Hádka s matkou

18. nov 2023

Ahojte. Moja matka neustale vyvolava konflikty, aj ked vie, ze som tehotna(momentalne 16+4tt), a rozculovanie ci stres mi nepomaha. Akoby to robila naschval. Nechcem to tu velmi rozpisovat, ale napr. sa hodi o zem, akoze spadla, aby som ju zdvihala, spinave ponozky mi polozi na pracovnu dosku k jedlu, vola mi 20x ze ju boli to a to, ja utekam z prace a ona s usmevom, ze ju to uz preslo…pride mi jej spravanie uplne mimo odkedy zistila, ze som tehotna a nebude sa vsetko tocit okolo jej zadku.
ked ju upozornim, samozrejme vyvola nezmyselnu hadku, argumenty nemaju hlavu ani patu a mna to vytaca.. Dnes ma po hadke rozbolelo brucho, nieco ako ked som mala stres pred skuskou. Ona sa samozrejme smiala, ze zase zvelicujem. Moze ta bolest brucha byt sposobena hadkou, stresom z mojej matky? Uvazujem, ze s nou prerusim kontakt. Nechcem poskodit babatku a pri nej sa naozaj pokoja nedockam. 🙄🤨 aj ked sa snazim byt v pohode, z tych nezmyselnosti co robi…sa neda byt ok. Dakujem

marianarem
18. nov 2023

V tomto pripade radim asi prerusit kontakt. U mamy nieco nie je psychicky v poriadku, v podstate mi to pride, ze na seba puta pozornost, asi ako ked sa dietatu narodi/ma narodit surodenec. Ono dalo by sa ist aj takou cestou, ze pytat sa jej na pocity, zaujimat sa o nu bez vyzvania a v podstate presne take veci, co sa robia s tym starsim surodencom. Ale to je tiez velmi narocne a ak je v nej roky nieco zazrate, pripadne nejaka porucha osobnosti, tak to ani nema velku sancu na uspech.
Kamosiek mama presne toto robila. Roky do dcer - mojich kamosiek - hustila, ze kedy sa uz vydaju, zalozia rodiny. Clovek by cakal, ze ked pridu vnucata, tak bude konecne spokojna. Ale zacala robit tiez taketo veci, putat pozornost, deptat..Po narodeni deti to bolo este horsie. Obidvom dceram to uz aj narusalo vztahy a partnermi, sebavedomie dole, jedna z nich mala aj depresie. Nakoniec s nou prerusili kontakt, dlho nebol ziadny, teraz tak 2x za rok, ale aj to mama len o sebe toci alebo o nepodstatnych veciach. Na vnucata sa ani len nespyta, vobec ich nepozna a nechce vidiet.

pinkgirl
18. nov 2023

Sama si si odpovedala - zistila že sa svet netočí len okolo nej. Skrátka teraz tebou manipuluje, za každú cenu niečím byť zaujímavá a má ťa ako na spagatiku.
Nepripúšťaj si tie jej výstupy, keď ti bude často volať tak trebárs ju odbi že nemôžeš akurát hovoriť lebo máš robotu. Ona si to možno ani neuvedomujeme, ale cíti v tvojom dieťatku konkurenciu - tvoj záujem sa už na ňu nebude stopercentne zameriavať a ona sa toho bojí. Ak máš súrodenca, tak ho viac zapoj do starostlivosti o mamu.

0silvia0
18. nov 2023

Toto nie je normalne spravanie. Asi ma nejake psychicke problemy. Kazdopadne sa nou nenechaj manipulovat

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
18. nov 2023

Ona ma mala vo vyssom veku, ja budem mat 30 ona 73. Predtym bola ok, chodili sme spolu na nakupy, do prirody, na kavu. Otec zomrel a jej akoby preplo, myslela som, ze sa potesi vnucatku-stale hovorila, ze sa ho nedozije. Ale netesi sa, nepyta sa na neho. Necakala som, ze mi bude s dietatom pomahat ale ani ze ma bude neustale zatazovat hlupostami. 🤦🏻‍♀️

autor
18. nov 2023

@pinkgirl bohuzial nemam surodenca, rodicia ma mali po 15rokoch snazenia, ked uz ani nedufali.

kandelabra
18. nov 2023

Na rovinu povedz, ze bud prestane robit cirkus ako male decko, alebo uz nebude mat komu robit cirkus. Bud sa spamata, alebo sa odstrihni. Este by tu bola moznost ze je nie je psychicky v poriadku, v tom pripade by som sa s nou stretavala len pod podmienkou, ze sa bude liecit.

