Fotky z detstva môjho priateľa, ktorý je adoptovaný

3. sep 2024

Zdravím, môj priateľ bol ako 5 ročný adoptovaný a z ranného detstva si toho veľa nepamätá. Často mi rozpráva, že by chcel vedieť ako vyzeral predtým, ako si ho adoptovali. Už dlhšie som rozmýšľala, že by som sa pokúsila zohnať fotky z jeho detstva. Sám mi povedal, že ak by sa mi to podarilo, tak by bol rád a dôveruje mi aj s tým, ako na to pôjdem. Jediné čo viem je, že ako sa jeho mama volala a v akom meste asi teraz žije. Oni sa s priateľom vôbec nekontaktujú. Další menší problém je jazyková bariéra, priateľ žije, aj sa narodil v Česku, vie a rozpráva len po česky, ale jeho biologická mama je vietnamka, vie veľmi slabo po česky a obávam sa toho, že ako cudzinka by slovenčine nerozumela. Viete mi dať nejaké návrhy, ako by som mohla tie fotky získať? Rozmýšľala som nad tým, že by som sa nejako s ňou skontaktovala a fotky od nej odkúpila aspoň kópie. Viem, že ona je dosť zameraná na peniaze, a cez ne by som sa možno vedela k fotkám dostať. Bola by som však rada za ďalšie návrhy alebo nápady. Rada by som priateľovi splnila tento sen. 🙂

kluska
3. sep 2024

no podla mna ani tak neide o fotky ako o to, ze chce spoznat svoju biologicku matku a otca. To je normalne, ale moze sa popalit.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
3. sep 2024

@kluska nie, nechce ich spoznať, nemá o nich záujem, aj keď sa ho snažila jeho biologická mama skontaktovať, on to odmietol, a ako svoju rodinu berie tú, ktorá si ho adoptovala, má čisto záujem len o tie fotky a o to, aby vedel aký život žil predtým.

lalenka33
3. sep 2024

Určite máte v meste nejakých vietnamcov. Skús ich za finančnú odmenu poprosiť o preklad tvojej žiadosti do ich jazyka a pošli jej to. Na soc.sieťach, alebo poštou. Ponúkni jej peniaze.

autor
3. sep 2024

@lalenka33 to mi tiež napadlo, že by som sa skúsila skontaktovať s univerzitou Palackého v Olomouci, kde je na filozofickej fakulte odbor vietnamský jazyk a kultúra, že či by mi nejaký študent alebo ochotný profesor nevedel pomôcť s prekladom...

kluska
3. sep 2024

no napisem tak, ze na chlapa je to divne, ze mu ide o fotky. Z ranneho detstva si skoro kazdy nic nepamata, nielen on a my stare generacie mame malo fotiek, ja mam 40 a fotiek asi 15 z toho ranneho detstva. Aj to prehanam. Podla mna len chce vediet kto je, z kadial pochadza, ake ma korene. Co je normalne.

autor
3. sep 2024

@kluska môže vám to prísť divné, ale my sme stále ešte mladí máme obaja 20 rokov a keď vidí koľko fotiek mám ja alebo iní jeho rovesníci z detstva, tak on tiež by rád chcel nejaké fotky seba mať. Tiež som sa ho pýtala, či ho to zaujíma, že či ho zaujíma, kto boli jeho rodičia, odkiaľ má korene a čo je teraz s nimi atď. a on mi na to povedal, že nie, že mal obdobie keď bol mladší kedy si dával tieto otázky, ale teraz ho to vôbec nezaujíma, je vďačný rodičom, že mu dali život, ale ešte vdacenjsi adoptívnej rodine, že mu dali kvalitný a plnohodnotný život a lásku, ktorú by mu biologická rodina nikdy nedala. Takže fakt sa snažím len zohnať pre neho tie fotky a ide mu čisto o ne.☺️

biba_18
3. sep 2024

@kluska my sme kúpili dospelého psa a muž hľadal nejaké jeho fotky ako šteniatka a veru našiel na nete. proste tiež len chcel fotky…

autor
3. sep 2024

@biba_18 príde mi to ako vtipné prirovnanie 😂 v dobrom slova ,mysle, ale dobrá myšlienka a súhlasím s ňou, že aj mužom môže ísť len o fotky. 😁

kluska
3. sep 2024

@biba_18 pes a vlastna osoba su 2 rozne veci, takisto muzi rozmyslaju inac ako zeny, nie su taki precitliveli. Ked si to obratim na seba, keby som bola na jeho mieste, zaujimali by ma fotky, moji bio rodicia, ktorych by som sa pytala na detaily mojho detstva. Nielen fotky.

