Ahojte,
V prvom rade by som s u chcela vyžalovať. Drobec ma 11tyzdnov, s jeho otcom nežijeme spolu. Rozisli sme sa, ked som otehotnela. Počas celého tehotenstva nejavil veľký zaujem a jeho rodina uz vobec žiadny.
Ked sa maly narodil, asi si uvedomil, ze je otec a teraz sa čoraz viac zaujima o maleho. V zaujme drobca ho tolerujem. Maly potrebuje aj maminu aj otca a pokial sa o neho úprimne zaujima, nemam nic proti. Nakoľko žije v zahranici, povedala som mu, ze kedykoľvek moze za malým prist a byt s nim kolko len chce. Dokonca som mu aj dovolila zobrať maleho na prechádzky bez mojej prítomnosti.
Co ma však teraz velmi naštvalo: ja maleho fotky na FB vobec nedávam a ani nikto z môjho okolia, všetci to rešpektujú. A dnes opäť pan otec zobral maleho a boli u jeho krstnej a teraz večer kukam a fotka s malým na FB. Skoro ma porazilo.
Co si o tom myslite vy? Poprípade ako to riešite?
@pribinak lenže tu fotku ani nie on zverejnil, ale jeho sesternica. Ani on nezverejňuje fotky o drobcovi.
@pijavickaa tak mu povedz, nech požiada sesternicu, aby fotku stiahla, ak teda ani on gotky na Fcb nedáva
Lebo to vyznelo tak, ze on ju tam dal, nie niekto cudzí
@pijavickaa a aký je problém kontaktovať tú sesternicu a slušne ju požiadať, že si neželáš, aby zverejňovala fotky vášho syna?? lebo tu to nevyriešiš...
@sissy27 ja som to aj urobila. Skor som chcela aby diskusia bola o tom ci vyzverejnujete fotky deti a tak.
@pijavickaa nie, nezverejňujem.
Nie, a tobôž bez môjho povolenia nie a preto by som jeho sesternici slušne napísala aby to rešpektovala.
ved staci napisat sesternici nech to stiahne.... mne osobne by to nevadilo, je to aj ich rodina a tu fotku tam daju tak ci tak... ale pokial si proti napis jej to a uvidis co ti povie
80% mojich znamych zverejnuju fotky svojich detí s nastavenim medzi priatelmi...je to kazdeho osobna vec,ci zverejni ,alebo nie a ake fotky zverejní
@salfusco nemyslím, že je každého osobná vec ak zverejní na net fotky, na ktorej sú aj iné osoby. Ak sú tam iné osoby, už to nie je osobná vec.
@pijavickaa nevešiam na net žiadne fotky. Ani svoje, ani iných. Keď som chodila na FB, poslala som sestre jej syna, ale to som dala zdieľať len rodičom.
uz niekedy mam pocit ze naozaj realne problemy nam nic nehovoria ale rozculujeme sa nad uplnymi hlupostami. No tak zverejnila a co? teraz sa kvoli tomu akoze svet zruti? chcela sa pochvalit akeho drobca mate v rodine no a? boze robite z toho vedu vacsiu ako je.
@balaskovae tak nevies, mozno je to nejaka celebrita, media striehnu na jej fotky, za ktorych zverejnenie si inak dava vyplacat miliony 🙄
@balaskovae
@sisaka Mne by sa to tiez nepacilo,ja som velmi citliva na moje sukromie a sukromie si s drahym velmi strazime. 😉 preto nechapem, preco by to nemali ostatni respektovat ako vo vyssie uvedenom pripade
@l3yla kamarat prevadzkuje detske centrum volneho času aj centrum volneho casu pre mamicky a co pozeram,bezne dava fotky z detskych akcii s verejnym zdielanim,kde je vidno desiatky detí a teda neviem o tom,že by s tym niektory rodic mal problem..To je už troska prehnane straženie si sukromia,nejedna sa o žiadne vyznamne osobnosti,ktorych fotky by boli zneužívane tretou stranou..Ale ako v pohode,vsak rodic je zodpovedny za dieta ako jeho zastupca,len sa mi to zda pritiahnute za vlasy,že nejake fotky,kde sa objaví, si tak chrani ako svoje sukromie,pritom kamoskam a kamaratom su schopní vyrozpravat zo svojho sukromia kazdy detail 🙂
@salfusco nemas pravdu, kamarat musi mat suhklas od rodicov, amtiek, kym zverejni ich fotky, inak kona protizakonne...... kzada skola napr. uz vyzaduje od rodicov pisomne suhlasy, ak chce na strankach skoly zverejnovat fotky z akcii s ich dietatom.....je to zakon!....bez toho nemoze....nielen skola, ale ani nik iny!....naozaj o tom hovori zakon o ochrane sukromia,,,takze bacha na to!....v ziadnom pripade si nemoze kto chce a koho chce vesat po FB a vobec hocikde verejne........hlavne ak ide o cudzie osoby....