pinkgirl
18. nov 2023

Kontakt s ňou len obmedz, neprerušuj úplne. Snaž sa nájsť mieru množstva komunikácie ktorá ti bude vyhovovať. Mamina si skrátka zvykla byť stredobodom pozornosti a teraz sa to zmení. Nechaj ju vyrovnať sa s tým. Odporúčam znížiť frekvenciu telefonátov a stretnutí na 2/3 doterajšieho kontaktu. A tiež jej nevesaj každú informáciu - fakt nemusí vedieť o všetkom čo ješ, s kým sa stretneš, k akemu dr.ides atď. - všetky tieto informácie potom vie použiť proti tebe a zraní ťa to.
Neboj, stále ťa má rada, akurát sa správa ako malé decko😉.

syslik81
18. nov 2023

a preco s nou byvas? najdi si vlastne byvanie ale podla popisu to vyzera,ze mama by potrebovala zajst za psychologom ... kedze to uz vyzera na psychicku poruchu .. hlavne ak sa bezmyselne hadze o zem a vymysla choroby etc ..

loliki
18. nov 2023

Tak ju ber s rezervou. Už má svoj vek. Nemusíš vždy hneď utekať. Možno je to planý poplach.

roja01
19. nov 2023

Mozno zacinajuci Alzh. alebo starecka demencia. Stava sa aj v skorsom veku a nepomozes si. Ten clovek si to neuvedomuje.
Teraz ked si tehotna a ked bude babatko, tak chod k mame minimalne a sleduj. Ak sa bude zhorsovat, tak chod za jej obvodnym, vysvetli a popros, aby ju poslal k psychiatrovi.

autor
19. nov 2023

@syslik81 kde som pisala o spolocnom byvani? To by som uz ja bola davno na psychiatrii…

@pinkgirl Niekedy som ku nej chodila po praci na kavu, doniesla nakup a kecali sme o vsetkom moznom. Teraz sa vidime v soboty, to uz som obmedzila zo 4-5 za tyzden na 1 stretnutie. Ona ma ale vzdy caka. V poslednom case si uz ani nevari, ani nepojde kupit chlieb, vybrat lieky… sama neurobi nic. Nakup jej priatel alebo ja prinesieme. Samozrejme napise zoznam veci, potom ho skritizuje, napise novy. Minule bol priatel 3x v obchode, lebo vzdy nieco “pozabudla”. Mne to stale pride, ze robi naschvaly. Alebo je uz ozaj senilna a musim sa poobzerat po nejakom zariadeni.

autor
19. nov 2023

Minule si napr. vymyslela, ze ma daleko na zachod a zacala vykonavat malu potrebu do starej nadoby. Ja som ju nasla, ked som brala nejake veci a ona vlastne len odvrkla, ze musi chodit do tej zimy na zachod… byva v panelaku, ale opisala to akoby byvala na dedine s vonkajsou “toaletou”. A to mozno o polovici veci, ani neviem. Bohvie, co jej chodi hlavou.

adalmba
19. nov 2023

Treba ju objednať k psychológ/psychiater. Túto tému by som dala prečítať matkám, čo chcú dieťa v 45r.

januska12323
19. nov 2023

Treba zháňať zariadenie, už to nemá v hlave v poriadku.

autor
19. nov 2023

@adalmba tiez si myslim, ze ten vekovy rozdiel je dost poznat. Priatelova mama ma cez 50, to sa neda porovnat. Vzdy mi bola skor babicka, nez mama. Aj v skole sa ma vzdy pytali, ci po mna prisla babka s dedkom. 😀 ale dala mi vsetko aj s otcom, aj nam pomohli dost financne, ked sme budovali dom..ja som jej za vela vdacna. Aj som uvazovala, ze ju vezmem k nam, len priatel to hned stopol, ze sa pri nej zblaznim. Skusim sa s nou este porozpravat, aj ked ona si nic neprizna.