oslo1
3. sep 2024

Nemusim si, ze jeho biologicka matka Bude mat Vela fotiek. Myslim si, ze priatel bol pred adoptovanim v professionalnej rodine. ASI by som Isla na jeho mieste najprv na socialku, aby presne vedela, kde bol a potom zacala patrat.

autor
3. sep 2024

@kluska myslím si, že dostatočne poznám svojho priateľa a viem, kedy mu ide len o fotky z detstva a kedy nie. Veľa spolu komunikujeme aj ohľadom tohto, ja som mala na neho veľa otázok. Máme úprimný a otvorený vzťah a keď mi povedal, že jediné čo by chcel z detstva sú tie fotky, tak viem, že sa zaujíma len o tie fotky o nič viac.

autor
3. sep 2024

@oslo1 priateľ bol do svojich 5 rokov u svojej biologickej matky aj spolu s jeho mladším bratom, potom boli rok v detskom domove a keď mal 6, tak si ich s bratom adoptovala táto rodina v ktorej je.

autor
3. sep 2024

@oslo1 a z detského domova pár fotiek má

vanilkovazmrzka
3. sep 2024

A preco cakas, ze zena co dala svoje dieta na adopciu, ma stale doma jeho fotky?

autor
3. sep 2024

@vanilkovazmrzka nedala ho na adopciu dobrovoľne, mala na to dôvody😊

anketkarka
4. sep 2024

Skúsila by som využiť AI, ak mu ide len o fotky.

deti95060810
4. sep 2024

pani žije celé roky na sk alebo v čechách a nerozumie jazyku? to sa mi nezdá...určite sa niečo na ňu už za tie roky nalepilo...

nerko
4. sep 2024

Tak sa zamyslime nad tou matkou. Dala deti nedobrovolne k adopcii. Muselo to byt pre nu tazke. Dovody asi poznate. Snazila sa deti vyhladat a kontaktovala ich. A tvoj priatel sa s nou odmieta stretnut. A teraz ju chces akoze kontaktovat nech Vam da fotky 🤷‍♀️? Neznie ti to absurdne? Myslim, ze by nebolo od veci aspon jedno stretnutie, kde by ste si vypoculi aj mamu. A podla situacie by Vas zivot pokracoval dalej. Mozno zmenite nazor, ked budete mat deti, ak teda este nemate.

sense
4. sep 2024

Keď sa ho snažila skontaktovať prečo jej nepovedal že chce fotky. Príde mi to celé také divné táto úvaha. On chce fotky ale máš ich zháňať ty? Žena čo je 20r v krajine určite bude vedieť aspoň lámane trochu jazyk

andreatytler
4. sep 2024

Presne ako vravi @nerko. Velmi absurdne to znie.
Ak by potreboval fotky, jednoducho by si dal list prelozit do vietnamciny a poslal mame. Ak nechce on, kludne by si to mohla urobit ty. Naco okolo toho tolko okolkov. Myslim ze tu ide o nieco ine.

earlgrey
4. sep 2024

A z fotiek bude vedieť aký život žil? Ak vie celú históriu, čo sa stalo, prečo bol v detskom domove, prečo sa ocitol v náhradnej rodine, tak si vie spojiť 2 a 2 a prísť na to, aký život žil. Myslím, že je to vážne absurdné, že mu nejde o spoznanie vlastnej matky, ktorá o kontakt sa aspoň pokúsila ale o blbé fotky. Skús si predstaviť, že si matka, ktorá mala istý dôvod na to, aby opustila svoje deti a po xyz rokoch sa dozvieš, že tvoje dieťa nemá záujem o teba ale len o blbé fotky a ešte ani nemá toľko odvahy, aby si ich vyžiadalo samo, ale nejaká cudzia osoba ide tebe zaplatiť za to, aby si jej tie fotky dala (teda ak ich má). Nepríde ti to blbé? Neranilo by ťa to? No rob ako chceš, ale nezabúdaj, že si stále len cudzí človek a tá žena nemá najmenšiu povinnosť s tebou komunikovať a ani nič ti dávať.