@sorciera24 tyka sa to aj verejnych,kulturnych a sportovych podujatí? O tom nemam vedomosť..Mas niekde to znenie zakona?
nasiel som o tom toto,a co som pochopil,nevidim,že by teda konal protipravne:
Ak fotograf posúdi, že vyhotovením alebo použitím fotografie nedochádza k zásahu do súkromia fotografovanej osoby, môže fotografiu vyhotoviť a použiť bez akýchkoľvek obmedzení. Ak by však vyhotovením fotografie bolo zasiahnuté do práva na súkromie či podobu fotografovanej osoby, je potrebné posúdiť, či je potrebný súhlas fotografovanej osoby.
Z vyššie uvedeného vyplýva, že ak dochádza k zásahu do práva súkromie a podobu fotografovanej osoba, možno vyhotoviť alebo použiť fotografiu len s jej privolením.
Súhlas možno získať písomne alebo len ústne. Stačí aj len gesto súhlasu (prikývnutie). Vzhľadom na okolnosti prípadu, možno za privolenie považovať aj nevýslovný súhlas, teda strpenie fotografovania, ak to nevzbudzuje pochybnosť, že táto osoba takto súhlasila s fotografovaním.
Na verejných miestach je potrebné posúdiť okolnosti celej situácie, teda či osoba (verejného záujmu alebo súkromná) musela na tomto mieste počítať s tým, že môže byť odfotografovaná a na toto miesto s tým vedomím išla alebo vykonala určitú činnosť (napr. študentka predvádza na verejnej módnej prehliadke na námestí model svojich šiat a je odfotografovaná do módneho časopisu, osoba sa zúčastní dňa otvorených dverí v televízii či nejakého koncertu). Vtedy sa akceptuje to, že osoba svojou účasťou dala mlčky súhlas na vyhotovovanie fotografií.
Ak sa osoba zúčastní koncertu alebo inej verejnej akcie, nemožno z toho vyvodzovať, že dáva mlčky súhlas na akékoľvek použitie fotografií z tohto koncertu, ale len na také, ktoré súvisí s prezentáciou alebo informáciou o tomto koncerte. Použitie fotografie v inom kontexte je neoprávneným zásahom do súkromia fotografovanej osoby (napr. ak fotografia dvoch mladých ľudí urobená na koncerte je použitá ako ilustrácia ku článku o manželských vzťahoch).
Ak je dávané privolenie, je potrebné vedieť, na čo dáva fotografovaná osoba privolenie. Ak dá osoba výslovné privolenie na vyhotovenie fotografie,
Zákonné licencie
Ak je fotografia vytváraná pre spravodajstvo alebo pre vedecké alebo umelecké účely, možno ju vytvoriť a aj použiť bez privolenia osoby, ktorá je na fotografii.
Vyhotovenie a použitie takejto fotografie:
· musí byť primerané (do formy, rozsahu i obsahu je odôvodnené vyhotovenie a aj použitie takejto fotografie)
· nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fotografovanej osoby (ako je napr. zjavný záujem na ochrane súkromia, alebo na vyhotovenej fotke osoba vyzerá tak, že ju zverejnenie fotografie môže zosmiešniť, alebo je k fotke neprimeraný komentár).
@l3yla ty mas pocit, ze ked niekto z rodiny by zverejnil fotku na fb napriklad tvojho dietata, ze by tym nejakym sposobom zverejnoval jeho osobne udaje? ved to je to iste ako ked nejaka kamoska prida na fb fotku s tebou....aki su len zrazu vsetci konzervativni..
