Hádka s mamou, ako to urovnať?

laurunka1211
10. feb 2020

Dobrý deň mám taký menší alebo teda pre mňa väčší problém s mamou. Mám 14 a neustále sa hádame a kričíme po sebe...áno viem že by som nemala ale dneska má naozaj vytočila a nechcem aby si o mne myslela zle veci...Dnes sa stalo toto: Pýtala som sa mami či by som nemohla ísť do kina odpovedala mi tak že niesu ani ona ani ocino doma a tak som jej normálne povedala že som už dosť veľká a mohla by som prespať u kamošky. Povedala mi že sa ešte dohodneme. Keď sme nastúpili do auta tak som mala prednášku o tom že ona má o 22:00 nikam nepustí a tak som jej vysvetlila že film začína o 17:00. Bola chvíľka tichá. Povedala mi že keď si budem púšťať svoje dieťa takto tak otehotnie v 15 tak ma to ranilo...že som zvíšila hlas a povedala jej že niesom sprostá a čo si to o mne myslíš že ja idem niekam do krovia a také...no a potom sme prišli domov a ocinovi som povedala že moja mamka si o mne myslí že buďme jebať v 14. Áno viem asi som to prehnala...teda určite...vyletela jedna po hlave a posledné slová boli Padáň do izby..áno je mi to ľúto ale nepáči sa mi ako o mne rozpráva..a čo si o mne myslí...naozaj si s ňou už ani nerozumiem ale nechcem už viac pridávať drevo do ohňa...Nemali by ste niake rady ako to urovnať? Neviem či sa somnou o tom bude chcieť vôbec baviť..

Vopred ďakujem za pomoc

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0kristina0
10. feb 2020

Toto pochopis az vtedy ked budes ma deti. Nemas sancu to chapat teraz a prepac ale ani ja by som ta nepustila do kina a spat ku kamoske. Mas iba 14 rokov, si dieta. Mamina to urcite nemyslela zle. Snaz sa s nou o tom porozpravat ale v klude bez hadok a nechat si to vysvetlit.

maria1989
10. feb 2020

@laurunka1211 naozaj v tvojom veku povieš pred rodičmi vetu, že či ideš j*bať? Trochu by si si mohla dať pozor na jazyk.

katkati
10. feb 2020

@laurunka1211 V kľude jej povedz, že si si uvedomila, že máš iba 14-nast a ze si to prehnala. A ešte čarovné slovíčko "prepáč" mami.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana_eyre_2
10. feb 2020

Teraz, keď ste už obe ukludnili emócie, vklude za ňou chod a vysvetlí jej, že ta mrzí že ti takto vôbec nedôveruje a myslí si o tebe také veci a že by si sa s ňou chcela baviť normalne.. ísť spať ku kamarátke skús nabudúce naplánovať trocha dopredu - napr. Opýtaj sa v pondelok, či v piatok môžeš ísť spať ku kamarátke.. samozrejme všetky dohody dodrzat tak ako sa dohodnete.. ja viem že puberta je ťažká pre obe strany, obe sa ale musia snažiť o komunikáciu medzi sebou..

marca12
10. feb 2020

@0kristina0 ale povedat dcere,ze ju nepusti von,lebo otehotnie? Presne pre toto ma mama nikam nepustala. Bola som outsider. Nemala som kamaratov,lebo som nikam nemohla ist. A o 17 aby dieta nemohlo ist do kina?

michaella24
10. feb 2020

Musíš pochopiť, že mamina sa o teba bojí. Rovnako sa budeš i ty jedného dňa o svoje dieťa. Ja som si zažila zase úplný extrém, ale zo strany otca a to som bola dobré dieťa, v zime som musela byť doma do tmy, čiže do 17tej. Nemala som kamarátov, nikam som nechodila a dodnes mi to zostalo, som uzavretá, nemám rada spoločnosť ľudí, takže mohla by si to mať ešte horšie. Nepustil ma dokonca ani len na diskotéku organizovanú školou, kde neviem či bol alkohol, ale aj keby, určite by som sa ho nedotkla, lebo som vedela čo sa smie a čo nie. Ak chceš rodičom ukázať, že už nie si malé dievčatko a máš v sebe zodpovednosť, tak by si sa mala za ten výrok ospravedlniť rodičom. Pretože toto si skutočne prehnala a nikto ťa tu za to nepochváli. Treba poriadne komunikovať, slušne a na úrovni, a tak sa k tebe začnú správať aj rodičia. Nie hneď sa urážať a trúsiť blbé poznámky na každú stranu. Viem, že puberta je náročná, ale týmto to ďaleko nedosiahneš. Nepoznám pozadie, ale skús pomáhať s domácimi prácami a rodičia ťa možno radi odmenia. Základ je ospravedlniť sa.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
10. feb 2020

