a nekricat je o problemoch hovorit a aj preto mame skvely vztah...
@sarlota1986 nauč sa nekričať. hľadaj spôsoby, ako to povedať normalne. trochu aj s humorom. nech sa deti cítia doma dobre. a aj skôr dosiahneš, čo chceš.
@le4 ono aj ked sa rodicia nepohadaju, deti citia, ze nieco nie je v poriadku. to napätie tam je. takze takato situacia ich zneisti rovnako mozno aj viac, ako ked sa rodicia pohadaju.
dolezite je, detom vysvetlit, ze skratka sa momentalne nevieme zhodnut - ale my dvaja, netyka sa to ich, ze nie su na vine.
emocie treba detom vysvetlit, aby sa naucili, co znamena ked sa niekto hneva, raduje, smuti... nie ich stale drzat na uzde. lebo jedneho dna aj tak vyjdu na povrch 😉
citam s detmi doma vela detskych knih, a moj syn ma oblubenu jednu kde sa 2 mackovia brat a sestra pohadaju, potom nesedia spolu pri stole, nehraju sa spolu atd. medzitym sa mama medved s otcom zlahka chytia a nakonec vyhlasi ze vydis, niekedy sa ludia pohadaju,ale neznamena ze sa nemaju radi potom sa vsetko da do normalu v tom vyjdu pred dom a uvidia duhu (cely den prsalo) a maly medved sa spyta tak ako ked po burke je duha na oblohe? Kup jej detsku knihu, to patri k zivotu, ved aj v skolke a s kamaratkami sa niekedy chytia za slovo. A hadky doma by nemali byt hytericke,caste ale take bezne minutovky.
@godyna je to v anj. The Berenstain Bears - Get in a Fight https://search.yahoo.com/search;_ylt=AnyWKK1IRm...
v knihe je este par viet navyse, mozno v inom videu na youtube bude to presne ako v knihe, ale podstata je ta ista. Skoda ze tie knihy the Berenstain Bears, niesu prelozene do sk, je ich vela pre male deti, o zubarovi, skole, praci a chorobe...
@tova tu je link, living books,
https://www.youtube.com/watch?v=jk5pdeYyHQYTiež si myslím, že držať dieťa v "bubline" a sladkej ilúzii je hlúposť, typujem, že aj takú hádku za zatvorenými dverami dieťa jednoducho vycíti a nekomunikácia medzi rodičmi, a rôzne "tiché" ale rovnako kruté alternatívy zbytočne zvýšia napätie v rodine.
No ono je asi tak trochu rozdiel v tom, ako tie hádky medzi vami vyzerajú. Či je to teda niečo typu "dokelu, zase si vyjedol chladničku a láskavo nefajči v kuchyni", alebo "ešte raz ma na***beš a potom od vás odídem a už ma neuvidíš". Podľa mňa nie je nič horšie, ako taká tá histerická hádka, kde sa dvaja pretekajú vo vykričaných blbostiach, a potom akože to nemysleli vážne. Skôr by som sa teda stránila toho, čo z vašich úst dieťa počuje, nie priamo toho, či bude svedkom vášho vzájomného hnevu.
@bubelko vcelku suhlasim, len si myslim, ze clovek sa moze naucit do istej miery kontrolovat prejavy hnevu. Ked pirde na vymenu nazorov, moze sa stat, ze na chvilu trochu zvysi hlas, povie nieco emocionalne zafarbene a tak, ako to citi, ale nie uplne bez akejkolvek kontroly vykricat ty si taky a taky, ako pride na jazyk. No ale tak tu ide vseobecne o psychicke nastavenie rodicov, ich vzajomnu lasku a uctu a ochotu konstruktivne riesit problemy, ako sa tu uz pisalo, tichu domacnost tiez dieta moze vycitit a brat zle. ;)
@sarlota1986 zakladna otazka znie, preco vasa dcera tie hadky vnima tak moc negativne?
- su take ostre? ake slova pri nich pouzivate? ake vety? okrem kriku nadavate?