@salfusco citaj si to este raz a s pochopenim.....ano tyka sa to aj kuluturnych ci sportovych podujati......je ine ak ides dobrovolne na koncert a ak je to akcia organizovana skolou, na to potrebuje skola suhlas......nechci vidiet tych rodicov, co by dokazali urobit..... to som sa vyjadrovala k skolam...a tu ti ziadne prikyvnutie hlavou nepomoze.....sud vzdy zaujima pisomne vyjadrenie......pokial viem, kazda skola toto povolenie od ziakov na zac. sk. roka pyta.....kvoli zakonu......(a ano, aj kvoli zverejnenym maturinym fotkam na table napr. a i.)
v tomto pripade asi nepojde nahodnu anvstevu koncertu, fubalu alebo co.......ci?....je rozdiel, ked ta odfotia v dave na koncerte, s 1000ckou inych a ked fotku len tvojho dietata zverejni hocikde verejne cudzia osoba (je jedno ci sused, kamoska, sesternica....)
proste nikdy nevies, kedy a na koho natrafis a bez pisomneho suhlasu si mozes......vies co.....
@sorciera24 ty hovoris o potrebe suhlasu od zakonneho rodica pre skoly,ja hovorim o navsteve matiek s detmi na kulturnych a spolocenskych akciach v centre volneho casu pre matky s detmi,tie matky s detmi tam idu dobrovolne...To su dve rozne veci.Ak sa rodic s dietatom osobne zucastnuju podujatia,kde sa foti,coho su si vedomí,dotycny fotograf ten suhlas nepotrebuje na nakladanie s materialom,pokial sa bude tykat vyslovene tej udalosti toho zariadenia.Tak tomu chapem ja a myslim,že tak je to aj vysvetlene.Ak by sa na tej akcii zucastnilo dieta v ramci skoly,vtedy je tam potrebny suhlas rodica.
mame na to asi odlisny nazor a inak si to vysvetlujeme,to je vsetko 🙂
@pijavickaa chápem, že ťa to asi naštvalo. Ale nerob z toho prehnané haló. Však sa kočka s drobcom odfotila aby sa pochválila akého má krásneho maličkého v rodine. Normálne ju kontaktuj, a popros ju aby to už nerobila, keď si to neželáš. Ale netreba byť hneď vytočená, možno o tom, že si to nepraješ proste nevedela.
Chápem opatrnosť, ale zase netreba z toho robiť nejakú extrémnu kovbojku. Na fb je milión fotiek a pokiaľ nie si nejaká známa osobnosť tak teba ani tvojho malého nebude nikto riešiť.
@pijavickaa 🙂 No vidíš a to zase ja som krstná a rodičia malého už na mňa len, že nech si ho dám pekne na facebook aj do profilu, že nech sa pochválim. 🙂 A pritom ja mám sama na facebooku dokopy asi tri fotky, čo tam ešte fotky iných bytostí. Jednoducho nemám potrebu tohto typu internetovej prezentácie. Ta vidíš, sme rozdielni.
Ale k tvojej výhrade, um, nechcem to zľahčovať, ale to máš ako keď sa taká súčasná mamina so zdravým životným štýlom zaprisahá, že nikdy nedá malému do úst ani kúsok čokolády a nič netušiaci strýko z ôsmeho kolena doňho hneď naláduje polkilovú s orieškami a hrozienkami. No čo už, ak máme striktné zásady, neostáva nám iné, len komunikovať a komunikovať.
Ja Vám rozumiem co tu hovoríte, len donedávna o drobca nejavili žiadny zaujem a teraz toto. Taka opicia láska to je... o to viac ma to vytočilo.
@pijavickaa Ale tak zase pokial sa stara a zaujima sa, tak bud rada 🙂 Aspon mas sem tam cas aj pre seba a oddychnes si ked je s malym vonku.... Ved je to len fotka, chceli sa pochvalit, ak ti to az tak strasne nevadi, tak by som to neriesila, zbytocne sa budete hadat... 🙂
Ked chceš aby diskusia bola o tom ci aj ostatni zverejnuju foto svojich deti, tak sa treba jasne opýtať.. 😁 ja ano, zverejnujem, nevidim na tom nic poburujuce.. aj na ulici ich vidí kde kto a nezakryvam im tvare ako jackson.. 😂
@pijavickaa Jasné.
Je to jeho otec, nemozes mu zo zakázať, môžete o to diskutovať ci je to vhodne, alebo nie
To je vec názoru, niekto na Fcb neexistuje, niekto tam dava 100fotiek denne
Normalne sa s nim porozprávaj aky mas ty nazor a aky on a skuste najst nejaky kompromis