Čo ja viem....aj mama by sa mohla inak vyjadrovať. Mne toto moja mama nikdy nepovedala a ja som nikdy zas nepovedala nič take jej.
Rodičia majú ísť vzorom, aj v správaní, aj v komunikácii

michaella24
10. feb 2020

@zazvorka87 veď to rozhodne, nepovažujem návštevu kina za zlé. Ani prespanie u kamarátky, ak poznáš rodičov i to dievča, dnes telefóny sú, dá sa zavolať, skontrolovať, kde dieťa je. Chcela som tým poukázať, že ani prílišné dusenie nie v poriadku. U mňa na to nebol žiadny dôvod, bola som veľmi vychované dieťa, jasné, že som si prešla pubertou, ale žiadne výstrelky som nerobila, bola som slušná a dobre sa učila. No tam boli aj iné veci, čo neskôr vyústili do rozvodu rodičov, násilia, atď. Nepoznáme dôvody, prečo mama tejto slečny má práve takýto názor. Možno sa jej nepáčia kamaráti, možno slečna niečo vyviedla, čo nám zabudla spomenúť. Jediné čo sa môžu, tak slušne a rozumne porozprávať, lebo len ony dve poznajú, ako to naozaj bolo.

Určite by som svojmu dieťaťu nechcela robiť, čo bolo robené mne. Vďaka tomu som bola odstrčená od kolektívu, lebo zatiaľ, čo všetci mali spoločné zážitky, ja som s nimi nemala nič. Nemala som možno priestor spraviť nejaké hlúposti, čo by som dnes mohla ľutovať, a ani som sa to neskôr nesnažila dobehnúť. Dodnes som si nenašla nadšenie v chodení do spoločnosti, som veľký samotár a to je určite na škodu. Nemalo by to tak byť. Každé dieťa si zaslúži kamarátov, ale je to aj o dôvere.

miskakyska
10. feb 2020

Osoba!!!.. ty koľko ešte tych nickov a tem založíš? 😀 ... že sa rada čítaš,už vieme dávno..🙂)

michaella24
10. feb 2020

@miskakyska kto je to zase? Nech neplytvám energiou ako pri cokolade, keď som ešte netušila, čo je zač 😂

thoughtfulweirdo
10. feb 2020

Jedna vec je, že prespatie u kamošky s jej rodičmi nie je nic nevhodné ani v 14. Ja som chodila ku kamoske prespávať od prvého stupňa ZŠ až do 17tich, do kina hádam od 10 rokov. Druhá vec ale je tvoj spôsob komunikácie s rodičmi. Ak chces, aby ti dôverovali, je potreba správať sa rozumne a zodpovedne. To znamená aj vedieť sa ovládnuť a v žiadnom prípade nezvysovat hlas a nepoužívať vulgarizmy v rozhovore s rodičmi. Pokiaľ sa správaš ako nevyrovnana hysterka, nemôžeš sa čudovať, že ťa tak aj berú a nedôverujú tvojmu úsudku. Takže základ je plniť si všetky povinnosti, školské aj domáce, neporušovať pravidlá, dodržovať večierku a správať sa dostatočne zodpovedne. A potom už len si s rodičmi v kľude sadnúť a SLUŠNE navrhnúť, čo by si chcela a ako by to podľa teba mohlo fungovať k obojstrannej spokojnosti. Krik a hádky ti v tom absolutne nepomôžu.

eliska13
10. feb 2020

To bude ďalší ten vymysleny pribeh na rozpútanie emócií nová registracia

@laurunka1211 ani ja by som Ťa nepustila neboli doma a neviem prečo by si mala cez týždeň spať u kamaratky.Do kina môžeš ísť cez víkend.

hettinka
10. feb 2020

@laurunka1211 je to tvoja mama, je za teba zodpovedná, máš 14, ešte máš poslúchať, ked ta do kina a prespávať u kamarátiek nepustia, tak nepustia, vedia prečo. Koniec debaty. ty si nemáš čo na maminu otvárať ústa a zvyšovať hlas a ešte sa vulgárne vyjadrovať pred otcom.
Tiež by som v tom veku dieťa nepustila tak neskoro do kina a potom niekde spať u kamarátky/kamaráta. To staršia mohla až na strednej škole, Na ZŠ do 19:00 bola doma, výnimočne v lete neskôr, ked boli u nás hody. Má 18 a nedovolí si na mňa kričať, a opýta sa ma, či môže ísť niekam, ak je to na dlhšie, alebo prespávačka.

pohodickasrandicka
10. feb 2020

@laurunka1211 máš neuveriteľné pekne vyjadrovanie. A myslím to nie sarkastický ale vážne! To ako si opísala situaciu, svoje pocity a reakcie svedčí o tvojej inteligencii az sa mi nechce veriť že to opísalo dievca v puberte. Ja byť tvojou matkou určite ťa pustím do kina na 17.00. Presne si inak pamatam ako aj mňa matka takto urazila úplne nevinnú. Urazi to a ty ešte takto pýtaš o radu a " nechceš pridávať drevo do ohňa" . Krásne! Maminku pozdravujem a prajem materskú lásku v podobe dôvody vo svoju skvelú výchovu!