0silvia0
19. nov 2023

Nepripustaj si jej spravanie a objednaj ju k psychiatrovi, u psychiatra sa riesia aj zacinajuce demencie.

pinkgirl
19. nov 2023

To mi je ľúto. Vieš pokles hygienických návykov, strata záujmu vyjsť z domu von býva u starších ľudí bežné. Zvyčajne keď stratia motiváciu či cieľ, tak takto upadajú. Vyzerá to, že ani nikam nechodí do spoločnosti - medzi ľudí a nesocializuje sa. Strata kontaktu sa potom prejaví na jej čudnom správaní a ani ona by ešte pred 10timi rokmi nepripustila, že si bude skracovať trebárs tú "cestu" na toaletu, lebo v tom čase by jej to pripadalo "na hlavu".
Vezmi mamičku k lekárovi - asi psychiatrovi, aby posúdil jej zdravotný stav a možno sa poobzeraj po nejakom zariadení, kam by mohla v budúcnosti ísť, ak ju teda u seba doma nevieš doopatrovať.
S tou stravou ti odporúčam nájsť v meste kuchyňu kde varia pre seniorov - každý deň by sa prešla na teplý obed. Mala by dôvod vyjsť z domu a nemusela by sa "otravovať" s varením.

katarinka89
19. nov 2023

@adalmba presne toto napadlo aj mne ako si tu na fórach kvituju navzájom, že mať dieťa po 40tke je ok. Netvrdím, že všetci 70nici sú zdravotne Zle ale v tomto veku je to viac než pravdepodobné. Takže takto to potom dopadne

mamina7070
19. nov 2023

zacni riesit zariadenie objednaj ju k psychiatrovi

autor
19. nov 2023

@katarinka89 ja si tiez uz pripadam stara, ale tiez sme nemohli mat babo v case, ked sme chceli. Ale 44 rocny rozdiel je extrem. Neodporucam z pohladu dietata

domkakvet
19. nov 2023

Tak toto mi je velmi luto, skus s nou rozhovor typu, ze vnucka ju urcite bude mat rada, bude za nou chodit, potom, ze tebe to velmi skodi a aj bez toho sa bojis zdravotneho stavu, ved porod je narocna vec.

carduelis
19. nov 2023

Toto čo popisuješ - 3x posielanie do obchodu, znížené hyg nároky vyzerá ako začínajúca demencia/Alzhaimer. Pozri si o tom niečo, či nespozoruješ aj iné príznaky

marca12
19. nov 2023

To je choroba toto co robi. Kamoska mala takuto babku. Presne toto im robila,dirigovala ich,na prasky z nej boli. Poviem to sprosto,ale az ked umrela,vydychli si. U vas bol spustacom jej psychickeho stavu zrejme smrt otca. Ostala sama a takto si vydobija pozornost. Ber ju ako choru,necakaj,ze sa zmeni. Najlepsie bude ju objednat k psychiatrovi a potom nejako dohliadat,aby uzivala lieky. V najhorsom pripade domov dochodcov. Tam bude medzi ludmi,bude mat starostlivost. Otazne je ako to prijme maloktori dochodca chce ist do domova.

ada12345
19. nov 2023

Prepac, ale takto sa spravala moja babka, ked uz mala demenciu/senilitu. Tam by uz bolo vhodne nejake zariadenie, kde by jej zabezpecovali zakladne potreby. Ty budes mat novorodenca, nebude v tvojich kapacitach jej dennodenne riesit chlieb, nakupy, lieky...atd. Hlavne ak nie je vdacna, ale naopak este ludi prehana a buzeruje.

daeen
20. nov 2023

My sme tiež mali takéto v rodine, ale nakoniec to bol ukážkový narcizmus. Tiež som si istý čas myslela, že to bude asi začínajúca demencia. Tabulkovo to aj vychádzalo. Potom sme zistili, že to hrala na nás, aby sme boli čo najviac vtiahnutí. V opise situácie spomínaš, že to začalo vtedy keď zistila, že Tvoja pozornosť bude nasmerovaná inde.

jennky13
20. nov 2023

tvoja mama potrebuje urcite vysetrenie u neurologa. Takto zacinal u mojej svokry Alzhaimer. Neurolog nariadi testy a posle k psychiatrovi. Dobre lieky chorobu nevyliecia, ale mozu pomoct k zmierneniu priznakov. Cim skor zacne lieky jest , tym lepsie.

autor
20. nov 2023

@jennky13 lenze u nej je problem aby sla vobec k obvodnej, neviem ako ju donutim ist k neurologovi, psychiatrovi ci inam.

jennky13
20. nov 2023

my sme za obvodnou zasli sami, chvilu nam trvalo, kym sme ju presvedčili, ale potom ona sama nam vysla v ustrety tym, ze jej zavolala pozvala ju na kontrolu- neviem, co presne jej povedala. A tak sla a ona ju poslala k neurologicke . V tom nam pomohla. Potom to uz islo akosi samo. Ale lieky musia byt brané pod kontrolou, nemoze zabudnut a vynechat.