katica06
4. sep 2024

Priateľov brat tiež odmietol kontakt s bio matkou? Napadlo ma že keby že má on iný zmýšľanie mohol by skúsiť on.
Inak aj mne je divné celé tieto cáviky okolo starých fotiek. Mám kamošku ktorá bola adoptovaná, jej mama zomrela, má síce fotky z detstva ale tie matné spomienky čo má z toho obdobia nekorešpondujú s fotkami, v dospelosti kvôli tomu dlho navštevovala psychológa.

marianarem
4. sep 2024

Mna to pride, ze ho jeho minulost velmi zaujima, aj samotna jeho mama, ale nieco mu v stretnuti s nou brani. Mozno sa boji, ze by to emocne tazko zvladal. Urcite ma k nej rozpoltene pocity a nechce sa nimi zaoberat, prezivat ich naplno, bolo by to urcite narocne. Mozno sa to zmeni, ak raz bude mat vlastne deti. Tie fotky ziskane tebou mu mozno pripadaju ako maximum, co je ochotny teraz zvladnut.

oli18
4. sep 2024

Pokial priatel nema zaujem o stretnutie s biologickou matkou, je blbost sa u nej dozadovat nejakych fotiek z detstva. Je otazne, ci dala deti fotit, kedxe mobily s fotakmi vtedy este neboli. Ak aj mala nejake fotky, ci ich nevyhodila, kedze deti sa nadobro zbavila. Tento napad mi pripada skor detinsky. Hlavne preto, ze matka nie, ale fotky od nej ano. A este ta veta, ze matka je na peniaze. To odkial ty mozes vediet,, ved zije v zahranici, syn sa s nou nestyka, ani spolocnych znamych po tych rokoch nemaju🙉

chichua
4. sep 2024

Neviem ako jeho mamu vypátrate, ale tej potrebe mat svoje fotky z detstva rozumiem. Aspoň pár aby ich mal. Skúsila by som listom v češtine. Ak teda žije v Čechách, tak za 20 rokov rozumieť češtine musí.

peknyvladko
4. sep 2024

Nepotrebujes nikoho. Ak budete komunikovat pisanou formou cez internet staci ti google translate a porozumiete si.
To bude tvoj najmensi problem si myslim. O nieco vacsi bude zohnat na nu kontakt a potom je otazka ci bude chciet komunikovat.

mantilka
4. sep 2024

To je celé nezrelé. Chce fotky od matky ale nechce ju spoznať. Zbytočná námaha. Celé je to pokrútené a ty sa do toho miesas ako varecha.
Keď odmieta stretnúť matku, tak ju nekontaktuj.
Veď si uvedom, čo ideš robiť. Pozri sa na to zo strany jeho matky.
Život nie je čierno-biely. Tvoj priateľ potrebuje dozrieť, tak ho v takom správaní nepodporuj lebo mu len pleties hlavu.

h2
4. sep 2024

Autorka, myslíš, že mama, ktorá dá dieťa na adopciu, bude s láskou opatrovať kopu jeho fotiek? Obávam sa, že aj keby si sa s ňou skontaktovala, žiadne fotky ti nedá, lebo ich proste nemá. Jediné, čo by sa ti mohlo podariť zohnať, sú fotky zo škôlky, keď sa deti fotia na konci roka.

janickacrazy
4. sep 2024

Je to celé divné, okrem toho deti sa neodoberaju matke len tak, takže tam musel byť nejaký závažný dôvod, či už alkohol, drogy, násilie alebo niečo iné, neviem. Takže ozaj tá matka možno ani žiadne fotky nemá a keby aj mala, tak asi vám ich nedá len tak.