katarinka89
10. feb 2020

@laurunka1211 mamu mas len jednu- tak si ju vaz...o nikoho ineho sa nebudes moct opriet tak- ako o nu. Ak s nou chces mat dobry vztah- treba otvorene komunikovat, zdoveruj sa jej aby ta lepsie spoznala- hoci si jej dieta prechadzas pubertou a vtedy sa len hladas. Ono casom si vybudujete medzi sebou doveru a bude dobre. To ze ta nechcela pustit je prejav strachu a zaroven nekonecnej lasky ku tebe. Vzdy ta bude chranit.smiat aj plakat s tebou. To mamy robia. Pochopis ked budes mamou- teraz nechapes ale daj si aspon poradit.

irusa
10. feb 2020

Fuuha tak ja mám 32 a také slovo by som si z úst nedovolila vypustiť...byť tvoj rodič,tak pred odchodom do izby ešte fasnes

laurunka1211
autor
11. feb 2020

@irusa stalo sa aj som si zaslúžila

laurunka1211
autor
11. feb 2020

@eliska13 kino je v piatok

irusa
11. feb 2020

@laurunka1211 no rodičia sa o teba boja...tak im to nezazlievaj...majú ťa radi a záleží im na tebe

eliska13
11. feb 2020

@laurunka1211 písala si, že nie sú rodičia doma to akože v piatok?ak je kino v piatok a budeš u kamarátky, ktorú pozná to by som nenamietala.

simca06022011
11. feb 2020

Drza? no mne keby mama povedala, toto tak tiez reagujem rovnako... tiez ma taketo reci urazali v tom veku neskutocne. Sice slovnik som nemala taky vyberavi, ale obsomrala som vsetko co sa dalo...

@laurunka1211 trochu si to prehanala slvonikom o tom "je**ni" v 14tich. S otcom si sa mala kludne porozpravat s tym, ci ta pusti ved budes len s kamoskou... ked ma mama / otec nejaek pochybnosti, tak nech si to vydiskutuju medzi sebou. Teraz by som za nim isla, a ospravedlnila sa za slovnik, ale bola si nahnevana, lebo ti nedoveruju. Nech si to premyslia, ci ta teda pustia alebo nie.. Skutocne nic extra nechces v 14tich.. ved nejdes von o 22hej. Je jasne ze sa boja.. no, ak ta nepustia, budes to musiet respektovat, co uz...

uhgara
11. feb 2020

@laurunka1211 bola si aj ty drza, tak nic ine ani ocakavat od tvojich rodicov nesmies. Byt tebou sa cim skor im idem ospravedlnit a skus sa s nimi normalne porozpravat a vysvetlit im, ze chces ist len do kina a ze vobec nie si take dievca, ktore by uz teraz potrebovala spavat s chlapcami, atd.

beabelisova
11. feb 2020

podla mna je vina aj na jednej aj na druhej strane, ja nerozumiem len to, ze preco sa ludia nevedia rozpravat normalne, bez kriku, normalne si veci vyrozpravat 🙂

bublinka1426
11. feb 2020

mas 14r. chces svoj zivot a byt slobodna. to je normalne ale aj to ze sa rodicia o teba boja. moja mama mi vzdy povedala zazracnu formulku - pochopis ked budes mat vlastne deti. a je to pravda. teraz inac vnimas svet, ale ver ze o par rokov budes mat pre maminu vacsie pochopenie.
si v puberte, takze tvoje pocity a hormony tebou hazdu ale skus sa trocha vcitit do koze tvojej matky a ocina. zivot velmi rychlo leti, zachvilu budes mat 18r, 30 40 a mozno tu rodicia uz ani nebudu. vaz si ich ze sa o teba boja a maju starost.
komuniakcia a ospravedlnenie su klucom.
raz pochopis.

daska153
11. feb 2020

Nech ide mamka s tebou do kina a ked ti nedovoli ist spat ku kamaratke opytaj sa ci ona nemoze prist k tebe 🙂

fadama
11. feb 2020

sice neviem ako by som reagovala keby ze mam dceru......mam syna, ma 12r a chodi uz do kina sam a potom ide prespat ku kamaratovi. Akurat som to dnes s maminou preberala ze ma 12 a uz chodi po kinach a prespava u kamosa asi rok uz cca. Ja som v 12cke o tom snad ani nesnivala. 😅 A teraz v piatk ide zas. Kamarat chodi ale aj ku nam samozrejme.

iva812
12. feb 2020

Ty si to prehnala s vulgarnym slovníkom, mama s hlúpou nedôverou. Optimálne by bolo, keby ste sa jedna druhej ospravedlnili, ale musíš si uvedomiť, že rodičia sú za teba zodpovední, boja sa o tvoju bezpečnosť, teda musíš pristúpiť na ich podmienky.