- vysvetlite jej, ze aj ked sa posekate a nie vzdy zhodnete, nic to nemeni na tom, ze sa mate stale radi a obaja ju mate najradsej? vysvetlite jej, date jej pocit, ze aj ked clovek obcas porkici a na nieco frfle, aj tak je doma s rodinou najlepsie, lebo aj ked to nie su dokonali ludia, nikdy by ste nemenili?
hadat sa iba mimo deti je totalne zle.....to ze sa na seba budete pocas dna aj v pripade problemov cez zuby usmievat a potom sa vecer zavriete do izby, este neznamena ze to dieta to nevnima, ze je nieco zle. prave naopak, tie deti to citia, a mozno este o to viac, ze uz vobec netusia, preco sa ocko s maminkou cez den usmievaju a vecer sa niekde po tajomky hadaju, prave to ich moze zneistit, znepokojit este viac, lebo tomu uz absolutne nerozumeju.......
omnoho lepsie je sa z rozumom, mozno trosku zvysenym hlasom a nazlostenym pohladom pred dietatom pohadat, vsetko si vydiskutovat.....ale - ludsky, ved sa mame aj tak radi , bez nadavok, vyhrazok, zhadzovania toho druheho........a dietatu len s kludom vysvetlit, ze aj ked teraz kricim na ocka, je to preto, ze som nahnevana ze zabudol kupit to najdolezitejsie co mal, ze mi pri prani znicil najdrahsiu a najoblubenejsiu bluzku....ale aj tak ho mam stale rada, len sa teraz na neho hnevam.
@sarlota1986 dcérke vysvetli, že niekedy sa medzi dospelými stane aj to, že sa seba nakričia, ale to neznamená, že sa nemajú radi., naopak, chcú problémy riešiť, možno to ináč nevedia, ako krikom, ale preto, že ich riešiť chcú, sa majú stále radi. Manželia, ktorí už spolu nežijú, sa už radi nemajú. Aj deti sa niekedy pohádajú, dokonca aj pobijú a na druhý deň sa zase spolu hrajú. Nie je to pekné, ale stáva sa to. Sľúb jej, že sa budete snažiť pohádať sa čo najmenej, aby si to už nikdy nemyslela, lebo to nie je pravda, vy sa radi máte a obaja milujete ju. Povedz to manželovi a naučte sa spolu komunikovať bez kriku, dá sa to naučiť. Ak vám to nejde, riešte dôležité problémy mimo domov - na prechádzke, v kaviarni, tam hádam po sebe kričať nebudete. Deti sú nesmierne citlivé na správanie rodičov navzájom.
my sme s muzom divni, my mame sice tiez vymenu nazorov, ale my nekricime po sebe , ja nekriim ani na malu, chlap ju sice okrikne niekedy dost hlasno a ona sa boji,...ale ona sa celkovo boji hluku staci aj vysavac, fen alebo silna motorka ked startuje....a ja na malu nekricim ...staci aj zmena intonacie v hlase...
nie deti netreba drzat v bubline, zivot nie je len krasny ruzovy, ale myslim ze dcerka uz chape ked sa jej dane veci vysvetlia, ...ono by mozno bolo dobre ked sa pred detmi s muzom hadate a kricite po sebe, tak aby deti aj videli ze sa udobrite a mate radi (teraz nemam na mysli udobrovaci sex) ...ale nejake objatie pohladenie a par peknych slov...ked deti vidia jedno nech vidia aj druhe...
musite si problemy vydiskutovat v sukromi a bez kriku, nie pred detmi. Deti su na toto velmi citlive, velmi prezivaju nezhody medzi rodicmi a niekedy sa za ne aj vinia... :( Dcerku by som upokojila, ze sa s ockom lubite, a tak... ono rodicia su najvacsi priklad pre deti, ked deti vidia vzajomnu uctu, bude to pre nich norma a vzor pre buduce spravanie vo vztahu...aj preto sa oplaati byt trpezlivym a neriesit problemy zahoruca